Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4427

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19156

Rocker ::Procitah da ugradjuju neke mega giga nisanske u t62 sa termovizijom i dometa do 3000m sto je bas mega giga za osnazivanje prednjeg kraja.

Funkcionalno slican onom sto je u B3 minus automatsko pracenje cilja.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 912

Šraf ::Ne kolega ras007, niko ne misli da su Rusi nesposobni ali je činjenica da svaki put moraju da ginu da bi naučili istu lekciju. I pre zimskog rata su važili za silu pa su izginuli kao zečevi u Finskoj. Uleteli u Grozni kao grlom u jagode i tako i prošli.
Pobede na kraju ali uvek na mišiće i preko hiljada mladih života.
Nema ovde nekog master plana koji ćemo da vidimo za par godina nego ponovo uče kako se ratuje. Iz početka na žalost.
I naravno da smo mi malo temperamentniji ali ne mogu mirne glave da sedim i da gledam kako se Harkovski front raspada a oni ne rade ništa. Pa iz "pozadine" bi izvukao pojačanje i poslao tim ljudima tamo.


Pa evo, u ovom sad ratu gledamo kako se Rusi upinju da izgube što manje života i svuda se radije povlače i izvlače nego da herojski izginu u nekoj masovki. Nasuprot njima imaš Ukrajince koji, onako po modernim NATO standardima, ginu u talasima i ne pitaju ništa nego samo šalju još. I za sada nisu ni blizu da pobede sa takvim konceptom.

Lako je biti u modernom NATO standardu i ratovati sa malim brojem žrtava ako priručnik kaže da se u direktnu borbu ide tek kada je neprijatelj 10 i više puta slabiji, plus izbušen iznutra do nivoa da će pola vojske radije da se preda ili pobegne sa bojišta nego da drži položaje. Rusi takav luksuz nemaju i pitanje je da li su ga ikada i imali, tako da bi morali dobrano da siđu s uma kako bi počeli da se oslanjaju na nekakve kolosalne raspade protivnika kada planiraju svoje operacije.

Ako su krenuli na Kijev sa nekom bum-tras idejom da se ušetaju u centar grada, to nije zato što su imali katastrofalne procene nego zato što su se kockali po sistemu "ako prođe - prođe". Dobit u slučaju uspeha bi bila nemerljiva u poređenju sa ovim što imamo sada, pa je vredelo rizikovati. Nešto poput operacije Market Garden, koja je, gle čuda, ostala zabeležena kao smeo i rizičan pokušaj da se skrati rat i sačuvaju nebrojeni životi vojnika, a ne kao amaterski izvedena operacija koju je pokušala da izvede grupa teletabisa nafilovana pogrešnim procenama.

Nije prošlo, i sada imamo to što imamo.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6916

@ras007
Ako se Francuska nije spremala za rat sa Nemačkom ne znam ko je. A ostalo nije za ovu temu, ima na odgovarajućim. Za Čehoslovačku nisam odmah shvatio da misliš na 68. već sukob sa Nemačkom.

Inače, besmisleno je da vrtimo istu priču.

A ko je šta mislio na početku operacije, uvek možemo da se vratimo na početak teme. Nisu Rusi jedini koji su donosili loše procene. Desilo se Amerima u Basri. Procena ljudskog ponašanja je uvek najlakša nakon događaja pa se svi nešto iščuđavaju.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 912

bladesu ::Руско Министарство одбране саопштило је да има информације о контактима канцеларије Зеленског са представницима Британије по питању добијања технологије за стварање нуклеарног оружја.


Da se samo na trenutak vratim na ovo. Komandant ruskih ABHO snaga je dao prilično detaljan opis kako bi izgledala ova operacija na ukrajinskoj strani.

Bez da ulazim u realnost ili nerealnost svega toga, ovaj deo mi je upao u oči:

It is also to be emphasised that Ukraine has at its disposal a scientific base: the Kharkov Institute of Physics and Technology. Its scientists were involved in the nuclear programme of the USSR where various testing systems are still in operation, including Uragan thermonuclear systems. The second base is the Institute for Nuclear Research of the National Academy of Sciences of Ukraine located in Kiev. Its BBP-M reactor is used for research that supposes the employment of high-activity radioactive materials.

Prevod:
"Treba naglasiti da Ukrajina na raspolaganju ima naučnu bazu: harkovski Institut za fiziku i tehnologiju. Tamošnji naučnici su radili u nuklearnom programu SSSR i raznorazni sistemi za testiranje su još uvek operativni, uključujući termonuklearne sisteme Uragan. Druga baza je Institut za nuklearna istraživanja pri Nacionalnoj akademiji nauka u Kijevu. Njegov reaktor BBP-M se koristi za istraživanja koja zahtevaju upotrebu visokoaktivnog radioaktivnog materijala".

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6916

Izvor je kakav jeste ali zanimljivo. Sankcije, ovo-ono a spoljno-trgovinska razmena sa Rusima mnogima raste.
https://www.b92.net/biz/vesti/svet/sest-zemalja-eu.....ja-2232774
Što neko u komentarima reče, aj da uvedemo sankcije pa da još više sarađujemo. Laughing

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

Kako moji kažu, u Kijevu su restrikcije struje 3-5 časova dnevno, javna rasvjeta je ugašena, grijanje se povremeno isključuje a nije u punom kapacitetu.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 159
  • Gde živiš: Zvezdara

@stegonosa
Od izvora najviše zavisi kontekst i zato uopšte ne pratim ove naše i susedske "prevod" portale. U ovom slučaju izvor je RIA, preveo Jutarnji zato što se pominju Hrvati, preneo B92. Kad već čitam propagandne agencije (BBC, Guardian, RIA, Tass, Independant, RT...) onda gledam da bude sa izvora. Ako nije na engleskom - desni klik - Translate to English.

