Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3172

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka

Kada covjek bolje razmisli i kada se sagledaju i politicki i ekonomski aspekti koji su usko povezani sa stanjem na frontu mislim da se Rusija iznenadjujuce dobro drzi.
Danas vidimo da sve vise drzava otkazuje poslusnost SAD-u i sve ih se manje boje dok sa druge strane veoma ozbiljne drzave odustaju od dolara i izrazavaju zelju da se prikljuce BRIKS-u.
Rusi su pored svih sankcija sacuvali socijalni mir, odrzali pa cak i ojacali Rublju, trgovina energentima im je odlicna, dok sa druge strane vidimo pocetak kolapsa kolektivnog zapada, nemaju koncenzus ni oko najosnovnijih stvari, drma ih energetska i ekonomska kriza a nisu ni usli u zimu, padaju im vlade itd a sve to pod utjecajem situacije u UKR.
Drugim rijecima Rusi su dobro uzdrmali zapadni sistem i ozbiljno ugrozili njihovu posebnost i nedodirljivost a uzevsi u obzir njihove potencijale tek se zagrijavaju i na sve to dodje neki bjednik sa balkana pa pljuje po Rusiji i njenoj taktici jer ne ide onako kako je on zamislio da treba ici.
Sta reci.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 254

Svako normalan bi volio da rat krace traje , pa tako i Rusi i naravno Ukrajinci .

Ima li iko informacije kakvo je stanje unutar same Ukrajine , medju narodom , da li je krenula oskudica , nezadovoljstvo , vidimo da pojedine jedinice otkazuju poslusnost na liniji , kakvo je stanje u generalstabu ...

Pitam to iz razloga sto mislim da je i budalama jasno a i Ukrajincima da Rusi ovo moraju gurati do kraja , kako se Ukri misle izvuci iz ovoga nije mi jasno , ali njih se i ne pita , nego Amere , bar za sad. Dosta je kolega kritikovalo Rusko djelovanje a i cudilo se sto ne angazuju vise vojnika i krenu jace, ali mislim da Rusi idu oprezno , jer sa angazovanjem vise ljudi bilo bi vise i zrtava na obe strane , mozda ce zvucati cudno ali mislim da Rusi "stede" Ukrajince i da ih udaraju najvise do faze pucanja linije a vidjeli smo dosta puta da su im ostavljali koridore za povlacenje . Vjerovatno je cilj je da se urusi Ukro armija , da se izazove ne zadovoljsto medju narodom i vojskom , i da se skinu pro americke uzde . Sto su Ukrajinci tvrdoglaviji to vise stradaju a Rusima to nije u interesu , jer neka buduca Ukrajina mora sto manje da gleda Rusiju kao neprijatelja .

Nadam se da ce Ukri prizvati pameti ....

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

kunktator ::riva ::Povijest mi je uvijek bila interesantna
1. Afganistan su zauzeli u roku dva mjeseca, dosta brzo uzevsi u obzir udaljenost, velicinu zemlje.
Naravno glavni "issue" svih osvajackih sila sa Afganistanom je uvijek bio i ostao kako tu zemlju zadrzati pod kontrolm uzevsi u obzir gerilu i sve ostalo..

Da, ali da li su završili rat za dva meseca? Sledećih dvadeset godina natezali su se sa gerilom koju nisu mogli uhvatiti ni za glavu ni za rep. I na kraju se pokupili i otišli. Da li zaista to možemo proglasiti pobedom "za dva meseca"? Šta je uopšte pobeda? Izgleda da je značenje tog termina prilično različito od rata do rata. I Rusi su imobilisali ukrajinsku vojsku za manje od mesec dana i samim svojim rasporedom obezbedili ishod. Toliko da, bez intervencije NATO, OSU još uvek nema, niti će imati, ikakvu šansu da preokrene situaciju.



