Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4391

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Simon simonović ::Moraće Rusi da se povuku sa zapadne obale Dnjepra... Samo je pitanje vremena.
Logistika je komplikovana, s obzirom na konstantne artiljerijsko-raketne udare na uska grla kod Hersona i Nove Kahovke. Ukri imaju nadmoć u ljudstvu i tehnici i očigledno će baciti sve na taj deo fronta da zauzmu Herson do kraja godine, po bilo koju cenu.
Da li će uspeti do nove godine, ili ne, videćemo, ali definitivno je da Rusi ne mogu dugoročno da ostanu na zapadnoj obali Dnjepra.

........................................................................

A što se predviđanja većine forumaša da je samo pitanje vremena kada će presušiti zapadna podrška Ukrima, samo da dođe zima...
Od toga nema ništa.
Premda je još rano, do zime ima još 2 meseca, jasno je da neće biti smrzavanja u Evropi, osim ukoliko ne bude najjača zima u zadnjih 100 godina, što je mala verovatnoća da će se dogoditi.
A čak i da se dogodi, Amerikanci i Englezi će nastaviti svoju podršku Ukrajini, bez obzira na to da li Evropljani umiru od hladnoće ili ne.
Energetska situacija u EU tokom zime neće imati gotovo nikakav efekat na dešavanja na frontu.

A za sledeću godinu EU šalje 18 milijardi € finansijske pomoći Ukrajini, Briti su se obavezali da će udvostručiti vojnu pomoć, sa oko milijarde na dve milijarde funti... Ameri će nastaviti da šalju pomoć, i verovatno će je takođe povećati u odnosu na ovu godinu.

Dakle, Energetika, izbori u SAD, ili u bilo kojoj drugoj zapadnoj Zemlji neće ni za jotu smanjiti vojnu i finansijsku pomoć kolektivnog Zapada Ukrajini, naprotiv, ona će se povećati.
To je realnost

U takvim ukolnostima, osim ukoliko se ne dogodi neko čudo, ne vidim kako Rusi u 2023 mogu da izađu na administrativne granice 4 oblasti koje su zvanično deo Rusije.

Znam da sam pesimista, ali bolje je i biti pesimista, jer kada pogledam šta sam očekivao/li u martu, aprilu i kakvo je stanje sada, čak nisam ni dovoljno pesimističan



Da budem potpuno iskren, obzirom da su Rusi očigledno prešli na iscrpljivanje Ukrajinaca ( verovatno je to i iznuđen potez ), ja sam mišljenja da bi napuštanje desne obale Dnjepra i dizanje brane čak i bio zdravorazumski potez, zato što i dalje Rusi imaju kapacitet da uništavaju Ukrajinsku infrastrukturu po celoj dubini Ukrajine, dok Ukrajinci sa Himarsima (kome jedna GMLRS raketa košta oko 200000 dolara) mogu da gađaju oko 75 kilometara u Rusku teritoriju.

Za ekonomski zapadni front je mrka kapa. I to nije moja paušalna procena, nego prognoza investitora teških desetine milijardi dolara.
Kao što je vas par bilo u pravu pesimizmom prema toku SVO, tako sada nisi u pravu optimizmom prema ekonomiji kolektivnog zapada.
Ništa ne govori "ekonomska stabilnost " nego kada je Centralna banka Engleske brutalnim štampanjem para spašavala penzioni fond od bankrotstva tri puta u nedelju dana. Naravno, to štampanje će im se vratiti kroz inflaciju uskoro (hiperinflaciju?).

Uostalom, po proceni MMF, Ukrajinski BDP će 2024 pasti toliko da će se poravnati sa BDP-om Srbije!
Sa 200 milijardi prošle godine, na 150 milijardi ove, pa sve do 70 milijardi 2024.
Procena je doduše rađena pre nego što su Rusi počeli da uništavaju energetsku infrastrukturu, tako da će cifre da budu znatno, znatno gore, da ne kažem katastrofalne, i ne bih se začudio da Ukrajina padne ispod 50 milijardi BDP.
Primera radi, kada je počeo sukob u Ukrajini 2014. koji je bio ograničen samo na Donjecku i Lugansku oblast, Ukrajinska ekonomija je potonula sa 190 na 90 milijardi BDP.

Nacisti u Kijievu trenutno narodu mogu da ponude pretužni "standard" od 325 evra prosečne plate, daleko najniže u Evropi, šiju ih čak i Albanci, a Moldavci sa 30% većom prosečnom platom ispadaju bogataši za Ukrajince. Njima će neko na godišnjem nivou tebati da donira 100 milijardi dolara, samo da bi sačuvali taj očajan standard + troškovi sanacije uništenog + troškovi iseljenih, pa na sve to troškovi rata.

Dogodine na stranici Vikipedije za Crnu Rupu komotno mogu staviti sliku Ukrajine, pored naravno budžetskog deficita SAD.

nemezisx ::а амерички дефицит ове године је око 1400 милијарде, предвиђен за следећу 1200 милијарди, а до 2025-те рата за дуг ће бити ко буџет за војску

Druže, još prošli mesec je bio blizu ukupnog vojnog budžeta, a projektovano je da sledeće godine kamate na dug budu najveća budžetska stavka u SAD, i prebacivaće 1 trilion dolara.
Doduše to je "računica sa kašnjenjem" zato što kamatne stope za Američke obveznice stalno rastu zato što niko više neće da kupuje to smeće...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

Frunze ::
Познати су од првог дана, ономе ко хоће и уме да саслуша о чему званичници Руције говоре дуги низ година и познаје мало историје.

