Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1875

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 14 Apr 2014
  • Poruke: 1400

Још једном, не постоји вундервафе, и застарели системи могу да убоду. Е сад, проблем је што смо ми поготово мекани и на руску пропаганду о њиховим вундервафе.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2627
  • Gde živiš: Beograd

Ево још мало па 9. мај.

70 дана од почетка рата не да рат није завршен погодно за Русе него још ни Донбас није ослобођен. Ниједан већи помак осим заузимања уништеног Мариупоља није постигнут за последњих 40-ак дана. А најгоре од свега је што уопште није видљиво како би Руси то опет покренули своју војну машинерију и постигли неке веће резултате.

Све ми се више чини да неће ни бити оне дуго очекиване руске офанзиве на истоку, односно да је та офанзива можда одавно кренула и представља овај мали напредак који видимо североисточно од Славјанска и јужно од Доњецка. Од грандиозног опкољавања Кијева дошли смо до тога да се прославља то што је јебени Красни Лиман стављен у полуокружење.

Русија је испуцала све своје копнене потенцијале, жестоко се истрошила, и одавно испред себе има вишеструко бројнијег непријатеља. Сад може отворено да се говори о томе да је Украјина добила прву фазу овог рата - зауставила је свеопшту офанзиву наводно друге војне силе света, успорила је рат и довела га до мучног дугог рововског килављења.

Украјина је пребродила најмрачније дане овог рата, кад им је престоница била угрожена заједно са већим делом земље. Од свеопштег рата сузбили су га на локални рат на истоку. Светски званичници шеткају се Кијевом. Наоружање само стиже и стиже и стиже.

Руси тешко да ће ишта више постићи копнено. Максимално што још могу да ураде је да изгурају Украјинце из Донбаса, и то након још неколико месеци клања село по село. Некакво заузимање Харкова, Одесе, одсецање Украјине од мора и повезивање са Придњестровљем је сада у домену фантазије. Да не помињемо праве почетне циљеве рата.

Рекао сам још трећег дана рата да је ово катастрофа за Русију али нисам претпостављао да ће бити баш оволика.

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 276

Ribar o značaju Zmijskog ostrva https://t.me/rybar/32296

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Историјски процеси или овакве велике војне операције се суде на основу својих епилога а не на основу тренутних призора који се стављају у имагинарне рокове изван континенталног и глобалног контекста. Контекст је поражавајући по западне економије а не по ову операцију која иде својим током.

Од епилога смо далеко.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

mikrimaus ::Још једном, не постоји вундервафе, и застарели системи могу да убоду. Е сад, проблем је што смо ми поготово мекани и на руску пропаганду о њиховим вундервафе.

Сваки систем се да уништити и ни један није перфектан...Али брате немојте спиновати нон стоп једно те исто...

Дај ти мени реалне податке, са колико је тај један изоловани систем нападнут, када није био у стању да се избори са једним брајаткаром чији је домет ракете/паметне бомбе 6км, а домет Тор ракете је 8км, па чак и више ако је модернизован...Један дрон сам не може уништити Тор ни под разно, већ то мора да ради рој истих, како би он био засићен и у немогућности да исте пообара, ако ПВО систем ради и осматра ВАП...ако је био на спавању онда је то друга прича...

Е то је оно што нико овде то не приказује, јер никоме није у интересу да каже, ми смо послали толико тога да би се уништио један систем изолован, јер самим тим би уништили рекалму о перфектном истему јелте који сви приказују, а поготово Турци. Видели смо са колико дронова су Израелци уништавали Панцира у Сирији....засићен је био и бранио се до последњег секунда пре удара из мртве тачке...

Зашто не унуштавају исти ти барјактари ПВО системе увезане у хијерархију у Донбасу, када су тако свемогући?!

Не разуемм у опште појединце који поанвљају једну те исту мантру овде нон стоп, ма шта им неко други написао о томе...

offline
  • izi 
  • Građanin
  • Pridružio: 27 Maj 2018
  • Poruke: 38

Jednom je jedan političar izjavi o, da Rusija nije svetska sila nego regionalna. Tad sam bio ljut kao ne znam ko. Sada vidim, da ima velikih problema vec u region a svake toliko jih nešto po klopi čak I u Rusiji.
Kako če ovo da se završi zna samo onaj gore.
Pošto kod Rusa ne vidim neki cilj a I motiv im polako beži. Šta ti generali u foteljama misle...