Pozdrav kunktator Ziveli


Ko sta vidis ako pazljivo procitas moj citat; nigdje ne pisem da su pobijedili, nego da su zauzeli. A priznati ces da je i to poduhvat s obzirom na velicinu, udaljenost..
I opet pisem da je glavni problem svih osvajaca kako zadrzati tu zemlju ( s obzirom na gerilu i sve ostalo).
Nigdje se iz mog posta ne moze iscitati da je Zapad pobjedio. Naravno da nije.
Jedino se moze konstatirati da je prvi dio operacije, onaj vojnicki (zauzimanje glavnog grada, vecih sredista, okupacija ) bila uspjesno zavrsena.. Ali to je samo jedna faza ili bitka u odnosu na cijeli rat koji je Zapad na koncu izgubio.

Citat:Naravno. Tu i jeste suština nesporazuma forumaša. Ovakvu rečenicu neki tumače kao nameru da rat traje dugo. To je vrlo retko namera. Ali vrlo je često mogućnost koja je unapred ukalkulisana i predviđena. Jedini primer namernog odugovlačenja, a kojeg trenutno mogu da se setim, jeste "Phoney War" (jesen 1939-proleće 1940), početna faza drugog svetskog rata u Evropi.

Mislim da je to bila prvenstveno nesposobnost ili pogresna strateska procjena generalstaba UK i FRA a ne neko njihovo namjerno odugovlacenje.. Uostalom taj dio rata su izgubili (1939/40)

Citat:Mislim da i ovo ide u prilog mojoj tezi o doziranom/kontrolisanom ratu. Ratuje se ali se i pazi da se ne pređe neka nezgodna linija. Zar nije to suština kontrole?

Toga je bilo od kad je svijeta i vijeka ali cini mi se ipak najvise u ovo moderno doba.. Prvo mi padaju na pamet ovi manji sukobi devedesetih, pa naravno Koreja i McArthur, pa odluka da se ipak ne upotrebljava kemijsko i biolosko oruzja protiv neprijateljske oruzane sile u II sv. ratu, odluku Njemaca da ipak ne pobiju sve saveznicke zarobljenike kada su se Zapadni saveznici iskrcali u Normandiju (to je bila jedna od opcija koja se razmatrala).. pa do Francusko-Pruskog rata 1871-e.

Medjutim bitno je razluciti odluku da se ne prelaze crvene linije od pogresne procjene i/ili nesposobnosti vrhovne komande (npr. Phoney war).

Cest je primjer da crvene linije i vitestvo iz prvih dana rata uskoro zamjenjuje bezobzirnost ponekad i divljastvo.

Jedan od primjera kako su u pocetku I sv. rata podmornice izranjale na povrsinu i upozoravalae trgovacke brodove da ce ih potopit, i cekale da se posada i putnici ukrcaju na barke za spasavanje..
Kasnije su ih rokali kako su stigli, i kad su bili u konvojima i kad nisu.


pozz

offline
  • sap 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 601

Треба рећи и то да Русија овако постепено прави једну искусну велику ратну војску.Уводећи нове снаге повећавањем новопримљених војника радећи смјене доћи ће временом до милионског броја искусних бораца.Уз орјентацију економије на ратну привреду и неисцрпне ресурсе Русија ће показати своју ратну моћ тек пред крај приче,вјероватно на јесен 2025 као што је показала операцијом багратион и обједињавањем бјелоруск и украјинских фронтова у берлину 45те.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

mercedesamg ::Ali ne slažem se da im teritorije ne trebaju. Tj sada, kada faza 1 nije uspjela, ukrajinske teritorije im trebaju. To ako ne uđe u sastav Rusije, opet ostavlja mogućnost da se kroz neku deceniju pojave neki novi Kličko, Porošenko, Zelenski i ostali koji su stigli sa Majdanom...
Možda im ne treba sva ukrajinska teritorija, ali dobar dio treba.

