Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2747

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

- Очигледно, следеће недеље треба очекивати да ће Русија интензивирати непријатељске активности - навео је Зеленски у свом ноћном видео обраћању, преноси Ројтерс.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

После Украјине и овај Казахстан треба довести у ред. Под хитно!

https://t.me/RVvoenkor/16670

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1815

pein ::Nije lako biti pešadinac Mr. Green nasmeja me ovaj ukrainac svakih 10m kopaj Laughing Laughing Laughing
Arrow https://vk.com/milinfolive?z=video-123538639_456285293%2Fpl_wall_-123538639


Није лако, али главу спашава. Пјешадинац би требао кад год може, кад има "слободног времена" да се укопава, наткрива ров и маскира. Проблем је то објаснити појединцима.

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

Citat:Pa gospodine, onaj panj od Podoljaka je prije dva mjeseca crtao kliješta na karti koja hvataju cijeli Donbas. Ta ista kliješta su se postupno smanjivala sa prolaskom dana. Sada se crtaju kliješta oko Severodonjecka! Taj isti Podoljaka i dalje slovi za eksperta. Vrijeme će pokazati samo to da je elegantno unovčio operaciju.

Ima ciljanu publiku, ima nekakvo znanje i intel, dakle ništa više ili manje drugačiji od većine videostručnjaka. Itekako oni profitiraju kako god okrenuo. Još će ispasti da bi netko drugi mogao ispasti panj jer eto ne radi videouratke. Također, njemu kao i većini sličnih s proruske strane je dosta smanjen manevarski prostor nakon što su kao "ljubazno" zamoljeni od strane tamošnjeg ministarstva da ne prikazuju neke karte položaja.
Ne vidim pretjeranu spornost jer je "smanjio kliješta" pa fokus je na glavnim borbama. Sigurno neće trošiti vrijeme priprema za bojište koje je u petom planu.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1815

Milan A. Nikolic ::- Очигледно, следеће недеље треба очекивати да ће Русија интензивирати непријатељске активности - навео је Зеленски у свом ноћном видео обраћању, преноси Ројтерс.

У манупилацији масовним сазнањем се користе вијести које не носе нови информациони карактер, као ова. Ово је глупост.

offline
  • Pridružio: 30 Apr 2010
  • Poruke: 552
  • Gde živiš: Beograd

Odlična analiza geopolitike rata u Ukrajini
Arrow Ako Zapad ne okonča rat, rat će okončati Zapad - članak Alistera Kruka
osnovne teze iz teksta:
Citat:Emanuel Makron je isprovocirao mnoge (baš kao i Kisindžer u Davosu) kada je rekao: „Ne treba ponižavati Putina“ jer će na kraju morati da bude neke vrste sporazumnog rešenja. Ovo je francuska politika od početka ukrajinske sage. Što je još važnije, ovo je francusko-nemačka politika, što znači da bi to na kraju mogla biti i politika Evropske unije.
Kažem „mogla biti” – jer je EU povodom ukrajinske politike podeljenija nego tokom iračkog rata.

Citat:Što se tiče Makronovog poziva na dogovor, čak ni ograničeni sporazum o prekidu vatre – što je verovatno ono što Makron ima na umu – ne bi bio izvodljiv u ovoj toksičnoj, polarizovanoj zapadnoj atmosferi. Ukratko, Makron je „zagrizao više nego što može da proguta“

Amerika bi morala da odustane od stava „mrzimo Putina”. Morali bi početi sa spinovanjem prethodne poruke o „pobedi” kao preduslovu za razgovor sa Putinom, jer bi u suprotnom i sami čin pregovaranja sa „zlim Putinom” bio praćen poplavom javnog gneva. Makron je upravo iskusio kako to izgleda.

I da li će Bajden – ukoliko se opredeli za sporazum sa Moskvom – biti u stanju da politički iznese bilo šta što ne bi bilo protumačeno kao američka „pobeda”? Da li je to sada uopšte opcija? Gotovo sigurno da nije. Moskva nije raspoložena.

