Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4369

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

babaroga ::Mislim da pogresno zakljucujes @kunktator. Moguće, sasvim moguće. Ipak, čini mi se da si moj post pročitao na brzinu (a i ja sam ga na brzinu pisao), pa evo odgovora, da ne ostanem nedorečen. Smile

babaroga ::Ko odredjuje parametre "lako i brzo".Niko, naravno. Mislim da čak ni ruski GŠ ne može objektivno davati takve ocene.
Mislio sam prvenstveno na (rusko) zauzimanje Izjuma i kasnije Popasne a imao sam na umu i neka kašnjenja i zaglavljivanja na početku SVO. Bilo je tu i muke i gubitaka. OK, realno, ne može sve ići glatko. Ne uzimam ja to kao primer nekakve ruske "nesposobnosti", nema je. Više je primer neslaganja između očekivanja nekakve javnosti i realnosti na terenu. A i kao ilustracija onog Sun Cu-ovog da vrhunski komandant "nije onaj ko pobeđuje već onaj ko pobeđuje s lakoćom". Vratiću se još na to.

babaroga ::Osim neuspjelog forsiranja Severskog Donjeca kod Belogorovke ja ne vidim ni jednu akciju Rusa koju "ne mogu izvesti".Mogli su oni i to. Ali cena bi bila velika i nisu hteli da je plate. Sasvim opravdano, po mom mišljenju.
E sad, ja pokušavam da pogledam malo dalje i pitam se "zašto". I tu negde naslućujem i vezu s doktrinom. I na to ću se vratiti u zaključku.

babaroga ::Napadna operacija je u direktnoj korelaciji broju angazovanih snaga i vatrenoj moci. Ja od maja do danas nisam vidio ni jednu Rusku znacajniju koncentraciju ili znacajniji napad. Sve sto gledamo je napad maksimum ojacanom cetom na izolovane otporne tacke branioca. Vrlo uski napadni sektori, do kilometra - dva. I uglavnom gledamo "proksije", tj LNR/DNR i Wagner u napadu. Regularna Ruska vojska miruje.Potpuno saglasan. Čak sam i nameravao večeras da napišem nešto vrlo slično.

babaroga ::I sto je najbitnije, nema eksploatacije uspjeha u napadu. Napad se zavrsava kad se ciljna tacka prve linije unisti ili zauzme. Ne ide se dalje drugim esalonom, nema prodora, nema gonjenja.I ovo je, aj da kažemo očigledno. I ima nekoliko sasvim pristojnih rezona.

babaroga ::Rusi su stali sa vecim napadnim operacijama jos u maju - junu. Poslije Izjuma. Povukli regularnu vojsku u Rusiju. Koncentrisali su napor na iznurivanje branioca masovnom i konstantnom artiljerijskom vatrom po prvim linijama odbrane, nakon cega slijedi ograniceni probajuci napad malim snagama na uskom sektoru.Ja bih rekao posle Lisičanska. Ostalo se slažem u potpunosti. To smo razmatrali više puta pa nema potrebe vraćati se.

babaroga ::Toliko su oslabili svoje linije da su cak ugrozili stabilnost odbrane na Izjumu, jer nemaju ni dovoljno rezervi na frontu. Zasto je to tako to samo Rusi znaju.

Ali izvoditi zakljucke doktrinarne prirode i davati znacaj nekoj tehnologiji na osnovu ovog perioda nije u redu. Nema to veze sa "zapadnim posadama i zapadnom opremom", to ima samo veze sa Ruskom odlukom da povuku rucnu, koja je donijeta na samom pocetku druge faze operacije, a zvanicno je potvrdjena nakon pada Sjeverodonjecka kad je Putin rekao sad na odmor.

