Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4411

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14790

flash12 ::[url=https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html]
Једна очигледна ствар. Овде Орикс тврди да су од свих руских губитака, 7400 возила, око трећина је заробљена, односно 2420 возила.
На пример, наводи да је заробљено преко 100 Т-72Б, 170 Т-72 Б3 тенкова и 130 Т-80.

Украјина је примила од Пољске преко 200 тенкова Т-72М.
Они су, како је и логично, груписани у одређеним јединицама и заједно коришћени.

Трофејне руске тенкове у украјинској војсци можемо да видимо само као појединачне примерке, у јединицама које већ користе другу технику. То већ указује да их има мало који су заробљени и који се користе. Ради се вероватно о неколико десетина тенкова укупно. А не преко 400 колико наводи Орикс. Да је заробљено више стотина тенкова, видели бисмо целе бригаде опремљене њима.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

Citanje naslova na nasim portalima zna biti bas dozivljaj.

Danas vidjeh negdje naslov tipa “ rusi se povlace iz hersona da bi usporili napredovanje ukrajinaca”, “rusi masovno bjeze” a u samom clanku prvi paragraf sa slikom “zarobljeni ukrajinski vojnici”…

Dobije se utisak da neko sumanut pise te clanke jer to cak nije ni propaganda nego prosto kakofonija poluvijesti i lose prevedenih twitter analitacara.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Ukr su vec rekli da zarobljeni ne znaci da se mogu popraviti i da se isplati popravljati. Vecina služi za rezervne delove. Ali ne menja sustinu da je ostavljen i da je jedan manje na spisku. A to da su svi oštećeni popravljeni da jesu ne bi se iz rezervi izvlačile stare 72 i 62 i stare 80. Deo jeste sigurno popravljen, ali deo se verovatno ne isplati popravljati vec se kanibalizuje.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7935
  • Gde živiš: Zagreb

danijell ::
Kako popravio? Pa ako se vidi na ekranu kada Stugna-P pogodi, eksplozija i onda kraj snimka... Taj tenk je dematerijalizovan. Nema tu popravke.
Istina, vole i Rusi termalne kamere za te eksplozije...

Nisam rekao da su svi tenkovi popravljeni, ima ih i uništenih, naravno, ali nisu svi uništeni, neki su popravljivi, neki ne.

Ti snimci koji završe odmah nakon eksplozije su najsumnjiviji. Obično je snimka prekinuta da se ne bi vidjelo kako se tenk odvezao.
Oni gdje je tenk stvarno uništen traju još 10-20 sekundi gdje vidiš kako tenk gori.

ne znam statistiku, ali vjerojatno dosta manje od 50% pogodaka RPG-om ili ATGM-om uništava tenk.
a snimke se prikazuju baš sve, pa taman i kad tenk prođe potpuno neoštećen jer je pogođen u ERA isl.
i sve se to na Oryxu vodi kao "uništenje"

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

flash12 ::1400 тенкова, сад погледах na Oryx


72-ке су подељене по типовима па није очигледна бројка. На википедији цитирају Oryx и кажу

Citat:As of 23 October 2022, the open-source intelligence site, Oryx has visually confirmed the loss of 823 Russian T-72s (33 T-72A, 9 T-72AV, 203 T-72B, 75 T-72B Obr. 1989, 16 T-72BA, 220 T-72B3, 3 T-72B3 Obr. 2014, 174 T-72B3 Obr. 2016 and 90 Unknown T-72),[147][148]

Кога не мрзи нек сабере на Ориксу, не искључујем да постоје одступања.

А свакако се сад исправљам, претерао сам са 850, остала ми бројка у глави, али опет је 800+.


Од тога је доста и исзвучено, бар од оних који нису компелтно уништени, а има их подоста, поготово што се свашта дешавало у првим данима рата, где укри нису ни стигли да јелте све тенкове извуку које су Руси напустили услед ко зна којих разлога, а вероватно је да је главни нестанак горива, тачније напуштање технике, јер је другој било потребно гориво да се одраде зацртани циљеви. Ти тенкови нити су уништени од стране украјинаца нити су завршили код истих, тачније већина, која је стала. Такође доста тенкова је одвучени у поправљано, који су били оштећени у борби.

Не само тенкова већ и друге технике, Тони је качио слике са великим бројем БМДова, БМПова и других возила који су враћани у Русију у контејнерима да се не види на станици шта се носи...А то је део возила који је приакнзан као уништено, а оно пак добило нови живот, касније...

Тако да окани се Орикса који каже да су Руси изгубили на хиљаде тенкова а украјинци мање од 400тине, да не набрајам даље остала возила...

Видимо како сда пролазе када нападају у херсону, сваки дан порпиличан број возила губе, што уопште није мали број, али то се не приказује уопште, јелте то нису њихова возила...већ ко зна чија...