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2277

jogurtmen ::@Sim.a
Simo, ti si ocigledno ovde majstor za relativizaciju svega sto se kosi sa tvojim stavovima, pa makar to bilo i potkrepljeno jakim argumantima. Tako da svaka rasprava sa tobom postaje jalova i bespredmetna. Znam da ti svaki stav, ili vest koja degradira Ukrajinu i njeno rukovodstvo bode oci, ali sta cu ja tu. Ja ne kreriam vesti, ja ih samo povremeno prenesem ako pomislim da mogu da budu interesantne i za nas ovde.


Poenta mog odgovora zdrebcu je bila, da bez obzira sto se on grohotom smeje na nekoga ko ima ogroman uticaj u USA, pa cak delom i u zapadnom svetu, nikako nece narusiti kredibilitet istog, tj. Takera. Njegov post je vise delovao kao odraz nemoci i zelja da se na taj nacin neka vest, ili autor, obezvredi, a ne kriticki osvrt na istu.

Znam da te ovaj moj odgovor nece zadovoljiti, ali ne bih da dalje vodim jalovu diskusiju sa tobom, a ti to tumaci kako ti je drago.


tucker ni kod amera nije pojam za kredibilitet a kamo li je to negde drugde.
to sto ti gledas bas tu vrstu medija (vidim to citajuci tvoje komentare) to ne znaci da ne postoji i nesto drugo.

izvoli sta su o njemu govorili na sudu:
"Fox persuasively argues, that given Mr. Carlson's reputation, any reasonable viewer 'arrive[s] with an appropriate amount of skepticism' about the statement he makes."
https://www.npr.org/2020/09/29/917747123/you-liter.....ox-s-lawye

a evo i cuvene foxove repitacije u usa leta gospodnjeg 2022
https://www.statista.com/statistics/239750/credibi.....ed-states/

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2627
  • Gde živiš: Beograd

Операција не иде својим током. Одустало се од већине почетних циљева. Руска војска повукла се из половине заузетих територија. Украјина је од земље на коленима и ивици пропасти успела због тога да се подигне и опорави, и постане све опаснији противник. Епилог је овде више него јасан. Јер чак и да Русија магично покрене опет своју војску и успе да баци Украјину на колена, то је већ руски пораз ако се све укупно узме у обзир. А ако се заврши на овоме сада, онда не да је пораз него историјска катастрофа коју једна велика сила врло дуго није доживела.

Глобално је смехотресно причати о неким екстремно штетним последицама по Запад. Последице постоје, јер је ово велики рат и утиче на целу планету. Ударило је све, и нас па и цео Запад.

Али са друге стране је Русија, изолована, са очекивано огромним падом БДП-а ове године од можда чак 10%, са капиталом који масовно напушта земљу заједно са младим успешним људима, што можемо да осетимо и овде у Београду где се руски сада чује на сваком кораку. Такође, Русија је раскринкана као Потемкинова војна сила, папирни војни тигар који је 20 година мукотрпно градио имиџ који је успео да усере војном акцијом која је била превелики залогај.

Одавно нема више сценарија где се ово позитивно завршава по Русију. Поготово ако у последици овога Финска и Шведска уђу у НАТО. Путин је на крају испао највећи поклон који су непријатељи Русије могли да пожеле.

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2012
  • Poruke: 131

Jovan Nenad ::A.R.Chafee.Jr. ::
Pre bih rekao da im toliko vremena treba da sastave koji par Neptuna (pod uslovom da to jesu Neptuni).



Naravno, ako zanemarimo da je druga baterija trebalo da bude isporučena tek krajem aprila kao i opciju da je unistenjem dobrog dela fabrike Luch zavrsena bilo kakva proizvodnja i dalja mogucnost proizvodnje.


Proizvodne kapacitete su izmjestili iz fabrike prije napada, i angažovali su dodatne resurse da ubrzaju proizvodnju, a ta priča o aprilu kao roku je obična maskirovka da bi obmanuli neprijatelja. Ja pijem kafu sa Put... ovaj Zelenskim, pa znam o čemu pričam.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2627
  • Gde živiš: Beograd

izi ::. Šta ti generali u foteljama misle...

Мисле како да скину Путина, Шојгуа, Лаврова и остале гузоње у Кремљу а да притом не угрозе сопствене каријере превише. Не би ме чудило да је атмосфера у руском војном врху сада врло слична оном у немачком војном врху пред Јулску заверу 1944.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 718 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 682 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., CikaKURE, comi_pfc, doktor1964, Dovla, draganca, dzoni19, esx66, janbo, Kibice, kolle.the.kid, Litostroton, Mercury, Mi lao shu, MiroslavD, Misirac, Miškić, nikoladim, ozzy, Parker, pein, raptorsi, rodoljub, ruger357, Srle993, stegonosa, vathra, yufighter, Zimbabwe, šumar bk2, 125