Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3397

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

Citat:Тај је муљао и у Босни, ево ту ме сеци

Ово да је "муљао" по Босни није истина.
Био је обичан борац, у почетку 2-ге Мајевичке бригаде и ништа више од тога.

Имао сам визуелни контак са њим, нешто преко 20-так година живота је био тада стар (не знам тачно).
Није се истицао по ничему превише херојском, али ни као муљатор.
Чак је био миран и повучен, војик обичан као и сви ми.

Ја стојим иза ове тврдње, као борац 2-ге Мајевичке бригаде ВРС.

Додатак посту - нисмо га познавали као Стрелкова, него - чини ми се Гркин или тако некако.
Прошло је много година - неке ствари се забораве, али неке остану у сећању.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2220

Još malo pa deda ::Могуће да руси одуговлаче и чекају развој ситуације у самој Америки. Од упада FBI у Трампову кућу делује ми да је тамо температура дошла до усијања. Мени је још од повлачења из Авганистана мирисало на то да ће демонократе учинити све да до избора за конгрес уопште не дође, само нисам могао да замислим шта ће то урадити. Ако овако наставе да се понашају смеши им се хаос и ванредно (изванредно Smile ) стање, а онда од избора нема ништа, али се надам да ће од тог тренутка и каубојски утицај у свету почети да рапидно слаби. Украјинска војска ионако више русима не представља никакав проблем, рат је одавно решен само што још не знамо какав ће тај регион бити после њега и колика ће људска и материјална штета бити.

ko je kriv trampu sto je umislio da moze da radi ono sto prosecni balkanski politicar misli - drzava to sam ja, osvojim izbore, zajasem svima na grbacu, pa mogu da radim sta mi se prohte.
ono je amerika a ne balkan, coveka su uhvatili sa papirima sa nukl tajnama, to nije ni za zajebanciju.
a gledajuci njegove izjave u nakon mar de laga, bogami, i on je ukapirao da je zahebo.

demokrate na celu sa matorim prdonjom od bajdena su u proteklih nedelju dana dobili par pluseva medju narodom sa zakonima sto su uspeli da provuku, zakon o inflaciji, pomoc za veterane (republikanci svi odreda zabili sebi noz u ledja sa glasanjem protiv, iako su im veterani vazan izbor glasova), ogranicili su cenu insulina na 35$ mesecno(ne moze farmaceutska ind da nabija cene kako pozeli, za one bez osiguranja insulin je mogao koratati preko 1000$ mesecno sto je nenormalno https://www.npr.org/sections/health-shots/2018/09/.....-rationing), zakoni o klimi...
plus je u republikanskim drzavama haos nakon onih cirkusa o abortusu (zene moraju da idu u dem drzave jer ako su i silovane, nema abortusa za njih, nedavno je bio cirkus oko 10 godisnje devojcice koja je silovana u ohaju i zatrudnela a nisu joj dali abortus).

rusija je velika sila, ako ocekuje od toga da se u americi poklope zvezde u njenu korist da bi mogla da pobedi u ukr onda rusija nije to sto se predstavlja. oni moraju da razvale ukre bez obzira na sve ako hoce da se pokazu kao neko cija ce rec morati da se uzme u obzir u svetu.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

Elem, hvala kolege na jako kvalitetnim komentarima o primirju.

Ipak, malo ko se dotakao pitanja zapada, tacnije sta je eskalacija koja moze da ih natjeraa da narede Zelenskom da potpise, osim vojnih uspjeha Rusa na terenu.

Vjerovatno zato sto tu zaista i nema mnogo opcija, ako izuzmemo vojnu konfrontaciju sa NATO, koja je po mom misljenju u ovom momentu iskljucena.

Kod gasa i nafte, mislim da bi potpuna obustava isporuka gasa Evropi bila jako kontraproduktivna. Gas je mehanizam kojim Putin moze da znacajno slabi koheziju NATO i EU. Vidimo da Turska ni ne pomislja da uvede sankcije Rusiji, cak im je jedan od glavnih snabdjevaca. Vojno je cini se potpuno neutralna. Nema NATO operacija sa turske teritorije, Bosfor je u rezimu po Montreux konvenciji. Putin prima Erdogana u Sochiju. Ruske kartice rade u Turkoj. Business as usual. I to nikako ne treba smetnuti sa uma kad su u pitanju ove kolege koje jos uvijek oplakuju Su-24.

