Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3326

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6922

Колега, мање жестине око свега тога. Има истине и у горе наведеном код Риве, само не ваља када се извлаче из контекста ради доказивања свачега, чему су и код нас људи склони, поприлично, чак и да би само терали контру. Прво погледати ко је био Востоков и колико је задужио Русију, па и нас. А јесте.
Бугари свакако нису узели српски језик већ се утопили у локална словенска племена која су тада сва имала сличан језик, попут нас и Хрвата данас. А сва та тумачења далеке историје су склона да буду потпуно злоупотребљена јер се много тога у расправама претпоставља а мало шта реално доказује. Није ни битно одакле је чије име. Није ни битно одакле је сабља већ дал је ваљана и ко је и како користи, све остало су приче за кафану после треће љуте.

А и прегањате се око глупости. Руси су свемоћни рекла човеку баба и то је то... Не знам чему онда ова тема...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Milan A. Nikolic ::Северна Кореја може послати грађевинаре у Донбас

„Узимајући у обзир огромну изградњу коју смо покренули и која ће само добити на замаху, биће нам потребни грађевинари. У току су преговори да грађевинари, укључујући и из Северне Кореје, бригадама долазе директно на територију ДНР“, изјавио је шеф ДНР Денис Пушилин.

https://sputnikportal.rs/20220809/severna-koreja-m.....77834.html

Ovako sam ja i shvatio onu prvu informaciju o 100k iz DNRK za DNR. Pomoć u obnovi, a ne vojnici. Taman im iznajmiti dio žitnica koje su Amerikanci kupili.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Riva mi dade dobar šlagvort da pomenem jedan čest uzrok sporova. No prvo moram da obrazložim zašto mislim da priča koja sledi nije off-topic.

Naime, kad god se potegnu neki argumenti i kontraargumenti a koji imaju neke veze sa istorijom, tradicijom, kulturom, itd, a koji se odnose na sporni prostor, skoro uvek su takvi argumenti istrgnuti iz konteksta. To je naročito vidljivo kada zapad osporava legitimitet neke akcije koju preduzima "nezapad".
I tu se koriste trikovi koji nisu uvek očigledni. Ovo se odnosi i na ruska prava i interese u Ukrajini, na Krim (za koji se navodi da je tek par stotina godina ruski) i slično. Uvek neko izabere neki zgodan istorijski momenat i proglasi za nulti, referentni, za onaj od kojeg priča počinje. Druga strana izabere drugi, za sebe povoljniji, i kreće sukob!

Konkretno ovde, kolega riva je, s pravom, osporio tvrdnju da su Nemci svojoj deci davali ruska imena. Međutim, pored brojki koje opisuju migracije (a koje su takođe veoma podložne interpretaciji) on navodi i sledeći citat kao argument u korist svoje teze:
riva ::"Most names that one might be thinking of as ‘Russian’ aren’t actually Russian in origin. Tatyana/Tanya is Latin, Sergey is also Latin, Stanislav is Polish, Svetlana was invented by a German Slavophile poet Alexander Vostokov (Alexander Woldemar Osteneck) based on the Bulgarian ‘Snezhana’, and so on. So, what’s Russian and what’s not is actually a pretty tricky subject."
I sad, mi ovo ne bismo doveli u pitanje jer ...
a) tačno je da ta imena nisu autohtono ruska;
b) tačno je da je u pitanju "pretty tricky subject".
Ipak, uz tvrdnju "a" protura se i netačna teza o latinskom poreklu tih imena a tvrdnja "b" je tu kao rezerva, da ublaži ili predupredi odgovor. U suštini, ispod žita se protura teza o supremaciji zapadne (rimske ili rimsko-nemačke) kulture a time i teza o nezrelosti istočne tj slovensko-istočne.

