Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1282

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6284

Šta je ovo?Ruski Saxon Very Happy

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19184

Napisano: 16 Apr 2022 10:00

oswaldk ::...
🇺🇦⚡A drunken Ukrainian officer fired from a tank at his own people. This was told by a serviceman of the Armed Forces of Ukraine, who was captured in the city of Popasnaya (LPR).


Ako je oficir, onda je komandir tenka, komandni tenk voda ili cete*. Samo ima jedna bitna stvar - kod tenka T-64BV komandir ne moze okinuti top. Stoga je ili taj oficir morao biti na mestu nisandzije, ili je jos neko od posade zajebao.
*Barem u teoriji, a rat je pa teorija ne mora da bude tacna.

Dopuna: 16 Apr 2022 10:03

vathra ::Један од метода за чишћење тунела који су Совјети користили у Авганистану је врло сличан термобаричном принципу, и релативно просто се користи...
Кад се дође до отвора тунела, унутра се спусти широм отворена бутан боца. Недуго потом се спусти и нешто за потпалу, што по потреби дуже гори. Кад гас достигне потребну концентрацију, долази до експлозије.


Ameri u Vijetnamu takodje.

offline
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 353
  • Gde živiš: U stanu

babaroga ::mgolub ::
Pitam kao totalni laik kad je u pitanju vojna taktika:
Koliko je izvodljivo da se izvede udar severno od Odese, da se ona samo okruži i ne ide dalje ka njoj, nego do Pridnjestrovlja i da se onda tom teritorijom protutnji pa udari ka Vinici i Žitomiru?


Izvodljivo je sigurno, mada je problem Bug, i to sto Rusi nemaju mostobran na njemu, nisu presli rijeku i uspostavili osnovicu za napad.

Ali ono najbitnije je da se rat ne vodi da bi se zauzeli gradovi, nego da bi se unistile protivnicke snage. Tako da Odesa ce pasti sama od sebe, kao i sve drugo, jednom kad Rusi poraze Ukro vojsku.

Ovo se naravno ne odnosi na gradove koje protivnik pretvori u uporista rasporedjujuci svoje jake efektive po njima. ALi, jednom kad se takvo uporiste stavi u okruzenje, te jedinice su operativno beskorisne i mogu samo da cekaju smrt ili predaju. A napadac ima jedini problem u jacini snaga koje mora da ostavi tu da bi ih drzao okruzene ili ocistio.

Te jedinice okruzene u branjenim gradovima ne mogu da promjene nista na bojistu, mogu samo da vezu snage i uspore dalje napredovanje napadaca.

Pa osim Buga na samom početku, na tom pravcu nema većih prepreka, ni vodenih ni naselja, kao ni posle - ako bi klin išao granicom oblasti, između Hmeljnickog i Vinice, dok bi sa severa moglo da se udari iz Belorusije ka Jugu, između Žitomira i Rovna.
To mi se nekako uklapa i u razmišljanje da će Rusi da prepuste Poljskoj i NATO oblasti koje je Staljin oduzeo, to bi NATOu sačuvalo obraz, uz možda neki dogovor o detantu i demilitarizaciji...

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19184

Stevio ::...Mislim u kontekstu tih priča šta bi sve ispod moglo biti, pa računam da možda žele da sačuvaju čitav taj "interijer" kako bi mogli da prikupe dokaze ili obelodane njegovu prirodu.

Price su price. Ideja o bioloskoj laboratoriji ispod celicane je mentalno retardirana na previse nivoa.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

babaroga ::Ja gledam spoljni prsten gdje ce da se zatvori. Od toga zavisi sta ce biti dalje.

I, jos jedna jako bitna stvar. Morace da se angazuje i jedan ili vise pomocnih pravaca, pored ovog obuhvata Donjeckog fronta. Ja tipujem na Krivi Rog, sa idejom da se odsjeku Zaporozje i Dnjepropetrovsk sa zapada.