Rusija selektivno dogovara gas i naftu sa pojedinim clanicama EU i NATO. Madjarska na primjer. I Poljska kao primjer na suprotnoj strani. EU se upire da odrzi jedinstvo bloka kroz dogovorene politike sankcija na gas, ali pokazalo se da su to samo deklarativne odluke, dok zemlje clanice koje moraju prave direktne dilove sa Rusijom.

Iz toga, potpuni prestanak isporuka gasa EU ne dolazi u obzir kao opcija, jer bi se takvom eskalacijom Rusija lisila potentnog politickog oruzja kojim jaca svoju poziciju i slabi poziciju EU.

Osim gasa ja zaista ne vidim ni jedan drugi instrument politicke eskalacije a da je na raspolaganju Rusiji. UN je u blokadi vec godinama, a bezbjednosni interesi USA nisu nigdje tako ugrozeni da bi sad morali nesto da trguju sa Rusima u SB UN.

Objektivno, USA nema vitalnih bezbjednosnih interesa u Evropi. a posebno u Istocnoj Evropi. Iz te perspektive, Washington ima luksuz da moze tudjim k****m gloginje mlatiti.

Istocne clanice NATO i EU (Bugari, Rumuni, Chesi i Slovaci) su vidimo legli na rudu. Neki manje, neki vise, ali sve to pjeva istu pjesmu, osim Madjara. Ono sto bi mozda natjeralo Rumune da se ozbiljno pocesu po glavi i pocnu da pricaju sa Moskvom nezavisno od EU i NATO, bi bilo rusko izbijanje na Dunav i Pridnjestrovlje. Kako ide SO, to ce se desiti (ako se desi) tek kad ukro vojska prestane da pruza ozbiljan otpor.

Poljska i balticki tigrovi su vidimo solidan brod ludaka, koji ne prezaju ni od vojne konfrontacije sa Rusima, i samo ih NATO i EU obuzdavaju da ne naprave neko sranje.

Bjelorusija, pored podrske Putinu, je odlucila da se drzi van ovoga sukoba, naravno jer je i sama prioritetni cilj NATO ekspanzije na istok, a Lukasnko nema bas cistu situaciju na domacem terenu. U slucaju veceg sranja, morace da stanu na stranu Rusije i da se tuku, ali do tad mislim da ce da miruju, i da cak nece dozvoliti Rusima da koriste njihovu teritoriju za kopneni napad na krajnjem zapadu, na Lavovskom pravcu. Mimo vojnog znacaja, Bjelorusija nema nikakvu drugu politicku tezinu, bez obzira na geografski polozaj, kojom bi mogla da oteza zapadu i pomogne Rusiji da eskalira.

Iz ovoga, ne vidim sta je to sto Rusi mogu da urade, osim na bojnom polju, i da time natjeraju US da prisili Zelenskog na pregovore i zavrsi ovaj rat.

Elem, oduzio sam, ali to je to. Molim vas dodajte ako mislite da sam nesto propustio ili da su ocjene pogresne.

P.S. Sad vidim post kolege @ds69 o stanju u Bugarskoj. Dragocjene informacije, koje nisu bas glavne vijesti ili se ne vide u kontekstu.

Da, izbori u zemljama clanicama EU mogu da dalje poljuljaju jednistvo bloka i poboljsaju poziciju Rusije, ali mislim da nisu presudan faktor da prisili zapad, a pogotovu USA, na promjenu politike u Ukrjini. Naravno osim da politicke promjene u Evropi ne poprime vece razmjere, a to mislim da moze da se desi tek u toku ili nakon zime.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Milos1977

Да ли пратиш догађаје у САД?

