Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1287

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2019
  • Poruke: 212

babaroga ::Denaya, ovo oko Mariupolja.

Polazis sa pogresne pretpostavke o ruskim ciljevima u prvoj fazi, pa ti je zato zakljucak pogresan.

Rusiima po meni nije bio cilj blokada Mariupolja i rusenje grada. Njihov osnovni cilj na ovom potezu (Krim - Mariupolj) bilo je ciscenje obale Azovskog mora i uspostavljanje kopnene veze Rostov na Donu - Krim. (Ova kopnena veza kao operativni zahtjev prve faze, ne kao krajnji cilj operacije). Tako da su im ovi u Mariupolju bili samo dosadna smetnja, nikakve oni operativno takticke tezine nisu imali jednom kad su stavljeni u kotao.

Rusi su im uostalom nudili da izadju i kad je kotao zatvoren, doduse bez oruzja, ali mogli su da izadju. Ocigledno je da je najmanje Rusima u interesu da ruse Mariupolj (ili bilo koji drugi grad u Ukrajini) do temelja, da bi istjerali pacove i pobili ih ili ih stavili u kaveze.

Isto tako i moguci kotlovi na sjeveru. Pa mogli su i Harkov staviti u duplo okruzenje, da su htjeli, i da nisu isli na Kijev.

A sta ce im Harkov u okruzenju? Harkov je na pedeset kilometara od ruske granice i ne moze pobjeci nikuda. Ko da NATO napadne Srbiju pa stavi Sombor u okruzenje?

Ista je logika bila i na jugu, oko Lisicanska i Severodonjecka. Ostavljali su im izlaz da bi se ovi digli sa utvrdjenih polozaja i povukli.

Ali izgleda da je manevarska odbrana nepoznata Ukrtajinskom generalstabu. Ili im je poznata (siguran sam da jeste, bar onima koji su skolovani oficiri tamo, za naciste ne garantujem), ALI neko drugi donosi odluke tamo. A taj neko drugi je rjesio da se Rusima moze suprotstaviti samo odsudnom odbranom utvrdjenih pozicija i gradova, uz benefit posljednjeg klovna iz Mariupolja i pogodjenih pekara u Harkovu.

Bilo kako bilo, plasim se da ce ovaj rat (ako se bude ratovalo do kraja, ako nema potpisa ranije) zavrsiti isto kao u Siriji, unistavanjem opkoljenih grupacija u gradovima.

To je uostalom trend modernog rata. Pogotovu za branioca koji je slabiji i izgubio je kontrolu nad VAP. Toliko je izvidjanje i pronalazenje ciljeva u realnom vremenu uznapredovalo zbog napretka u tehnologiji, da je skoro nemoguce sakriti borbeni raspored od opremljenog i obucenog protivnika na otvorenom terenu, pogotovu na goliom njivama kakav je teren u Donbasu. Isto tako, preciznost i ubojitost vatrenih udara danas, i artiljerije i iz vazduha, je na tom nivou da se ne moze usporediti ni sa recimo 99tom, a kamoli sa nekim ranijim ratovima.

Sa druge strane, grad itekako pruza braniocu znacajne prednosti, pogotovu sa stanovista zastite od osmatranja, a i zastite od vatre. Evo, kad pogledas, ova zeljezara, mada je pravljena za druge svrhe, ispade idealna otporna tacka, jako teska za uzimanje.

Tako da ce ratovi 21 vijeka definitivno da se svedu na ratove za gradove.

PS, Samo da dodam jos, ovaj komentar o kotlovima se odnosi samo na prvu fazu, mislim da ce se sad raditi drukcije, jer je ocigledno da se sad mora ici na opkoljavanje i unistenje vecih ukrajinskih grupacija.


Na Mariupolj su jurnule jedinice DNR cim se ukazala prilika sto je cak placeno sa dosta mrtvih medju DNR jedinicima. To je logicno jer je Mariupolj deo Donjecke oblasti tj. Donbasa plus je on bio simbol mucenja i ubijanja Rusa od strane raznih Azova 8 godina. Moglo se sa manje rusenja ali bi duze trajalo, to je grad od 500 000 stanovnika u kojima je bilo oko 15 000-20 000 raznih kijevskih snaga spremanih i za okruzenje. Grad je pao posle 3-4 nedelje ostalo je samo par dzepova kasnije. To je prilicno brzo za gore navedenu situaciju.
Nije se mogla ocekivati predaja Azova jer su sami Rusi rekli da za njih ne vaze pravila obicnih zarobljenika rata.

Nema potrebe da Rusi uzimaju gradove, doduse mozda sada ima ali na pocetku nije bilo. Bilo je dovoljno da veci deo zemlje stave po kontrolu tj. glavne komunikacione cvorove, energetiku, komunikacije. Pa neka Kijev onda glumi da ima drzavu.
Ali ocigledno je u Kremlju presudjeno, mislim zbog nekih pritisaka sa strane a nisu zapadni, da pokazu dobru volju kako bi se rat ranije zavrsio i povukli se sa severa Ukrajine za sta nisu imali potrebe.

Po meni je trebalao obavestajno u Harkovu i Odesi naprave pripemu za ubacivanje svojih jedincia unutra pre zvanicnog pocetka akcije. To je po meni bila velika greska. U Mariupolju to nije bile moguce jer je tamo bila velika koncetracija antiruskih snaga.