Искрено, не би ме изненадило ни да тај помоћни правац постане главни у неком моменту. Па чак и да се пројури ка Кременчугу. Тада би НАТО морао да се чеше и нагађа да ли су Руси толико луди да иду скроз до Черкасија и Кањева или ће да заокрену према Полтави и Харкову или чак да продуже на запад. Знам да звучи сулудо. И јесте сулудо ако мислимо о класичној контроли територије. Али после оног повлачења са севера више нисам сигуран.
Просто, ако хладне главе прихватимо да Русија наставља операције са релативно малим бројем људи онда више треба размишљати о маневру а мање о фронтовима. Како са малим бројем људи решити дуго утврђиване положаје? Можда је најједноставније намамити, извући противника из његових утврђења. Дрским маневрисањем и великом покретношћу, заузимањем па напуштањем, увукли би Украјинце у трку за коју ови више немају снаге.
Проблем са таквом варијантом јесте у неопходности савршене логистике и сталне и исто тако савршене ваздушне подршке. На папиру није немогуће, реалност је нешто друго.
Али после ових педесет дана и свега што смо видели, склон сам да очекујем и ствари које нисам сматрао могућим или разумним.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

+ Bug i Pridnjestrovlje

Rusi su onomad na prepad pokušali da pređu Južni Bug kod Voznesenjska. Ukoliko ponovo pokušaju prodor na tom pravcu i probiju se do Pridnjestrovlja, baš me zanima sledeća situacija. Pridnjestrovlje je bukvalno kao autoput sever-jug u dužini od skoro 250 km i kao takvog bi ga Rusi mogli koristiti za prebacivanje snaga za prilazak Odesi sa zapada, ali i za prebacivanje snaga na sever u Vinjicku oblast. Uz istovremeni prodor iz Belorusije u Žitomirsku oblast, mogli bi odrezati Kijev i centralnu Ukrajinu od zapada ili bar napraviti usko grlo. Drugo pitanje je, šta će Moldavija reći na to i da li bi uopšte Ukropi smeli gađati ciljeve u Pridnjestrovlju, jer Moldavija to smatra svojom teritorijom. Nije da je Moldavija neki značajan faktor, ali bi svakako politički sukob Ukrajine i Moldavije mogao ići na ruku Rusima.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::+ pomocni (glavni) pravac

U pravu si osim u jednom. Ocigledno je da Rusi ubacujju ozbiljne svjeze snage na istok. Gomila snimaka iz Harkovske oblasti. Mnogo manje snimaka sa Krimske strane, ali siguran sam da ojacavaju oba krila.

Valjda smo do sad zakljucili da je ovaj rat manevar. I da se Rusi ne libe da manevrisu na granici suludog. Tako da gdje ce na kraju okrenuti sami bog zna. I Gerasimov.

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 1402

vathra ::Кад се дође до отвора тунела, унутра се спусти широм отворена бутан боца. Недуго потом се спусти и нешто за потпалу, што по потреби дуже гори. Кад гас достигне потребну концентрацију, долази до експлозије.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1584

vathra ::Један од метода за чишћење тунела који су Совјети користили у Авганистану је врло сличан термобаричном принципу, и релативно просто се користи.
Кад се дође до отвора тунела, унутра се спусти широм отворена бутан боца. Недуго потом се спусти и нешто за потпалу, што по потреби дуже гори. Кад гас достигне потребну концентрацију, долази до експлозије.
Сипање воде је такође ефикасан и прост метод.


Sipanje vode je rekao bih najeticniji nacin, neko ce ovdje pomisliti da je moja zelja da iste podave kao pacove...apsolutno ne.
Dovoljno je jednostavno da voda dodje do straznjice, u zatvorenom prostoru mnoge uhvati panika (dozivio u poplavama 2014), nakon toga iste ostaviti da razmisle kako ce u poplavljenom objektu da jedu, spavaju, vrse fizioloske potrebe i sl. poslije toga pozvati ih na predaju i zaprijetiti novim punjenjem objekta vodom.
Ovo je daleko eticnije od pustanje BoT-a u objekat ili nekih aeroslonih ekspozivni zahebancija koje ne ostavljaju sansu da se "pacovi" predomisle.
Njajveci non-sens bi bio da krenu borbom cistiti podzemne objekte.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Tekst za link

Kako javlja Večernji Vladlen, nikakvog napada kopnenih trupa na Azovstalj neće biti, već će se Azovstalj bombardovati, a nakon toga će kopnene trupe ući da očiste ruševine ako ikog ostane živog.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 812 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 805 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AMCXXL, bladesu, Koridor, M1los, MB120mm, Vlajman1957