Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1491

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32580

Rado ude ukrop u naci gvardejce Laughing
Нацгвардия Украины несёт серьёзные потери, более 860 военных дезертировали
https://rusvesna.su/news/1650706654

ВСУ мобилизуют наркоманов из-за недостатка желающих воевать
Arrow https://t.me/RVvoenkor/9095

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

https://mobile.twitter.com/JominiW/status/1517660512917590020/photo/1

Kačim link do ove slike jer se povela diskusija dal ka Zaporozju ili Kramatorsku.Verujem da rusi nastupaju izmedju velikonoselke i guljapolja da vide gde pre popusti pa da tuda forsiraju pojačanja.

Ova gore slika me navodi da sam lično za opciju Zaporozje.Na njoj se vidi pokusaj proboja ka Krivom rogu.Mada smatram da je pravi razlog nastupanja tuda mesto apostoloevo.Tu kao da je drumsko i zeleznicko cvoriste u trouglu Krivo rog-Zaporozjr-Dnjepropetrovsk.Ako je neko bolje upoznat sa geografijom ukr nek potvrdi ove moje pretpostavke.

Zasto Zaporozje i obala Dnjepra? Evo mojih razloga:

1)slabije linije odbrane nego u donbasu

2)Kontrola dodatnih mostova da se ne oslanjaju samo na Herson

3)neutralisanje ukr planova.Svaki pokušaj nekakve ukr ofanzive ka Hersonu ili okolini Harkova bi bio prekinut uz slanje vojske na ugrozenu tačku odbrane

4)lakše osvajanje Donbasa.Ako Zaporozje bude ugrozeno može se desiti i slanje trupa ukr vojske sa utvrdjenih pozicija iz oblasti donjecka i luganska na jug.Što samim time rusi oko izjuma popasane i marivke mogu brže da ispune svoje ratne zadatke bilo osvajanjem bilo dobrovoljnim napustanjem pozicija od strane branilaca.

5)Uništenje neprijateljske žive sile.Diskutovali smo da je unistenje/opkoljavanje ukr vojske jedan od ciljeva ove faze operacije.Uz katastrofalan teren i potrebu da se formira stabilne linije obrane istočno od mesta ruskog proboja ukr mobilne jedinice postaju lak plen art i avijaciji oruzanih snaga rusije

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

S2M ::@Denaya
Imaš li kakav info sa juga.



Severna linija ka Krivom Rogu relativno miruje. Ima artiljerijskih duela. Rus polako pomera linije ka Nikolajevu. Sad su izbili na komunikaciju Nikolajev-Snjigurivka. Ovo mi deluje kao osiguravanje boka linije ka Krivom Rogu. Bilo je pre dva tri dana vesti da su Ukrainci uspeli izvuci jednicu koja je bila u okruzenju u selu Aleksandrevka na moru za koju kazu da je vezala za sebe 2 BTG.
Pre neki dan je neko okacio mapu sa rasporedom snaga. Jos tad sam napisao da je veoma zanimljiv raspored BTG na tom delu. Mislim da sam raspored ako je tacan pokazuje namere na tom delu.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2015
  • Poruke: 78

Citat:
StaracVujadin

Mislim da se Amerikancima spocitava i sta jeste i sta nije. Oni vide priliku, nizak zivotni standard u Istocnoj Evropi i ciribu ciriba naprave hardcore ideoloskog saveznika. Ali oni ne stvaraju toliko te evropske antagonizme, koliko ih mozda eksploatisu. Dobra stvar je - kod njih je sve biznis i verujem da su mnogo pragmaticniji od Evropljana koji su jos nepostojeci pojam. Ono je, ima kod mladjih malcice tog osecaja da su Evropljani, osim sto su Belgijanci, Nemci, al slabo je to. Narocito na Mediteranu i u Istocnoj, Centralnoj Evropi. Rusija sa druge strane, uvredjena, oblikovana istorijom,velicinom, politickim sistemom ide po principu srednjeg veka, zabada zastavice i boli ih ona stvar sta drugi kazu. Ta vrsta rata je Zapadu strana, njihovi ratovi su projekti vojno-industrijskog kompleksa, kreni, isprazni skladista, potpisi novi ugovor, idi kuci.

Mi Srbi, zarad svog licnog zdravlja, stvarno treba da prestanemo da shvatamo sve licno, i posmatramo kroz pravda/nepravda percepciju, sve je to biznis. Ko ovaj italijanski ambasador danas u Jasenovcu. Ministarstvo/predsednik napise na Twitter-u "fijo da puta" ili nesto slicno, da privuce medijsku paznju, uputi demars, al ne da obican covek cupa kosu, pije bensedine, budi hladan i drzi batinu spremnu, sam neguj svoje uspomene i pomen na zrtve, od drugih ocekuj nista.


Slažem se sa tobom da zapad ima taj pragmatični pristup gde su novci cilj.
Za ovaj deo da ne stvaraju antagonizme se baš i ne slažem, al ajd da možemo reći da je stvar pogleda na to. Ako oni pomognu tome da lični ili antagonizam jedne manje grupe ljudi preraste u antagonizam jedne regije/zemlje, da li je to stvaranje ili eksploatacija?