Ovakvo vodjenje rata izgleda neracionalno i neobjasnjivo mnogima, ali jedno je nesporno. Ova situacija je proizvod iskljucivo Ruskih odluka i Ruskih planova, a ne nekakvih Himarsa i nekakvih zapadnih posada.
Ovo je najvažnije. I naglasiću da se sa napisanim slažem 100%. Zato i mislim da si malo površno pročitao šta sam napisao jer i ja naglašavam da ne treba pridavati preveliki značaj "nekoj tehnologiji" (HIMARS-u). Lepo napisah da to nije nikakav "game changer".
I ja ne izvodim doktrinarne zaključke tipa "valja-ne valja". Tačno je da samo Rusi znaju zašto rade ovako kako rade a ja pokušavam da prokljuvim bar nešto od toga, svestan da ne mogu sve a možda ni ovo malo. I da od toga napravim osnov za raspravu.

Sad zaključak:
Jasno je da se ruska (Gerasimovljeva ili već čija) doktrina sada već dosta razlikuje od stare sovjetske. Tema za sebe, zato neću širiti već ću (isključivo za potrebe ovog dijaloga) samo jedan aspekt spomenuti - masovnost. Dakle, moj je lični utisak da Rusi grade sistem u kojem preovlađujuću silu više ne postižu samo brojem vojnika, cevi, vozila i ostale tehnike. Grade sistem (ja bih ga nazvao "višedimenzionalni") koji će im omogućiti pobedu i kada su malobrojniji. Svesni su ograničenja i manje profesionalne vojske i veće "regrutne". Takođe su svesni da oprema koju imaju (u ogromnom broju, iz starih vremena), načini korišćenja te opreme, bolje rečeno taktički postupci, ne odgovaraju u potpunosti novoj doktrini. Treba puno vremena, decenija ne godina, kako bi se ceo sistem prilagodio. Novca takođe. Rusi umeju da improvizuju, adaptiraju se. Zato pominjem "zapadne posade i opremu" (zapadne u smislu obuke i opremljenosti, ne nacionalne pripadnosti), kao "markiranta". Rusi sada imaju priliku da svoje ideje suprotstave zapadnom (nato) planiranju u "full scale" ratu koji nije "konačni" rat sa NATO. I da suprotstave svoje kompetentne posade "zapadnim" kompetentnim posadama.
Imaju na umu da potencijalni rat moraju i ekonomski izdržati, protiv protivnika sa dosta jačom ekonomijom (zapad, ne Ukrajina). Gledaju kako bi mogli postići maksimum sa uloženim minimumom.
Poenta koju sam hteo naglasiti a očigledno nisam uspeo, jeste da Rusi u ovom sukobu ubrzano uče! I da im je to jedan od prioriteta. Ni Kavkaz, ni Sirija, nijedan drugi rat u poslednjih tridesetak godina nije im mogao dati tako realno testno okruženje.
To, naravno, nije primarni cilj operacije. Ali verujem da jeste jedan od ciljeva, uz ove kratkoročne i srednjeročne, koje vidimo ili naslućujemo.

Na kraju, poenta iza poente, jedno pitanje koje isprva nisam hteo direktno postaviti: da li se to Rusi spremaju za ozbiljan konvencionalni rat sa NATO?

p.s. Sve što stavljam u navodnike dajem kao ilustraciju, izbegavajući preciznije definicije kako bih ionako predug post učinio kraćim. Praštaj(te).

Ziveli

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1589

Sto se tice Bahmuta, Vagner nije oslobodio Opitnoe, to je potvrdio i sam Prigozin. Teske borbe se vode i sve ide sporo. Kaze da Ukri rotiraju jedinice, povlace ove sa velikim gubicima.
Koliko sam uspeo da primetim na Hersonskom pravcu dejstvuje i 128.brigada (brdsko-planinska) iz Zakarpatja. Imala je teske gubitke

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

The Federation Council today at 17:00 will begin a meeting where martial law will be approved in the DPR, LPR, Zaporozhye and Kherson regions.

According to the decree published on the Kremlin website, martial law will come into force from tomorrow, October 20.

Putin instructed the Cabinet of Ministers to prepare a draft decree on the creation of a coordinating council by October 20 to meet the needs of the special operation

The measures are valid only on the territory of new subjects.

