Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1285

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 364
  • Gde živiš: na planeti majmuna

^...
Можда би уз пуштање воде и комбинације са CO2 ишло ка бољем учинку. Може да разреди кисик и тиме физичке напоре да отежа. Ако се не претера. Тежи је од ваздуха и попуњава удубине и рупе. Има га у свакој гостиони која има точено пиво.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

https://t.me/TRO_DPR/1581

U vezi cisterni - na ovom kanalu svakodnevno objavljuju raspored razvoza tehnicke i pijace vode, cisternama, naravno.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25662
  • Gde živiš: I ja se pitam...

awathorn

Citat:Ako Rusi očiste kompletan grad osim Azovstala, zašto bi se uopšte mučili da isteraju pacove?


Немци су заузели девет десетина Стаљинграда и још нису могли да прогласе победу. Београд је чишћен још годину дана од остатака мина и групица диверзаната. Док грађанин не може да прошета мирно, то није заузето. Остало знамо.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14792

Снимак олупине срушеног украјинског Ми-8.

https://vk.com/milinfolive?z=video-123538639_45628.....-123538639

На 35 секунди види се поткалибарна граната 125мм (мислим да не грешим у препознавању).
Сад је прилично збуњујуће зашто би ову муницију носили хеликоптером?
Да ли су негде одсечени, или им хитно треба муниција?

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8436
  • Gde živiš: pecina stroga

Denaya, ovo oko Mariupolja.

Polazis sa pogresne pretpostavke o ruskim ciljevima u prvoj fazi, pa ti je zato zakljucak pogresan.

Rusiima po meni nije bio cilj blokada Mariupolja i rusenje grada. Njihov osnovni cilj na ovom potezu (Krim - Mariupolj) bilo je ciscenje obale Azovskog mora i uspostavljanje kopnene veze Rostov na Donu - Krim. (Ova kopnena veza kao operativni zahtjev prve faze, ne kao krajnji cilj operacije). Tako da su im ovi u Mariupolju bili samo dosadna smetnja, nikakve oni operativno takticke tezine nisu imali jednom kad su stavljeni u kotao.

Rusi su im uostalom nudili da izadju i kad je kotao zatvoren, doduse bez oruzja, ali mogli su da izadju. Ocigledno je da je najmanje Rusima u interesu da ruse Mariupolj (ili bilo koji drugi grad u Ukrajini) do temelja, da bi istjerali pacove i pobili ih ili ih stavili u kaveze.

Isto tako i moguci kotlovi na sjeveru. Pa mogli su i Harkov staviti u duplo okruzenje, da su htjeli, i da nisu isli na Kijev.

A sta ce im Harkov u okruzenju? Harkov je na pedeset kilometara od ruske granice i ne moze pobjeci nikuda. Ko da NATO napadne Srbiju pa stavi Sombor u okruzenje?

Ista je logika bila i na jugu, oko Lisicanska i Severodonjecka. Ostavljali su im izlaz da bi se ovi digli sa utvrdjenih polozaja i povukli.

Ali izgleda da je manevarska odbrana nepoznata Ukrtajinskom generalstabu. Ili im je poznata (siguran sam da jeste, bar onima koji su skolovani oficiri tamo, za naciste ne garantujem), ALI neko drugi donosi odluke tamo. A taj neko drugi je rjesio da se Rusima moze suprotstaviti samo odsudnom odbranom utvrdjenih pozicija i gradova, uz benefit posljednjeg klovna iz Mariupolja i pogodjenih pekara u Harkovu.

Bilo kako bilo, plasim se da ce ovaj rat (ako se bude ratovalo do kraja, ako nema potpisa ranije) zavrsiti isto kao u Siriji, unistavanjem opkoljenih grupacija u gradovima.

To je uostalom trend modernog rata. Pogotovu za branioca koji je slabiji i izgubio je kontrolu nad VAP. Toliko je izvidjanje i pronalazenje ciljeva u realnom vremenu uznapredovalo zbog napretka u tehnologiji, da je skoro nemoguce sakriti borbeni raspored od opremljenog i obucenog protivnika na otvorenom terenu, pogotovu na goliom njivama kakav je teren u Donbasu. Isto tako, preciznost i ubojitost vatrenih udara danas, i artiljerije i iz vazduha, je na tom nivou da se ne moze usporediti ni sa recimo 99tom, a kamoli sa nekim ranijim ratovima.

