Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1288

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

babaroga ::Denaya, ovo oko Mariupolja.

Polazis sa pogresne pretpostavke o ruskim ciljevima u prvoj fazi, pa ti je zato zakljucak pogresan.

Rusiima po meni nije bio cilj blokada Mariupolja i rusenje grada. Njihov osnovni cilj na ovom potezu (Krim - Mariupolj) bilo je ciscenje obale Azovskog mora i uspostavljanje kopnene veze Rostov na Donu - Krim. (Ova kopnena veza kao operativni zahtjev prve faze, ne kao krajnji cilj operacije). Tako da su im ovi u Mariupolju bili samo dosadna smetnja, nikakve oni operativno takticke tezine nisu imali jednom kad su stavljeni u kotao.


"Odbrana Volnovahe i cele linije juzno od Donjecaka puca pod pritskom Rusa sa zapada (ledja) i istoka (DNR) i u trenu se koridor sirine cca 150km istopio. Ukri nisu ni imali vremena da izvuku snage iz Mariupolja. "
Verovatno te ova recenica navela da zakljucis da sam pomislio da im je cilj bilo okruzivanje grada.Desavanja na jugu oko Mariupolja sam napisao malo vise opstenito i malo vise sam ih ubrzao.

Mi jos uvek ne znamo koji su ciljevi bili prve faze a koji su druge faze.Jedan od ciljeva prve faze mozemo pretpostaviti. Kopnena veza koju si napisao iznad.
Slazem se sa tobom da nije postojala namera staviti Mariupolj u okruzenje. I to sam pisao u nekim svojim ranijim postovima. Ali razvoj situacije je naterao Ruse da to ipak urade ili ne bi mogli zavrsiti pricu na jugu. Cilj Rusa jeste bio zauzimanje grada, sad na tezi ili laksi nacin nije bitno. Ispalo je na tezi.

Ovo ispod sam napisao u svom prijasnjem postu
"Sasvim pristojna sirina koridora. Kasnije ce se ispostaviti nedovoljna. Rusi krecu sa potiskivanjem iz pravca Berdjanska ka Mariupolju i vrlo brzo stizu pred sam grad. Vojska DNR napada sa istoka i stize do Sartane. Grad je u opasnosti ali koridor se jos uvek drzi. Ukri ne izvlace snage iz grada ,verovatno sigurni u dubinu koridora koji drze ka Zaporozju."

Ovim sam hteo reci da su Rusi prisli gradu i poceli ga pritiskati u nameri da se Ukrainci povuku. Moje misljenje je sledece. Stezanje obruca i stvaranje dubine prstena zapicinje tek danima posle toga.Da Rusi nisu zatvorili obruc vec ostavili koridor ka Mariupolju do sad ne bi ostvarili kopnenu vezu Donbasa sa jugozapadnim frontom i Krimom.

