Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1851

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96683

^^Prelistas malo teme pa sve saznas,evo ti
Arrow https://www.mycity-military.com/Bespilotne-letelic.....-Hawk.html

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19181

Denaya ::...
Nisam nikakav znalac ali postoji razlika u nisanskim spravama i podeli stepena.

Tako je. Zapadno - 6400 hiljaditih u krugu, sovjetsko - 6000 hiljaditih. Dokle god znas sa kojom skalom radis nema preteranih problema u radu, ali ne valja pobrkati.

PS. Svedjani su koristili 6300 pre nego sto su presli na 6400...

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Знам да постоји посебна тема али да дам ову руско-чеченску оцену ради потпуније слике украјинског фронта:

Citat:Ситуација у Придњестровљу остаје напета. Провокације украјинске стране се настављају. Међутим, реторика кијевских спикера се донекле променила.

Tekst za link

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 69

U vezi habuca. Pa bilo je vijesti da su Ukrajinci odavno na obuci za novo oružje. Ko zna koliko ih je vani na obuci i za kakve sisteme?
Meni je nešto drugo na pameti:
Jest da je to u domeni SF ali Ukrajincima sa uništenom infrastrukturom bi fino došao neki avion koji može poletjeti sa kratkih pista ili npr. verikalno poletiti i sletjeti? F35!? Obuka za takvo nešto traje dugo ali šta ako su Uk piloti odavno na obuci jer su recimo, "znali" šta će se danas dešavati? U slučaju da ovaj rat potraje sve je moguće. Više me ništa u vezi ovog sukoba ne može iznenaditi.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Navodno se borba vodi u centru Severodonjecka.
Moguće je da su Ukrajinci konačno počeli da se izvlače?!
https://t.me/RVvoenkor/11047

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

slonic_tonic ::o jezicima i nazivima.
dok ja razumijem ovog drugog o čemu on govori, ja ne postavljam nikakva pitanja, niti ispravljam bilo koga. Što se mene tiče može reći i Harkuv, ako sam ja razumio na što je mislio, idemo dalje.


Кога брига како галицијски провинцијалац назива Харков. Његова ствар, мада мени лично делује ружно, мегаломански, претенциозно и неприродно. Али када чујем овдашње балканске скоројевиће како беспоговорно врше језички и идеолошки Einstellung, дође ми да повратим. Још кад ти исти ликови, да не буду смешни, не примењују исти критериј, па Кијев називају Кијев, али Харков, ето Харкив,

то је, Слонићу, одвратно за све паре.


Такав би сваког продао за 10 Евра.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3017
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Denaya ::Osnovne ciljeve ove SO smo culi od Putina kada je drzao govor pre pokretanje operacije. A to su izmedju ostalog demilitarizacija i denacifikacija. Kao sto Babaroga napisa mi ne znamo na koji nacin je Rus zamislio to da ostvari. Tako da samim tim ne mozemo tvrditi da li se operacija odvija planiranim li neplaniranim tokom. Samim tim da li se odvija sporo kao sto pojedini tvrde.
Mi zivimo u vremenu gde se sve odvija brzo,informacije su dostupne skoro odmah, tempo zivota je brz. Prosto smo navikli da se sve odvija brzo,pa tako i sukobi i ratovi.

Ne kaze se dzaba da je istorija uciteljica zivota Posto ovde ima dosta clanova koji poznaju tu materiju dosta bolje od mene, mogu da me isprave ako negde pogresim ili napisem neistinu.

Dugo sam razmisljao da li da napisem ovaj post iz prostog razloga sto nisam siguran da li cu ga pravilno i razumljivo napisati.

Od DSR ovo je sukob (rat) najveceg intenziteta sa upotrebom najvece vatrene moci u duzini vremena u kojem se odvija. Mozda se Vijetnamski rat u nekim periodima moze porediti sa njim. Bilo je borbi na bliskom istoku ali su trajale mnogo krace od ovog aktuelnog sukoba.
Ovim postom hocu uporediti pojedine ratove izmedju drzava ,njihovu duzinu trajanja i sta se dobilo sa njima. Napisacu samo one najpoznatije kojih sam se setio.

