Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4370

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2022
  • Poruke: 150
  • Gde živiš: Melmak

kunktator ::
Na kraju, poenta iza poente, jedno pitanje koje isprva nisam hteo direktno postaviti: da li se to Rusi spremaju za ozbiljan konvencionalni rat sa NATO?

da i to from day One

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::+ Rusi uce

Odlicno si objasnio, sad mi je jasnije sta si htio da kazes

Ja to gledam malo drukcije. Problem je isti, uzroci su drukciji. Ti si dotakao srz, masovnost.

Sovjeti fakticki od Mandzurijske operacije augusta 1945 do kraja imperije nisu vodili konvencionalni rat.

Svi kasniji ratovi bili su ratovi protiv gerile, ili ratovi da se podrze drzavni udari u prijateljskim zemljama.

Svi koncepti sovjetske doktrine bazirani su na masovnosti armije, pogotovu kopnene armije. Mirnodopska formacija im je bila nekih dva - tri miliona ljudi u najvisoj borbenoj gotovosti. Jedna sovjatska armija mogla je da sama vodi rat na jednom ratistu. Recimo 40. ta armija u Avganistaanu brojala je na vrhuncu snage 115,000 ljudi, stalno podrzana od oko desetak avijacijkih i helikopterskih pukova.

Sovjetska armija nestaje sa sovjetskom imperijom, mada je kkonacno demontirana tek sa reformama 2009 - 2012.

Rezultat tih reformi (i kasnijih amandmana na te reforme) je ovo sto Rusi imaju danas. Da ne detaljisem, imaju efektivno kopnene vojske borbeno gotove za rat maksimum 500,000 ljudi.

Reforme su uzrok. Rusi, kada su poceli sa reformama 2011, vjerovatno nisu ni pretpostavljali da ce im se desiti sukob sa evropskom armijom snage pola miliona ljudi, opremljenih, podrzanih, motivisanih da ratuju, pomognutih u svemu od strane NATO i USA.

Rusi su stvarali safari vojsku. Kao i svi ostali. Brigadni sistem, male elitne jedinice, visoka pokretljivost, laka pjesadija (VDV, morpehi). Sreca pa su sacuvali artiljeriju.

Tek kad je izbilo sranje u Ukrajini, pocinju da modifikuju formaciju, ponovo stvaraju divizije u Zapadnom vojnom okrugu, i nekoliko armija.

Oprema za kopnenu vojsku? Odlucili su da opreme vojnika, da modernizuju sta su mogli da modernizuju od oklopa, kupili su i nabavili gomilu vozila. Vozni park im je sasvim novi.

Artiljeriju su iz nekog razloga ostavili na nivou kraja 20 vijeka. Zasto, nije mi jasno. Moguce da su mislili da ce i takva da radi posao. I vidi se da radi.

DA ne idem u detalje, nije ni bitno, i sve je jasno za one koji prate. Rusi nemaju Armate jer su Rusi zakljucili da im nece trebati Armate dok ovi T72 jos guraju.

Pare ne vjerujem da su problem. Ruska drzava ima takve viskove u budzetu da je zadnjih deset godina punila zlatne rezerve i devizne fondove, usput zidajuci Sochi, rjesavauci mnoge socijalne probleme kod populacije koji su eksplodirali u Jeljcinovoj eri.

Rusi su po meni mogli ladno da potrose jos po dvadeset milijardi dolara godisnje na vojsku zadnjih 15 godina i da ne osjete. Ali nisu. Jer nisu pare problem Problem je PROCJENA.

Procjena je bila da se ovakav konvencionalni rat nece desiti u dogledno vrijeme, pogotovu ne na njihovoj granici. I ta procjena se pokazala pogresnom.

Ja sam uvjeren da Putinu nije ovo (SO) ni padalo na uk sve negdje do 2020-21. Dok su jos vjerovali da se Minsk moze sprovesti, i da e se zapad (posebno USA) dozvati pameti i da nece ici u rat.

Drugi problem je odluka da se ne ide u rat nego u specijalnu operaciju. Ta odluka, (koju ne sporim, vjerovatno je opravdana iz politickih razloga) je dovela do toga da teritorijalne uspjehe prve faze operacije, na sjeveru, nisu mogli da odrze, jer jednostavno nisu imali dovoljno ljudi. DA cuvaju pozadinu i da drze linije. Dok im je vjerovatno bar 300 hiljada regruta i ostalih cucalo na njihovoj teritoriji.