Stezanje obruca se desavalo u etapama.
1. Etapa: Rusi su danima stajali kod Takmaka i Volnovahe. Mozda je bas to mirovanje Rusa odredilo daljnju sudbinu Mariupolja. Dalo Ukrima nade da mogu zadrzati grad, pogotovo sto Rusi nisu do tad ni jedan veci grad okruzili. Mislili tako da nece ni Mariupolj.Jesu Rusi dosli do grada i sa zapada i sa istoka ali severni ulaz nisu dirali. Tako je ustvari bilo sa svim vecim gradovima do kojih je Rus stigao. Ostavljao je neki slobodan pravac za izvlacenje vojske. Pritisak na grad je ostvaren ali ne previse.
2. Etapa: Kad je Rus video da nema nista od Ukrainskog napustanja Mariupolja poceo je stezati obruc sa zapada, verovatno u nadi da ce to pokrenuti Ukraince da se izvuku iz Mariupolja. Tako je od Tokmaka stigao do Kamjanke i tu opet stao neko vreme. Sad dal svojom voljom ili otporom Ukrainaca ne znam. Ali ono sto je sigurno sirina koridora se prepolovila.Ukrainci ne napustaju grad iako je pojacan pritisak snaga koje su izbile do grada.Severni ulaz se jos ne zatvara.
3.Etapa: DNR probija linije kod Volnovahe, posto je deo snaga prebacen da zatvara Ruse u napredovanju sa zapada. Padom Volnovahe cela odbrana Ukra juzno je prsla.Stezanje obruca se drasticno ubrzalo, pogotovo sa istocne strane koridora. Vec tad se koridor drasticno suzio.Rus nije do kraja zatvorio obruc. Ostao je uzak koridor sa severnim izlazom iz grada. Opet se najverovatnije nadao da ima neko normalan kod Ukrainaca pa da izvuce vojsku iz grada. Kad ni to nije odradjeno odluceno je da se zatvori obruc i tako poveze jugozapad sa istokom. U onim selima juzno od Vuledara i Guljajpolja nije propustena prilika da se nanesu ogromni gubitci protivniku koji je sateran na uski a dugacki prostor severno od grada.
Tako da se iz ovoga da zakljuciti da opkoljavanje grada nije bio primarni cilj, vec sekundarni koji je iznudjen potezima protivnicke strane, da bi se ostvario zacrtani cilj 1. faze.

Takodje sam u prethodnom postu napisao da je moje zapazanje da Rusi do sad nisu imali nameru formirati ni jedan kotao iako ima preduslova za neke manje. Potiskuju Ukraince potkovicama, tako su hteli i Mariupolj ali nije dalo rezultata.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Gargantua ::
Gubitak krstarice „Moskva“je ozbiljan udarac jer je izgubljen ploveći PVO kišobran dugog dometa crnomorske flote, brod je posedovao 64 lansera S-300F (8x8) te nema više mogućnosti raketnog plotuna sa 16 Vulkana svaki sa b/g od 350 kT na maksimalnu udaljenost od 700 do 1000 km od mesta lansiranja. Kompenzacija za PVO će ćverovatno biti razmeštanje dodatnih diviziona S-400 po crnomorskoj obalu a kako se isti jel'te ne prave kao pogačice moraće negde drugde privremeno da oslabi odbrana. Sa druge strane Vulkan, P-1000 je relikt prošlih vremena ali koristan i dan danas jer iako nije oružje visoke preciznosti ipak je to supersonik koji se kreće brzinom od 2 do 2,5 maha u zavisnosti od visine leta. Bogami ni pola tone konvencionalne b/g nije za baciti. No kako će sve biti kompenzovano pokazaće vreme.

Moskva je ipak gradjena za okeane, crno more je ipak malo za Vulkan Smile, nikad nisam razumeo sto te brodove trpaju u crno more. S-300F je ipak na nivoju ranijih zemaljskih S-300 a sistem bliske odbrane OSA sasvim neadakvatan. Mnogo korisnije su ove nove fregate sto grade, recimo admiral grigorevich ili gorshkov (zasto grade razlicite a slicne klase fregata meni nije jasno...ali dobro)

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 915
  • Gde živiš: Republika Srpska

https://twitter.com/200_zoka/status/1515333017899876371

Serbian M57 mortar 60mm caputered in Mariupol


Nase gore list u tudjini konacno na pravoj strani

offline
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 364
  • Gde živiš: na planeti majmuna

@ KAPTAIN

Не ради се о убијању толиког народа, него о смањењу њиховог угођаја. Мање кисиска изазива дахћање, вода по овим температурама зебњу, бука не спавање изазива халуцинације итд. Кад тад схватиће већина да је лепше вањи него по тим рупама.

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 624

Nema ništa od te predaje,zna većina da ih čeka smrt kad izađu, a da se ne lažemo,mnoge i mučenje. Zato bolje da ih zatrpaju sa par bombica,i odu dalje. Otkopaju kad se sve završi,vide ko je bio

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Admiral Gorškov klasa je definitivno jedan reper brodske platforme 21. veka... Svestranost kroz savremenost, oružanost kroz sofisticiranost sistema... Prošla su vremena kada je magniuda broda bila njegova supermatija.

