Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2699

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 882

Dosta usporeno se ovo odvija...
Bez obzira na kolosalne ukrajinske gubitke, rusko napredovanje ide poprilično sporo
Neki analitičari govore o padu Harkova i Odese, kao o neminovnosti... Možda se to i dogodi
Ali još ni Severodonjeck nije u potpunosti zauzet, pa posle toga ide Lisičjansk, pa onda glavna stvar u Donbasu, anglomeracija Slavjansk-Kramatorsk, pa tek kad se to zauzme, zajedno sa ostatkom Donjecke oblasti, može se eventualno govoriti o nekim daljim ofanzivama...
Ali s obzirom na Ukrajinsku taktiku da se povlače u gradove, i s obzirom da je Donbas najgušće naseljena oblast u celoj Ukrajini, sve grad do grada... ovo ima da potraje.
Mišljenja sam da će bitka za Donbas trajati sve do kraja ove godine, i da nije realno da se završi na leto

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1464

Kunktator da si ti meni ziv, zdrav i "prav" jos 100 godina, sto si me uputio na ovaj sajt.

https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#t:adv;d:.....5,49.0,12z

Uporedjujuci mape, vesti i ovaj sajt mogu se jos kvalitetnije analizirati i rekonstruisati pojedini dogadjaji.



Kao sto se moze videti, podrucja sa registrovanim termalnim poremecaima se poklapaju sa vestima i desavanjima na terenu. 03.06. je pojacana aktivnost na juznom delu grada, kada Rusi izbijaju u Lisnu Dacu i ugrozavaju Sirotino. Takodje 03. i 04.06. se vode zestoke bobe na zapadnim delovima grada ka indrustrijskoj zoni.
04.06. je pojacana aktivnost oko Sineckog mosta.Ako znamo da su tad stizali strani "dobrovoljci" i ne cudi sto.
06.06. pocinje Ukro kontra i to se vidi po aktivnostima u Lisnoj Daci i Sirotinu. Rusi odgovaraju po Lisicansku i zapadnim obodima industrijske zone. Ovde imaju dve zanimljive situacije. Prostor pod Ruskom kontrolom je relativno miran, bez neke velike aktivnosti.
Druga mozda jos interesantnija stvar se desila kod Privolja 06.06. Ova zabelezena termalna aktivnost na samoj reci. Da li je i ko pokuso prelaz reke?



Sad ide mapa sa periodom od 08. do 14.06. Ovo je period Ruskog odgovora Ukrainskoj kontri. Ovaj period je obelezila znacajna aktivnost na teritiriji pod Ruskom kontrolom.



Iznad je uvecana mapa da se vidi koliko se intenzivirala Ruska artiljerija u odnosu na period u prethodnih nedelju dana i vise. Na njoj se takodje vidi ali nisam obezelio povecanu aktivnost u Privolju, pogotovo 10.06. kad je zapoceo Ruski kontanapad.Ovo mogu tvrditi na osnovu povecane aktivnosti na celoj linij dodira na vise pravaca.



08.06. je ponovo gadjan reon Sinckog mosta kada je cini mi se i konacno srusen.
Takodje 12.06. aktivnost oko Juvelijskog mosta. Kazu de je i on srusen ali ja nisam naisao na tu vest.
Ono sto je zanimljivo u ovom periodu su desavanja oko Borovskog. 10.06. aktivnost na ulasku u selo, potom 14.06. aktivnost na zapadnom delu sela. Ovo je onaj deo koji sam objasnjavao Nemkeu da je ostao jedno kao izlaz iz sela. Preko brisanog prostora do sume.
Ono sto me iznenadilo je OGROMA aktivnost u Metalkinu.Sudeci po FIRMSu tu su se vodile najzesce borbe. Cak i juce je tu bilo veoma aktivno.Ali to selo se veoma malo ili skoro nikako ne spominje.

Kada se gleda dan po dan tacno se vidi pomeranje aktivnosti ka zapadu, od grada sve dublje u industrijsku zonu. Osim u Metalakinu.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 102

Неко је срачунао да руској страни дневно треба 40 камиона носивости 5 тона да надокнаде потрошену муницију.
Чак ако би ТОНА и испоручио еквивалентну количину хаубица и MLRS Украјини, дневна испорука муниције би била проблем због дугачких линија снабдевања.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

fantom_S ::Правила о просторном важењу кривичног законодавства омогућавају суђење и за одређена дјела која су учињена ван територије државе, било да су учињена према домаћим држављанима или према странцима и без обзира на држављанство учиниоца. Битно је да се учинилац нађе на домаћој територији а како то је већ мање битно (екстрадицијом, хапшењем, или га неко избаци испред суда из комбија..)