I to je tako tipično za nemačku školu mišljenja. Jer, ako bismo primenili iste kriterijume onda većinu navedenih imena ne bismo mogli nazvati latinskim jer su originalno etrurska, sabinjanska. A ako bismo to prepoznali priča bi otišla u nekom neželjenom pravcu pa i u pseudoistorijska tumačenja. Mnogi to naravno ne žele pa izbegavaju odgovor i ćutke prihvate i problematičnu tezu i podmetnutu a skrivenu metatezu.
Jasnoće radi, ako bismo se držali takvog pristupa, šta bismo uopšte mogli nazvati "američkim"? Ili australijskim? Pa i mnoge "nemačke" stubove identiteta mogli bismo dovesti u pitanje. (Neću konkretno jer mi nije namera da pokrećem polemiku koja bi neminovno otišla u off topic.)

Druga kvarna stvar u ovom citatu je ignorisanje jedne mnogo važnije stvari u genezi ovih "ruskih" imena. Takva imena ulazila su u tradiciju kroz hrišćanstvo, preko imena svetaca. Kao i ogromna većina drugih uostalom. A onaj ko je napisao citirani tekst to svesno ne pominje i perfidno kod čitaoca proizvodi utisak da je ruska civilizacija proistekla od latinske.
Mislim ..., Tatjana je ime hrišćanske svetiteljke iz četvrtog veka, prihvata se da ime vodi poreklo od sabinjanskog kralja, a ovamo se protura da su Rusi (neizgovoreno - preko svojih suseda Nemaca) od Latina preuzeli deo svog identiteta. Cvrc! Nećemo tako da se igramo!

Ponavljam, nije mi namera da pokrećem off diskusiju, neću više ni pisati na ovu temu pa nema potrebe za odgovorima. Samo sam iskoristio pričicu da podsetim kolege kako treba uvek biti oprezan i paziti na tačnost i kontekst. Vrlo bitno kad pričamo o osnovama ukrajinske državnosti i legitimitetu ciljeva svih strana u sukobu uključujući i treće zemlje.

Takođe, riva, ovo nije na tvoj račun. Ne kažem ja da si ti perfidan i da nešto proturaš. To se odnosi na kreatore zapadnog istorijskog i političkog narativa. Negde je možda i prirodno da ste vi, zapadnije od nas, podložniji uticaju te škole.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3017
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Пошто смо закључили да Руси немају ни своја имена, да су управо по 4.пут начисто упропастили своју државу а успут и нас, да су Кинези у ствари италијански фашисти само што чудно причају, има ли неко нешто да напише о стању на фронту?

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

A.R.Chafee.Jr. ::+ o proruskom otporu na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom
Meni je ovo vrlo zanimljiva tema, ali mi fali jedan deo slike. Mislim da ću ga teško popuniti.

Nije samo tebi zanimljiva. Vrlo bitan deo priče.
A uzgred, Adna druže, nemoj samo da bockaš i zagonetaš. Mr. Green
Učestvuj u diskusiji sa nekom obrazloženom pretpostavkom pa ćemo možda popuniti zajedno. Neće nam kruna s glave pasti i ako negde pogrešimo.

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10919

Citat:A uzgred, Adna druže, nemoj samo da bockaš i zagonetaš.

Pa nemam ama baš ništa konkretno, sem nekog svog razmišljanja. Pa neću dalje, jer je kao ono puko nagađanje. I verovatno će ostai na tom nivou.
Nije to jedina tema, recimo ima nešto što mi fali oko sastava BTG na primer.

Oko imena, jedno solidno parče imena svi evorposki narodi dele, što se često uzima kao dokaz jednog evropskog kulturnog prostora, koji je nastao na osnovama rimskog prava i državnog sistema, hrišćanstva i generalno helenske kulture.

Može sad tu da se cenjka, te ovo te ono,a li kao oni razni Petri i Ivani pokazuju drugačiju sliku.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6922

Тја, рат је. Сад се не познају, не воле, није их иста мајка родила, Руси "Азијати", Украјинци "крем Европе" или "Укропи" (шта ко већ воли), приде Немци Марсовци, Енглези Лилипутанци, кад све прође, "батке ко нас завади", као и увек...