Moje misljenje (sad) je da su probali da slome Kijev onim snagam na pocetku, da je skoro uspjelo, ali nije uspjelo, i da su onda presli na drugu fazu, fazu kontrolisanog sukoba, sa nadom da ce razum prevladati u Kijevu i da ce neko reci daj da zaustavimo ovo i da se dogovorimo.

To se nije desilo, Kijev je reorganizirao vojsku, izvrsio mobilizacije, i krenuo u protivnapade.

I Rusi konacno odgovaraju. Mobilizacijom, i vidjecemo sa cim jos.

Problem nije u doktrini (djelimicno jeste ali ne u doktrini upotrebe nizih jedinica, nego u doktrini vojske, i u formaciji visih jedinica i grupacija). Ja i dalje mislim da je brigada samo takticka jedinica i da na operativnom nivou mora da se imaju divizije, ili cak i armije, koje rade zajedno na jednom pravcu, i koje dobijaju rat.

Itd, itd. Vidjecemo sta ce sad da urade Rusi, sta su smislili. Ali opet ponavljam. Oni ovaj rat mogu dobiti samo formiranjem velikih formacija, koje ce onda da odnesu operativne ili strateske pobjede na bojnom polju, i koje ce da prisile ukro vojsku na kapitulaciju.

Rusi imaju i ljude i lovu , i opremu, i kapacitete, i ekonomiju, i hranu, da formiraju takvu vojsku i da zavrse ovo. Problem je sto se vojska ne formira kad pocne rat. Tako da ovo moze potrajati.

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 623

Rusi se spremaju za rat sa Nato još od 1945.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3460

slonic_tonic ::Od sutra stupa na snagu to uvođenje ratnog stanja u 4 nove regije i podizanje spremnosti u susjednim regijama Rusije.

Zašto posebno Krim, a posebno Sevastopolj? Koja je razlika? Zar Sevastopolj još ima nekakav posebni status?

Да. Севастопољ има статус федералног града. Уз Москву и Ст. Петерсбург,

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7855
  • Gde živiš: Zagreb

187 ::ne vidi se najjasnije ali po silueti para SU 25 unistava poziciju MLRS dok ovaj jos isplajjuje rakete.

čiji su avioni, čiji je VBR?

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19097

Napisano: 19 Okt 2022 16:45

S2M ::@bojank
Smarate, vadite iz konteksta.


Ne nego si ti preneo glupi naziv videa, a onda pokusao da se branis jer kao "BTR-90 postoji". U muzeju. Ne u koloni.

Dopuna: 19 Okt 2022 16:55

stegonosa ::
Mada nisam znao da ih je bilo baš toliko za par dana. Na Bliskom istoku se baš išlo na sve ili ništa.


Od ~1000-1200 izraelskih tenkova, ~400 je otpisano (pozar) ili odvuceno pre primirja od strane Arapa., ~200 je bilo moguce ali neisplativo popravljati, pa su korisceni za delove, a 400-600 je popravljeno. Gledaju se samo oni koji nisu popravljeni u jedinici, vec su morali biti evakuisani u depoe. Ako se broje oni popravljeni u jedinici broje broj moze biti i 50% veci, jer su neki tenkovi na Golanu popravljani vise puta.
Od arapskih, ~2000-2400 gubitaka, oko ~900 je bilo potpuno otpisano, jos oko ~400-600 neisplativo za popravku, a ostatak zarobljen od strane izraelaca u popravljivom stanju ili neostecen. Neke su verovatno i Arapi uspeli da izvuku.
Potpuno ludilo, pogotovo uzevsi u obzir kojiko je zapravo mala teritorija na kojoj se aktivno ratovalo.

Dopuna: 19 Okt 2022 17:05

babaroga ::...laka pjesadija (VDV, morpehi)...

Ni VDV ni mornaricka pesadija nisu nikakva "laka" pesadija, vec mehanizovana (po JNA terminima) jer su opremljeni sa OT i BVP u potpunosti i doktrina im je sadejstvo sa tim vozilima, osim u ekstremnim (helikopterski desant) uslovima.

Citat:
Artiljeriju su iz nekog razloga ostavili na nivou kraja 20 vijeka.

Tada se debelo kasnilo (i kasni se i dalje) sa razvojem nove, jer $$$.

