Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4076

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32523

Хрватски плаћеник у Украјини Андро Фабијанић дигнут је у ваздух противтенковском мином у правцу Харкова.
Arrow https://t.me/SrbijaRusija/6479

Video by Rybar o Limanu
Arrow https://vk.com/video-50332460_456367575

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2100

sap ::Тренутно стање је само продужена контраофанзива са Харковског правца која је још у налету на преслабе,неконсолидоване,недовољне и остављене без подршке ,руске снаге.Ништа више од тога.
Upravo tako. Ako su Izjum, Kupjansk i Liman bili težišta ukrajinske ofanzive onda se to sada privodi kraju. A Ukrajinci su ruskim povlačenjem dobili više teritorije nego što su očekivali. Ostaje samo pitanje zašto Rusi nisu branili prostor zapadno od Oskola a Liman jesu, nedeljama posle pada Izjuma? Bilo je tu nekoliko pretpostavki ali su sve manje-više otpale. Šta god da je bilo, Rusi nisu imali rezervi da sačuvaju neke bitne tačke a nešto ih ne vidimo ni sad, kolikogod da je bila dobra prilika da se uradi fina, plodotvorna kontra sa nekoliko BTG. Moguće je nešto i sad ali verovatnoća je zanemarljiva.

A evo sada se po netu pominje da je onomad ipak naređeno povlačenje i iz Limana ali da posada (luganski i kubanski Kozaci-BARS) nije želela da bez borbe napusti grad?! I da ih je vojska podržavala samo dalekometnom artiljerijom?! I da je voska RF došla samo da ih izvadi odatle?

Iskreno, to mi ne pije vodu. Tvrdnja je sumnjiva a ni izvori ne deluju pouzdano (uglavnom neki noviji TG kanali), zato ih i ne navodim. Ali ne bih ni potpuno odbacio priču, u ovom trenutku.

Uskoro će biti malo jasnije. Ako Rusi povuku crtu negde ispred puta Kupjansk-Svatovo-Kremena onda priča o velikom povlačenju zarad drugih frontova (da sad ne ulazim u detalje koje bi svi napali) ne deluje tupavo. A ako Rusi izgube tu komunikaciju, pa još i usputne gradove, uklučujući Lisičansk i Severodonjeck onda je ova epizoda ipak veliki ruski poraz, bez obzira na sve.
Da me ne shvatite pogrešno, poraz je u svakom slučaju. Sad da li je beznačajan ili je fijasko, to može biti za diskusiju. Kao što i iz ukrajinske perspektive ova pobeda može biti Pirova ili sjajna.

Svako od nas već ima formiranu nekakvu sliku o tome ali za fer procenu ipak je još rano.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

@Skakac7
Поставио сам и ја баш пре пар сати ово за генерала Зушка и његовог брата...

То су поменули у својој данашњој критици и на Grey Zone (Вагнер) каналу, они су чак написали да тај његов брат командује 101. бригадом ВСУ, оном која је дејствовала на Харковском правцу...
И заиста, према доступним информацијама, тај Никола (Микола) је стварно командант те бригаде, али не знам како да проверим да ли се она заиста борила у Харковској обл.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Лиман није напуштен без борбе. Није одлучено да се не брани. Напротив. Одлучено је да се држи што дуже. Да се издржи док не прође церемонија у Кремљу. Лиман није напуштен на време. Требало је раније. Али Руси нису хтели. А Украјинци су навалили као луди да га заузму пре церемоније. И тако људи са обе стране завршише у кланици. И тако Украјинци нису успели да га заузму пре церемоније. А Руси су успели да га задрже док церемонија не прође. Украјинци су на крају заузели Лиман уз значајне губитке. А Руси су се повукли али са губицима.
На крају мислим да су и једни и други платили велику цену. Украјинци јесу победили али уз велику цену. Не верујем да су обе стране задовољне.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1097

Ovo se valjda moglo izbjeci da su se na vrijeme povukli (kaze da se pojavljuju novi snimci torture ruskih zarobljenika, nije ih postavio)
New videos coming out of Ukrainians torturing Russian POWs from around Lyman

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

mirbat ::Rusi su u Limanu, po svemu sudeći, žrtvovani zarad ceremonije u Moskvi. Kad se završi ceremonija narediće im povlačenje.

