Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2715

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Voja1978 ::Rat se isplati samo kada traje kratko i kada u njemu pobedis.

Замисли, не дај боже, да се рат завршио када је требало 150 рубљи за долар, замисли да су постигли договор да им остане Крим и Донбас а Украјина да настави да се наоружава о припрема за реванш. Замисли да су санкције укинуте пре но што су увели плаћање гаса у рубљама, да је запад стекао утисак да санкције имају ефекта и да су се Руси повукли услед њихових санкција и претњи. Колико би Руси били на добитку у таквој ситуацији?

Citat:Probajte da izbrojite koliko danas obroka, goriva i municije treba obezbediti. Koliko to kosta i koji je logisticki napor potreban da to sve stigne na vreme i u ispravnom stanju. I tako iz dana u dan.

Оброке би ваљда јели и у касарни, гориво и није неки трошак за Русију, на пумпама кошта четири пута мање него у ЕУ а државу ваљда кошта и коју копејку мање, за муницију се иначе поједини форумаши жале да је совјетска, застарела, верујем да би их више коштало да то деелаборирају а није да нема НРЗа, 7,62, Градова... из совјетског периода. Негде прочитах да кошта око 500 милиона долара дневно, а прочитах и да на разлици у цени енергената зарађују дневно око милијарду више у односу на прошлу годину. Да додам да се извозно увозни биланс још више повећао у корист Русије, а захваљујући западним санкцијама.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 190

Превише коментара и страна се троши око тога шта су Руси хтели дубоким продорима, десантом на Гостомељ и сл. И шта год да напишеш, неко ће рећи да није тако, итд. Било би добро или да постоји посебна тема на форуму па тамо да се расправља до миле воље, или на овој теми да буде више навођења извора, било би боље за читање, а мање директних расправа међу форумашима.

Хајде да направим параелелу: код експертизе, обавезно је навођење извора (нпр. књиге и радови релевантних аутора).
Ми засад немамо изјаве са врха (Путин, Шојгу, итд.) шта се тачно хтело на почетку, сем неких дипломатских изјава у контексту преговора у Истамбулу.
У недостатку бољих "аутора", можемо ли да Јурија Подољаку сматрамо за неког релевантног? Макар по чувењу на мрежама.
Погледајте његов интервју (са српским преводом) који је радио Симић:
youtube.com/watch?v=MGnylYINML0
Он од 2:20 говори на ту тему и прилично јасно наводи шта је био план А а шта план Б.
Сад, можемо са њим да се сложимо или не, али би ваљало да сем личног убеђења, приложимо и неки аргумент...

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 15

"Снаге ДНР су од јутра 17. јуна угушиле свих шест ватрених положаја са којих су Оружане снаге Украјине спроводиле масовно гранатирање Доњецка, рекао је Пушилин"

Moze li mi neko pojasniti pojam "ugusili" u ovom kontekstu. Unisteni, gadjani pa su prestali granatiranje ili nesto trece?

offline
  • Pridružio: 17 Dec 2011
  • Poruke: 74

Voja1978 ::

Nikome ne odgovara da rat traje, to su somnabulne tvrdnje. Rat se isplati samo kada traje kratko i kada u njemu pobedis. Probajte da izbrojite koliko danas obroka, goriva i municije treba obezbediti. Koliko to kosta i koji je logisticki napor potreban da to sve stigne na vreme i u ispravnom stanju. I tako iz dana u dan. Na jednu stranu ide džebana i provijant a na drugu mrtvi i ranjeni. Kome bre moze da odgovara da se to produzava. To su najozbiljnije budalastine.


Kad igras zivotnu utakmicu, ides na sve ili nista.. To se danas igra u Ukr. I opet koristis resursa, samo onoliko koliko je potrebno. Vidim da ima ljudi na forumu koji ovu SO gledaju iskljucivo u vojnoj formi, sto je izvor pogresnih zakljucaka. Da je cilj iskljucivo vojno pokoriti Ukr, ti bi bio u pravu. Ciljevi su mnogo siri, a vojna operacija je samo deo poluga kojom ce se ostvariti cilj.

Treba gledati mnogo siri kontekst, i ne mislim da je OFT ako na ovoj temi razmenjujemo i sva ostala gledista koja drustveno, politicki prate ovu vojnu operaciju (sto se i radi).

Hajde da pogledamo jedan veci cilj, na primer, kako odvratiti NATO da nastavi sa prosirenjem na granice Rusije ? Ima li neko ideju, kako bi se ponasao i sta bi radio? Da li bi ste napali clanicu NATO saveza, da im stavite do znanja, da ne treba da idu preko crvenih linija? Ili bi ste napali Ukr, koja je vec sama po sebi dovoljno zgresila ubijajuci Ruse u Donbasu (a po instrukcijama NATO drzava) ?

