Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2521

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6274

the zivotinja ::
Ne bi nikome da rusim Sneska, ali ovim fotografijama nesto fali !
Ili je fotosop ili su bile prazne...ili vi nesto drugo znate...ali na ove dve fotke ja ne vidim nista


Sneška možeš jedino ukrima da srušiš, meni ne 100%.A ako nemaš Photoshop, mogu da ti prebacim pa sam analiziraj.Ja nemam vremena.Kako god, bilo je zeleno sada više nije. Mr. Green Kao u pjesmi.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 61

slonic_tonic ::zalutalo prase ::Пуковник аустријских оружаних снага Markus Reisner, анализира дешавања у Донбасу у претходном периоду...успут објашњава и недостатке испоручених М777 и switchblade 300...


i što je najvažnije, razjašnjava misteriju T62M, na 13:10

video je zanimljiv.
i u međuvremenu je Joe Biden ipak odobro slanje HIMARS-a u Ugandu (misleći pritom na Ukrajinu).
Upravo to sam i mislio kad su se pojavili T-62 - da ce ih koristiti vise u svrsi podrske pesadiji, u zasedama, da cuvaju punktove i slicno, t.j. gde se ne ocekuje da dodje do direktnog oklop vs. oklop okrsaja - ne bacaju Rusi nista i koriste svoje rezerve - ako ne iskoriste T-62 u ovoj situaciji, kad ce? U medjuvremenu "stede" rezerve T-72, mozda i salju neki broj na remont i modernizaciju.

molim da bojank prokomentarise

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6274

Avijacija je gađala nešto sa 3 projektila u blizini Sumija.


offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6274

🇷🇺🇺🇦 Дым от взрыва в порту Бердянска.
#Запорожье #Россия #Украина
@rybar
https://t.me/rybar/33479

U Berdjansku opet neko njesra.

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2016
  • Poruke: 258

ruso ::

Situacija na prilazima Slavjansku.

Ukri preduhitrili ruse snage i izveli napad, rezultat toga je osvajanje Nove Dimitrievke, Kuriljke i Dibirnova. Osovojena teritorija je oznacena na karti.

Bogorodicno ocigledno nije pod kontrolom rusa ali borbe su na periferiji. Ukri su napustili sve preko S.Donjeca. Ocigledno smatraju da im je rijeka odlicna linija odbrane posle onih neuspjelih pokusaja prelaska.

Kao sto sam vec ukazivao da je lijeva strana puta E40 jako bitna, ukro komanda je uvidila to i pokrenula snage u napad, preventivno moze se reci, prije nego rusi provale u Paskovo, Novomikolaevku, Ivanku itd. Moze se reci da dobar takticki potez ukro komande, trenutno im je odbrana Slavjanska stabilna. Medjutim, da sacekamo kontranapad ruskih snaga u sledecih par dana.


Rusi nikada nisu ni držali Novu Dmitrovku i Kurilku, to potvrđuju i pro ukrajinske mape. Jedino su izvidnicom izbili do Paškova.

Linija je negde oko onog Dolgenkoe, koje bi trebalo da drže Rusi ili da se nalazi u nekoj sivoj zoni. Neko je ovde spomenuo da je VSU tu i poklopila neke Ruse na izlazu iz sela.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1809

У луци у Бердјанске деминери мину разнели

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Јел ово Русима стижу појачања?

https://t.me/anna_news/33631

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

Ponovo se u zapadnim medijima diže velika euforija oko isporuke Himarsa koju je Joe odobrio (nakon što su mu objasnili da je on predsjednik USA)

htio bi podsjetiti za one koji možda ne znaju da je to sistem najsličniji Smerču i Uraganu i da je Ukrajina imala 80 Smerčeva i 70 Uragana, te da sada dobiva 4 Himarsa (slovma: četiri) od Amerike u sklopu ovog zadnjeg paketa oružja od 700 milijuna dolara.

Kad su čuli za ta četiri komada, u Kremlju su pali u očaj, nekoliko generala je izvršilo samoubojstvo, Šojgu dobio sedmi infarkt, a Putinu su se rak, Parkinson i Alzheimer znatno pogoršali.

