Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2703

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • povjesničar, pedagog
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 2269
  • Gde živiš: Rijeka

Laughing

danas opet nemaju saveznika, engleska verzija

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

Citat:Да, сигуран сам. Осим Д и Л НР, неће бити других НР, већ доста пута поновљено. Уосталом, само се у Донбасу народ побунио против украјинских узурпатора, тако да остали и немају право да називају себе НР. Већ је било прилога у последљих 8 година где Донбашани говоре о томе како су разочарани Харковцима, што нису подигли народну побуну као они у Донбасу иако је становништво у Харкову већински проруски оријентисано. На ослобођеним територијама ван Донбаса формиране су војно-грађанске администрације (Херсонска, Запорожска и Харковска). Те територије ће остати области, као и до сад, само највероватније у саставу Руске федерације.

Sasječeno odmah u korijenu. Tadašnji harkovski lideri su preživjeli atentate. Nije uzgred ne spomenuti da je notorni Avakov nekih dva desetljeća bog i batina čitave Harkovštine. Nisu imali nikakve šanse za veću pobunu. Iako, vjerujem da će u tamošnjim proruskim krugovima dosta Donbašani zamjerati ostalim bratskim republ...oblastima to što se eto oni nisu pobunili već su oni sami ostali na vjetrometini zvjerstva i divljaštva kijevske hunte.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2057

Vajezatha ::Неко је срачунао да руској страни дневно треба 40 камиона носивости 5 тона да надокнаде потрошену муницију.
Чак ако би ТОНА и испоручио еквивалентну количину хаубица и MLRS Украјини, дневна испорука муниције би била проблем због дугачких линија снабдевања.

I ja sam, posle povlačenja sa severa, pokušavao da sračunam kolike bi u ovim uslovima bile dnevne potrebe jednog mehanizovanog bataljona. Ofrlje, naravno. Dođoh do brojke od oko 60 tona od čega naravno najviše ide na municiju i gorivo. To mi se učinilo prilično nerealno pa zato nisam ni postovao.
E sad, ako neko ima kakve tablice pri ruci, stvarno ne bi bilo loše da se malo time pozabavimo. Radi procene daljeg razvoja situacije. I da uzmemo u obzir ceo put od istovara sa voza preko prevoza kamionima i pretovara u bv pa sve do predaje vojniku na liniji.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1421

Pisati o broju angazovanog ljudstva Ruske armije u SO je nezahvalno. Na pocetku se spekulisalo o cifri od 150-200k ljudi. Kako su se Rusi pocetkom Aprila povukli sa Kijevskog,Cernigovskog, Sumskog i dela Harkovskog pravca taj broj se znacajno smanjio. Misljenja sam da deo tih snaga nije odmah vracen u Ukrainu na druge pravce. Razloga je vise. Od popune,odmora, ostavljanja kao rezerve do jedinica koje su odredjene za rotaciju. Tako da pricati o 150k angazovanog ljudstva Ruske armije po meni nije osnovano. Zasto Rusi ne angazuju vise mozda saznamo jednog dana.

Ako Rusija ne planira totalni rat sa Ukrainom, govoriti o mobilizaciji u Rusiji je suvisno, kad mislim da nije ni sve angazovano sto je bilo predvidjeno pre pocetka SO. Ovo je Specijalna operacija visokog intenziteta i daleko je od totalnog rata.

Lepo je Insan primetio da mi ni posle 100+ dana SO ne znamo kako i kad se vrse rotacije jedinica na borbenim linijama. Na osnovu Bericevih javljanja mozemo zakljuciti da jedinice koje su rotirane nuzno ne ostaju u borbenoj zoni SO.

Takodje mora se u analizu uzeti u obzir i raspored jedinica u pojedinim sektorima. Ja jedino mogu reci da su 100% jedinice Ruske armije prisutne na Nikolajevsko - Krivoroskom sektoru i najverovatnije na Izjumskom pravcu. Cak smo videli da su na Harkovskom sektoru bili DNR rezervisti. Kad sam vec spomenuo rezerviste,moram izraziti sumnju u njihovu ucinkovitost i pouzdanost. Ali ovo je vec tema za drugi post.