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19148

slonic_tonic ::veći dio toga se popravio
Smehotres.
Na osnovu izraelske statistike za 1973. od ~1000 tenkova 400 je bilo popravljivo, 200 popravljivo ali neisplativa popravka, pa su korisceni za rezervne delove, 400 je bilo samo za otpis. Znaci da je u slucaju da si razvio izvlaccenje i popravku vozila do savrsenstva (a Rusi nisu, treba samo pogledati na onaj jedan jedini, i to uglavnom teorijski TZI po bataljonu) mozes posle rata da vratis 40% gubitaka.

Medjutim ono sto kvari statistiku je sledece:
- svedoci smo da Rusima evakuacija ostecenih vozila ide katastrofalno lose, pogotovo u dva ukrajinska kontranapada
- postoji i dodatni problem, sto cak i tehnici koja nije izbacena iz borbe treba odrzavanje, zamena delova i remont, nekada ne manji nego ostecenoj. A ta tehnika ce biti prioritet.
- videli smo kod Harkova i Izjuma da su napusteni neki tenkovi u remontnim bazama sa relativno malim ostecenjima koji su medjutim tu stajali od barem maja, ako ne i ranije. Videlo se takodje i da su "ocerupani", opet, zbog odrzvanja tehnike koja je u upotrebi. Ovo navodi na to da imaju problem sa "radnom stangom" ili rezervnim delovima ili dopremanjem istih.

Treba malo pogledati, recimo trenutno se najvise vide po snimcima T-80BV tenkovi, koje su doterali novu partiju proslog meseca. T-72B3 koji je bio najcesci na pocetku ima drasticno manje. T-64 koji je bio najveci deo oklopa DNR - jako slabo. "Klot" T-72B/B1 su se takodje proredili.
Sve u svemu, Rusi su doziveli ozbiljne gubitke u oklopu*. Nije bas kao kod Oryx-a, ali su visoki u svakom slucaju.
* Da kazemo da je ~750 komada minimum minimuma. Mozda je nesto od toga popravljivo, ali nije popravljeno, pa se i dalje moze racunati u gubitke.

Ukrajinski gibitci su jos veca nepoznanica. Tu mozemo da se delimicno oslonimo na lostarmour, ali ne u potpunosti, jer oni imaju dosta stroge kriterijume da bi uvrstili vozilo u gubitke, te su ukrajinski gubitci verovatno veci od navedenih, ali ne znamo koliko veci.

offline
  • Ticeba 
  • Novi MyCity građanin
  • Dalibor
  • Industrija Alu profila
  • Pridružio: 26 Apr 2022
  • Poruke: 11
  • Gde živiš: Beograd

Neverovatan snimak katapultiranja pilota su25
youtu.be/34-4D-MmR4I

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7935
  • Gde živiš: Zagreb

bojank ::
Na osnovu izraelske statistike za 1973. od ~1000 tenkova 400 je bilo popravljivo, 200 popravljivo ali neisplativa popravka, pa su korisceni za rezervne delove, 400 je bilo samo za otpis. Znaci da je u slucaju da si razvio izvlaccenje i popravku vozila do savrsenstva (a Rusi nisu, treba samo pogledati na onaj jedan jedini, i to uglavnom teorijski TZI po bataljonu) mozes posle rata da vratis 40% gubitaka.

jesi li ti siguran da je statistika iz tog rata uopće relevantna za današnje vrijeme? Jer ti si je samo preslikao bez da si to uzeo u obzir.

veliki dio ruskih tenkova u Ukrajini pogođen je laganim sistemima poput NLAW i Javelin (a Oryx prikazuje pogotke i navodi ih kao uništenja).
većina tenkova u Izraelu/Siriji 1973 pogođena je iz zraka ili artiljerijom ili iz drugih tenkova.
osim toga, današnja zaštita tenkova ne može se usporediti s onom iz 1973.

Drugo, ovo kako si napisao, ti pretpostavljaš da je 100% prikazanih pogodaka istovremeno i teško oštećenje ili uništenje tenka, a ja u to ne vjerujem.
Ja konkretno u ratu o kojem se ne smije znam da su neki tenkovi primili više pogodaka i dalje ostali stajati na nogama i kretati se.
Tako da i dalje vjerujem da je dobar dio tenkova koji su pogođeni ostala ili neoštećena ili popravljiva.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19148

slonic_tonic ::...Pa Armata je za sada najinovativniji tenk na svijetu.
Much inovativnost, не имеет аналогов:

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6268

Ja se divim ovom Flashu kako vam upakuje temu.Svaka čast.Kao da je tempiran da svako malo zada Oryx i slične glupanderske sajtove kao tema za raspravu ko je šta i koliko.Bljak.I interesantno je, o ukro gubitcima nema ni pomena.Ili ima ali u tragovima.Živio nejto.E tugo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 488 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 466 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., bbogdan, drimer, indja, loon123, Mi lao shu, mnn2, nedeljkovici, nenad81, novator, prle122, RecA, ruma, S-lash, Trpe Grozni, uruk, vladaa012, Zimbabwe, šumar bk2