Moskva kaže da je spremna na razgovor sa Kijevom. Kremlj, međutim, ne traži „izlaznu strategiju” (javnost je žestoko protiv toga). Nazovite to „pregovorima” ako vam je volja, ali ispravnije bi bilo reći da je Moskva spremna da prihvati kapitulaciju Zelenskog pod krinkom „sporazuma” – što znači da nema prostora za Bajdenov tim da postigne dogovor koji bi mogao da proda skeptičnom američkom biračkom telu.

Stoga se jednostavno može reći da ovaj „rat iscrpljivanja” od samog početka polazi od pretpostavke da se ne radi o vojnom iscrpljivanju, već o finansijskom ratu u kojem se računalo da Zapad ima kapacitet da Moskvi nanese prvi udar. Rublja je trebalo da postane „bezvredna” gotovo odmah čim je pokrenut ekonomski rat punog spektra, dizajniran tako da strukturno uruši Rusiju (a time i njen moral za borbu u Ukrajini). Osim toga, zamišljeno je da to bude oštro upozorenje za Kinu (i druge, poput Indije).

Takvi su bili planovi pre rata. Vojna akcija u Ukrajini nikada nije zamišljana sa ciljem da se porazi Rusija, već kao nešto što će pojačati domaće nezadovoljstvo u Rusiji dok se njena ekonomija urušava pod sankcijama bez presedana.
Ali finansijski rat, na koji su polagane nade o brzom ruskom kolapsu, ne samo da je propao, već je, paradoksalno, veoma, veoma žestoko ranio Evropu. Sad je nemoguće odustati od sankcija, ili dopustiti neminovni vojni poraz Ukrajine, a da Rusija iz svega ne izađe kao očigledni „pobednik”.

Reč je o debaklu, koliko god se spin majstori trudili da stvari prikažu drugačije. Stoga nije iznenađujuće što evropski lideri traže način da napuste politiku koja je proizvela tolike štetne efekte, a koju su oni – EU – usvojili bez razmišljanja o posledicama.

Ali poenta je mnogo ozbiljnija: Čak i kad bi se sledeće nedelje održali širi pregovori, da li bi Zapad makar i teoretski mogao da se složi oko toga šta će reći Putinu? Da li je barem razmotrio kako će Rusija nastojati da definiše svoju viziju evroazijske bezbednosti?
Rusija je zapravo jasno naznačila svoje strateške ciljeve. U decembru 2021. predala je SAD i NATO-u dva nacrta sporazuma o bezbednosnoj arhitekturi Evrope koja bi garantovala nedeljivu bezbednost za sve, uz povlačenje NATO snaga na granice iz 1997. godine. Ti dokumenti ukazuju da je Ukrajina samo mali deo širih ruskih strateških ciljeva. Nacrti sporazuma su ignorisani od strane Vašingtona.

NATO ciljevi ne ostavljaju prostora za dijalog. „Dugi rat” Moskve mora biti pravilno shvaćen – ne radi se samo o bezbednosnim pretnjama koje potiču iz Ukrajine, već o bezbednosnim pretnjama koje potiču iz kulture koja se samodefiniše kao zapadna „civilizacija”.
Evropska sudbina zavisi od Bajdenove sudbine, odnosno od toga kakve će odluke doneti američka administracija. Tako je EU samu sebe pozicionirala kao krajnju provinciju, odnosno kao tek jednu od tema američke unutrašnje politike.
Evropa je sada do grla zaglavljena sa širokim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, a nije u stanju da se nosi sa njihovim posledicama. Bukvalno ne postoji šansa da će dolazeća strukturna inflacija ili ekonomska kontrakcija moći da bude zauzdana. EU je izgubila mehanizme da okonča ovaj rat. Preostaje joj samo da deli sto sa Zelenskim dok ovaj potpisuje dokument o kapitlaciji


Kad se sve sagleda u širu sliku stvari postaju jasnije.
Vreme partnerstva i pravljenja ustupaka Zapadnoj civilizaciji je ZAVRŠENO, zarad mira na planeti.
Sve što su mogli da pogaze od dogovora sa Rusijom, pogazili su - jer im se može, jer su oni IZUZETNI.
Moć koju imaju 400+ godina da rade šta požele u svetu se završava. Ovo je početak sunovrata te ludačke ideologije. Na žalost malih država i nacija, ovo je samo početak velikog preokreta u centrima moći i odlučivanja u svetu. Unipolaran svet se sahranjuje u Ukrajini a gde će se crtati karta pregovora Istoka i Zapada, to samo Bog zna.
Teško vreme dolazi, a nama Srbima preostaje samo da ćutimo, ne talasamo i daj Bože da donosimo odluke koje će biti isključivo u našem nacionalnom interesu.