Sa druge strane, grad itekako pruza braniocu znacajne prednosti, pogotovu sa stanovista zastite od osmatranja, a i zastite od vatre. Evo, kad pogledas, ova zeljezara, mada je pravljena za druge svrhe, ispade idealna otporna tacka, jako teska za uzimanje.

Tako da ce ratovi 21 vijeka definitivno da se svedu na ratove za gradove.

PS, Samo da dodam jos, ovaj komentar o kotlovima se odnosi samo na prvu fazu, mislim da ce se sad raditi drukcije, jer je ocigledno da se sad mora ici na opkoljavanje i unistenje vecih ukrajinskih grupacija.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4528

Hajde da i ja kažem koju za Dnevnik, nisam se hteo ranije aktivnije uključivati jer u prvim nedeljama operacije u opštoj euforiji reći da će ona trajati bar 3 do 4 meseca mislili bi ste da sam lud. Sada kako stvari stoje u najboljem slučaju okončanje svega se može očekivati u ranu jesen. Babaroga mi uze misao do tada svi ima da izludimo od manevra na terenu između njih neki kotao i opet manevar za manevrom i tako u krug.
Ono što je nesporno je da je ovo rat zapada oličenog u NATO-u i Rusije a na teritoriji zemlje koja se još uvek zove Ukrajina pri čemu su neposredni izvršioci posla većinom ukrajinci uz po svemu sudeći solidno prisustvo i komandnog, savetodavnog, obaveštajnog zapadnog kadra na ukrajinskoj teritoriji te u neposrednim borbenim akcijama i tzv. dobrovoljaca. U tom kontekstu se mora posmatrati mariupuljska operacija, traje i trajaće. Davno se znalo da u Mariopulju postoji podzemni objekat posebne namene za slučaj nuklearnog rata, procena je bila da je ukupna površina objekta do 25 kvadratnih kilometara pri čemu je centralni deo objekta otporan na kilotonski nuklearni udar u vreme gradnje na tada popularne glave 20-30-50 kT.. Videli smo vreme koliko je potrebno da se očisti čist industrijski objekat, Iljič, kompleks koji je nastao još krajem XIX veka i koji nije imao ovakav dodatak. Naime Azovstal je počeo da se gradi na njivama i ledinama 1930. a od 1945. se konstantno širio do sadašnje veličine. E, a po nekim starim podacima skoro identični objekti postoje na teritoriji Severodonjecka , Dnjepropetrovska i Lucka, poslednji je na samom zapadu i nezanimljiv nam je trenutno dok su prva dva po svemu sudeći posednuta na način kao je to u učinjeno u Mariupolju i ako se ne dogodi neki radikalni slom alijanse protiv Rusije i da te zone padnu kao zrele kruške imaćemo još dva ovakva čina, Mariupolj je nažalost samo prvi čin. Za Luck se svašta šuškalo u smislu da je neupotrebljiv ali ostalo mora biti zauzeto, očišćeno od nametnika i stavljano u poziciju tipa „ili naše ili ničije“. Za trenutnutnu anihilaciju takvog objekta je potreban megatonski udar a to se u sigurno neće dogoditi bar ne u Mariupolju i Severodonjecku.
Gubitak krstarice „Moskva“je ozbiljan udarac jer je izgubljen ploveći PVO kišobran dugog dometa crnomorske flote, brod je posedovao 64 lansera S-300F (8x8) te nema više mogućnosti raketnog plotuna sa 16 Vulkana svaki sa b/g od 350 kT na maksimalnu udaljenost od 700 do 1000 km od mesta lansiranja. Kompenzacija za PVO će ćverovatno biti razmeštanje dodatnih diviziona S-400 po crnomorskoj obalu a kako se isti jel'te ne prave kao pogačice moraće negde drugde privremeno da oslabi odbrana. Sa druge strane Vulkan, P-1000 je relikt prošlih vremena ali koristan i dan danas jer iako nije oružje visoke preciznosti ipak je to supersonik koji se kreće brzinom od 2 do 2,5 maha u zavisnosti od visine leta. Bogami ni pola tone konvencionalne b/g nije za baciti. No kako će sve biti kompenzovano pokazaće vreme.
Nažalost ovo je i rat nerava, ekonomski rat, rat za resurse, duše, generalno tektonski poremećaj koji će odrediti izgled Evrope za narednih 100 godina a sveta bar za 50 godina. Rusi su krenuli da uklanjaju anomaliju stvorenu ne njihovom voljom pre više od 100 godina i to uz bogatu pomoć baš iste alijanse tzv. slobodnih nacija koja se neće lako odreći stečenog. Nažalost mislim da nema brzih rešenja nego samo temeljan rad i mlevenje kroz vreme na terenu ma kako to grozno zvučalo. Nažalost najskuplju cenu onu u životima će platiti stanovnici sa teritorije države koja se još zove Ukrajina koju kontroliše i kojom upravlja vlast u Kijevu i za XXI vek u nezamislivom broju.