Neko je jučer tražio komentar na CEP Himarsa od 5m.
Vjerojatno to ovisi i o vrsti raketa, sasvim siguran sam da CEP nevođenih na 80 km nije 5m.

Samo ću podsjetiti na nemili događaj iz 2010, kad su gađali nekakve militante u Afganistanu Himarsom, pa su promašili cilj za 300 metara i pogodili kuću punu žena i djece i ubili 12.

https://www.longwarjournal.org/archives/2010/02/us....._after.php

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

babaroga ::Mislim da je u pitanju nestro drugo, sto ja ne bih zvao neodredjenoscu, jer mislim da je u pitanju doktrinarna primjena raspolozivih snaga.
A ja mislim da govorimo o istoj stvari. Ziveli
Kad kažem "neodređenost" ne mislim na neko stihijsko, oportunističko odlučivanje niti mislim na prepuštanje situaciji. Tu reč više koristim kao u matematici ili fizici.
Imamo neki sistem, u ovom slučaju borbeni raspored (i ceo kontekst), i taj sistem može se naći u nekoliko manje-više stabilnih stanja. Svakom od tih stanja može se pridružiti nekakva verovatnoća. Protivnik predviđa, procenjuje te verovatnoće i shodno tome igra svoje poteze. Jednostavnije doktrine, recimo one koje se oslanjaju isključivo na premoć, imaju manje mogućih (stabilnih) rešenja tj stanja, i zato su lakše predvidive. A neka od njih imaju daleko veću verovatnoću od ostalih. Kompleksnija doktrina ceo takav sistem (svoj raspored) organizuje tako da ima niz mogućih stanja sa približno istim verovatnoćama (vidljivim protivniku). Takva doktrina svom "tvorcu" dozvoljava veću prilagodljivost a protivniku otežava zaključivanje i predupređivanje.
Ili prostije, jednostavna doktrina podrazumeva glavni plan A pa ako taj propadne onda imamo plan B i to je sve. Kompleksna podrazumeva n planova približne težine a bira se i modifikuje onaj koji u datim uslovima najviše odgovara situaciji. Neodređenost nije posledica već svesna namera komandanta uigrane i koordinirane vojske.
Malo zbrkano sam ovo napisao, kradem vreme, ali shvatićeš šta mislim, verujem. Wink

babaroga ::Cilj ocigledno nisu kotlovi i neke velike operacije (mada je bilo pokusaja, posebno mislim na onaj forsirani prelazak Sjeverskog Donjca sa dvije BTG koji nije uspio).
Ono je izgleda bio pokušaj da se ta stvar gore završi brzo jer je Lisičansk malo nezgodan. Setimo se koliko se tu dugo držao Mozgovoj posle Girkinovog napuštanja Slavjanska 2014. I verovatno bi im i uspelo da nije propalo iznenađenje.

babaroga ::Znaci nema vise odlucujucih operacija, u smislu da im je cilj odlucujuca izmjena stanja na frontu, tipa zatvaranje kotlica, ili duboki prodori koji odsjecaju neke sektore fronta protivnika.
Ja nekako mislim da će biti. Jednom kad se reši ovo gusto naseljeno i urbanizovano područje, svašta je moguće.

babaroga ::Mislim da je izjava onog ukro oficira koju sam postavio jucer kljuc da se razumije sta Rusi u ovoj fazi rade. Oficir rece da Rusi uopste ne idu u pjesadijske napade i jurise. Idu samo izvidjacima, manjim sastavima, i samo dotle dok ne otkriju i lociraju ukrajinsku liniju odbrane. Onda, kaze ukrajinac, pocinje visecasovna destrukcija pozicije artiljerijom, tenkovima, avijacijom. itd.

Iz ovoga ja zakljucujem da im je taktika da uniste sve sto nadju pred sobom zestokom vatrom iz svih orudja i sistema koje mogu da bace na taj sektor. Oni snimci izmrcvarenih jedinica pod borbenim stresom koje su izvucene sa linije poslije takvog tretmana govore da taktika jako dobro radi.

