Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2735

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

Ako se pokaže istinitim, ispada da je zapovjedni centar s gomilom (viših) časnika kalibriran i uništen.
Citat:Ministry of Defence of the Russian Federation

„Kaliber" missiles struck a decision making center of the Ukrainian troops in the Dnepropetrovsk region, killed more than 50 generals and officers
At 12:30 p.m., a command post of the Ukrainian troops near the village of Shirokaya Dacha, Dnepropetrovsk region, was attacked at the moment when a working meeting of the command staff of the operational-strategic group of forces "Alexandria" was being held there.
More than 50 generals and officers of the Armed Forces of Ukraine were destroyed, including the general staff, the command of the Kakhovka group of troops, air assault troops and formations operating in the Nikolaev and Zaporozhye directions.
.and for those with an IQ of a toaster. It‘s not „50 Generals“. It was a group of 50 Officers AND Generals

https://twitter.com/Levi_godman/status/1538464540593094656

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Kako je krenulo, moraće kod njih konobari u generale.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Mrkva

Педесет официра укључујући и генерале. Шта знам. Могуће је. Ако су сазнали локацију састанка. Могли су да их погоде. Мада мени је логичније да за такав напад користе искандер и кинџал.

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2011
  • Poruke: 330
  • Gde živiš: Zambija

Engleski spijuni izgleda da citaju forum. Rusi hoce da opkole Severnodonjeck. Nije ni cudo sto su Rusi nasamarili zapad...

offline
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 307

TASS objavio a nasi prenose da se pripadnici bataljona Ajdar u Severodonjecku sa komadantima predali proruskim snagama.
Niko ne komentarise.
Prvo da li je to tacno a drugo zna li se koliko se predalo.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Т-72 и Т-62

https://youtu.be/ft9ZmAMcP3U

offline
  • Pridružio: 18 Jun 2009
  • Poruke: 299

Ben Roj ::TASS objavio a nasi prenose da se pripadnici bataljona Ajdar u Severodonjecku sa komadantima predali proruskim snagama.
Niko ne komentarise.
Prvo da li je to tacno a drugo zna li se koliko se predalo.


Kako da znamo koliko ih se predalo, ako nije tacno? Mr. Green

Ta vest se vrti vec nekoliko sati, nadam se uskoro i nekom snimku kako ih Kadirovci docekuju rasirenih ruku Zagrljaj Mr. Green Laughing Laughing

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2011
  • Poruke: 330
  • Gde živiš: Zambija

Engleski spijuni izgleda da citaju forum. Rusi hoce da opkole Severnodonjeck. Nije ni cudo sto su Rusi nasamarili zapad...

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 718

Руслан Бортник је украјински политиколог и директор Украинског института политике из Кијева. Човек који је до рата учествовао у разним теледебатама на разним каналима, поготово на телеканалу НАШ, који сам гледао док га нису власти забраниле.
Његов разговор са Владом Дзивидзинским од 13. јуна 2022. године сам делом превео, а за оне које разумеју нешто боље руски, линк са youtube је одмах испод.