Колега, можеш ли мало појаснити то за нас који и даље не разумемо?

Ја сам пратио оно о чему званичници Русије говоре од првог дана, а према томе само знам да неће бити припајања територија, неће бити мобилизације и да, денацификација оних који сад летују у Турској биће немилосрдна. Laughing

Али стварно... Не верујем да неко регистрован на овом форуму зна циљеве, јер су они очигледно доста флексибилни.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2613
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 21 Okt 2022 22:15

Циљеви су били веома јасни и логични на самом почетку, само је проблем што су врло брзо постали неоствариви, и од тад траје потпуно безидејно руско лутање у потрази за нечим у Украјини. Овај конфликт је са руске стране променио једно 5 идентитета за ових 8 месеци.

offline
  • Pridružio: 16 Apr 2006
  • Poruke: 232

Odma pored HE Nove Kahovke nalazi se Krimski kanal, preko kojeg Krimsko poluostrvo dobija najveci deo svoje slatke/pijace vode.
Taj kanal je bio od 2014 godine zatvoren od strane Ukrainaca.

Ja mislim, da je jedan od glavnih i vitalnih ciljeva Rusa bilo obezbedivanje i ponovo snabdevanje Krima sa vodom. Koji su i vrlo uspesno uradili.

Zato smatram, da je i jedan od zadataka mostobrana na drugoj strani Dnjepra, da se HE i sam kanal pod svaku cenu zastitu.
I zbog toga sigurno necu tako lako da napustu i grad Herson i celi mostobran, kao sto neki sumjaju.




Dodatak:
Ako Ukrajinci uspu da unistu ili barem ostetnu HE, onda nebi samo ostetili Herson i mostobran nego odma i ceo Krim.

Premo okacenoj slici meni taj kanal deluje prilicno plitko.
Ako vodostaj u reci samo padme za par metara onda bi se kanal verovatno odma presusio!

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 651
  • Gde živiš: United Kingdom

Druze flash12, ciljevi operacije nisu na samom pocetku postavljeni najjasnije tek naknadno smo mogli da zakljucimo, a sta je sada tacan cilj- nagadjamo.
A tzv “denacifikacija” je budalastina za medalju.
S druge strane VV Putin voli kad drugi nagadjaju njegove namera tako da izostanak jasnih ciljeva ne iznenadjuje no cinjenica da vojnici nisu ni znali gde idu ni zasto ni sta im je cilj nikako nije dobra stvar, da su vojnicima na vreme objasnili ciljeve operacije i dali im vremena da se psihicki pripreme, da je logistika bila bolje organizovana i da je bilo bolje koordinacije izmedju jedinica, citava operacija bi po mom misljenju bila uspesna, recimo ako poredimo "Operaciju Dunav" (kod nas poznato kao Prasko proljece a ova operacija je verovatno radjena prema toj akciji)- tamo su vojnici znali gde idu i sta tacno treba da urade.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2331
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Steeeefan ::
Али стварно... Не верујем да неко регистрован на овом форуму зна циљеве, јер су они очигледно доста флексибилни.


Нису флексибилни него су глобални. Ратне околности су довеле до тога да се њихово остварење мора тражити на други начин.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3097

https://twitter.com/copemuch/status/1583579666572771328

GP":Ruski padobranci (VDV) potpuno su uništili 1. mehaniziranu bojnu 28. zasebne mehanizirane brigade ukrajinske vojske u smjeru Krivoy Rog - bili su opremljeni makedonskim i slovenskim tenkovima."

Naravno da neče ruje dati mostobran za džabe. Nikako ga neče dati.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5459

Bobrock1 ::https://mobile.twitter.com/ilciclistainblu/status/1583549411883245568

GP"Sada ima oko 12 kamikaza dronova koji lete prema Nikolajevu, Odesi, Dnjepru, Sumiju, Kijevu i Krivom Rigu"

Ruje se neče tek tako povuči iz Hersona. Uzput če Ukrajina stiči u srednji vek.

https://mobile.twitter.com/ilciclistainblu/status/1583541778593947648

Dolaze i kalibri.


Šta s ovim bi? Svi oboreni (ukrajinska PVO efikasnost +100% xp) ili nisu ni poletili?

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3097

Napisano: 22 Okt 2022 0:02

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des....._4392.html

GP":Rusija je značajno ojačala grupiranje svojih trupa u regiji Herson, tako da Oružane snage Ukrajine ne mogu provesti uspješnu ofenzivu ."

"To je na Kanalu 5 izjavio bivši predsjednik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine Vladislav Seleznev, prenosi PolitNavigator"

Počelo kmečanje ukra. Mr. Green

Dopuna: 22 Okt 2022 0:05

mercedesamg ::
Šta s ovim bi? Svi oboreni (ukrajinska PVO efikasnost +100% xp) ili nisu ni poletili?


https://mobile.twitter.com/ilciclistainblu/status/1583569488498130944

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5459

^ ali nema snimaka ni brujanja, a ni stizanja na cilj (eksplozija)....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 921 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 6 sakrivenih i 886 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, bbogdan, cifra, djboj, Djokislav, drimer, esx66, galerija, ivica976, Kibice, kolle.the.kid, Koridor, ksyyaj, laurusri, ljuba, maiden6657, nenad81, nikoladim, panzerwaffe, procesor, RecA, Shinobi, sokars, Srle993, vandrej, VP6919, šumar bk2