Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3342

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 14 Nov 2009
  • Poruke: 1201
  • Gde živiš: Kragujevac

Po meni rusi su namerno pustali(po principu ignorisanja poluotvorenog ventila koji ispusta otrov) da se raspiri neonacizam u Ukrajini kako bi je mogli vratiti u svoje okrilje.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 612

vsn111 ::Само ме занима до којих граница менталне гимнастике ћете ићи у покушају да докажете да су Руси намерно и после 5 месеци хтели да им Украјинци туку по Доњецку из Песког и Маринике. Бркате очекивање да су тако битна а мања места сматрана за реалан циљ у првих ПЕТ месеци овог рата, значи не у првих 48 сати, пет дана, него ПЕТ месеци, са очекивањима да се једна Украјина може тако брзо и лако поразити у целини и натерати на капитулацију. Не знам шта је гора опција - да Руси једноставно не могу још увек да помере Украјинце одатле, или да намерно неће јер им треба ради неке пропаганде да ови намерно туку по цивилима у Доњецку, ако је већ то била ствар избора.
Potpuno nebitno.
Jedino što je bitno je to da Rusi masovno šalju ukrajinske ljubitelje Hitlera na groblja i u bolnice.
A to Rusi rade vrlo uspješno. Što se mene tiče, može trajati i pet godina.
Jedino mrtav nacist je dobar nacist.

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

Владимир Зеленски изјавио је данас да је рат у тој земљи почео са Кримом и да мора да се заврши његовим ослобођењем, пренео је Би-Би-Си.

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1143797/zele.....vije-vesti

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2018
  • Poruke: 61

Da li bi neko od od malo upućenijih poznavalaca vojne tematike, mogao da pojasni sa kolikim snagama Rusi vrše napade na ovim pravcima koje sad guraju(Bahmut,Soledar, i predgrađa Donjecka) , a kolike snage im faktički "čuvaju" ostale linije fronta, i da li bi im, i na koji način dopuna sa još 50-60.000 hiljada vojnika značila?
Čisto da pročitamo nešto korisno...

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1849
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Sto se baza tiče skladišta i sličnih stvari vojnih centara oni su primarna meta za neprijatelja.
Bilo da će to izvrsiti napadom iz vazduha avionima granatama iz topova haubica ili mlrs ili poslati vojnike ili civile da postave eksploziv. Bitna je zastita same baze a to prevashodno spada u strazarsku sluzbu kao i u kontraobavestajni rad videsmo da se pojedini ljudi vrbuju zbog novca ili ucenjuju kako bi izvrsiti za neprijateljski stranu neku korisnu stvar.
A možda je sve ovo bio nesrećni slučaj gde se neka od silnog oruzja granata raketa aktivirala los upaljač i slično neko pijan senlučio ko će ga znati ali saznaće se to je sigurno.
I jedno pitanje kako je mrud aktiviram u magacinu zar neide detonator posebno pogotovu u magacinskom prostoru nije valjda neko bio lud da magacin obezbedi sa aktivnim mrudovima unutra

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1586

Pikac, upravo sam hteo ovo da napisem. Mi nemamo predstavu koliko je snaga angazovano na odbrani i napadu na ove gradove. Procure po neki snimci, gde vidimo po par vojnika, neki tenk i neko orudje kako dejstvujem.
Pise da Vagnerovci rade oko Artjomovska, izasao snimak, vidi se njih 5-7 kako rade. Mozda ih ima 1000, a mozda 170 na tom pravcu. Mozda ih podrzava ceta tenkova i baterija d30, a mozda i 100 orudja. Mi o tome pojma nemamo.

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2011
  • Poruke: 723

Računajući da do nas stigne 1% informacija mi u stvari pojma nemamo šta se dešava, moje mišljenje kada pukne tu gde je najtvrđe kod Donjecka ruši se sve. Da li bi Rusi ovo brže mogli videli bi da je u pitanju sukob sa recimo Poljskom Smile

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

vsn111

Ти закључујеш да Руси не могу да помере линију фронта што даље од Доњецка и да на тај начин спрече гранатирање.
Ја не мислим тако. Ја мислим да тамо где се одлучује сматрају да то није приоритет. Мислим да њима одговара овакав темпо и интензитет сукоба и да гранатирање Доњецка нема велики значај.
Време ће показати.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

Frunze ::+ sporost ili uništenje
Hm, opet ćemo o tempu? Evo powSrb je dao analogiju Soledara i Popasne, Frunze odgovorio da su zauzeti ali i da Popasna praktično više ne postoji. Zato sam, od svih ostalih, izabrao ovaj post kao ilustraciju i uvod.

Dakle, moj utisak je da Rusi ispred nekih naselja stoje i da su spremni da tako stoje nedeljama i mesecima a neka druga naselja uzimaju bez obzira na žrtve i štetu. Zašto?
Zašto su u stanju da teško ginu za Popasnu i okolinu, da ceo grad sravne sa zemljom a ispred nekog bezveznog Severska sede već skoro mesec dana?

Čini mi se da Rusi napreduju samo ako to ne košta mnogo u životima. Kada otpor toliko oslabi da se može opušteno ući. I spremni su da čekaju koliko god je potrebno.
Izuzetak su naselja koja imaju veći operativni značaj. Takva su bila Popasna, Izjum, Volnovaha, Mariupolj i još neka. I to sam već pominjao. Tamo su Rusi pokazali i da mogu i da hoće (i da se bore i da ginu). To se, ajde da kažemo, zauzima ljutom borbom.

Recimo, svi su naoštreni na Avdejevku, Peskove i slična mesta. Ni ona nisu ključne geografske tačke. Biće uništena samo zato što su jako utvrđena. Ali ne smatraju se vrednim velikih žrtava. Pretpostavljam da će Berestovo kod Slavjanska, možda Konstantinovka, pa zatim Pokrovsk, podeliti sudbinu Popasne. Sve su to potencijalni "operativni cvetovi". A Zaporožje i Nikolajev mogli bi u nekom momentu biti ekvivalent Mariupolja. O ostalim područjima rano je još pričati.

Zato mislim da tempo operacije zavisi od cene koju treba platiti na konkretnom pravcu. A ta cena predstavlja vrednost geografske tačke u funkciji cilja operacije. Dakle, polako i jeftino do blizine bitne tačke. Onda svom silom, ne obazirući se na gubitke. Pa ponovo polako do sledećeg težišta. I tako u krug.

Mi znamo koji su politički ciljevi objavljeni (o neobjavljenim možemo nagađati) ali još niko ne zna gde će se geografski sve završiti. Čini mi se da to još ni sami Rusi ne znaju jer sve deluje kao da nisu imali rigidne već vrlo elastične, fleksibilne planove. Meni sve ovo nagoveštava da se igranka neće završiti u Ukrajini. I u tom svetlu posmatram dinamiku, ma koliko sve izgledalo kao otezanje i škrtarenje.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

lord sir giga ::
Ali na žalost isprani su mozgovi ruskom stanovništvu u ukrajini a mos misliti koliko ukrajinskom.


Izbeglice iz Mariupolja koje su izbegle na teritoriju pod kontrolom Ukrajine sve više se preko Zaporožja vraćaju u Mariupolj. Bio je onaj video CNN-a. Zašto? Povratnčke porodice dobijaju 2000 dolara, imaju jeftinije gorivo, jeftinije grejanje. Tu više nije bitno da li je neko za Ukrajince ili Ruse, već gde će moći da preguraju zimu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 846 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 837 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, bojank, goxin, mgolub, milenko crazy north, Ne doznajem se u oružje, Neutral-M, robytz, wizzardone