Babaroga

Намерно сам написао "Трампови републиканци". Мислим на конзервативну струју те партије. У колико победе а такви су показатељи, то ће створити услове за велику политичку кризу у САД. И може се десити да блокирају новчану помоћ Украјини. У сваком случају видећемо.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

Da, @skakac7, svih ovih 57 koji su glasali protiv 40 milijardi dolara za Ukrajinu su republikanci. Pretpostavljam da su "Trampovi", nisam siguran.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32322

Babarogo mislim da kako budu otkidali komad po komad (oblast) UA da će ovi dolaziti sebi (zapadni partnjori) i da će hteli ne hteli morati za pregovarački sto, neki tviteraši su krenuki sa brojanjem tipa 130 dana do zime juče 129 itd.... Nebih se složio sa konstatacijom DS69 da će se ograničiti samo na Donbas, Herson i delove Zaporoške i Harkovske oblasti UA mora da se odvoji od mora mora da se dođe do Odese i Izmaila na Dunavu. Što se Pridnjestrovlja tiče mislim da će im ono biti poluga za kontrolu Moldavije.

offline
  • Pridružio: 02 Jan 2012
  • Poruke: 37

Očekivanja da kapitulacija ili osvajanje Ukrajine predstavlja kraj ove krize mislim da nisu realna.
Koliko se sećam ruskih uslova mnogo toga se odnosi na okolne zemlje pre svega Rumuniju,Bugarsku,Poljsku i ostale.Pre svega na uklanjanje raketnih sitema koje je nato istalirao okolo
u cilju "ouzdavanja" rusije.Mislim da uskoro treba očekivati ofanzivniji nastup natoa i proširenje sukoba i
na druge zemlje.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2305
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Što bi Babaroga rekao, poznavajući Putina, mislim da on ima jedan imperativ, a to je da ni po koju cenu ne stvori dovoljno velik rizik za uvlačenje još neke države u rat, jer u tom slučaju bi se stvari mogle vrlo lako i brzo oteti kontroli, pod tim mislim odmaći ruskoj kontroli i prouzrokovati nešto što bi se lako moglo pretvoriti u mnogo širi rat, rat koji Rusija ne bi mogla da kontroliše, kao što kontroliše trenutni sukob. Pod tim ne mislim samo na samo ratište, nego i na njegove ekonomske i političke posledice.

Dalje, imam utisak (malo i ja da budem impresionista) da u ruskom rukovodstvu ima dve struje - jedna koja se drži gorepomenutog, a to su Putin, Peskov, Lavrov itd, dok su sa druge strane ljudi koji su za "malo jači" rat, a to su Medvedev (pre par godina spušten na manje bitnu poziciju), Rogozin (smenjen nedavno) itd. Naravno, ovo drugo ne tvrdim, možda je to samo maskirovka, a možda je Putin zaista bolestan i predstoji mu još par godina života, te se ruski političari bore za najbolje pozicije pred izbor glavnokomandujućeg posle Putina.

A kako će se sve ovo završiti, nemam predstavu. I na neki način, mislim da to stavlja Rusiju u dobru poziciju u nastavku sukoba, jer svi nestrpljivo čekaju njen potez, nemajući pojma šta bi on konkretno mogao da bude.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25610
  • Gde živiš: I ja se pitam...

babaroga

Citat:A Sirius, izvukao je on citat vjesto iz konteksta, sa jasnom namjerom da napravi fazon, tako da nemoj da ga branis sad



Волим кад на форуму имамо могућност да неко разуме и мој смисао за хумор...Лепо је подсетити се и лингвистичких финеси (и у српском и у хрватском није правило рећи познавајући, већ познајући), али ти си одлично разумео какву дозу питке ироније сам хтео да унесем у расправу. А за оне са јевтинијим картама - тешко да неко може рећи да познаје Путина. Ziveli

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 2981
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Пређоште читаву планету у тој вашој геостратешкој рачуници а прескочиште нашу родну груду, гдје се ватра иначе најлакше прима. Па нећемо тако другови и другарице. Ми смо овдје меки трбух, ако игдје Руси буду љуљали Нато брод зашто не овде??

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 949 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 7 sakrivenih i 898 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, ajo baba, Apok, arsa, Brana01, CikaKURE, cvrle312, dankisha, Dimitrije Paunovic, DPera, dragoljub11987, drimer, Duh sa sekirom, havoc995, ivica976, Karla, kolle.the.kid, ladro, Leonov, lord sir giga, MB120mm, mercedesamg, mikrimaus, Milometer, moldway, mrvica78, Nikolaa11, PAGZLY, radoznao, raptorsi, royst33, sap, ser.hill, slonic_tonic, Srle993, Stoilkovic, suton, Trpe Grozni, tubular, vaso1, VJ, VP6919, zillbg, zixmix