Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4375

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7855
  • Gde živiš: Zagreb

dragoljub11987 ::+ txt
Да. Севастопољ има статус федералног града. Уз Москву и Ст. Петерсбург,

znao sam da je imao neki poseban status dok je bio u sastravu Ukrajine, iz razumljivih za Rusiju strateških razloga, ali sam mislio da je to automatski ukinuto kad je ušao u sastav Rusije.

vjerojatno im se nije dalo zezati sa silnim administrativniim promjenama, pa su ostavili kako je...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Mar 2018
  • Poruke: 395

slonic_tonic ::^
moguće da si u pravu. Ja nisam vidio ni jednu takvu.
ovaj radi nekih 75° zaokret sekundu pred samim ciljem.
ne vidim ni zašto bi to radio i riskirao promašaj, mogao mu je komotno prići s lijeve strane pravocrtno.

moguće da je perspektiva snimanja takva da je nekakva optička iluzija, nemam pojma.

P.S.
nije isto ni da li je riječ o kamikazi koja vidi "u prvom licu", samo ono što je ispred njezine kamere ili o UCAV-u, koji cijelo vrijeme nišani odozgora i ima cijelu situaciju na dlanu, a ispaljuje ATGM.

Pricam o kamikaza dronu koji prati vojnika koji utrcava u zemunicu, ne mogu sad da trazim video, ima ga na temi o NK.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7855
  • Gde živiš: Zagreb

ma vjerujem ti, samo nisam vidio prije.
s druge strane, dron se ipak 3-4 puta sporije kreće pa ga je lakše navoditi nego TOW, a o Maljutki da ne pričamo.

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2012
  • Poruke: 127

babaroga ::Evo jedan koristan snimak udara HIMARSa nocas na zgradu administracije u Energodaru.

Koji snimak na zalost rusi mit o savrsenoj preciznosti Himarsa. Druga masi jedno 20 metara.

vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3135918


Ne bih se složio sa gore navedenim. Himars je pokazao visoku učinkovitost na ostalim metama kao što su vojna skladišta ali i pokretnim mts uhvaćenim u grupama i u stanju mirovanja. Tako da nije stvoren nikakav mit, već je ozbiljna glavobolja za rusku vojsku.

Ako pogledamo frejm iz videa, vidi se trenutak kada druga raketa pada pred sam ulaz.


Da li je cilj bio ulaz ili sama zgrada kao kod prve rakete mi to ne možemo znati. Ali, postoji logika da ta druga završi upravo tu, jer je udarni talas na hol i prostorije koje prozorom gledaju na ulaz vjerovatno bio strahovit.

Ovako izgleda udarno mjesto, sudeći prema krateru raketa nema neku penetracijsku moć. Tako da udar na kompleks nema neku svrhu, osim ako se nešto bitno nije dešavalo unutra i da su ukri imali saznanja o tome. U suprotnom samo bespotrebno trošenje resursa.
mobile.twitter.com/markito0171/status/1582751434965020672/photo/1

Tačna distanca je bliža 10 m od ulaza, što nije toliko bitno, i da je 20 m to je opet visoka preciznost za vbr.


Još jedan prikaz stanja nakon udara
t.me/spravdi/19400

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1581

U danasnjem napadu na Berislavskom pravcu Ukri su imali solidne gubitke. Spominje se oko 100 mrtvih, 8 zarobljenih, a kazu i da je ceo bataljon 59.brigade opkoljen kod Dudcana od strane VDVovaca.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2018
  • Poruke: 395