Uglavnom na Mariupolju je pokazana odlucnost koja je dovela do relativno brzog uspeha, sto je na drugim mestima falilo. Tipa oko Kijeva, sta dalje, u redu u predgradju smo Kijeva, da li uci ili stajati, sta dalje...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Nov 2021
  • Poruke: 445

Sto bi bilo interesantno znati je pretpostavka da su rusi imali radarski avion kao sto je Hawkaj i spazili lansiranje Neptuna, da li je brod mogao da nekim brzim manevrom da izbjegne rakete?

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2019
  • Poruke: 212

Mi ne znamo sta se desilo. Moguce da ga je roknule nesto od nato avcijacije ili iz Rumunije. Niti ce se to znati.

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 624

Povlačenje sa severa da bi se pokazala dobra volja? Zar neko veruje u tu bajku Smile
Povukli su se jer je pravac bio neperspektivan, premale snage za ofanzivu i opkoljavanje Kijeva, šumovit teren pogoduje prepadima i ni jedan veći grad nije zauzet.
Kakve crne dobre volje...da su zauzeli Sumi ili Černigov,siguran sam da bi se isto tako povukli,kako da ne...

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2019
  • Poruke: 212

raykan ::Povlačenje sa severa da bi se pokazala dobra volja? Zar neko veruje u tu bajku Smile
Povukli su se jer je pravac bio neperspektivan, premale snage za ofanzivu i opkoljavanje Kijeva, šumovit teren pogoduje prepadima i ni jedan veći grad nije zauzet.
Kakve crne dobre volje...da su zauzeli Sumi ili Černigov,siguran sam da bi se isto tako povukli,kako da ne...


Zar su morali sa celog severa da odu?
Ako nisu vec hteli unutar Kijeva onda se slazem da se trebalo povuci ali poptuno toliko da ovi mogu gadjati belgorodsku obast mislim da nije moralo.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19156

panda1 ::Mi ne znamo sta se desilo. Moguce da ga je roknule nesto od nato avcijacije ili iz Rumunije. Niti ce se to znati.

Samo se nadam da i Rusi ne piju tu tvoju debilnu pricu "ma nista Ukri ne mogu, sve je to NATO uradio", jer ce inace ponovo da najebu kao zuti, a ti ces opet istu debilanu "ma to je NATO".

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

A.Nevski ::^...
Можда би уз пуштање воде и комбинације са CO2 ишло ка бољем учинку. Може да разреди кисик и тиме физичке напоре да отежа. Ако се не претера. Тежи је од ваздуха и попуњава удубине и рупе. Има га у свакој гостиони која има точено пиво.


svaki gas moze da ubije, recimo azot koji nije eksplozivan te takodje ugusi a ima ga puno u industriji.
Ma dovoljno je samo malo oboriti koncentraciju kiseonika i coveku je lose.
Sa obzirom na visoke peci trebali bi da imaju raznorazne gasove tamo.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

slonic_tonic ::Razlika je u dometu i u prisutnosti. Brod staviš kod Kube i on tamo stoji i pokriva skoro pola Atlantika. Mig31 ne može do tamo, a i ne može čekati u zraku.

То исто може да ради и један Горшков који има могућност да туче и копно и море...Слава само бродове...Овај брод колико се многима чинило је застарео са овом употребом за коју је био намењен тако 80тих година...Једноставно данас ти је потребан мултипрактик..не треба теби 64 лансера С300 на броду, јер је немогуће пратити и испуцати толико ракета за кратав времеснки интервал, теби треба мултипрактик који као што рекох по птореби може да буде и три у један и један у један...

Она је била употреби из морања, а не зато што је перспективна...Под морањем мслм превасходно на то да су им Украјинци радили моторе редукторе за све бродове, па ти сада види у каквом су губитку били од 2014. године на овамо Руси у градњи бродовља већег депласмана...Немати могућнсот израде мотора-редуктора у спосптвеној држави их је успорила за 8-10 година у градњи бродовља и они би до сада имали бар 20 Горшкова, можда и супергоршкова који би имао далеко већи асортиман наоруажња од славе са цирконима који су много потентнији од старих Вулкана...

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2019
  • Poruke: 212

bojank ::panda1 ::Mi ne znamo sta se desilo. Moguce da ga je roknule nesto od nato avcijacije ili iz Rumunije. Niti ce se to znati.

Samo se nadam da i Rusi ne piju tu tvoju debilnu pricu "ma nista Ukri ne mogu, sve je to NATO uradio", jer ce inace ponovo da najebu kao zuti, a ti ces opet istu debilanu "ma to je NATO".


Ti tvoji vriste da im zapad nesto udeli jer slabo sta je ostalo. Imaju srece sto ih Rusi smatraju nekakvom bracom(po meni velika greska) pa im je skoro cela civilna infrastruktura jos neostecena. Srbija 1999 nije bila te srece.

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

panda1 ::
Zar su morali sa celog severa da odu?
Ako nisu vec hteli unutar Kijeva onda se slazem da se trebalo povuci ali poptuno toliko da ovi mogu gadjati belgorodsku obast mislim da nije moralo.


Nisu se potpuno povukli. Borbene snage jesu. Za diverzante, špije i sl. to ne bih baš potvrdio.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 928 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 7 sakrivenih i 892 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, bbogdan, cifra, djboj, Djokislav, drimer, esx66, galerija, ivica976, Kibice, kolle.the.kid, ksyyaj, laurusri, ljuba, maiden6657, nenad81, nikoladim, panzerwaffe, procesor, RecA, shaja1, Shinobi, sokars, Srle993, vandrej, VP6919, šumar bk2