Rat za Foklandska ostrva - Argentina je vec drugog dana osvojila ostrva. Nakon nepuna tri meseca povukla se sa ostrva. Znaci cilj nije ostvaren iako je teritorija osvojena za jedan dan.

Intervencija SSSRa u Avganistanu - Iako su Sovjeti prvog dana svrgnuli vlast u Kabulu i relativno brzo osvojili gradove,rat se produzio na 10 godina i okoncao se povlacenjem vojske SSSR. Cilj nije ispunjen.

Invazija Iraka na Kuvajt ( 1 Zalivski rat) - Iako su Iracani vrlo brzo pobedili Kuvajcane,njihov uspeh nije dugo trajao. Ovo je izazvalo intervenciju Koalicionih snaga koja je trajala mesec dana. Iako su Koalicione snage izbacile Iracane iz Kuvajta, to nije resilo problem. Kao posledica toga se desio 2 zalivski rat.Rat je trajao oko mesec i po dana. Sta je Amerikanac dobio sa tim. Delimicno ispunjenje plana svrgnjavanjem Sadama sa vlasti ali i haos nestabilnu drzavu u kojoj je malo malo morao voditi borbe. Krajnji bilans je povlacenje Amerikanaca iz Iraka. Cilj nije ispunjen i problem nije resen.

Invazija NATO na Avganistan - NATO snage su brzo porazile talibane,osvojile glavni grad, uspostavile marionetsku vladu, ali rat se oduzio na 20 godina. Zavrsio se isto kao i rat SSSRa. Cilj nije ispunjen

Rat u Libiji - Iako je ovo gradjanski rat uzeo sam ga u obzir posto su druge drzave odlucile njen ishod Rat je trajao oko 8 meseci. Ali uplitenjem NATO on se ubrzao. Cilj je delimicno ispunjen, svrgnuta zakonita vlast i ubijen predsednik. Posledice su takve da je zemlja ostavljena u haosu,koji je prouzrokovao novi gradjanski rat.

Drugi rat u Azerbejdzanu - trajao je mesec i po dana. Cilj je delimicno ispunjen uz cenu da se sad i vojska trece drzave nalazi na teritoriji Azerbejdzana.

Cilj ovog mog posta je taj da ukazem na cinjenice da duzina trajanja sukoba ima i presudnu ulogu u ostvarivanju ciljeva. Iako su u vecini gore navedenih ratova ciljevi prividno ispunjeni relativno brzo to u konacnici nije se ispostavilo kao tacno. Necu sad ulaziti u razloge neispinjenja ciljeva na kraju tih ratova. To je podugacak spisak.

Ono sto hocu reci je to da Rusi brzim okoncanjem ovog rata,mozda (uveren sam da) ne bi ostvarili cilj na duzi vremenski period. A to su denacifikacija i demilitarizacija Ukraine. Demilitarizacija ide dobro. Da nije tako ne bi se zapad utrkivao ko ce vise naoruzanja poslati. A vidimo da i denacifikacija ide dobro. Zao mi ljudi koji ginu za budale a ne spadaju u ovu drugu kategoriju cilja. Brzim okoncanjem sukoba koliko bi nacista ostalo u zivotu i posle bi zagorcavali Rusima i ostalim Ukraincima zivot. Kako bi to mogli da rese a da ih zapad i ostatak sveta ne optuze za genocid i narusavanje slobode zivota.Strpati u zatvore pa da gamad zivotari na grbaci postenog sveta. Ovako oni su legitimni cilj sve dok traje sukob.