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

nemkea71 ::-Да ли можеш замислити Пескова како говори да спецоперација не иде по плану?


Da, mogu da zamislim Peskova, ili Putina, ili Sojgua, da objave da su ciljevi SO dostignuti i da je SO zavrsena.

Isto tako mogu da zamislim bilo koga od njih trojice da kazu da je SO zavrsena i da sad krece rat i puna mobilizacija i svasta nesto.

Dakle, sve opcije su otvorene.

Ja sam se cak u jednom trenutku plasio da Rusi ne stave sve vojne aktivnosti u hibernaciju i da ne krenu u neku diplomatsku akrobatiku pregovora i primirja i prekida vatre.

Sa Rusima nikad nisi nacisto. Oni su imperija jer znaju kako se pravi imperija. Nikad nisu bili pokoreni, niti su ikad bili okupirani. Nisu Rusi perfektni, daleko od toga, nisu ni svemoguci niti nepogresivi. Ali su definitivno jako zajebani kad odluce da ratuju.

Iz te pozicije, Ukrajina im ne moze pobjeci. Tu je, iza granice, i oni imaju sve vrijeme ovoga svijeta da rijese taj problem.

Opet, sta su ruski ciljevi u Ukrajini. Po stoti put, tri cilja: denacifikacija, demiltarizacija, i priznanje Krima, DNR i LNR.

Sva tri su politicki ciljevi. Znaci mogu biti ostvareni samo politickim putem. A taj put je da bilo ko ko sjedi na vlasti u Kijevu pristane na uslove koje postavi Rusija a koji znace ostvarenje tih ciljeva.

Iz toga, ovaj rat je gotov kad Kijev pristane na ruske uslove. Uslovi su poznati Kijevu, dati su im napismeno, i Kijev se povukao iz pregovora.

Sta i kako treba raditi da bi se ostvarili ti ciljevi je iskljucivo procjena ruskog generalstaba i Putina. I to nema veze sa brojem sela koja su zauzeta danas, i sa brojem gradova koje ce rusi vojno uzeti.

Ono sto je cinjenica je da Rusi uspjevaju da odrze strasan intenzitet vatre i pritiska na ukrajinsku stranu, drzeci istovremeno svoje gubitke na minimumu. Slazem se, to uopste nije seksi rat, nema trijumfalnih ulazaka u gradove i nema parada pobjede i nema iskrcavanja u Normandiju ili atomskih pecurki. Ali, mlin melje, ukrajinci dosipaju meljivo, pa ko dokle izdrzi.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Posto nema vijesti sa ratista, evo malo iz Washingtona

Pentagon cijeni da su ruski gubici do sada izmedju 70 i 80 iljada izbacenih iz stroja.

Citat:17 hr 16 min ago
Pentagon official: Russia has had between 70,000 to 80,000 casualties so far in Ukraine-Russia conflict
From CNN's Ellie Kaufman

Russia has had about 70,000 to 80,000 casualties so far in the ongoing conflict between Ukraine and Russia, Colin Kahl, Defense Department under secretary for policy, said during an on-camera briefing at the Pentagon on Monday. This figure includes both Russian forces killed and wounded in action.

“I think it’s safe to suggest that the Russians have probably taken 70 or 80,000 casualties in the less than six months. Now that is a combination of killed in action and wounded in action, that number might be a little lower, little higher, but I think that’s kind of in the ballpark,” Kahl said.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2120
  • Gde živiš: Beograd

Ови сваки дан промене цифру.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1050 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 2 sakrivenih i 1023 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, Andrija357, djboj, draganca, esx66, janbo, JOntra, Još malo pa deda, kolle.the.kid, krkalon, Leonov, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Metanoja, Milos82, mnn2, ozzy, ruger357, vukovi, zeo, zixmix, |_MeD_|, žeks62