Što se ovog dela da mi treba da shvatano sve manje lično i kroz prizmu pravda/nepravda, tu se ne bih sližio sa tobom.
Za taj pragmatičan zapadni pristup je potrebna mogućnost da kvantifijuješ sve činioce jednačine, i od toga zavisi uspeh tvoje pragmatičnosti. I onda prirodno počneš da određuješ vrednosti, koliko to košta u odnosu na nešto drugo. Ali kada dođeš do toga da na taj način određuješ vrednosti stvarima kao što su potriotizam ili dečiji život, to je već na korak do toga da ih prodaš, samo čekaš cenu koja je po tebi dovoljno dobra. A ja lično verujem da postoje stvari koje nemaju cenu.

Generalno, postoji jedan trend poređenja stvari koje uopšte nisu za poređenje, koji se meni uopšte ne sviđa jer je jako isključiv.
Recimo da 2 čoveka odu u radnju i za istu količinu para jedan kupi 5 kila mesa, a drugi kilo mesa i za ostalo hleba.
Ako poredimo ko koliko mesa ima, jasno je da će prvi uvek biti u prednosti, ali je realnost takva da će sigurno biti situacija kada će se kupovina ovog drugog pokazati kao mnogo bolja i svrsishodnija.
Tako isto gledam na poređenje našeg slovenskog mentaliteta i funkcionisanja sa zapadnim.
Nije kod nas tako loše, stvar je što mi naše resurse trošimo drugačije, i ne možemo da zamislimo ručak bez hleba.

Oprostite na OT, moderatori brišite ako treba.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

To sto.je italijanski ambasador napisao je za avtomatski progon italijanskog ambasadora iz srbije. Ovo sto se.radi samo opravdava njihove zlocine, 1000 puta ponovljena laz je istina

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

sremac983 ::Одбили су, али су дан касније пристали на примирије..негде сам то прочитао на телеграм каналу...јбг тешко је наћи када имаш по 100-150 поруак дневно и више...

O kakvom primirju pričaš, kad borbe traju i juče i danas?

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6286

Citat:"Nobunaga"https://mobile.twitter.com/JominiW/status/1517660512917590020/photo/1
Ova gore slika me navodi da sam lično za opciju Zaporozje.Na njoj se vidi pokusaj proboja ka Krivom rogu.Mada smatram da je pravi razlog nastupanja tuda mesto apostoloevo.Tu kao da je drumsko i zeleznicko cvoriste u trouglu Krivo rog-Zaporozjr-Dnjepropetrovsk.Ako je neko bolje upoznat sa geografijom ukr nek potvrdi ove moje pretpostavke.

Ovo zahebana rabota.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Apostolovo jeste železničko čvorište, ali ne toliko značajno, jer dve glavne železničke linije koje idu iz centralne Ukrajine ka Donbasu su Kijev - Poltava - Lozovaja - Barvenkovo - Slavjansk i Kijev - Ševčenko - Dnjepropetrovsk - Sinjeljnikovo - Pokrovsk. To su dve glavne magistralne dvokolosečne elektrificirane pruge. Za drugu trasu postoji i alternativni jednokolosečni elektrificirani krak Dnjepropetrovsk - Novomoskovsk - Pavlograd - Pokrovsk.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Nobunaga ::Ova gore slika me navodi da sam lično za opciju Zaporozje.Na njoj se vidi pokusaj proboja ka Krivom rogu.Mada smatram da je pravi razlog nastupanja tuda mesto apostoloevo.Tu kao da je drumsko i zeleznicko cvoriste u trouglu Krivo rog-Zaporozjr-Dnjepropetrovsk.
Ovako nekako (Apostolovo zaokruženo)?


Možda je malo nezgodno za odbranu ako mora da se stane u Apostolovu koji dan, da se svi prikupe za nastavak. Isto i za istočni pravac, pored Guljajpolja. Obe pozicije su izložene ali itekako imaju smisla ako će se odmah produžiti dalje.
Sasvim je moguće da ih Rusi, što bi babaroga rekao, "mariniraju", na oba pravca. Da ih tu krckaju lagano a da će grunuti svom silom u nekom momentu i proći na bolje pozicije. Naročito na istoku jer tamo se uglavljuju između ukrajinskih utvrđenja a bojište se može lepo izolovati artiljerijom i avijacijom. Ukrajinski tenkovi tu bi platili poveću cenu.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

^^^
Rusi su u jednom trenutku bili stigli blizu njega ali su pre jedno tri nedelje vraceni na sadasnju liniju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1109 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 5 sakrivenih i 1063 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Areal84, babaroga, Bobrock1, crnitrn, dankisha, deLacy, delrey, draganca, dushan, FOX, hooraay, ILGromovnik, Karla, Koridor 11, Kriglord, Krvava Devetka, madza, Mercury, Milos ZA, milutin134, MrNo, nebkv, Oscar, pein, procesor, raptorsi, rasok, Sirius, Srky Boy, Srle993, stegonosa, Tores, Trpe Grozni, Valter071, vladulns, wizzardone, wolf431, yrraf, 79693