Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1828

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

Citat:Moldavija odbila Ukrajinu

Tokom posete Kijevu, predsednik moldavskog parlamenta Igor Grosu odbio je da pruži vojnu pomoć Ukrajini i svom ukrajinskom kolegi Ruslanu Stefančuku, rekla je novinarima Adrijana Vlas, portparolka vladajuće partije Akcija i solidarnost.

Igor Grosu rekao je da je republika spremna da pošalje sapere u Ukrajinu da očiste opasne teritorije kako bi se lokalno stanovništvo osećalo bezbedno. Istovremeno, Stefančuk je posle sastanka rekao da je sa moldavskim kolegom razgovarao o pružanju vojne pomoći Kišinjeva.

"Predsednik parlamenta je rekao da, prema statusu neutralnosti Moldavije, zemlja ne može da raspoređuje vojnu opremu u drugim zemljama", rekao je Vlas. Konkretno, poznato je da je Stefančuk tražio od Grosua da prebace moldavske MiG-29 u Ukrajinu.


https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022.....id=2149525

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Najače su ove zemlje koje su malo "lideri"' antiruske koalicije, malo partibrejkeri... Slovaci tipa, evo S-300, evo tenkovi, stanimo Rusiji na put, a onda su u fazonu a nećemo mi da podržimo embargo na rusku naftu...
Ili Bugari, ne damo mi ni tenkove, ni ništa drugo, vodimo mi računa o sebi a onda među prvima odbiju plaćanje gasa i ostanu bez istog...
Austrija malo vodi politiku neutralnosti, malo spušta Zelenskog na zemlju, a onda naprave neki antiruski izlet skroz...

Ovakva se politika ne pamti... Kao neki hor degenerika koji vodi pogubljeni dirigent, što i zapravo nije daleko od istine s obzirom da je onaj načelni glavni dirigent oličen u predesedniku Amerike stvarno pogubljen... S tim da on nije ni dirigent, samo je pogubljen.

Samo i Amerikance trenutno ne zanima rat nimalo jer prate suđenje Džonija Depa i Amber Heard dok Evropljani idu po marketima, slikaju cene i kače ih na društvenim mrežama sa emojijima neverice.

A za to vreme Zelenski traži zilion bilijardi na dnevnom nivou.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Poruke: 1229
  • Gde živiš: u svom mestu

_Petar ::
Ali "ti nazovi Gerasimova" zvuci kao "evo ja sam glavni u selO, zelim da te negiram ali ne znam kako da napisem tri smislene prosto prosirene recenice pa cu da odigram na kartu magupa jer mi baba stalno govorila kad sam bio mali da sam mangup". I s**eba me covek, neka mi je rekao. Da nema foruma pretpostavljam da bi takvi cevcili neko zidarsko ispred fensi supermarketa jer ispred onih raspalih beleje klosari.





Evo me sa ekipom iZpred S.T.R prodavnice, bas smo hteli da te malo u'vatimo u semu, ali si nas provaliJo. Ovaj desno od mene je hteo da ti izlozi ceo plan ruske vojske, ali posto si nas za srce ujeo ovim tvojim komentarom, samo je okrenuo glavu na drugu stranu. Cak ni sMonom nece vise da prica. Kaze, kaki su ti ti drugari sa foruma, ni ti nisi bolji. A ovaj levo od mene nas je nacisto otkaciJo, navija za Ukrajince, a za njega u selo ionko misle da nije u vinklu.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

awathorn ::@babaroga

Ne ciljeve koje je u svojoj glavi projektovao kolega awathorn, vec ciljeve koje su proklamovali sami ruski zvanicnici.

Na ovaj nacin nema denacifikacije, nema demilitarizacije, nema neutralne Ukrajine i jos manje Ukr u ruskoj orbiti, nema nikakvih koridora osim ovog ostvarenog u prvim danima, nema pregovora i priznanja Krima u sastavu RF ili zvanicno priznatih dnr i lnr.

Mozda je kolega awathorn budala, ali generalno ga struka uci da je prvo potrebno dobiti rat da bi se ostvarili ciljevi. E sad ako su ciljevi Moskve za ovaj globalni haos bili uzimanje Melitopolja ili Izjuma i parceta Rubeznog... Ok, gresim i izvinjavam se stovanom forumskom pucanstvu - sve ide sjajno i nije potrebno angazovanje dodatnih snaga sa ruske strane.


Pogresna ti je premisa da dobiti ovaj rat znaci samljeti sve i okupirati sve, i da je okupacija par gradova mjerilo uspjeha u ratu.