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 614

Buda Baba ::После Украјине и овај Казахстан треба довести у ред. Под хитно!

https://t.me/RVvoenkor/16670


Bojim se da je to "dogovorena svađa". Wink
Kazahstan je pod zapadnom optužbom da služi Rusiji kao proksi za zaobilaženje sankcija.
I zato sada Kazahstan mora nekako pokazati zapadu da su oni kao opozicija Rusiji.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6281

Citat:https://twitter.com/200_zoka/status/1538489559830380544?s=20&t=YbqImQhe15GQGVadvMdnPw

Kolega @rkekoke nam je razjasnio o čemu se radi.Jedino što me brine je rezolucija snimka sa BPL. Mr. Green

Citat:rkekoke
Ruski helikopter pogodio je Oružane snage Ukrajine raketom 305 i sistemom AS-UAV
Udar je izvršila višenamenska vođena raketa – „Proizvod 305“. Raketa je korigovana preko najnovijeg sistema AS-UAV. Kompleks AS-UAV omogućava komunikaciju sa dronovima na udaljenosti do 50 km i ima propusni opseg od 5,4 Mbps. Takva brzina je dovoljna za prenos videa u realnom vremenu. Raketa Izdelije 305 ima domet od 14 km i dizajnirana je za opremanje najnovijih helikoptera Mi-28NM i Ka-52M. Kontrolisani kompleks predstavljen je na forumu „Armija-2021“.(google prevod)
https://t.me/asbmil/2267


offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8467
  • Gde živiš: pecina stroga

Interesantni su rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj. Makron je izgubio parlamentarnu vecinu, Le Penova je pokupila deset puta vise poslanickih mjesta nego prosli put.

Izjava Makronovog ministra finansija lijepo odslikava situaciju. On je rezultate nazvao "demokratskim shokom" i obecao da ce se Makronovi okrenuti "svim pro evropskim partijama" da im pomognu da uspostave vladu.

Citat:Finance Minister Bruno Le Maire called the outcome a “democratic shock” and promised to reach out to all pro-European parties to help govern the country.

Nadam se da je ovo pouka ostatku zapadne Evrope, i da ce sad malo da olade sa ludilom i da se pozabave svojim prezivljavanjem na domacoj politickoj sceni.

Mada, ostalo im je malo opcija, jer su se zafarbali u cosak sankcijama Rusiji. Evropska ekonomija je pocivala na resursima iz Rusije, i sad sve treba premodelirati ako se hoce dalje jasiti Rusiju na duzi rok.

A razbijanje "jedinstva" evrope i NATO je po meni osnovni cilj Putinov, jer samo tako se mogu ti ludaci prizvati pameti.

Tako da ja ocekujem znacajne promjene u Evropskoj poziciji da li treba zavrsavati ovaj rat, i kako.

