Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4401

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

Nadovezao bi se sto je @Frunze pisao pre nekoliko stranica.Bojim se da dokle god su ukri spremni da ginu ni opreme neće da fali.Takodje ne bih računao ni na bunu u Evropi.Protestvovaće narod al to njihove lidere baš zabole.Ako Rusi hoće da završe rat i dovedu drugu stranu da prihvate njihove uslove za diplomatskim stolom onda fokus ne sme biti na ukrajince,već na „zapad“.Dovesti ih u situacuju da lupe sakom o sto i daju zelenskom dve opcije -il potpisuj il mi odosmo.

Mnogi su ovde istakli tezu da je novi napad na Kijev taj presudni dogadjaj.Ja nisam tog misljenja.Zauzeti glavni grad jeste demorališuće,al ono ima i negativne strane.
1)potencijalnu humanitarnu krizu al samo ukrajinaca
2)gerilsko ratovanje preostalih skrivenih ukro vojnika
3)činjenicu da ni osvajanje grada ne mora da proizvede željeni efekat(zelenski ili neko drugi mogu da se prebace u lavov i onda opet sve ispočetka)

Cilj napada mora biti energetika i infrastruktura.Ovi napadi sa geranima bi u tom kontekstu bili prva faze.Odlučujuća faza bi bila kopnena akcija na potezu kovel-nuklearka varaš.Prodor na tu liniju i ukopavanje.
Zašto bas tuda.

a)Sprečavanje doturanje opreme-rusi bi kao sto reče @Frunze tad drzali kovel,i bili blizu drugom zeleznickom cvoristu

b)Kolaps energetskog sistema-ukrajinci nemaju pristup uglju iz donbasa,svaki dan restrikcije i sa osvojenom 1 nuklearkom i u blizini jos jedne na zapadu zemlje energetski bi bili gotovi.

Sa ovakvim razvojem situacije pritisak na evropu bi bio jos veci.Verujem da bi mnogi civili počeli da brže ka Eu i dodatno pritiskali njihov ugrozeni energetski sistem.Tu je i dodatna opasnost od černobilja no.2
Takva opasnost se ne bi smela zanemariti

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

versus ::Uzvodno od Hersona se nalazi hidrocentrala Kahovka koja ima veliki rezervoar.

https://maps.app.goo.gl/MDJyUSHEgDoig8qu9

Zelenski optužuje Ruse da nameravaju da je sruše:
https://www.bbc.com/news/world-europe-63341251

Ne znam kakva je hidrologija tog kraja, ali ni Mikolaiv nije baš daleko.

bilo je o tome dosta riječi, Rusima nema smisla rušiti tu branu, jer će porušiti svoje pontonce, a osim toga mogla bi biti poplavljena lijeva strana Dnjepra, gdje je ruska artiljerija.

svi s ove strane željezne zavjese smatraju da će Ukrajinci pokušati srušiti tu branu, ili ustave.
Međutim, meni nije jasno kako bi oni to mogli, osim pomoću diverzanata, a i to samo ako Rusi spavaju.

Dima military channel kaže da će upotrijebiti morske mine i pustiti ih nizvodno do brane.
On o tome govori kao da je to gotova stvar i kao da Rusi mogu samo sjediti i čekati, ali meni to zvuči kao teška glupost, jer za takve stvari je lijek izmišljen još prije 150 godina ili više, a zove se mreže protiv torpeda.

Druga stvar, ako raketama samo sruše ustavu, to će povećati vodostaj i možda odnijeti pontonac kod Hersona, ali ne vjerujem da će to izazvati poplavu i potopiti ruske položaje. Neka kaže netko stručniji...

inžinjerci: da li se most može spasiti tako da se na jednoj strani odkvači od obale a na drugoj da ostane vezan, pa ga voda samo zakrene i priljubi uz jednu obalu, dok se stanje ne stabilizira, pa ga se poslije može samo ispraviti čamcima?

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3109

slonic_tonic ::
Dima military channel kaže da će upotrijebiti morske mine i pustiti ih nizvodno do brane.
On o tome govori kao da je to gotova stvar i kao da Rusi mogu samo sjediti i čekati, ali meni to zvuči kao teška glupost, jer za takve stvari je lijek izmišljen još prije 150 godina ili više, a zove se mreže protiv torpeda.


Brana je več otvorena, kod N. Kahovke. Voda "polako" izlazi. I zbog toga se ukrima žuri.

Pitanje je kolko je most kod Hersona oštečen. To je glavno pitanje? I šta mogu uraditi ruski inženjerci. Ako zagusti. Kolko sam ja gledao satelitske snimke...........

