Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3372

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

Sirius ::До јуче сам могао да отварам сајт МО РФ. Од синоћ немогуће. Да ли неко има поуздану информацију о томе да ли је гугл блокирао тај сајт или је пао услед превеликог броја приступа?
Iz DE uredno ide.Koristim Chrome.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 355

Редовно пратим форум, рекло би се свакодневно. И поред већине стварно нереалних ставова и на моменте натегнуте да кажем дискусије (са мало вријеђања) сматрам да је овај форум право благо и извор информација о овом догађају. У суштини могло би се рећи да су форумаши објективни али отворено воле и подржавају ово што Русија ради. А по мом скромном мишљењу ми данас присуствујемо потпуном ресетовању Брест Литовског споразума односно стварању предуслова за неки нови споразум, ако ништа друго оно бар прећутни.
Као неко ко много воли историју и неко ко је завршио војну школу и са нешто ратног искуства могу слободно да кажем да је ово што Русија ради са оволико ангажованих снага на терену (у смислу људства) незабиљежено у историји. Па они освајају заиста ипмпресивне територије и области са приближно два корпуса војске!
Ја нешто слично никад и нигдје у људској историји нисам видио. Увијек је било да ако нападаш мораш имати минимално три пута више војске него онај који се брани. Да не причам о логистици, артиљерији, авијацији и тако тим тричаријама.
Људи пројектују ватрену моћ на непријатеља у маниру најбољих совјетских команданата армија у Другом свјетском рату само са неупоредиво мање људи.
Ако погледамо Украјину, она је тренутно оно најбоље што НАТО има од пјешадије. Ја стварно не знам која то чланица НАТО сем можда има Турске толико активних војника у свом саставу. Да не помињем количину напредног оружја и система са Запада који се испоручују украјинском режиму заједно са 24/7 опскрбом информацијама и избором циљева. Прави правцијати рат full scale између Русије и НАТО-а са употребом свих или скоро свих најмодернијих система који имају и једни и други. Русија у овом сукобу очигледно није доминантна. Зашто није? Просто зато што није ангажовала сву могућу силу која јој је посједу, није мобилисала милион војника него просто користи дио редовног састава. И то у сукобу који ја могу квалификовати као Трећи свјетски рат - Театар Украјина.
При томе, нема рата у којем не трпиш губитке. Због овог или оног разлога. Некада је то твоја рођена глупост, немар, самоувјереност а некада је противник једноставно јачи и мораш то да признаш да би могао да се с њим носиш и да га побиједиш.
У прилог овоме наводим и подсјећам да је Запад у Украјину послао неке од својих најмодернијих система и оруђа и да јавно признају да су им складишта истих празна. Значи да га немају довољно.
С друге стране како се осјећају ти исти НАТО генерали и челници који знају да шаљући такво оружје пред ноге односно против свог архинепријатеља омогућавају да се тај исти непријатељ њега домогне или да развије успјешну контратактику против њега. У неком будућем сукобу твоје напредно оружје није више напредно јер је проваљено. Твоја тактика и стратегија је проваљена и тестирана је на бојном пољу. А мени се чини да је сва та прђевина у вези са тим pin point ударима и ограниченим ватреним средствима проваљена и цар је го. Рат у пуном обиму добија могућност да удараш противника немилице 24/7. Значи маса је мама, што би се рекло у оном нашем домаћем филму.
Након само пет мјесеци рата Запад је јебено остао без неке муниције! Па ако то није доказ да су фејловали онда не знам шта јесте. Може неко да ми прича о супер паметној муницији и некој ванземаљској технологији и буџетима који западне земље троше на наоружање али је чињеница да је већина тог новца отишла на прескупе и промашене пројекте којих једноставно нема у довољним количинама нити се могу тако брзо произвести када дође стани пани.
А дошло је.
Тако да овај фејл са експлозијама на кримском аеродрому и није нешто неочекивано. Са оволиком силом наоружања које Украјници имају и добијају требало би то нешто жешће и чешће да се догађа. А не догађа се.
Све у свему мени се чини да све ово иде према неком руском плану, који је вјероватно модификован када су сконтали да се украјински режим добро раширио по земљи и да чак ни у својим проруским територијама не могу да рачунају на подршку. Онда су прешли на артиљеријско мљевење. Вјерујте ми, не желите да искусите тако нешто. И једини начин да се одбраните од тога је да контрабатирате и нападате истом или већом силом узвратно. Али тога овдје нема. Што и не чуди.
Ето толико од мене.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25611
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Frunze ::

Не може гугл да блокира сајт, гугл је само претраживач. Могуће да су сами Руси блокирали приступ сајту из иностранства. Руске железнице су рецимо то урадиле још пре пар месеци.



У праву си. Трапаво сам се изразио, али си ме ипак разумео. Ziveli

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

Da se i složim za drugo, ljudska istorija je dug period. Bilo je i gorih odnosa

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Vojo, namerno koristim citate da bi se izbegla naknadna proizvoljna tumačenja.