https://www.youtube.com/watch?v=HbwmczrRlCE&ab.....0%B8%D0%BA

Питање око страха. Рат као трагедија, али ништа необично. Страх што неће више бити Украјине. Епоха државе руине, која је давала разне могућности, и имало је разне форме, али то није била држава са Кримом и Карпатима, Донбасом и Одесом истовремено. То је било нешто, нека форма која је давала историјску наду, али није давала могућност покољењу тих људи који су живели тада. Они себе нису реализовали. Бортник ово сада доживљава као личан пораз. Он мисли да сви они, експерти, нису урадили свој посао нити су били способни и храбри да спрече историјску катастрофу.
Чак и ако би Украјина победила у том рату, цена те победе ће бити таква да ће многа покољења све доводити у ред.
Страх за ближње. Распад медицине и образовања. Наведени системи се држе на појединцима који нису отишли.
Безбедност нема и било какав одмор или разонода за децу су немогући у овим условима.
Како ће се завршити рат. О томе се не може сада говорити отворено. Ако би описивао све варијанте може да падне у дијапазон од неадекватног до издајника.
Какав догађај може бити симболичан за одређени момент. Ако до зиме Украјина не поврати Херсон или са Херсоном изгубе још нешто то ће бити преломни моменат. Највећи проблем Украјине данас је депопулација. Данас је у Украјини остало у најбољем случају половина становништва у односу на 1991. годину. Млађе становништво и средња класа, продуктивни, ко је могао, отишао је. Жене и деца су отишли. 2,5 милиона деце је напустило Украјину. Ово је рат до изнемоглости, где напред наведени ресурси играју кључну улогу. Ако се рат развуче, тамо негде 3,4 или 5 година, време неће играти у корист Украјине. Украјина је обезљуђена, избомбардована, са разрушеним сложеним бизнисом, и покрадена држава. Ратна дејства иду на чијој територији? Украјина мора брзо постићи неки резултат и завршити овај рат да би узели време или паузу за обнову средствима запада или унутрашњим резервама и мобилизацијом. Ако се одужи на дуго неће ваљати.
Где ће се писати финале ове операције, на фронтовима или у кабинетима Брисела или Вашингтона?
Књига мира се шије срменим нитима на бојном пољу. Војска ратује за јачу преговарачку позицију, али шта год да буде писало без наших политичара неће бити могуће. Књига мира ће се чувати ипак у високим офисима запада и Москве.
Послдења истраживања јавног мњења говоре да 90 % народа у УА верује у победу. Таква је социологија била увек. Што су људи даље од фронта то су више патриоти.
Америчко истраживање јавног мњења у УА говори да око 53 % људи верује у победу, 41 % мисли да нико неће победити, а 6 % верује у победу РФ. У садашњим условима је тешко говорити о социологији јер нема довољно информација. Јавно мњење се формира из телемаратона.
Бортнику се чини да оно што последњих дана говоре представници власти (председник, Резников, Јура Подољака) о великим губицима. Цена је сулуда. 100 до 200 људи по некима од њих. Са таквим информацијама се тражи поље за маневар, јер ако 80 или 90 % људи буду веровали што УА побеђује, они неће дозволити ни извоз пшенице јер је то издаја. Ако се дозволи извоз пшенице, руси ће још више ојачати своју управу на заузетим територијама.
Информације о великим губицима су вероватно и за западне партнере Украјине, јер се на тај начин врши притисак да појачају и убрзају снабдевање тежим и јачим наоружањем.
Украјинске власти су се већ 10-так пута договарале са русима око размене заробљеника или тела погинулих.
УИП је пројектовао могуће даље потезе у рату. По његовој оцени рат се може продужити до јесени 2023. године.
Још једно годину и по се могу продужавати ратна дејства.
Шта се може очекивати од Немачке и Француске.
Позиција ове две земље су од почетка другачије. Они одговарају за групни европски интерес. Недостатак енергената, мигранти, могу се одразити на саму стабилност еу.
Европски производи могу постати неконкурентни.
Постоји ризик атомског удара по Европи, у варијанти да РФ губи. Победа РФ може бити окидач за нове руске амбиције, нарочито по Прибалтику.
Европа је дала више новца од других за УА. Европа је усвојила 6 пакета санкција, и они ће ударати по руској економици. Европа се стара и да одржи контакте са РФ јер се сваки рат завршава контактима и сви ће једном сести за сто.
Приступање УА у еу. Украјина ће добити статус кандидата, али неће добити ни паре ни права али даје додатне обавезе. Биће захтев за неке нове 133 реформе које треба да се спроведу. Турска је кандидат за члана еу од 1997. Године. Балканске државе исто тако...
Очекује се фон дер Лајен са новим захтевима. Европа ће се борити за своје интересе у УА.
Позиција Турске. Руски бизнис се сели у Турску. Турска протестује против рата у УА, тако што има више туриста из РФ, што купује гас или оружје од РФ?
Турска хоће да буде регионални лидер и појача своје позиције у Европи. Турци оштро требују од Данске и Шведске своје захтеве око курда.
Турска и Белорусија су постали нови хабови за снабдевање РФ. Поред њих помиње Мађарску, Казахстан, Кину и Сингапур, Индију. Дисконти од руса око енергената или пољопривредних сировина или производа су врло привлачни.
Представници наведених држава говоре: Ми смо ван конфликта, али ћемо зарадити. Ви ждерите једни друге, па ће наша вредност као посредника расти...
Посланик у Државној думи, Фјодоров је предложио да РФ поништи независност Литваније. Колико је могуће да РФ искористи Белорусију у нападима на Литванију?
Епоха геополитике личи на тучу са употребом песница, палија и осталог...
Дијалог о стратегијској стабилности РФ и САД (2021. године) је имао за циљ да се поделе сфере утицаја. После неуспеха дијалога се појавила тема о денацификација и демилитаризацији.
Бортник каже да су САД желеле да сачувају СССР, док су Француска и Британија били својевремено противници уједињења Немачке. Зато са Јандекс карти нестају границе. Путин говори о повратку земаља. Петар I је ратовао 21 годину за земљу на којој је данас С. Петербург. То тада у Европи нико није признавао.
Враћамо земље. Русија је одбацила стари систем са поштовањем граница и покушава да црта нове.
За Украјину савремена РФ не постоји. Ако се не признају границе, о чему говорити. Ради се о другачијим сферама, које се срећу тренутно само на пољу боја.
Ми (Бортник и Дзивидзински) сада говоримо на руском. Руски је двострани мач. РФ говори о кршењу права рускојезичних у УА. Рускојезично становништво у УА се негде супротставља РФ (Харков и Криви Рог). Руси су дошли тамо где је била слаба одбрана и корупција и договори са локалним елитама.
Украјина би требало да прихвати руски као свој језик, јер је руски свог рода достојанство. Кроз руски се може комуницирати са русима и ширити утицај на територији РФ.
На жалост УА сабијају у уску нишу. Стратегија запада је да не победе ни Украјина, ни Русија.
Ако Украјина прави државу на основу само једне културне или историјске традције, она се не може никуда ширити.
Бортник каже да је главна политичка идеја дела политичких елита у УА: отстаньте от нас (оставите нас на миру).
Украјина треба да напусти те идеје и да се приклони идеји да је то све наше, уместо чувених: моя хата з краю, ничого не знаю (моја је кућа на крају, ништа не знам).
Проблем конфликта војно-грађанских и редовних цивилних администрација у целој земљи на зиму.
Ко ће бити крив када не буде грејања или других проблема таквог типа?
Бортник мисли да није требало формирати свуда војно-цивилне администрације, већ само војсци дати могућности око транспорта или инфраструктуре. Пропадање економије ће јако лоше утицати на даљи развој УА.