Pravi rat, traje odavno, a sada smo dosli do opipljivih vojnih akcija. Zemlja koja ima toliko slabo naseljena prostranstva, sigurno ne bi napala Ukr zbog teritorije. Rusija je dovedena u situaciju da mora da pokaze zube. Igra svoju zivotnu utakmicu, jer je dovedena do crvenih linija. Zato nije bitno koliko se brzo napreduje u Ukr, jer Ukr sama po sebi nije cilj. Ok, ispunice sporedni cilj da zastite Ruse koji zive u Ukr. Ali, mnogo je vaznije je da NATO shvati, da se ne moze igrati sa Moskvom bez posledica, i da su crvene linije blizu.

Usudicu se da kazem i da verujem, da Rusi bukvalno cekaju zapad da pokrene pregovore za kraj SO. Odesu na primer, ne moraju vojno pokoriti, da bi im "pripala" na pregovorima, ako im zaista treba.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

@Amater SRB

Slažem se da bi jeli tri puta dnevno i u kasarni ali te obroke ne bi morali da dopremaju stotinama kilometara daleko i ispod artiljerijskih kanonada neprijatelja. Nije baš isto, zar ne?

Atenjanin89 ::Hajde da pogledamo jedan veci cilj, na primer, kako odvratiti NATO da nastavi sa prosirenjem na granice Rusije?

Ako je bio cilj ukloniti NATO sa svojih granica, tek tu nisam siguran da je ovo dobar način. Jer sada ono što ostane od Ukrajine, kakav god to patrljak da bude, istog dana ulazi u NATO. Plus Finska, koja će ući u NATO čim Amerika nadje način da podmiti Erdogana dovoljno. Dakle dobiće dve NATO zemlje na granicama koje do sada nisu imali.

online
  • Pridružio: 07 Apr 2022
  • Poruke: 84

TheBeastOfMG ::"Снаге ДНР су од јутра 17. јуна угушиле свих шест ватрених положаја са којих су Оружане снаге Украјине спроводиле масовно гранатирање Доњецка, рекао је Пушилин"

Moze li mi neko pojasniti pojam "ugusili" u ovom kontekstu. Unisteni, gadjani pa su prestali granatiranje ili nesto trece?


Tako su ih ugusili da ceo dan danas rokaju po Donjecku.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6284

Mnogo se piše i spekuliše, da ne kažem mašta, ali izgleda da gotovo niko ne čita šta Rusi govore.Rusija je zauzela novi pravac i to što je bilo, bilo je.Jasna poruka sa foruma u S.Petersburgu.Ko to ne vidi, ili je ćorav ili ne želi da prihvati novu realnost.To što priča Makarona, Džonson & Co. apsolutno više ne tangira RF.Što se Rusa tiče, oni više nisu (ako su ikada i bili) bitan faktor u ovoj priči.Obrni, okreni, oni su kolateralna šteta ovog rata.Ako im budu trebali energenti ili nešto drugo, obratiće se RF i po tržišnim cijenama dobiti to što traže.I tu se priča završava.Ako to ne vide onda su u većoj buli nego što sam pretpostavljao.
Da citiram svoj post od juče.....
Citat:На Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, који се одржава под слоганом "Нове могућности у новом свету", учествују државници из 70 земаља.

Nije mi jasno da li je ova stara kurvetina, olanđala, Evropa, mislila da može da se otima i pljačka đuture i u nedogled i dalje.Koji autogol.
Kako stvari stoje, rat se vodi na jednom a biznis na drugom kraju svijeta.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Citat:Ako je bio cilj ukloniti NATO sa svojih granica, tek tu nisam siguran da je ovo dobar način. Jer sada ono što ostane od Ukrajine, kakav god to patrljak da bude, istog dana ulazi u NATO. Plus Finska, koja će ući u NATO čim Amerika nadje način da podmiti Erdogana dovoljno. Dakle dobiće dve NATO zemlje na granicama koje do sada nisu imali.

Та политика ће омогућити да се реализују још два пророчанства Надреалиста која се још нису испунила:



Шведска



Данас у НАТО, сутра по носу, а прекосутра избеглице на Балкану.

Само напред браћо Швеђани.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2120
  • Gde živiš: Beograd

Ово је принуђен потез Русије. Није се имало шта сем овога. Знамо шта би било да су чекали још, било би још горе. Тако да расправа на тему зашто није сјајно је бепредментна.
Једноставно су ушли у ово јер се морало и то је то. Како је, тако је.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2022
  • Poruke: 339

Iako znaju ponekad da imaju opskurne goste, bude ponekad na Helmcast-u i poneki kvalitetan.

Bio im je u gostima Dušan Proroković, sjajan analitičar od kojeg uvek nešto dobro može da se čuje. U dobroj meri se bavi pitanjima o kojima i mi ovde debatujemo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 801 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 794 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, pein, prle122, Shilok, stalja, zlaya011, šumar bk2