Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1894

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Poruke: 1229
  • Gde živiš: u svom mestu

@bojank

Otkrij nam tajnu sa kojih ti izbljuvaka crpis svoje prosvetljenje? Koji su to pravi, pa svi da se presaltamo na njih i malo sagledamo istinu tvojim ocima?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4496

Ni manjeg mesta ni većeg strategijskog značaja za crnomorske operacije. Da ja ne pametujem evo šta vrlo lepo stoji na Rybar Telegram kanalu i evo i engleski GT prevod:

https://t.me/rybar/32296

Citat:
Snake Island and the Keys to the North-West of the Black Sea

The events on Snake Island off the coast of Odessa are shrouded in the fog of war: in the meager reports of the Ministry of Defense, there are only reports of destroyed UAVs, not a single military correspondent is on site, and the Ukrainians constantly report wrecked ships and post videos of the hit Raptors or Chamois.

▪️Now Bayraktar TB2 UAVs are working almost daily on the positions of the Russian Armed Forces on the island. The ultimate goal is the landing of Ukrainian troops on the island: Mi-8 helicopters have been deployed to the Chervonoglinsky airfield in Odessa, ready to transfer personnel on command.

▪️American M777 howitzers with 155-mm M982 Excalibur guided missiles have been deployed to the Zatoka area. They will have to work at almost the maximum range - 60 km. But howitzers can also work on Russian positions on the island itself, and on the grouping of ships around it.

▪️Target designation and reconnaissance are provided by American reconnaissance aircraft, which practically do not leave the area of ​​the mission.

Yesterday, through the collective efforts of the Armed Forces of Ukraine and NATO allies, the Tor air defense system on the island was partially disabled. After that, the Ukrainian Air Force tried to make a massive raid on the island: in addition to unmanned aircraft, they attracted at least two pairs of Su-24 and Su-27 tactical aircraft.

The ship's air defense systems and fighters worked on the air: two Bayraktar TB2 UAVs and one aircraft were shot down. The rest got away.

Why Snake Island?

The island is strategically important not only because of its location near the southern borders of Odessa. Without control over Snake Island, it will be much more difficult to conduct a potentially naval amphibious operation on the Ukrainian coast.

And for Ukraine and the allies, the restoration of control over the island is an opportunity to deploy stationary radar stations, control the air and sea space around Odessa and begin an operation to unblock it. This is important for the supply of armaments and military equipment from the West by sea.

No matter how much we make fun of the "mosquito fleet", but it exists. And it is stupid to underestimate it - especially when all the target designation and intelligence is provided by allies from the NATO bloc.

And also Snake Island is a symbol. Remember about the “dead defenders” of the island, who later turned out to be alive? Now imagine that the Ukrainians will recapture the island and begin to inflate the story of a heroic deed, recaptured lines and revenge for the fallen and prisoners?

Therefore, one should not assume that the grouping of the Russian Navy in the Black Sea "does nothing" near Odessa. This is a very important sector of the front. And the intensity of the fighting there will only increase.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Duh sa sekirom ::Meni nije jasno sto su pokusavali sa tim napadom na Zmijsko ostrvo. Po meni je potpuno nebitno. Osim ako nisu zbog morala htjeli da dobiju neku malu borbu...borbuljak sto bi rekli u Crnom Gruji.

A ja ne znam sta su rusi hteli da dobiju zauzimanjem tog ostrva? Isturili ljudstvo na malo ostrvo pored ukrajinskih polozaja i daleko od svojih.
Tu su u dometu i Smercha....

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 165
  • Gde živiš: Beograd

Specijalna operacija u Ukrajini je samo jedan vid (svima vidljiv deo ledenog brega) Velike ratne operacije koji je započela Rusija protiv Zapada. Iako se povremeno ovde na forumu i pomenu i razmatraju ostali aspekti Velikog rata (namerno veliko slovo) ti postovi se uglavnom, ovde tretiraju kao veliki ili manji OFF. Po mom uverenju pogrešno, jer tempo SO, njene faze i način izvođenja dejstava duboko su u korelaciji sa ostalim vidovima ratnog sukoba Rusija-Zapad.

Da je ruski vojni i politički vrh bio potpuno svestan šta će se dogoditi i kako će SO prerasti u Veliki rat sa Zapadom i u kojim fazama će se odvijati, u to nema nikakve sumnje.