offline
  • Pridružio: 21 Apr 2010
  • Poruke: 119

Sirius ::awathorn

Citat:Ako Rusi očiste kompletan grad osim Azovstala, zašto bi se uopšte mučili da isteraju pacove?


Немци су заузели девет десетина Стаљинграда и још нису могли да прогласе победу. Београд је чишћен још годину дана од остатака мина и групица диверзаната. Док грађанин не може да прошета мирно, то није заузето. Остало знамо.


Mislim da se pita zasto ne sravne Azovstal sa zemljom.
Siguran sam da ima bitnih stranih zverki dole, i da su im vredniji zivi.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2014
  • Poruke: 202

Da li se zna koliki broj vojnika se nalazi u ovim tunelima?

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

мнение Гайдая:

"Российские войска на донецко-луганском направлении начнут наступление, как только закончатся дожди. По количеству личного состава и техники они уже готовы для прорыва.

Об этом сообщил руководитель Луганской областной военной администрации Сергей Гайдай в телeэфире. По его мнению, российские войска будут пытаться одновременно начать прорыв и в Донецкой, и в Луганской областях.

«Очень им хочется прорваться со стороны Изюма, чтобы отрезать Луганскую область», - говорит глава ОВА.

"Мы видим, что ... заканчивают эскалацию своей группировки, их здесь десятки тысяч, сотни единиц техники, все свозят и свозят, подвозят резервы. Думаю так, дожди закончатся и начнется наступление. Пауза в наступлении была из-за дождей... по количеству личного состава и техники они уже все имеют для прорыва. Они, в принципе, не останавливаются в попытках продавить где-то нашу оборону"

Gajdaj, glava Luganske vojne administracije.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7951
  • Gde živiš: Zagreb

komkom ::
Juce ludi ja tupim da je brod potonuo u teglju na skoro mirnom moru, a kao sto clan vukovi napise da je mina , znaci ostecenje na vodenoj liniji i ispod, ako je taj neki Neptun ili bilo koja druga PB raketa ,razlika je ako pogodi u liniju ili metar gore ili cak 2 ,a ako su 3 onda voda jos teze ulazi na skoro mirnom moru.

Ali nije to kumulativna glava pa da napravi rupicu. Ako je udarilo 1 metar iznad mora sa 150 kg, rascvjetala se rupa od par metara promjera. A kad je počeo primati vodu, ta je rupa dodatno tonula.

Evo i Alexander Mercouris daje neko svoje viđenje cijelog događaja. On misli da je brod na povratku namjerno potopljen da ne zauzima navoze u remontnoj luci, jer ionako ga nisu imali namjeru popravljati. To elaborira upravo činjenicu da je more bilo mirno, po svim vremenskim izvještajima.

Moguće je i to. Ne znam ni sam što bih mislio o tome.


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 506 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 500 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, ILGromovnik, Kibice, milenko crazy north, S-lash, zlaya011