Citat:
Pare ne vjerujem da su problem.

Naravno da su pare problem*, mada nisu jedini. Drugi je nedostatak kadrova.
*Program razvoja tenka T-14 je recimo skresan 2016. sa 50 na 10 milijardi rublji.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2057

@babaroga

Uglavnom sve saglasan. Može se sad pričati o snazi, brzini, inerciji, komunikaciji, o svemu onom što, s razlogom, zovemo "fizika rata" ali nekako mi ne ide u ovoj temi.
Dodao bih samo da Rusija, pored svega navedenog, mora paralelno da razvija i "meku moć" i to što brže. Bez toga će svaki razvoj biti sporiji.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

Napisano: 19 Okt 2022 17:15

Rusija prvo mora da dobije ovaj rat. Mora. Od toga sve sad pocinje. I od rezultata ovoga rata sve zavisi u Rusiji u buducnosti.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3042

https://mobile.twitter.com/200_zoka/status/1582755470694965253

Polivaju ukri zapaljivu municijo po civilima Donjeck. Traže svoju sudbinu.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

Dopuna: 19 Okt 2022 17:33

bojank ::
babaroga ::...laka pjesadija (VDV, morpehi)...

Ni VDV ni mornaricka pesadija nisu nikakva "laka" pesadija, vec mehanizovana (po JNA terminima) jer su opremljeni sa OT i BVP u potpunosti i doktrina im je sadejstvo sa tim vozilima, osim u ekstremnim (helikopterski desant) uslovima.


Naravno da su pare problem*, mada nisu jedini. Drugi je nedostatak kadrova.
*Program razvoja tenka T-14 je recimo skresan 2016. sa 50 na 10 milijardi rublji.


Ne odredjuje se kategorija jedinice po tezini u kilama vozila kojima je opremljena, vec po tezini podrske koja joj formacijski pripada. Punokrvna mehanizovana brigada suhoputnih ima u svom sastavu ojacani bataljon tenkova (40 tenkova u bataljonu) koji je formacijski dio brigade i ratuje sa njom. To ni morpehi ni VDV nemaju. Da ne pricam o formacijskoj artiljeriji i PVO koje su organske "teskoj brigadi"


bojank ::
Naravno da su pare problem*, mada nisu jedini. Drugi je nedostatak kadrova.
*Program razvoja tenka T-14 je recimo skresan 2016. sa 50 na 10 milijardi rublji.


Ja Ajro, ti Bajro. Jesi li ti uopste procitao moju poruku iz koje citiras?

Kakve pare problem. Problem je informisana ODLUKA politickog vrha da se modernizuju druge snage (avijacija, mornarica, PVO, raketne snage, nuklearna trijada), a da je tenak sasvim OK da jos posluzi. Bazna ARMATA je razvijena jos 2015, i onda je neko rekao OK< evo malo para da je polirate, i sacekajte praviteljstvujuscu porudzbinu.

Program razvoja tenka je skresan jer je neko zakljucio koji ce nam klinac ovi tenkovi sada. Kad imamo par iljada T72 koji mogu da postanu B3. Isto vazi i za T90. Jer jebiga, tenak bas i nije kljuc u safari ratovima. U Siriji su Rusi imali par komada na obezbjedjenju aerodroma, i to je to. I ne vjerujem da su ti na aerodromu iti jednu granatu opalili.

U intervenciju u Kazahstan zimus nisu Rusi poslali tri bataljona tenkova nego tri bataljona VDV>

A kadrovi? Kamaz pobjedjuje na Dakar reliju jedno dvije decenije zaredom, a ti i dalje guras floskulu da Rusi nemaju kadrova? Sta hoces da kazes, da ne mogu da naprave tenkovski motor? Jer nemaju kadrova.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1086 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 10 sakrivenih i 1033 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., antonije64, Areal84, Asparagus, babaroga, Brana01, Cassius Clay, Centauro, Chainsaw, darkangel, dijica, Dimitrise93, FileFinder, FOX, Goran 0000, hologram, ikan, ILGromovnik, janbo, Karla, laurusri, Lieutenant, ljuba, Luka Blažević, madza, oldtimer, pein, radoznao, S2M, saputnik plavetnila, Singidunumac, stegonosa, Toper, tubular, VJ, vladaa012, vladulns, yufighter, Yugol33, zillbg, |_MeD_|, šumar bk2