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

Sta bjese onaj dzanki govorio "come to the dark side"? E pa prorekao je nema sta, "dark side" mu je sad svuda u drzavi.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Trpe jel to ovaj MT LB

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Frunze ::Иначе, сада већ две истоветне вести које су прошле незапажено. Пре пар дана је са космодрома Плесецк у Архангелској области лансирана ракета са војним сателитима, а синоћ је још једна ракета Сојуз са војним сателитима Космос 2561 и 2562 лансирана са истог космодрома. Циљеви и задаци су поверљиви.

Ovo zadnje i nije toliko povjerljivo. Ta dva su vjerovatno dio Gonets programa. Sa njima i demonstrator sistema Sphere. Ruska verzija Starlinka.

Citat:In parallel with the preparation of the demonstrator (launch in the fall of 2022 along the way, together with two Gonets spacecraft on the Soyuz-2 carrier rocket from the Vostochny cosmodrome), a preliminary design will be developed for the entire SKIF system, which includes 12 satellites in two orbital planes at an altitude of 8070 km, ground control systems and subscriber equipment. It is planned that the throughput of one SKIF device will be 150 gigabits per second, so the entire system can be considered a terrabit-class grouping.

Arrow http://www.parabolicarc.com/2022/01/09/russias-sph.....mentation/

Edit:
Pronašao izvor koji spominje da su lansirana 3+1 satelita. Tri za Gonets-M i jedan Skif-D.

Arrow http://russianspaceweb.com/gonets-block18-skif.html

Ali evo nekih informacija o tom prvom lansiranju, sa "klasifikovanim" sateliima. Najavljena dva, ali Amerikanci primjerili da se radi o četiri...

Citat:According to unnoficial posts on the Novosti Kosmonavtiki web forum, the rocket was expected to deliver a pair of new-generation military satellites designated 14F164 and 14F172. These indexes were not associated with publicly known projects and leaving the intended mission of the satellites unclear on the eve of the launch.

Citat:The US Space Forces initally registered three objects associated with the launch and later added one more.

Arrow http://russianspaceweb.com/cosmos-2561.html

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2016
  • Poruke: 638

Valjalo bi da Ruska vojska od Irana nabavi i dron kamikazu Qasef 2-K ima domet od oko 100km ( https://twitter.com/a7_mirza/status/1378672474196484097 ), ali glavna prednost mu je nacin dejstva...
eksplodira 15-20 metara iznad mete i salje na stotine gelera ka zemlji:

https://www.youtube.com/watch?v=WtCkldi2Dp8

Odlicna stvar za dejstvo po PVO Buk/Osa/S 300...
e sad zna li neko strucniji da li bi BMP1/M113 i tenkovi T 64/72 mogli da budu teze osteceni/onesposobljeni od ovoliko gelera iz gornje polusfere, kao sto je prikazano na snimku gore ?

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Још увек нисмо видели неки снимак дејства мохајер-6 бпл. Само ове камиказе раде. Интересантно.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3512

S2M ::‼🇺🇦🏴‍☠ У Николајеву су мајка и син ухапшени због снимања видеа о позитивном ставу према Русији, - прес-служба Централног окружног суда
На снимку се наводи да становници града имају добар однос према Русији и да не воле актуелну украјинску власт.
„...осумњичени је заједно са својом мајком снимио видео материјале у којима су коментарисали добронамерност становника Николајева према Руској Федерацији и презир према актуелној власти и видео материјале послали администратору телеграм канала, који је касније дистрибуирао видео путем медија и на интернету“, наводи се у саопштењу суда.
https://t.me/RVvoenkor/30055

Ovo je već paranoja.

@radicir
Kako da mijenjaju Nikolajev za Herson?Ne vidim svrhu a ni teritorijalnu povezanost.Bar meni to dijeluje bez veze.

У Херсонској области су проруске странке добијале најмањи проценат гласова од свих 8 већински проруских региона. У Николајевској је тај проценат био далеко виши.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Skakač poseti drugu temu ima snimak udarne BPL kako lansira raketu e sad mož biti Mohadžir 6 ili Orion.

Što se tiče vojne tehike dećki Poljaci rekoše da neće slati više tenkove ukrima jer za one što su poslali nije stigla zamena iz Dojčlanda u vidi Leoparda, Grci poslaše nešto malo BMP-ova i sad im stigli Marderi imaju oni još BMP-ova na lageru dalje Slovenci dadoše T55 a šta dobiše kamione za transport ostalo je dosta stare sovijetske tehnike u istočnim članicama NATO-a al pitanje je koliko je te stare tehnike ostalo operativno, koliko je konzervirano u rezervi i u kakvom su stanju itd. Ah da zaboravišmo Slovenske BVP M80 od koih je jedan zijanio već u Hersonu jer ti pošalješ recimo tenkove a ne dobiješ od gazde adekvatnu zamenu za isti ili BVP-ove opet nemaš adekvatnu zamenu daje se tehika nit stiže štogod polovno a kamoli novo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 845 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 839 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, draggan, Koridor, opt1, Shilok, simazr