Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3379

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6288

Citat:Треће: код VVER реактора, постоји физичка заштите реактора у виду 40х60 метара куполе од пренапрегнуте армиране бетончине па онда још једна таква купола испод ње која ем штити реактор ем у случају да крене топљење горива, спречи радијацију да изађе у "етар". Такође испод реактора се налази неколико етажа бетонских базена за "хватање" истопљеног језгра.

To sa zaštitom od betona i sl. nema veze toliko sa tipom reaktora.VVER je reaktor sa vodom pod pritiskom za razliku od BWE gdje je u pitanju ključala voda ili PHWR gdje je u pitanju teška voda pod pritiskom ili CANDU gdje je u pitanju grafitni reaktor hlađen gasom itd..i to su osnovne razlike....Svi tipovi imaju svoje sisteme zaštite i u principu su sigurni ako ne zakaže ljudski faktor, koji uvijek zakaže Cool

Moj post sa člankom iz AlDžazire se odnosio na ono ispod naslova pisano u italiku i boldovano u tom podnaslovu a odnosi se na spinovanje da se gađa između ostalog i IZ elektrane.

I da završim sa NE, ukri a isvi ostali mogu samo da kmeče, džaba kreče.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32593

Bojane šta bi na kraju sa onom Fukušimom u Japanu šta se sve tamo izdešavalo posle zemljotresa???

Wargonzo javlja da idu borbe u Artemovsku u blizini fabrike gipsa Lafarž
«На восточной окраине Артемовска по улице Патриса Лумумбы передовые отряды русской армии ведут бои на территории мебельной фабрики и завода по производству гипсокартона “Лафарж”», — сообщается в Telegram-канале WarGonzo.
Источник: https://rusvesna.su/news/1660251289

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19190

Napisano: 11 Avg 2022 23:06

pein ::Bojane šta bi na kraju sa onom Fukušimom u Japanu šta se sve tamo izdešavalo posle zemljotresa???

Bahatost (ne desava se nama), fuseraj (neodgovarajuci protivpoplavni zid, generatori u podrumu itd)), losa sreca (poklopio se zemlotres i cunami bas u 1 u hiljadu kombinaciji) i pokusaj da se spasavaju reaktori koji su vec bili za otpis (pa ga nisu na vreme otrovali bornom kiselinom).
Generalno, nista nisu naucili iz Cernobila, kao sto SSSR nista nije naucio iz Tri Milje.

Dopuna: 11 Avg 2022 23:07

kaptain ::A ko upravlja nuklearkom u Zaporozhju- sigurno uglavnom lokalci?
Lokalci, oko 80% personala NE je ostalo na poslu.

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6288

I još malo o opasnosti NE
Citat:Radioactive products, their disintegration, and the associated residual heat are
inevitable consequences of fission processes in nuclear reactors. Almost all types
of reactors do not differ too much on the number of accumulated radioactive substance
per unit of power.
According to this indicator, all nuclear reactors are approximately equally
dangerous
.The differences arise when comparing measures, for example, to reduce the concentration
of a radioactive substance by increasing the number of protective barriers
and their reliability, etc.


Vezano za ove lokalce što rade u NE Energodar, mislim da se ne bi odvažili na nekakvu glupost.

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2345
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Procenat lokalnog osoblja koje je ostalo da radi u Zaporožskoj nuklearnoj centrali se otprilike slaže sa poslednjim istraživanjima koliko procenata stanovnika Zaporožske oblasti podržava njeno pripajanje Ruskoj federaciji. Mr. Green

Koliko sam shvatio, Rusi se više plaše da Ukrajinci ne pogode skladište iskorišćenog nuklearnog goriva, što neće prouzrokovati neku ogromnu katastrofu, ali bi moglo da prouzrokuje širenje radijacije u krugu od 50-100 metara, što bi otežalo rad centrale i potencijalno zagađenje vode u Dnjepru, što bi moglo da ugrozi vodosnabdevanje svugde nizvodno od Energodara (Herson).

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1310

Нуклеарна електрана Запорожје, „други Чернобил“ и невина Украјина

У светским медијима влада паника због гранатирања највеће нуклеарне електране Запорожје у Европи: Оружане снаге Руске Федерације (сиц!) Желе да организују нуклеарну катастрофу и не дозвољавају Оружаним снагама Украјине да спасу свет . То што ударе изводи украјинска страна никоме не смета.

@рибар тим је одлучио да анализира и објасни да ли свет чека нова катастрофа, ко је крив и зашто се дешава оно што се дешава.

🔻Спуштање притиска реактора

Љубитељи серије „Чернобил” добро знају за реакторе, шипке, оштећења шкољки и друге страхоте које су пратиле катастрофу прошлог века.

▪ Гранатирање не представља претњу за саме реакторе.