offline
  • Pridružio: 30 Apr 2010
  • Poruke: 552
  • Gde živiš: Beograd

Arrow Zapad nije spreman za posledice ruskih sankcija - Volfgang Munšau (Eurointelligence)
Citat:Nismo imali plan za pandemiju, nismo imali plan za rat, a najmanje imamo plan za situaciju u kojoj se dešavaju u isto vreme. Zapad nije spreman za posledice sankcija protiv Rusije
Zapadne sankcije su bile zasnovane na formalno ispravnoj, ali suštinski pogrešnoj premisi, u koju sam do skoro verovao i ja: da Rusija više zavisi od nas nego mi od Rusije.
Rusija ima više pšenice nego što može da pojede, i više nafte nego što može da potroši. Rusija je snabdevač primarnih i sekundarnih dobara, od kojih je svet postao zavisan. Nafta i gas su najveći izvori ruskih izvoznih prihoda. Ali naša zavisnost je najakutnija u drugim oblastima: u hrani, retkim metalima i retkim mineralima. Rusija nije monopolista ni u jednoj kategoriji. Ali kada najveći izvoznici te robe nestanu, ostatak sveta prolazi kroz fizičke nestašice i rast cena.
Rusija je najveći svetski izvoznik gasa, sa nešto manje od 20 odsto globalnog izvoza. Rusija je najveći izvoznik nafte, posle Saudijske Arabije, sa 11 odsto svetskog izvoza. Najveći je izvoznik đubriva i pšenice. Na Rusiju i Ukrajinu otpada skoro trećina svetskog izvoza pšenice. Rusija je najveći svetski izvoznik paladijuma, metala koji je ključan u proizvodnji katalitičkih pretvarača i gorivnih ćelija. Rusija je i najveći svetski izvoznik nikla koji se koristi u akumulatorima i proizvodnji hibridnih automobila. Nemačka industrija je upozorila da se zavisnost od Rusije ne odnosi samo na gas, već i na druge kritično važne resurse.
Da li smo razmislili o ovome? Da li su ministarstva spoljnih poslova koja su izradila sankcije u bilo kom trenutku raspravljala o tome šta ćemo uraditi ako Rusija blokira Crno more i spreči da ukrajinska pšenica napusti luke? Da li smo razvili i usvojili odgovor na rusku prehrambenu ucenu? Ili smo mislili da možemo adekvatno da rešimo globalnu krizu nestašice hrane upirući prstom u Putina?

Ekonomske sankcije funkcionišu kada je cilj mali: Južna Afrika 1980-ih, Iran, Severna Koreja. Rusija je mnogo veća. Relevantni indikator veličine nije BDP. Po BDP-u Rusija je veličine zemalja Beneluksa, odnosno Španije. Metrika BDP-a zanemaruje mrežne efekte.
Efekti tih mreža su dovoljno veliki da instrument ekonomskih sankcija učine neodrživim. Alternativni izvori postoje za svaku od tih ruskih roba, ali ako smanjite svetsku ponudu za trajnih 10, 20 ili 40 odsto, u zavisnosti od robe, ne možete fizički da generišete istu proizvodnju koju sada proizvodimo po istim cenama. Ekonomija reaguje povećanjem cena i padom potražnje i ponude.
Putin takođe zavisi od zapadnih zaliha. Porast cena nafte i gasa i pad ruskog uvoza iz ostatka sveta doneli su neverovatnu dobit u dolarima njegovoj ekonomiji, ali on ne može lako da potroši taj novac. Ruska ekonomija će doživeti ozbiljan pad. To nije sporno. Sankcije će imati veći direktni uticaj na Rusiju nego na nas. Ali i to poređenje je lažna metrika. Ono što je važno jeste razlika između uticaja i naših pragova bola. Putinov je mnogo veći.
REZIME
Ako ne postignemo dogovor sa Putinom, koji bi podrazumevao uklanjanje sankcija, postoji opasnost da se svet podeli u dva trgovinska bloka, od kojih bi jedan činio Zapad, a drugi ostatak sveta. Lanci snabdevanja će biti reorganizovani tako da funkcionišu u okviru tih blokova. Ruska energija, pšenica, metali i retki minerali i dalje će se trošiti, ali ne ovde. Nama ostaju big mekovi.

Ne mogu da se ne setim kada je 10-tak godina ranije VVP predlagao evropi (malo e je namerno stavljeno) da se stvori nesmetani prostor za protok roba, kapitala i usluga od Lisabona do Vladivostoka. Prostor u kome evropske nacije treba da prime Rusku kulturu i uticaj kao sebi ravne i da na principima i uvažavanjima jedni drugih se stvori Velika Evropa koja bi bila svetski igrač broj 1 u svakom mogućem smislu. Ali u takvoj Evropi nema mesta za NATO, bazu Ramštajn i tlo za američku čizmu. Naravno, USA to ne daju. Bez Evrope, oni su samo regionalna sila. NATO je veliki TC gde evropske zemlje pazare USA proizvode. Što je veća kriza u evropi, bolje ide prodaja.

Najveći gubitnik je sama evropa, imala je šansu da bude svoja i da se razvija u miru, a sada glume 51. zvezdicu na zastavi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 492 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 488 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: deimos25, milenko crazy north, ruma, vukovi