Da citiram sam sebe od juče.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 651
  • Gde živiš: United Kingdom

Mirbat, jucer nisam bio sklon da se slozim s tobom, medjutim tvoje objasnjenje mi deluje logicnije od vecine drugih objasnjenja.

U zapadnoj stampi se pisalo kako je Putin naredio zabranu povlacenja na bilom kom delu fronta, mislio sam da je propaganda, ali mozda i nije.

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 359

Милион пута сам себи рекао да нећу пратити ову тему више колико ме Руси излуђују својим глупостима и брљотинама. Али ваљда сам мазохиста, шта ли....
у сваком случају мени је овдје јако индикативно ово препуштање иницијативе односно систематско повлачење руске војске. Једноставно су стали и онда почели да кидају назад.
Пораз за поразом и потпуни губитак иницијативе и предузимања неке акције.
С друге сттране оставити сву путну, мобилну, интернет комуникацију, електричну мрежу нетакнутом и дозволити да им противник гомила трупе и материјал као да је у намјмању руку мирнодопска ситуација је не за осуду него за моментално стрељање одговорних за ово. Укратко Шојгу и Герасимов би требало до сада да висе јавно.
Сада када су изгубили иницијативу, када их лупа ко гдје хоће и кад хоће без икакве реакције од стране Руса (не рачунам оне дјечије форе "ај још једном ако смијеш") неће ово добро по њих завршити ма шта урадили. Мислим да је једноставно касно за то.
Па јбте срушили им људи гасовод, еј јебени гасовод и они ништа! Данас читам прорадио онај нови норвешки гасовод према Пољској. Не би га мени мајци ту атом гаса прошао након овога на Сјеверном току 1. Па ако треба земаљски ресет да се изврши нека буде. А они као пиз.е ништа!
Е, па не могу да вјерујем....

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2263

Boter ::
Ово ми је хит само пар ријечи да речем ако може није оф...
И амери и руси имају сателите за оптичко извиђање, амери можда имају 1 више. То су сателити од 4 до 7 тона размјера објектива од 1.5 до 2.4м.
Ови цивилни што их има стотине су ево овакви



GUZ - Glavom U Zid

А ево у августу како је русија реаговала на лансирање америчког сателита


maxar kojeg sam spominjao i svi smo vec ovde videli njegove slike se hvali rezolucijim od 15/30cm (kod ruskih je navodno maksimum 1m).
ajde ti sa tom igrackom na slici postigni to (rec je o igracki od planet labsa).

ovako izgledaju maxarov komercijalni sateliti (dakle nije rec o americkom spijunskim koji je verovatno jos precizniji)

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Ево и Украјинаца у збијеним колонама. Само Руси нису много прецизни. А замислите да имају ударне беспилотне. А свака по четри ракета.
https://t.me/anna_news/40417




bojcistv
Зашто стално потенцирате Герасимова па и Шојгуа? Зашто мислиш да они одлучују да ли ће се гађати инфраструктурс? Шта ако они баш хоће да гађају а Путин неће? Политички врх одлучује. Мислим да је то јасно сада.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1129 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 3 sakrivenih i 1077 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, AMCXXL, Andrija357, Bobrock1, Boris BM, Boris90, ccoogg123, cenejac111, Centauro, comi_pfc, dankisha, Denaya, djboj, dmdr, doktor1964, DragoslavS, Džordžino, FileFinder, Još malo pa deda, kobaja77, Kubovac, ladro, maiden6657, mercedesamg, Metanoja, mikki jons, milanovic, Millennium, miodrag, Miškić, moldway, nuke92, panzerwaffe, pavlo, powSrb, procesor, repac, saputnik plavetnila, ss10, stagezin, Stanlio, Tvrtko I, Vlada78, vladulns, x9, yagosh, 1107