What the law says:
-----------------------
- The protection of public order, the protection of military and critical infrastructure facilities is being strengthened;
- Economic, social and cultural facilities are being evacuated, as well as temporary resettlement of residents to safe areas;
- The activities of political parties and religious associations are suspended;
- Citizens are involved in work for the needs of defense and elimination of the consequences of the use of weapons by the enemy;
- The necessary property is seized from organizations and citizens of property with subsequent compensation;
- It is forbidden to hold meetings and strikes and to choose a place of stay or place of residence;
- Cars will be inspected, their movement will be restricted;
- This implies the introduction of a curfew and additional checks of documents;
- It is forbidden to sell weapons, ammunition, in some cases their seizure may be;
- Military censorship is introduced;
- International organizations whose activities are aimed at undermining the defense and security of the Russian Federation cease their activities.

ukratko, ove mjere ne djeluju ni malo bezazleno.
(sori, ne da mi se sve prevoditi, ko ne razumije, neka prevede u Googleu.)

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

kunktator ::
Na kraju, poenta iza poente, jedno pitanje koje isprva nisam hteo direktno postaviti: da li se to Rusi spremaju za ozbiljan konvencionalni rat sa NATO?

vjerojatno da.

bilo kako bilo, jedno je sigurno - cijelo vrijeme to imaju na umu i sve njihove "nelogične" poteze treba promatrati kroz to.

naravno, kad ti neki klinac na mostu ponudi da kupiš ciglu, onda prvo na što pomisliš je gdje mu je starija ekipa i koliko ih je. O tome će ovisiti trgovina.

online
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6922

@Skakac7
@bojank
Da, setio sam se i njih dok sam pisao. Ali uzeo tenkove kao najočigledniji primer, nešto kapitalno, da bi ilustrovao enormnu potrošnju ratnog materijala a rat još traje.
Mada nisam znao da ih je bilo baš toliko za par dana. Na Bliskom istoku se baš išlo na sve ili ništa.

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2114

ne vidi se najjasnije ali po silueti para SU 25 unistava poziciju MLRS dok ovaj jos isplajjuje rakete.
https://t.me/rosich_ru/25314

VKS je danas aktivan na Heresonskom pravcu ...mnogo je snimaka borbi i rada artiljerije ,ovo je na vecem nivou donijeta odluka da vojska nosi bilo kakve aparate za izlazak na internet sto nije bio slucaj u prvih 2-3 mjeseca akcije ,sa ruske strane iskljucivo smo dobijali snimke jednom sedmicno od portparola a sada nas preplavljuju.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2022
  • Poruke: 27

znači putin objavio ratno stanje u tuđoj državi!? konacno priznao da je u ratu!

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 458

platana. ::znači putin objavio ratno stanje u tuđoj državi!? konacno priznao da je u ratu!

Državu čine zakoni, aparat prinude i sve ostalo što ide uz to. Na teritoriji koju kontroliše Rusija, ukrajinske države nema. Tako da se ne radi o tuđoj državi. Ćak i bez referenduma, faktički se radi o teritoriji Rusije. To može da se promeni, ali sada je tako.

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2114

Ma jel vidis da mu je prva poruka tek otvorio nalog ..klasicni padobranac sa ciljem da troluje i srozava temu.Sto se pecas odmah i grijesis sa citatom poruke.

Ja mu dajem lajk jer mu je poslo za rukom kod tebe Razz

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

187 under cover cop Mr. Green
Ja bih rekao da je taj BM 21 Grad imao rakete u lanseru te kad ga je SU 25 pogodio od eksplozije došlo do lansiranja nekoliko bilo sličnih scena u NK sve lepo snimljeno Bajraktarom koji je usput i dejstvovao po istim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1164 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 1120 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alexandar-1973, Andrija357, antonije64, Belac91, Buzdovan, cenejac111, CikaKURE, comi_pfc, d bos, debeli, dejina811, FOX, galerija, Georgius, hologram, krkalon, ladro, ljuba, Lucije Kvint, mercedesamg, Mi lao shu, MikeHammer, milan.vukovic, milenko crazy north, Milometer, Milos82, Parker, repac, rodoljub, stalja, Stanlio, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, vladetije, zapclink, |_MeD_|