Мени ово изгледа као стара добра рационализација. Шта би то спријечило Русе да у миру демилитаризују и денацификују па можда и на ефикаснији начин, западни медисјки извјештаји о кршењу људских права ухапшених нациста? Да су ствари одиграле онако како је вјероватно планирано и како је изгледало да ће ићи на почетку, да ће разбити Украјину за пар дана, имали би прегршт времена за оба процеса. Украјинске власти потпишу декрет о распуштању војске, или чак ни то већ натенане распушташ јединицу по јединицу, технику пребацујеш на питомији исток, продајеш је по Африци шта год. Овако ћеш их гањати по шумама и горама, губити своје људе, чекати 75. круг санкција. Тешко да је баш то био првобитни план..

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Trpe Grozni ::
Ja jos uvek nigde nemam video bilo kakvu sigurnu informaciju da se do sada upotrebljen R-360 Neptun.



Svi željno isčekujemo snimak Neptuna.

online
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 361

fantom S :: Мени ово изгледа као стара добра рационализација. Шта би то спријечило Русе да у миру демилитаризују и денацификују па можда и на ефикаснији начин, западни медисјки извјештаји о кршењу људских права ухапшених нациста? Да су ствари одиграле онако како је вјероватно планирано и како је изгледало да ће ићи на почетку, да ће разбити Украјину за пар дана, имали би прегршт времена за оба процеса. Украјинске власти потпишу декрет о распуштању војске, или чак ни то већ натенане распушташ јединицу по јединицу, технику пребацујеш на питомији исток, продајеш је по Африци шта год. Овако ћеш их гањати по шумама и горама, губити своје људе, чекати 75. круг санкција. Тешко да је баш то био првобитни план..

Plan se nikada ne ostvari 100%. A da ne pominjem da mi prvobitni plan nismo ni znali.
Kao bivseg vojnika fascinira me cinjenica da je napadac s ovoliko manje vojnika od odbrane preduzeo ovakvu akciju.
Ali da se ne ponavaljam, jer nista drugo nemam da napisem, sudeci po snimcima koji se objavljuju na telegram kanalima, ukrajinska vojska lagano ali sigurno se demilitarizuje.
Sto i nije cudno s obzirom cime ih sve Rusi poklapaju.
Ponavljam, ja sam dozivio NATO artiljeriju (izmedju ostalog) na svojoj kozi, oranje i preoravanje. Doslovno.
Zapalis cigaru, skuvas kafu i cekas. Dzaba ti je da se krijes jer se sakriti ne mozes, granate izvaljivalje stoljetne hrastove kao pruce. Uzdas se u Boga i dobru srecu. Ili ako mozes razgulis ako imas gdje.
A koliko vidim to je nista u usporedbi s ovom paljbom kojom su izlozeni ukrajinski vojnici. Tako da...

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

Osvajanje Sjeverodonjecka mi ne djeluje da ima u vojnom smislu svrhu. Zato jer je s desne strane rijeke Sjeverni Donjec humak s kojeg se baca pogled ne samo na spomenuti grad već i na obližnji Lisičansk. Potonji grad bi trebao biti ključan za konačno osvajanje. Po nekim kartama lako moguće da se napokon ide u okruženje i to čitavog ostatka konurbacije jer uslijedili su pomaci sa jugoistočne strane.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 952 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 8 sakrivenih i 883 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, amstel, aramis s, arsa, Atomski čoban, bankulen, bestguarder, Bojadin Strumski, bojankrstc, bojcistv, Boris90, BORUTUS, bufanje, celik, dane007, djboj, Doca, Dorcolac, dule10savic, FileFinder, HogarStrashni, JimmyNapoli, Joco Skljoco, kolle.the.kid, kovac9mm, kunktator, kybonacci, laki_bb, Litostroton, ljubacv, macak44, mercedesamg, Mercury, mikrimaus, MiroslavD, moldway, nebkv, nemkea71, ObelixSRB, pein, Petarvu, procesor, RJ, sasa87, shaja1, Shinobi, slonic_tonic, sombrero, sovanova95, SR-3m, StepskiVuk, Vatreni Zmaj, vladaa012, vlajkox, voja64, VojvodaMisic, Zimbabwe, |_MeD_|, 79693