Захваљујем се на похвалама. Трудим се да не пишем превише и не гушим тему надгорњавањем, мада разумем и да многи не могу да се уздрже од одговора.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Nisam pisao dvadesetak dana. Neću ni sada dugo jer je sve jasno samim time što je dobar broj kolega odustao od bilo kakve rasprave na temi (i to kolega koji su poznati po kvalitetnom pisanju).

Ukoliko se vratimo unatrag mjesec ili više dana, u prosjeku svaki drugi dan se koristi termin 'bježanja' ili 'pitanje je momenta kada će front pući'. Također idu i konstatacije o stravičnim ukrajinskim gubicima.

Front pući neće, to treba razjasniti odmah. Rusi će lagano napredovati, a ovi će se lagano povlačiti u sljedeće, očigledno utvrđene, gradove i ovo će otići u nedogled. Tempo rata je takav će Babaroga morati promijeniti stranu (obečao je). Vrhunac mjeseca su zarobljena 2 (riječima dva), američka plačenika.

Vidim na forumu je čak prošla izjava 'Rusi da su htjeli, završili bi priču za dva dana'. Pri tome je ova izjava podržana od desetak učesnika od teme. Ovo sve govori u šta se ovo pretvorilo. Činjenice se obaraju floskulama tipa nisi bio u ratu, imaš li izvor, jel ti možda Rogozin nešto javio ili sl.

E sad ide sve tipa, Ukrajina je sekundarni front ekonomija primarni itd itd.

Rekao nedavno i stojim pri tome. Ovdje je netko podbacio žestoko, do bola žestoko. Front se promjera nikakvom brzinom, a negdje čak ide unatrag (sad ide ona najluđa teorija da ovo nije rat za teritorij). Ruska flota je zakucana u Sevastopolju. Čak je dosta brodova poslato u Novorosijsk. Zapad je krenuo sa starim T-72, BMP-1, D-30, Saxonima itd, a sada se ili šalje ili će se poslati sve modernije oružje. Nemojte me pitati šta bi ja uradio sada ili šta je rješenje. Nit sam general, nit obučen ni plaćen za to.

Kada sve prođe, netko bi u Rusiji za ovakav pristup i način izvođenja vojne operacije morao odgovarati.

Čujmo se opet za dvadeset, trideset dana kada će eventualno Rusi ovladati Severodonjeckom i doći na rijeku. Nakon toga tko zna kud i kako....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 836 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 827 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, bojank, goxin, Neutral-M, robytz, Romibrat, SR-3m, TBF1D, wizzardone