E ovo je vrlo bitno zapažanje. Kombinovaću ga sa onim pitanjem "šta je pobeda".
Negde se sve dotiče teritorije. Ali kontrola teritorije može biti vrlo različita. Evo nekoliko primera:
1. Pripajanje teritorije i uključivanje iste u svoj državno-pravni poredak. To smo imali na Krimu. Tu je cilj Rusije bio jasan - tako i nikako drugačije. Nije bilo teško jer je stanovništvo listom bilo za tu opciju. Može negde i ne biti dobrovoljno, može biti i nasilna aneksija.
2. Okupacija teritorije. Nametanje poretka i izvršne vlasti bez ukidanja prethodnog suvereniteta. Kao u Nemačkoj 1945. Ovo se verovatno sprema Kijevu i onome što na kraju ostane od Ukrajine pod kontrolom Kijeva.
3. Uskraćivanje teritorije protivniku (area denial). Ovo je u suštini početni deklarisani cilj Rusije za celu Ukrajinu. Garancije da NATO neće imati nikakvo prisustvo u Ukrajini. Rusi bi se ovim zadovoljili, garant bi bile DNR i LNR u sastavu Ukrajine ali s pravom veta. Kad je postalo jasno da je Kijev tvrdoglav DNR i LNR su priznate kao nezavisne a garanciju bi na sebe preuzela ruska vojska na teritoriji Ukrajine i tako je počela SVO. Kad je i to odbačeno na onim martovskim pregovorima tada su se povukli sa severa i krenuli da rade na optimalnoj kombinaciji ove tri varijante.

A šta će biti priključeno, šta okupirano a šta "slobodno" ali sa mačem iznad glave - videćemo.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

mercedesamg ::
Slažem se da je onaj "upad" bio pokušaj da na prepad i šok završe posao oko Ukrajine.
Ali ne slažem se da im teritorije ne trebaju. Tj sada, kada faza 1 nije uspjela, ukrajinske teritorije im trebaju. To ako ne uđe u sastav Rusije, opet ostavlja mogućnost da se kroz neku deceniju pojave neki novi Kličko, Porošenko, Zelenski i ostali koji su stigli sa Majdanom...
Možda im ne treba sva ukrajinska teritorija, ali dobar dio treba.


Naravno, stvari su se fundamentalno promjenile nakon izvlacenja sa Kijeva, sa fazom dva.

Kad kazem nisu im trebale teritorije, prevashodno mislim na fazu jedan i teritorije oko Kijeva.

U Hersonu je mislim sve do faze dva visila ukrajinska zastava na glavnom trgu. A sada raspisuju referendum o prisajedinjenju RF.

Rece im Lavrov u onom intervjuu onpj sisatoj ruskinji prije neki dan, ima na drugoj temi sa nasim titlom: Mogli su dobro proci, sad nek se spreme za ono sto ce morati da daju (parafraziram).

Prosla baba sa kolacima, jos pod Kijevom.

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2022
  • Poruke: 121

Pisete brze nego sto ja mogu da citam 😂.
Nesto mi pada na pamet vezano za ovo razvlacenje rata, ako ruse to svakog dana dosta kosta zasto ga ne zavrse brze, verovatno da postoji razlog.
Mozda jedna od opcija je da rusi pustaju da se u Ukrainu sliva zapadna "pomoc" koju bi kasnije zapadnjaci naplatili uz zestoku kamatu. Znaci rusi ih pustaju da zapad tu slupa milijarde i ako Ukraina prestane da postoji od koga ce onda da naplate tolike pare ? Navuci ce bedu na vrat i tako oslabiti pa ce biti laksi za dalju obradu.
Kako su zapadnjaci rekli, hoce da sto vise oslabe Rusiju mozda ce njima bas to da se desi.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