Може милиција ДНРа да их ухапси у Харковској области и да их одведе у Доњецк и суди им по законима ДНРа. Као неки ономад Норијеги што урадише.. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1304

+ Sve sto si opisao, to mi je bio prvi utisak za snimak

Naravno i treba biti ralan, oprezan pa i pesimističan u ovakvim slučajevima. Ali samo bi htio ukazati da je bilo i drugačijih snimaka, kao neki dan ono napucavanje preko pruge, ili prošli tjedan ona sačekuša kada su snimano odozgora sredili onu trojicu i izvukli jednog zarobljenika, sve unutar 1-2 minute, ili puno noćnih snimaka riješavanja Ukrajinaca.. Naravno tih snimaka je daleko manje, mislim da ih Rusi sa razlogom ne puštaju baš van.

Poanta je da ima puno ove seoske ekipe koji imaju definitivno svoju ulogu ali bogami ima i ozbiljne ekipe koju niti jedna vojska Svijeta vjerojatno nebi volila sresti..

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8441
  • Gde živiš: pecina stroga

the zivotinja ::@babaroga
Sve sto si opisao, to mi je bio prvi utisak za snimak, a cak i snimci sa legendarnim Strunom odaju te momente, i ja to sve mislim i kad gledam Ka52, Graceve, saranje haubicama po poljani ganjaju haubicom tenka a on na kraju ode u sumrak...skori svi snimci dronovima...
Opaaaaasno Rusi igraju po mojim/nasim zivcima.
Idemo dalje, za sad funkionise... Verujem da znaju sta i zadto rade.


Nemoj da generalizujemo.

Ovo sto sam opisao odnosi se iskljucivo na ovu jedinicu na snimku. I cecheni su slicno ratovali na pocetku (mislim na Ahmat silu, posto su i ovi na videu koji komentarisemo Checheni ali nisu Ramzanovi) ali su se kasnije popravili. U Mariupolju je bilo puno slicnih klipova, opet ponavljam, stalno gledamo "proksi" jedinice na tim klipovima, ne regularnu vojsku.

Ok, Struna jeste morpeh, ali nisu svi u jedinici kojom je komandovao bili marinci, bar po snimcima. Niti vojsku treba idealizovati, rat nije Holiwood nego je rat najzajebanija rabota grupe ljudi razlicitog kvaliteta, razlicitih sposobnosti i koji operisu u sklopu sistema koji je razlicit u svakom djelicu (jedinici), Sovjetima je trebalo jednu i po krvavu godinu i par miliona mrtvih i zarobljenih prije nego sto su bili u stanju da opkole Paulusa i odrze obruc. Rat je zanat i kao svaki zanat jedini nacin da ga naucis je segrtovanje. A za to treba vrijeme.

Profesionalne jedinice provesce mnogo vremena u miru na obuci i na manevrima, ali ce opet kad pocne zurka da uce od pocetka, jer tek tad fijucu pravi meci i tad se gine. Ok, brze ce da uce od dobrovoljaca i od regruta iz Donbasa, ali i dalje ce morati da uce, i vojnici i oficiri.

Sto se tice K-52 i kabriranja, ako rusima odgovara odgovara i meni. O dejstvima avijacije nemam pojma, osim ono sto sam procitao a nisam mnogo.

Sto se tice artiljerije, ne slazem se. Artiljerijska vatra nije snajperska vatra pa da juri tenkove po livadama i poljima. Artiljerijska vatra djeluje prostorno, pokriva povrsinu, i nije imperativ te vatre da se direktno pogodi cilj, vec da se pritisne prostorija vatrom u bilo koju svrhu (ili priprema za napad, ili zaprecna vatra kod protivnapada, ili vatra uznemiravanja, kad mucis protivnika sa jedinim ciljem da mu poremetis redovnu aktivnost). To je princip, i tako to funkcionise. Pogotovu u vojsci koja artiljerijsku vatru u svojoj doktrini smatra presudnom vatrom na bojistu.

Ono ganjanje tenka granatama je klasicni primjer uznemiravajuce vatre, i bez obzira sto tenk nije pogodjen, prisiljen je da bjezi, da se sklanja, i vjerovatno ce ubuduce kad budu planirali ukri izbjegavati da salju tenka u tu zonu.