Na juznom frontu,odnosno na liniji Vasiljevka - Donjeck situacija mi je nejasna i ne mogu odrediti dokle je zona odgovornosti jedinica armije DNR a dokle jedinica Ruske armije.

Kako sa Izjumskog i Hersonskog pravca ima veoma malo snimaka, davno ustanovljeno da se snimci borbenih dejstava jedinica Ruske armije slabo pustaju u etar.Intenzitet tih borbi delimicno mozemo zakljuciti iz Ukrainskih izvora i ono malo snimaka sto dodje sa Ruske strane.

Po dostupnim snimcima i informacijama teziste borbi na Donbaskom frontu nose odredjene jedinice DLNR armije, Wagnerovci i Ceceni. Na Severodonjecku,Popasnaji, Avdejevci koliko se moglo primetiti skoro i da nema pesadije Ruske armije.

Tako da na osnovu ove analize, Ruska armija ucestvuje sa maximalno 3/5 trenutno angazovanog ljudstva. Sto bi moglo biti oko polovine ili malo vise od angazovanog ljudstva sa pocetka SO.

Ono sto je 100% sigurno, logistiku pruza Ruska armija. Kod artiljerijske podrske mislim da je 80% rabota Ruske armije a 20% armija LNDR.

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2016
  • Poruke: 252

Što se tiče rotacije, ne znam koliko često ide i kako se vrši, ali znam da neki idu kući, a neki su na odmoru na Krimu ili Krasnodar i južnije to jest bleje na moru. Minimalno imaju 3 nedelje odmora kad ih rotiraju.

offline
  • Pridružio: 10 Apr 2022
  • Poruke: 10

kunktator ::I ja sam, posle povlačenja sa severa, pokušavao da sračunam kolike bi u ovim uslovima bile dnevne potrebe jednog mehanizovanog bataljona. Ofrlje, naravno. Dođoh do brojke od oko 60 tona od čega naravno najviše ide na municiju i gorivo. To mi se učinilo prilično nerealno pa zato nisam ni postovao.
E sad, ako neko ima kakve tablice pri ruci, stvarno ne bi bilo loše da se malo time pozabavimo. Radi procene daljeg razvoja situacije. I da uzmemo u obzir ceo put od istovara sa voza preko prevoza kamionima i pretovara u bv pa sve do predaje vojniku na liniji.


bio je nedavno onaj snimak kad novinar ide sa ekipom sa dve haubice (oprostićete ako sam promašio ako nisu haubice)
mene je iznenadilo da u prikolicama nije bilo više municije i još koječega, tj kamioni su delovali skroz prazni...

jasno mi je da je to najverovatnije namerno tako jer posle dejstva moraju brzo da se spakuju i da nestanu, ali to mi je utisak...

tako da je najverovatnije 80% od tog tovara logistike ustvari gorivo, municija verovatno predstavlja neki mali deo toga..

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4496

Plakati nekad i sad:

1921.



2022.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1235

ПУшилин каже да је "Потребно ослободити све руске градове", укључујући и Одесу, али и Харков.

https://twitter.com/spriteer_774400/status/1537352350792286213
https://twitter.com/spriteer_774400/status/1537357115244920832

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

Велика Британија увела санкције против руског патријарха Кирила
https://rs.sputniknews.com/20220616/velika-britani.....04967.html

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32322

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1072 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 1029 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, A.R.Chafee.Jr., antonije64, Apok, Asparagus, Brana01, Bubili, darkangel, dijica, dragoljub11987, havoc995, ILGromovnik, jaeger, Karla, Krvava Devetka, kybonacci, Leonov, ljuba, marsovac 2, mercedesamg, mikrimaus, milimoj, milos.cbr, Mlav, Nemanja.M, opt1, ruma, sap, Sir Budimir, Srle993, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, VP6919, W123, zixmix, zxstole