Zamislite sad jednog Petra Velikog koji je grdosija, pa i po designaciji - teška nuklearna raketna kratarica, i realno šta je taj brod danas nego jedan Tirpic 21. veka... U slučaju ne daj bože velikog rata, bio bi dobar da se otisne negde daleko u pučinu ili skriva i zavlači po frojdovima kako bi se sačuvala njegova sama magnituda koja je oličenje ponosa cele mornarice i zemlje...

A ovako, ovi novi i moderniji projekti, koji su platforme Kalibara, Cirkona, Oniksa... Koji će u budućnosti poneti Pantsir-M sisteme, koji su brži, okretniji, to su brodovi lovci i pretnje, i za pučinu i za kopno...

Da se ne tešimo da je gubitak Moskve manji jer je ona konceptualno prevaziđena, glupo je, Moskva je brod koja iako joj je sudbina mora predoredila dubine, na dubinama zaslužila da završi u mnogo većem ratu od ovog, i koja je pučinu trebala da brani od mnogo većeg protivnika.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6274

bufanje ::https://twitter.com/200_zoka/status/1515333017899876371

Serbian M57 mortar 60mm caputered in Mariupol


Nase gore list u tudjini konacno na pravoj strani

Pisah li ja jutros o Čarliju? Zagrljaj

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5387

Naravno da i Rusi imaju nacrte tih katakombi, znaju gdje su ulazi gdje su izlazi, ventilacija i sve ostalo.
Bombardirati valjda neće, to bi bila mnogo velika materijalna šteta jer taj zavod će trebati za ponovo dizanje Mariupolja.
Postoje oni vojni veliki generatori dima što proizvode ogromne kubike gustog dima i nema tog koji neće pohitati van ako uspije u tom košmaru uopće naći put van

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 254

panda1 ::Brod nije potopio Kijev vec nato. Najmanje sto su uradili je navodjenje i lokacija broda koji nije bas blizu obale. Minimum to. Rusi jos ne zele da eksaliraju ovo u veci sukob jer mogli su odmah reci da je za potapanje brod kriv neko od clanica nato, kao sto i jeste. E sada da li je to ispravan stav sami presudite

Sta ako je u pitanju mina ili kvar na brodu ? Mi to ne znamo ali Rusi znaju sigurno

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2102

panda1 ::

Ti tvoji vriste da im zapad nesto udeli jer slabo sta je ostalo. Imaju srece sto ih Rusi smatraju nekakvom bracom(po meni velika greska) pa im je skoro cela civilna infrastruktura jos neostecena. Srbija 1999 nije bila te srece.


Koji njegovi care? Ne sme vise ovde covek ni da pokusa biti objektivan od vas dupeglavaca koje god strane.

Ovo etiketiranje onih koji pisu razumno od strane svezih ili sve cesce novih clanova koji su veci rusi od rusa ili obrnuto mora biti sankcionisano.

- Da li je gubitak broda veliki gubitak bez obzira na godine platforme? Jeste, cinjenica, da im nije bio potreban u floti bio bi penzionisan odavno. Cinjenica.

- Da li je izbio pozar na jos jednom brodu dok je bio na vezu? Jeste.

- Da li je potvdjeno pogodjen i najmanji brod od ova tri kao prvi slucaj? Jeste.

- Da li je armija dozivela neuspeh na severu? Jeste.


Itd itd... Lagati sebe i druge je najlakse i to su osobine kukavica. Greske mogu ispraviti oni hrabri tako sto ce pogledati istini u oci i prestati da ponavljaju greske!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 831 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 822 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, bojank, goxin, Ne doznajem se u oružje, Neutral-M, robytz, Romibrat, SR-3m, wizzardone