Prvo, RU je povukla sve svoje rezerve u FIZIČKOM ZLATU u zemlju na vreme. Proces vraćanja svojih rezervi kao i kupovina zlata na slobodnom tržištu je trajao više godina. Nekako mislim i da su i nama to isto došapnuli (ovi naši nemaju blage veze), a sad se vidi koliko je značajno za dalji razvoj događaja. Devizne rezerve u papirićima i virtuelnim parama na računima nije bilo moguće jednostavno izvući iz banaka lihvara pijavica, jer za tako nešto potrebno je duže vreme i debeli argumenti, da te ne „provale“ šta radiš i zašto. Ipak ovo je bilo dovoljno da se rublja utvrdi na fiksnom nivou od 5k za gram zlata. Pripreme za svrgavanje dolara kao svetske obračunske valute bile su poodmakle, na šta su ukazivali i zapadni ekonomisti, možda bi Rusima dobrodošlo još neko vreme, ali događaji u Ukrajini nisu trpeli dalje odlaganje.

Drugo, Rusi su promtno reagovali na uvođenje sankcija i pljačku imovine, koju su sasvim predvideli, i zahtevom za plaćanje energenata u rubljama obezbedili stabilnost domaćeg tržišta i valute (nesretni izlapeli starac je u Poljskoj trabunjao da treba 200 rublji za dolar, a samo nedelju dana kasnije stvarni kurs je bilo ispod 90, a sada 71!). Istovremeno, Rusi nisu uveli nijednu kontra meru odnosno zabranu izvoza neprijateljima na pr. Plamenitih metala, uranijuma i dr. To tek sledi u drugom činu predstave.

Treće najvažnije, obezbeđena je međunarodna podrška značajnih zemalja pre svega BRICSa: Kine, Indije, Brazila, Irana, nekih važnih arapskih zemalja kao i visoka motivisanost i podrška javnog mnjenja u Rusiji (da ne kažem konsenzus) po pitanju svrhe i ciljeva SO.
Scenografija i pozornica za veliku predstavu su spremne.

Samo odvijanje SO, dakle, treba posmatrati u širem kontekstu Velikog rata. Blitz krieg zamalo nije nije prošao (kako kaže babaroga) ali verujem da to i nisu u ruskom vrhu ni očekivali sa velikom verovatnoćom, jer Zapad je na to upozoravao i nekakve pripreme su nesumnjivo bile sprovedene u Ukrajini. I pored toga, „Z“ operacija je izvedena spektakularno i imali smo preteće trupe ispred Kijeva u prvoj nedelji! E, sad da je bilo izvesnih bagova, taktičkih grešaka i možda jeftinih gubitaka bilo je, ali lično ne verujem u neke katastrofalno loše procene zbog kojih su, navodno neki obaveštajni oficiri ili rukovodioci u zatvoru i slično. To smatram glupostima i dezinformacijama poput četiri smenjivanja, nekoliko infarkta i tri streljanja i Šojgua.

Sve je izvedeno sa ciljem da se pregovorima reši sve. Rusi su lepo upozoravali i nudili elegantna rešenja tipa: daj da se dogovorimo, „da ne rušimo kafanu“, pokazali su da su ozbiljni u prvoj fazi SO, kao i dobru volju i gurali diplomatiju. Nisu prihvatili. Pokazalo se da mora ovako, na teži i bolniji način...

Niko živi mene ne može da ubedi da angažovane vojne snage Rusije nisu dovoljne ili nisu u stanju da sprovedu iste takve prodore u zaleđu donbaskog fronta i razbiju te položaje za pet dana. Kada su mogle da napreduju 100km dnevno kada je UKR vojska bila kompletna, sada bi još lakše i brže kada je skroz polupana! Po mom mišljenju nešto se krupnije valja iza brda, ide se namerno kao usporen snimak i čekanje.

Mi zapravo ne znamo šta su razlozi. Pretpostavke idu od toga da sankcije počnu da deluju (naravno na Evropu, jer na Rusiju ne mogu) pa do mogućeg sukoba većih razmera i ulazak NATO u Ukrajinu (Poljske).