Rat se dobija tada kad se slomi protivnicka volja za odbranu, i kad mu se slomi vojna sila kojom moze da se suprotstavi.

Rusija je dovela ukre do pregovora, dovela ih je do toga da pismeno odgovore na ruske zahtjeve, uzela je te zahtjeve u razmatranje i pozdravila napredak u pregovorima. Kao znak dobre volje izvukla je jedinice sa sjevera i rekla ajde da se dogovorimo. Onda je ukrajina odgovorila izmisljotinama iz Buche, i kriminalizacijom Putina, i totalnim zaokretom od pregovora u opsti sukob.

Jer je neko u Washingtonu procijenio da su Rusi pukli na Kijevu i da su pukli uopste, i da im sad treba jebati mamu maminu.

Sto je legitiman cilj, pogotovu ako sjedis u Washingtonu i imas voljne i spremne majmune u Kijevu da tjeraju do kraja.

Ok, sta je opcija koja ostaje Rusima? Jos americki sekretar za odbranu dodje u Kijev i mrtav ladan izjavi da je cilj ovoga rata da se Rusija oslabi sto je vise moguce.

Ima par opcija. Jedna je ova koju ti zagovaras, a to je da se mobilise sve sto moze da nosi pusku od Rostova do Vladivostoka i da se krene na sve ili nista. Do Londona da se ide.

Druga je opcija da se izvuku snage, da se drze linije koliko se moze, da se popune jediniuce koje ratuju vec mjesec ili dva dana u jednom ozbiljnom i zestokom sukobu, da se srede snage i rasporedi, i da se onda krene.

U medjuvremenu, a sto je sastavni dio druge opcije, pojacavaju se udari po dubini, da ne ponavljam, po gorivu, po PVO, po centrima veze i komaandovanja, po skladistima novopristigle tehnike.

I nastavljaju se zestoki udari po frontu i takticko operativnoj dubini fronta, na forumu popularno nazvani masina za mljevenje mesa ili drobilica.

Za sve to vrijeme, ne popusta se pritisak na prvu kliniju, koju stalno cackaju malim pjesadijskim napadima, vise probnim, bar po prirodi eksploatacije uspjeha, jer gdje god da su Rusi prosli liniju, nije bilo eksploatacije, nije bilo prodora u dubinu drugim esalonom, nije bilo pokusaja obuhvata, nije bilo onoga sto svi ocekuju da se desi.

Tako da jebiga. Ocigledno je da je ruski plan nesto drugo. I ocigledno da oni raspolazu podacima o neprijatelju koje ja i ti ne znamo. Ne da je sad neprijatelj nesto naprasno ojacao, ili je sad usla hrabra danska kraljevska vojska kao drugi esalon u Ukrajinu pa ce sad rusima hebati mamu maminu, nego rusi imaju tacne procjene jecine i borbene sposobnosti neprijatelja, njegovog rasporeda i njegovih potencijala, i na osnovu toga donose odluke.

Ako moze da se samelje deset ukro brigada na Donbaskom pravcu artiljerijom, avijacijom, i malim pjesadijkim napadima na prvu iniju, ja bi ih radje mljeo danima, pa onda udario, nego da mobilisem dvjesta iljada pa udarim na zdrave brigade, ko Zukov na Rzevu.

A ako to traje tri mjeseca, i ako su Rusi procijenili da nema veze sto ce trajati tri mjeseca, ja ne vidim problem u tome.

Ovaj rat mora da se zavrsi vojnom predajom Ukrajine. Sve manje od toga bice vidjeno kao poraz Rusije, sa dalekoseznim posljedicama po Rusiju.

Kako ce Rusi stici do toga meni nije jasno. U stvari jasno mi je kako to mora da bude, ali mi nije jasno sta Rusi rade. I ja sam ocekivao da ce velika obuhvatna operacija u Donbasu usljediti najkasnije do prvog maja. Ocigledno nije usljedila. Medjutim, bilo kakvo vremensko limitiranje Rusa u ovome ratu jednostavno nema smisla. Tolika je njihova nadmoc i u ljudskim i u materijalnim i u vojnickim resursima da je jednostavno nemoguce da Ukrajina moze ovo da dobije.

I dalje, rat se vodi na teritoriji Ukrajine, a ne Rusije. Ukrajina je paralizovana, i ekonomski, i socijalno, i finansijski, i vojno. Iskopali su sebi rupu iz koje je jednostavno sada nemoguce izaci, bez strane intervencije.