RIA prenosi podatke ruskog zavoda za statistiku do juna meseca. Ako je izvoz iz Francuske, Švedske ili Nemačke pao za 70% efekat je mnogo drugačiji naspram izvoza koji su Hrvati, Slovenci ili Rumuni napravili sa brže bolje poslatih par desetina šlepera, pa podigli promet duplo. Jasnu sliku bi dobili kada bi promet gledali u ukupnim iznosima svih država EU a ne u procentima.

Sa strane uvoza, ništa novo. Evropa je užurbano početkom godine kupovala gas po višestruko većim cenama. Kada bi gledali strukturu izvoza, ako bi isključili energente, slika ne bi bila tako sjajna.

Na kraju, ništa novo što već ne znamo

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Још један терористички напад догодио се у Мелитопољу - експлодирао је аутомобил у близини зграде телевизијске и радио куће. Срећом, нико није погинуо. Пет особа је повређено: новинари медијског холдинга ЗаМедиа и мештани.

ТВ и радио компанија није случајно изабрана: украјински диверзанти намерно покушавају да застраше медијске раднике и направе хаос на руској територији.

Као што смо више пута писали (хттпс://т.ме/рибар/39523), биће немогуће успоставити нормалан живот без ефикасног и квалитетног рада органа за спровођење закона и контраобавештајних агенција.
https://t.me/rybar/40570

Америчка страна предала је украјинским штићеницима неопходну опрему и пуњење за занатску конверзију ракета за МЛРС, као и ракета са ваздушним лансирањем.

На ракете и гранате су уграђене контролне јединице, компјутери и ГПС пријемници, који „обични“ МЛРС доводе до нивоа занатских ХИМАРС-а. Означавање и прилагођавање циља је обезбеђено на сличан начин за амерички МЛРС.

Јутрос је Оружаним снагама Украјине предата прва партија од 12 ракета за МЛРС Смерч са америчком електроником и 8 ракета Р-29 за МиГове.

Evo i nastavak:
Само сам збуњен

За све време непријатељстава у Украјини, чак су и невојници већ схватили колику улогу игра ракетна артиљерија на бојном пољу.

Посебно озлоглашени ХИМАРС, чији пројектили су опремљени ГПС-ом и имају поражавајућу прецизност.

А сада када су Американци предали Украјинцима технологију занатске производње оваквих граната за друге типове МЛРС, радионице у којима се производе (хттпс://т.ме/рибар/40573) из неког разлога немају где буду пронађене и прве партије се већ шаљу у трупе.

Иако су координате ових радионица свима добро познате.

Ако се занатске гранате добро покажу на бојном пољу и Украјинци покрену своју производњу, то може проузроковати много непријатности нашим јединицама. Али зашто чекати одговоре на ова „ако“, када се потенцијална претња може елиминисати управо сада, једноставним разбијањем производног погона у комаде.

Размисли о томе поново тамо.
https://t.me/rybar/40573

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

Još malo na temu Kijeva - otprilike 50% stambenih zgrada ima plinske instalacije koje koriste za kuvanje i pečenje hrane , a ostatak koristi struju za kuvanje. U danima kad "strujaši" nemaju struje, formiraju se ogromni redovi ispred marketa koji prodaju pripremljenu hranu.
Snabdijevanje plinom je stabilno i nije bilo nikakvih prekida, a ni naznaka da će ih biti.

Što se tiče tople vode i grijanja, u većini zgrada topla voda je centralizovana, ali kako je zadnjih 10ak i više godina bilo problema, dobar dio je ugradio bojlere na struju (a možda i na plin koji ga imaju).
Grijanje, naravno, je takođe centralizovano i pod rizikom.
U principu, najbolje šanse za kakav takav normalan život imaju oni koji u zgradama imaju plin. Dok ga ima . . .

online
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 91

Citat: Rusi takav luksuz nemaju i pitanje je da li su ga ikada i imali, tako da bi morali dobrano da siđu s uma kako bi počeli da se oslanjaju na nekakve kolosalne raspade protivnika kada planiraju svoje operacije.
Kako bi onda nazvao plan iz februara, ako su opšte imali plan? I taj luksuz se u ostatku sveta smatra zdravim razumom. Ukrajinci jesu bili u raspadu ali 2014. godine kada je i trebalo da odrade SVO ali je Kremlj demonstrirao svoju poslovičnu nesposobnost i slabost pred neprijateljima.
U pravi si za APP ali i sama pomisao da je tako nešto moglo da prođe posle osam godina priprema za rat sa Rusijom je van svake pameti. Posledice ovog rata će biti ogromne i Rusija, kao zemlja koja se dva puta raspala u jednom veku, je morala sve da učini da ga izbegne.

Što se tiče teletabisa

rt.com/news/349369-fsb-graduates-car-parade/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1067 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 3 sakrivenih i 1013 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, amaterSRB, Apok, bankulen, bojanM84, BORUTUS, Denaya, Dimitrije Paunovic, dmdr, dozorni, dushan, FOX, Georgius, grenadir, hologram, JOntra, Komentator, krkalon, kunktator, laganini123, Lister, ljuba, Luka1998, Marko Marković, mercedesamg, Mi lao shu, MilosKop, mnn2, mrav pesadinac, mrvica78, muaddib, naki011, nebojsag, novator, Pohovani_00, Rakenica, raptorsi, Sale.S, sasakrajina, Singidunumac, sokars, SR-3m, Srle993, TheBeastOfMG, Trpe Grozni, vandrej, vathra, Vlad000, Webb, wizzardone, žeks62