Tako izgleda, sad je jasno da im se ne žuri i ovo je vrlo razumno.

babaroga ::Naravno, cvjetic kod Popasnaje govori i da su Rusi bili u stanju da krenu u najmanje tri pravca nakon proboja, i na sjever, i na zapad, i na jug na kraju. Na jug cak i na dva pod-pravca, plus pomocni pravac koji nije dio cvjetica, na MIronivsk i Svjetlodarsk. Kad kazem bili u stanju, mislim imali su dovoljno efektiva za uspjesan nastavak prodiranja na tri pravca. Dubina napredovanja vjerovatno je bila odredjena rezervama koje su ukri bili u stanju da bace na ovu bresu, i onda jovo nanovo.
Baš na to sam mislio. Bilo je još tih "cvetića". Izjum je bio takav. Velika Novoselka je bila takva. Pa čak i Gostomelj. Sve su to mesta velike neodređenosti (za Ukrajince i NATO).
A Herson, recimo nije. Odatle se samo na dve strane može.

babaroga ::Sto ne znaci da vecih i dubljiha napadnih operacija nece biti. Nemoguce je davati bilio kakve smislene procjene bez da se bar okvirno ne znaju raspolozive snage na frontu, i jedne i druge strane.
Apsolutno se slažem i dodajem da ima forumaša koji ovo lako zaborave. Mr. Green

babaroga ::Siguran sam da Rusi imaju ozbiljnije rezerve, bar po informacijama koje stizu iz zapadnih izvora, i da ce ih koristiti za odlucujuci napor kad dodje vrijeme za to. Ukrajinci operativnih rezervi na ovom frontu sigurno imaju, ali po razvoju situacije u maju, dosta toga je moralo vec dosad biti upotrebljeno, jer prodori su se desili i kod Popasnaje, i kod Bilogorovke, i na Sjeverodonjecku, i kod Limana, I kod Svjetlodara, i na jugu kod Avdejevke. To se sve moralo zatvarati rezervama, koje su onda upadale u masinu za mljevenje mesa. Matematika radi, brojevi se smanjuju, a time i snaga odbrane, a pogootovo sposobnost da se zaustavi eventualmni ozbiljniji kolaps fronta.
Isto saglasan. Mislim da sam već pominjao da sada raste mogućnost ponavljanja one panike ukrajinskog vrha, kao u prvih par dana operacije. Time i kolapsa, bar jednog dela ukrajinskih snaga.

babaroga ::Ja mislim da se vrijeme odluke na Donjecku primice, i da se stoperica ubrzava.
Tik-tak, Zelenski se sad oseća kao kapetan Kuka u "Petru panu". Mr. Green

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19165

Ligavesh ::...molim da bojank prokomentarise
Ima jedan zez sa remontom rezerve. Gomila remontnih kapaciteta je zauzeta remontom tenkova koji ucestvuju u BD (u BD potreba za remontnim kapacitetima je i do 100-200 puta veca od cak i intenzivnog koriscenja u miru, tj. treba ti 100-200 puta vise radnih sati (tj. ljudstva), ), pa se ne mogu baviti sredjivanjem tenkova iz rezerve.
Stoga su ti T-62M koji su bili u dobrom stanju (jer su verovatno bili sredjivani pre 24.2 da se salju u Siriju...) poslati.
Jer ne moraju da se sredjuju, za razliku od velike vecine preostalih T-72 (jer su oni u najboljem stanju vec bili probrani za modernizaciju na T-72B3 standard).
Stoga imamo i T-72B iz centara za obuku, jer su vec operativni.
Ne sumnjam da UVZ, Omsk (ono sto je preostalo od njega...) itd rade punom parom, ali oni rade dugorocno sredjivanje tenkova iz rezerve, a to ne moze za dve-tri nedelje.

Drugacije receno - da su imali T-72 za sekundarne potrebe - poslali bi T-72. Ali nisu, trebaju ima za primarne, pa su poslali T-62.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 780 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 2 sakrivenih i 773 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, mgolub, MilosKop, S-lash, zziko