Sve u ratu, svako dejstvo ima svoju svrhu, i ima svoje posljedice. Ne valja generalizovati.

Napisao sam ranije da nismo vidjeli artiljerijsku pripremu dosad, nismo vidjeli pravo da ti kazem ni bateriju da gadja zajedno, a kamoli divizion ili artiljerijsku grupu. Ali to sto mi to nismo vidjeli ne znaci da nije bilo. Bar sudeci po onim poljima izbusenim. Ono nije jedna haubica ili tri minobacaca moglo da napravi. Ono je tukao najmanje divizion, i to nekoliko puta.

Problem video klipova dejstva artiljerije ili avijacije je sto su potpuno neupotrebljivi da se izvlace bilo kakvi zakljuchci sta se tacno desavalo, jer ne znamo ni sta je zadatak jedinice koja je snimljena u dejstvu (pazi, jednice, a ne orudja), niti znamo koje su snage protivnika, niti znamo sta je naredjenje, sta treba da se radi, niti najcesce vidimo sta je bilo poslije, kad je vatra stala i kad je cilj pogodjen (ili nije pogodjen).

offline
  • Pridružio: 08 Jun 2022
  • Poruke: 39

Simon simonović ::Dosta usporeno se ovo odvija...
Bez obzira na kolosalne ukrajinske gubitke, rusko napredovanje ide poprilično sporo
Neki analitičari govore o padu Harkova i Odese, kao o neminovnosti... Možda se to i dogodi
Ali još ni Severodonjeck nije u potpunosti zauzet, pa posle toga ide Lisičjansk, pa onda glavna stvar u Donbasu, anglomeracija Slavjansk-Kramatorsk, pa tek kad se to zauzme, zajedno sa ostatkom Donjecke oblasti, može se eventualno govoriti o nekim daljim ofanzivama...
Ali s obzirom na Ukrajinsku taktiku da se povlače u gradove, i s obzirom da je Donbas najgušće naseljena oblast u celoj Ukrajini, sve grad do grada... ovo ima da potraje.
Mišljenja sam da će bitka za Donbas trajati sve do kraja ove godine, i da nije realno da se završi na leto


Ne znam bas koliko Ukri mogu da izdrze sa ovakvim gubitcima. Hajde da uzmemo kao relevantno samo ono sto Ukri priznaju a to je izjava Zelenskog i Podoljaka o 200 mrtvih dnevno to se odmah mnozi sa 3 do 5 i imamo ranjene a gdje su bolesni, a gdje dezrteri ?
Svakog dana im ispari pola brigade, ako ne i više. I to je sve po njihovom priznanju. Ko zna sta je stvarna istina...
Samo se ne bih slozio sa jedim dijelom tvoje recenice "bez obzira na kolosalne ukrajinske". To je prvo sto se mora uzeti u obzir, a one scene hvatanja vojnih obveznika po plazama i bazenima mi bas ne ulivaju optimizam da Ukri mogu ovako jos dugo...

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6272

https://twitter.com/TheJomu/status/153708109562315.....yqd5Yacf5w

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2331
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Изгледа да Руси артиљеријом (делом) контролишу и другу руту из Лисичанска преко Северска за Бахмут. Уништена украјинска БМП између Северска и Бахмута.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3098

https://mobile.twitter.com/AZmilitary1/status/1537161830359044096

GP:"‼️Krimski most bit će meta broj jedan za Ukrajinu nakon što je primio oružje koje je obećao zapadni general-bojnik UAF-a Dmitry Marchenko rekao je u intervjuu za Radio Sloboda.‼️"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1094 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 6 sakrivenih i 1038 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, aleksmajstor, bankulen, bojanM84, bojcistv, Bokiboks, bokisha253, Boris BM, CikaKURE, crnitrn, darionis, Denaya, djboj, drimer, dushan, FileFinder, Fog of War, ginjica, gomago, Ivica1102, janbo, Kibice, krkalon, Kubovac, kuntalo, Luka1998, mercedesamg, Metanoja, MikeHammer, milutin134, minmatar34957, moldway, nenad81, nikoli_ca, pacika, Panter, panzerwaffe, Parker, Petarvu, RJ, ruma, stegonosa, suton, Toper, Tvrtko I, vathra, vladulns, x9, zbazin, 1107