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1611

fantom_S ::Већ смо више пута писали о узроку СВО и не бих да се понављам па ћу рећи кратко- није то хир неког лудака у Кремљу како воле рећи на западу ових дана, већ чињеница да је Нато дошао до црвене линије и покушао преко ње прећи. Епилог ћемо тек видјети..

Nije problem razumevanje zasto je doslo do ruskog masovnog napada, nego takticki kako. Cak i redneks u ameriku razumeju deo zašto. Ne samo redneks, kako neki misle ovde, veruj mi.. mnog pametniji i bogatiji ljudi u SAD.
Problem je u ruskoj egzikuciji, i NATO "klopki" po cenu ukrajinskog i ruskog naroda i vojske. Po meni bar.
Rusjia se ponadala da ce to da resi brzo i sa mnogo manje gubitaka, a to ni u teoriji ni na bilo kom papiru nije bilo moguce na ovaj nacin. U tome je problem. Sta ce da dobije je sitnica po visoku cenu, i sitnica u poredjenju sa onim sta ce na kratke i duge staze NATOvci da dobiju. Bar oni zapadniji..

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

A sto se tice Rusa, ja bi na njihovom mestu "greskom" opalio po Global Hawku...ali nemaju ni muda ni pameti. Opalili su bezbroj puta po civilnim avionima punih putnika, mogu jednom i neku ovu BPL.

Rusi godinama presrecu americke izvidjacke avione a sad ove sto lete na Crnom Moru nista???? Mogao bi malo Mig31 neki barell roll oko njih na koji metar. Pa i Kinezi tako docekuju amere (setimo se P3 incidenta).
Cisto da se ameri malo udalje....

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1611

kaptain ::A sto se tice Rusa, ja bi na njihovom mestu "greskom" opalio po Global Hawku...ali nemaju ni muda ni pameti. Opalili su bezbroj puta po civilnim avionima punih putnika, mogu jednom i neku ovu BPL.

Rusi godinama presrecu americke izvidjacke avione a sad ove sto lete na Crnom Moru nista???? Mogao bi malo Mig31 neki barell roll oko njih na koji metar. Pa i Kinezi tako docekuju amere (setimo se P3 incidenta).
Cisto da se ameri malo udalje....


Upravo tako!
Global Hawk je idealna skup meta slucajnog krsenja granica. Ne greskom nego tvrdnjum u prekrsaj bila ona istina ili ne. I to da se obavi sa nekim novim sistemom (ne da je neophodno) cisto reklame radi.
Niko nece zapoceti treci svetski rat zbog oborenog drona ma koliko velik bio. Poruka je vazna!
Ne razumem zasto to Rusi ne urade. Boje se odmazde?

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

To su ta dva moguća ishoda

@Arsenije
Zanimljiva analiza, koja ima smisla i jedna je od mogućih opcija
Uzgred budi rečeno, Dollar-Rubl je danas 1usd- 66 rublje

@Milos
"..šta će da dobije je sitnica.."
Da ne bude: ubiše vola za kilo mesa

Ne znam koja će od ove dvije opcije na kraju ispasti..

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Niko ne pogine, kazes greska (fog of war), mislio si da je ukrajinski i da ce da te napadne...izvines se i teras dalje.
Oborili su Malezijski avion pun putnika, oborili Korejski 747, pogodili jos jednog Boeinga na dalekom istoku 80ih i sad se ustrucavaju sa jednim BPL?

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2014
  • Poruke: 198

Milos1977 ::
Po meni bar.
Rusjia se ponadala da ce to da resi brzo i sa mnogo manje gubitaka, a to ni u teoriji ni na bilo kom papiru nije bilo moguce. U tome je problem. Sta ce da dobije je sitnica po visoku cenu, i sitnica u poredjenju sa onim sta ce na kratke i duge staze NATOvci da dobiju. Bar oni zapadniji..


Posto vidim da par forumasa ima slicno misljenje, da je Rusija sve pogresno odigrala. Kako je po vama ona trebala da resi:
1. trenutni problem sa Ukrajinom
2. kako da zaustavi dalji prodor NATO alijanse i izazivanje novih obojenih revolucija u njenoj sferi uticaja?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 641 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 630 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Battlehammer, cikadeda, gorantrojka, HrcAk47, Kenanjoz, Kruger, Pohovani_00, sovanova95, Vitomir