1) "Skoro pola godine ratuju sa zemljom koja se bukvalno raspada" kao što si prvobitno napisao nije isto što i "Ukrajina sada dobija pomoc od Nato malo ovde, malo onde, kroz oruzje i novac"

Naravno i to drugo tumačenje ti je sumnjivo obzirom da je Ukrajina dobila 136 M777 topova, što je više nego ukupan broj u Kanadskoj i Australijskoj armiji. Evo ti još jedan primer, kompletan Američki marinski korpus trenutno na raspolaganju ima oko 350 M777.
Godišnja proizvodnja Džavelina u SAD je oko 600-800 komada, tako da računica kaže da je Ukrajina dobila desetogodišnju proizvodnju ( preko 6000 ). Molim te, koja je tvoja definicija za reč "malo"?
Eno, tvoja vojna supersila Poljska ima 79 lansera i 180 projektila, ili 3% od onoga sa čim trenutno Ukrajina raspolaže. U Martu je u Ukrajinu stiglo preko 2000 Stingera i ostalih ručnih PVO projektila.
Dodaj tom broju još preko 5000 NLAW. Malo, baš malo...

"We now record total commitments of 80.7 billion euros. This figure has only increased by a about three percent since the last update." Ovo je podatak od 06. jula, pa bih zaključio da tvoje teze "bukvalno se raspada" i "pomoc od Nato malo ovde, malo onde" apsolutno ne odgovaraju činjeničnom stanju kao što si želeo da ga predstaviš.

Da ratuju direktno neće nikada zato što je svima jasan scenario u tom slučaju, a pogotovo u narednih desetak godina dok Rusi i Kinezi imaju prednost u hipersoničnim projektilima.

2) Poređenje rata na Kosovu JESTE prigodno upravo za rušenje tog mita o nekakvoj NATO ubermensch superiornosti. Nisam siguran koji se kolega sa foruma izlupetao da bi NATO uspostavio vazdušnu dominaciju nad Rusijom u roku od par dana i uništio Ruske jedinice za koju nedelju.
Taj isti NATO je na kraju morao da preti Srbiji tepih bombardovanjem gradova ne bi li nakon 78 dana prihvatili potpisivanje sporazuma.
Mislim, ništa ne odiše dominacijom kao "masovno ćemo ubijati civile ako ne potpišete"
Kada se kače sa onima koji mogu i njima da lupe šamar onda su "defanzivna alijansa" i najveći poštovaoci prava. E, ali kada treba da se rokaju neki paćenici onda odjednom postaju tigrovi. Prejadno.

3) Još grdnije grešiš ukoliko misliš da je Poljska armija upola jaka kao Ukrajinska na početku ovog sukoba. Ponovo ću biti slobodan da te citiram "Pa ošašavili bi Ruse. Ne bi znali sta ih je snaslo."
Uf, kada polete onih 12 pola veka starih poljskih Su-22 i polupaju sve Ruske jedinice na frontu, ima da pršti...
Daleko su Rusi od fantastičnog u ovom sukobu, i ja svakodnevno gubim živce zbog njih, ali ovakve izjave poput tvojih apsolutno ne stoje.

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

neshaoct ::
Do tada je pisalo da će koristiti nuklearni arsenal samo ako je Rusija prethodno napadnuta nuklearkama. Dakle, samo kao odgovor na tuđi napad nuklearkama.
Od polovine 2020. su napisali da mogu koristiti nuklearno naoružanje i kada Rusija nije prethodno napadnuta nuklearnim:


......ako se ne bude Rusija mogla odbraniti konvencionalnim naoružanjem dozvoljava tada upotrebu nuklearnog a sve u smislu očuvanja Rusije kao cijeline.

Citat:Vidimo da Rusija to ne može. Dokaz da se to ipak može je NATO agresija na SRB.

Nadam se da je ova usporedba samo šala.Ozbiljno sigurno nije.

A to pozivanje i sl.gluposti ima u filmovima koliko hoćeš.I protiv nesretnih Talibana.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

Frunze ::...
Јеси ли чуо за Чернобиљ? Знаш ли за последице?...


Znas li za razliku izmedju RBMK i VVER reaktora? I sta treba da se probije jedan, a sta drugi? I koliko mora da podje po zlu da bi VVER otisao u tri lepe? I koji su sve sigurnosni mehanizmi ugradjeni u isti? I zasto sa istim ne moze da se ponovi Cernobil?

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

upitnik ::Ово је рукопис сотоне и његових земаљских легија.
Jeste, djavo napravio Ruse da budu brljavi kakvi jesu. Very Happy

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

mercedesamg ::Meni se čini da je dosta ruskih državnih i vojnih firmi blokiralo pristup veb stranicama. Ne sjećam se koji sad tačno, ali mislim da je Kronštat jedan od njih.

Ma jok.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

bojcistv ::+ сагласан, сасвим

Дакле, са минимумом ангажованих снага Русија слама најјачу прокси САД/НАТО армију на свету. И, која је излазна стратегија америчких губитника?

Нуклеарна катастрофа у Запорожју коју би приписали Русима... Тога се треба чувати и спречити како год се зна и уме.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1331 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 3 sakrivenih i 1306 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Alibaba1981, Boris BM, djboj, Dorcolac, draganca, ds69, Fabius, Istman, jackreacher011011, Joja, kraJo, Krusarac, raketaš, S2M, sasakrajina, sevenino, shaja1, suton, t84dar, Vlada1389, vladulns