Спољни омотач реактора је један и по метар од челика и бетона. Да би се он уништио, потребно је користити тактичко нуклеарно оружје. А поклопац реактора може да издржи ударац од 20 тона при брзини од 200 км/х.

▪ Али сада Оружане снаге Украјине погађају далеководе. Уколико се реактори одвоје од потрошача, доћи ће до хитног искључења – ЗНПП неће моћи да производи струју.

Зауставите реактор - питање је 10 секунди. Али онда га треба хладити још две-три године: протерати воду кроз њега да се не прегреје, јер ће доћи до секундарног распадања нуклеарног горива.

▪Удари АПУ-а могу довести до трајног гашења реактора.

Довољно је само пореметити процес водоснабдевања након квара далековода. Више неће бити могуће охладити искључени реактор. Постојаће усијано метално буре хлађено ваздухом које се не може покренути.

❗Неће бити претње од нуклеарне катастрофе, али са Запорожском нуклеарком добићете класично „па немојте да вас водите никоме“.

🔻На територији ЗНПП постоји неколико радиоактивно опасних објеката

▪Суво складиштење истрошеног нуклеарног горива и складиштење радиографских изотопа.

У случају уништења ових објеката може доћи до смањења притиска и продирања радиоактивних материја цезијума и стронцијума у ​​животну средину. То ће узроковати повећање радијацијске позадине на локацији НЕУ у радијусу од 50-100 метара од радиоактивних објеката. Боравак у овој зони дуго времена биће опасан.

▪ Хоће ли станица радити? Да. Али постаће тешко одржавати га, неће се моћи ту остати без заштите од зрачења.

Нуклеарну електрану ће постати тешко чувати, јер се сува складишта налазе у близини периметра. Биће неопходно некако изоловати контаминирано тло, за то ће бити потребна посебна опрема.

▪Прикупљање кишнице је организовано на месту сувог складиштења, али и даље постоји могућност да радиоактивни елементи уђу у Дњепар кроз дренажне воде.

Као резултат, може доћи до контаминације воде. Захвати воде низводно, укључујући у Херсону и Николајеву, не могу се користити (али све зависи од концентрације).

❗ Ово није нуклеарна, већ локална еколошка катастрофа, која ће значајно отежати коришћење ЗНПП.

🔻 Поставља се питање: чему онда све ово?

▪Да ли разумеју могуће последице у Украјини и на Западу?

Да.

Због сталног гранатирања, запослени у ЗАЕС-у и мештани Енергодара беже из града. Запорошка НЕ ​​претвара се у зону искључења – само не због нуклеарне катастрофе, већ због деловања брижних Оружаних снага Украјине.

▪Цена овога је једноставна: у случају ванредних искључења генератора ЗНПП и оштећења далековода 750 кВ, последице могу да захвате целу Украјину.

Прелазни процеси у мрежама могу довести до смањења стабилности целокупног електроенергетског система и појаве преоптерећења у постојећим водовима. Цела Украјина чека проблем са струјом.

▪На седници Савета безбедности УН ситуација око ЗНПП се већ користи за напумпавање теме увођења демилитаризоване зоне на овом подручју. До чега ће то довести лако је погодити.

А у исто време, јавно мњење на Западу се окреће ка сиромашној, несрећној Украјини, чије власти толико жуде да спасу свет од „Русије – весника нуклеарне катастрофе“.
@рибар

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19190

Frunze ::...
Koliko sam shvatio, Rusi se više plaše da Ukrajinci ne pogode skladište iskorišćenog nuklearnog goriva...

Tako je, jer su isti za razliku od reaktora drasticno manje zasticeni.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

Tu je samo DU tj osiromaseni uranijum...ne bi bila katastrofa I da ga pogode. Ne bi valjalo to je sigurno ali nije ni blizu ozbiljne kataklizmicke situacije.

Rusi moraju reci dosta...

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14805

Осиромашени уранијум је остатак од производње нуклеарног горива.

Искоришћено нуклеарно гориво је остатак од фисије обогаћеног урана и у њему има свега и свачега, плус још увек зрачи.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8475
  • Gde živiš: pecina stroga

Elem, sta bi sa komandantom Crnomorske flote?

Je li smjenjen ili nije? Ima li sta iz zvanicnih izvora, ili je opet u pitanju maskirovka?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 870 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 4 sakrivenih i 821 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acivi, AK - 230, amaterSRB, Andrija357, Apok, Atomski čoban, Battlehammer, Brana01, ccoogg123, cer, Denaya, DonRumataEstorski, dulleo, FileFinder, FOX, Frunze, Karla, ksyyaj, kuntalo, ljubacv, Luka Blažević, mean_machine, mercedesamg, moldway, Pohovani_00, raptorsi, robert1979, royst33, S2M, sasa76, Shinobi, slonic_tonic, SR-3m, Srki94, Srle993, tubular, vathra, virked, VJ, vlajkox, voja64, Webb, šumar bk2, Čivi, 1107