Pitaju se ljudi ovdje oko nuklearnog oruzja. I sa pravom se pitaju. Rusija je ta koja mase nuklearkama. A zasto. Zato sto jednostavno ne smiju dozvoliti stranu intervenciju u ovom ratu. Jer to onda prerasta u treci svjetski rat, za koji ja cijenim, a sigurno i u Moskvi cijene, Rusija u ovom trenutku nije spremna.

Te stoga Putin ili Lavrov svako malo podsjete uvazeni publikum da se ne zajebavaju jer stvari nisu za zajebanciju.

Itd. itd.

Razumijem tvoju frustraciju, ali proglasavati poraz Rusije u ovom ratu jos je brate prerano. Ne samo poraz, nego cak proglasiti i pat poziciju, nema veze sa zivotom. Rusi dobijaju ovaj rat, i Rusi i u svojoj doktrini tvrde da rat ima mnoge pojavne oblike, i da ako se moze izabrati oblik rata koji tebi odgovara to je nacin da se jeftino dobije rat. Itd, itd.

Mnogo komplikovana tema, i generalno, a pogotovu kad ga Gerasimov zakukulji i zamumulji. Zato ja predlazem strpljenje i pazljivo citati izmedju redova pa mozda nesto i prokljuvimo.

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 721
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

Razumem kolege koje nisu zadovoljni kako rusi ratuju,ne sumnjam da navijaju za ruse,svi smo više očekivali..efikasnije,bolje.Ali ratuju,verujem da daju sve od sebe,ako procene da je potrebno odradiće i mobilizaciju,do tad bez nje ide nekako.

E sad,može li neko da zamisli da Rusija izgubi rat,par stotina kilometara od Moskve,i da joj neko izdiktira uslove predaje...ja ne mogu,koliko god se napregao,i niko me ne može uveriti da je to moguće.

P.S.
Pretekao me Babaroga sa kompletnijim komentarom na temu

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 612

upitnik ::
Уз пар часних изузетака, ово је дно. Животом гарантујем да би по Русе анкета боље прошла у твојој Хрватској, а гарантујем и у западној Херцеговини.

Јевреји данас су виц.

p.s.

Мистериозна плава лепотица која је одбила а се изјасни је чистокрвна Рускиња, 100%.


Mali oftopik, možda je ovdje na forumu to i poznato ali u javnosti baš i ne.
Puno doseljenih židova su bivši sovjetski građani pa tako 17% izraelaca špreha ruski.
Citat:The Russian language is spoken natively by a large proportion of the population of Israel, reaching about 20 percent of the total population by 1989, mostly by immigrants who came from the former Soviet Union in the early 1990s and later years.
As of 2017, there are up to 1.5 million Russian-speaking Israelis out of total population of 8,700,000 (17.25%).

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_language_in_Israel

A što se tiče ankete u Hrvatskoj, ne znam da li bi prošla bolje ili gore ali cijene hrane (praktički svi proizvodi osim alkohola) su nam skočile 20 do 30%, upravo se vratih iz Lidla Sad

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4925
  • Gde živiš: Novi Sad

E sad ko kako shvati Smile

offline
  • mnn2 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Avg 2006
  • Poruke: 322
  • Gde živiš: tamoDaleko

Cilj rata je slom neprijeteljskih država vlastitim sankacija. Dok se one ne slome ili ne dovedu redu nema kraja rata ni našim frustracijama.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

Bubimir ::
A što se tiče ankete u Hrvatskoj, ne znam da li bi prošla bolje ili gore ali cijene hrane (praktički svi proizvodi) su nam skočile 20 do 30%, upravo se vratih iz Lidla Sad

prošla bi slično kao i u Izraelu.
Mnogi mladi, koji ne znaju gdje im je dupe a gdje glava, podržali bi Ukrajinu, a poneki još značajno (da se vidi da su znalci) dodali "Slava Ukrajini" i napravili V prstima.

Oni koji inače podržavaju Ruse, sigurno to ne bi htjeli reći u kameru.
Ne bi ni ja. Da me baš dočekaju na ulici s upaljenom kamerom, rekao bi u prolazu "strašno je to što se događa" i odjurio dalje.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3101

https://twitter.com/Levi_godman/status/1522270015894044675

Ukrajinci spremaju spašavanje 93 brigade koja se snašla u operativnom ukruženju.

Inače imaju 4 talas mobilizacije, ukrajinci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 852 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 843 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, bojank, goxin, Neutral-M, robytz, Romibrat, SR-3m, TBF1D, wizzardone