dragon986 ::Printzip

Kada bi se vratili na istoriju i da kažemo na idejnog tvorca generalno BTG kod Rusa a i BCT (kod amerikanaca) maršala Nikolaja Ogarkova on je kao neophodan i krucijalan element još tada je označio ako me dobro služi sećanje :
Vazduhoplovnu komponentu bez koje kopnene snage ne mogu efikasno napredovati. Danas tome treba dodati još neke elemente kao što su upotreba preciznog naoružanja, kako bi se ostvario efekat po čitavoj dubini neprijateljskih formacija, digitalizaciju bojišta kako bi se snage uvodile tamo je protivnik najslabiji, povezanost svih rodova u jedan sistem itd. Sve ovo ima opisano u nekom od tekstova iz Vojnog dela koje se bavi ruskim BTG, ja sada pišem iz sećanja.
Kada razložimo sve ovo i prenesemo na front ajde da utvrdimo koje od ovih elementa Rusija ima i efikasno upotrebljava.
Te stoga nisu BTG same po sebi beskorisne za ovaj rat nego BTG ne prate svi elementi koji bi trebali da ih prate kako bi se efikasno iskoristile.
Setimo se da su ovde članovi dok je išlo sve kako treba te iste BTG dizali u nebesa isti ono koji ih sada zovu jedinice za safari misije.
Problem je nepripremljenost Rusije za ovakav rat, da li zbog loših obaveštajnih podataka ili zbog čega ja u to ne ulazim nemam podatke o tome. Ako je pravila jedinice za safari misije onda nije smela da uđe u rat sa zemljom koja ima ovoliki front, ovoliko mobilizacijski potencijal i pomoć sa zapada. Da se ne bi desilo ovo čega smo svedoci.
Tačno je da se veliki konvencionalni ratovi više ne vode ali da se ne lažemo ovde borbe nisu kao na Kursku ili ne znam gde. I ukr ratuju sa manjim formacijama i i Rusi su ostvarli zavidne uspehe na početku sa tim "safari" jedinicama. Jednostavno da bi iskoristio pun potencijal moraš imati ili se truditi da imaš sve elemente koji ti omogućavaju to.

Ne moras da dodajes nista, Ogarkov je predvideo i integrisano bojiste, i precizno naoruzanje, i robotizovane platforme, i oruzje usmerenog energetskog dejstva (laseri) itd

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

ccoogg123 ::Svi forumski kolege koji nisu izdržali do vikenda i smatraju da je Herson pred padom, neka pogledaju novi video Dime i njegovo mišljenje o svemu. Wink


Nekad pogodi nekad ne. Pratim zadnjih dva meseca svaki dan pregled desavanja i mogu reci da je skroz korektan.


Moje misljenje je da nema nikakve ofanzive na Herson iz razloga sto Ukrajinci nemaju nacina da opkole grad a nemaju ni nadmoc u vazduhu. Pribliziti cc 100 000 vojnika i izloziti ih dejstvu avijacije i artiljerije je suludo. A da ne spominjemo cinjenicu da Herson nisu napali pre 3 meseca kada su rezerve Ruske vojske bilo daleko slabije i kad su im sanse za uspeh bile daleko vece.

Mislim da je sve to blef kao pre 3 meseca sa ciljem vezivanja trupa RF jer se ocekuje ofanziva Rusa na drugim frontovima a na Hersonskom sigurno ne.

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 520
  • Gde živiš: na koridoru

Bobrock1 ::https://mobile.twitter.com/200_zoka/status/1582755470694965253

Polivaju ukri zapaljivu municijo po civilima Donjeck. Traže svoju sudbinu.


-------------
Dali je ova municija iz SSSRa,Ukri napravili ili donacija?

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

SM2
Не може да се отвори линк.

Dostanic09
Након почетка мобилизације једину шансу за успех Украјинци имају код Херсона. То је моје мишљење.
Јесте да је чистина и све равно. И да их Руси могу умлатити. Али ипак руске снаге дели широка река. НАТО је показао да неће штедети Украјинце. Једноставно спремни су на огромне губитке да би остварили циљ.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32322

Mitraljeta taj što uleće u zemunicu je turski kanikaza kvadrokopter KARGU ima još jedan zaboravih mu naziv sa njim je to kud i kamo lakše izvesti nego sa Lancetom.
Koridor jbg rat je jasno je da nema mnogo snimaka sa bombicama ono malo što se objavi su uglavnom dejstva po pešadiji tj živoj siki iki napuštenoj tehnici.
Kad smo kodpešadije pogledaj drugu temu kako ukri neutrališu rusku po rovovima sa tim dronovima. Kad je na 100m visine skoro da se i ne čuje a bogme ga nije lako ni uočiti. A tokom puškaranja čisto sumnjam da bi ga ti ili bilo ko od nas tražio dvogledom, al da je korisno jeste Sirijus lepo objasnio pre mnogo mnogo mnogoooo... stranica teme.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1045 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 7 sakrivenih i 992 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Apok, arsa, ccoogg123, celik, cvrle312, darkangel, deimos25, Dimitrije Paunovic, DPera, dushan, Faki-Valjevo, FileFinder, havoc995, ikan, ivan1973, ivica976, janbo, Još malo pa deda, Karla, laurusri, Lieutenant, ljuba, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, milutin134, Mlav, moldway, Romibrat, royst33, sap, slonic_tonic, Stanlio, Stoilkovic, suton, Toper, Trpe Grozni, tubular, VJ, vukovi, W123, zixmix