riva ::Medjutim bitno je razluciti odluku da se ne prelaze crvene linije od pogresne procjene i/ili nesposobnosti vrhovne komande (npr. Phoney war).
Slažem se. Ali za Phoney war sam uveren da su razlozi dvojaki. Vrlo moguće da je bilo nesposobnosti francuskog GŠ ali Britanci su tu imali jasnu računicu. Njima je odgovarala kupovina vremena kako bi opremili i obučili svoju vojsku. Nisu na vreme napravili ni ratnu vojsku niti su na vreme prešli na ratnu privredu.
Ovde, u slučaju Rusije prema Ukrajini, ne bih rekao da je bilo nesposobnosti na višim nivoima. Nejasno je samo kako su obaveštajci odradili svoj posao. Ali to nam i ne može biti jasno, po prirodi stvari. Mr. Green
Da je sve bilo utegnuto i pripremljeno za 100% uspeh, verovatno nije. Ovaj ruski potez je skoro sigurno bio preventivan pa time i iznuđen. A i svi veliki ratovi počinjali su pre nego što su učesnici bili potpuno vojno spremni. Ni u krimskom ratu Britanci nisu bili spremni pa ga ipak nekako dobiše (uz saveznike). Hitler nije slušao generale koji su govrili da ne treba počinjati pre 1942. i izgubio je.
A Rusi, oni su prečesto plaćali visoku cenu i zato sada znaju da izvuku zaključke iz istorije. Siguran sam da nisu u ovo ušli tek tako i bez temeljne procene. Nešto tipa "nisam spreman koliko bih želeo ali oni su još manje spremni, daj da krenemo dok smo u prednosti jer će tarapane biti svakako".

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb




Putin zapravo nije Putin.
Pravog Putina ubio je Staljin, a ovaj Putin je ruski špijun!

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

Od kad pratim ovaj forum ja nisam primjetio da postoji netko ko "navija" za UKR stranu.
Postoje ljudi koji pokusavaju razmisljati svojom glavom i kriticni su prema svemu sta vide i cuju sa obje strane. Kojima smetaju izrazi kao sto su "mljevenje".
Oni u pravilu ne vole CIA-u, navijali su za Vijetnam u onom ratu, i bili su protiv intervencije u Libiji, Iraku..
Medjutim oni ne mogu a ne primjetit taj detalj u vezi procjene CIA-e da ce do napada doci i kompletnog negiranja sa druge strane. Njima je cudno da je sruseno toliko Ukrajinskih aviona ili unisteno toliko ruskih tenkova.
Oni se sjecaju da su i u nekim drugim ratovima jedinice KOV i PVO koristile civilne objekte i ne cude se sada kada to rade vojske u ovom ratu.
Ti forumasi ne upotrebljavaju uvrede, ne upotrebljavaju zute ni zelene smajlice kod objave gubitaka RF.
Ne upotrebljavaju pogrdna imena za vojnike RF, LNR i DNR.
Neki od njih imaju i "Z" u avataru.

Bilo je nesto sitno provokatora sa jednom ili dvije objave ali njih odavno nema.

P.S
Sta se tice "sta se nisu predali odma, bolje bi im bilo" .. treba primjetiti da je u povijesti ratovanja puno slucajeva da su se vojnici iako suoceni sa nadmocnim protivnikom borili. Mogli su se i drugi predavati da bi se izbjegle daljnje zrtve pa iz nekog razloga ipak nisu.. (Japanci su se na zalost predali tek nakon dvije A-bombe, SSSR se nije predala nikad a nije bome ni carska Rusija nakon gubitka Moskve 1812.. Nisu se predali ni Njemci dok tenkovi nisu usli u Berlin. Vijetnamci a ni Sjevernokorejanci se nisu predali iako su ih Ameri dotjerali do Jalu.. Nisu odustali ni Briti u vezi ona dva otoka u Juznom Atlantiku 1982-e..).

Rat je zlo

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 881 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 3 sakrivenih i 872 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Lazarus, Milometer, pera12345, suton, uruk