Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4372

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

rezultat ankete u Jutarnjem listu, ponajvećem (uz Index) leglu tzv. "liberala" i prozapadnjaka:


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Jul 2012
  • Poruke: 53

verovatno ce da se brane kao bitka za Staljingrad kao sto prica vucic , pesadija i nesto vozila sa desne strane a artiljerija i helihopteri sa leve (Ruske ) strane. grad bi onda mogli da brane sa malim brojem ljudi od visestruko brojnijeg neprijatelja .
Nekoliko pitanja :
Da li neko ima uopste ideju npr o jedinicama koje su napadale Kijev ? da li su presle na jug ?
Da li su jedinice grupe zapad (Harkov )uopste ulazile u punom sastavu ? ili samo pojedini elementi ?
meni se sve vreme cinilo da su se od maja - juna svi izvukli i da cekaju nesto i zato mi mobilizacija nije izgledala kao neophodna za odbranu a za napad sigurno da .
i u vezi bezanije iz Harkova da li je to u stvari prihvatanje igre u defanzivi da bi se brze integrisale ove oblasti i okrenula ruska javnost i industrija na stranu operacije jer se mozda i gubio smisao jer vise nema denacifikacije vec zvanicna aneksija ?

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2114

+ čiji su avioni, čiji je VBR?

Negdje u okolini Heresona.Ruski avioni .Cekamo potvrdu samo da li su suske i koji je visecjevni lanser unistio.
Postavio sam snimak jer specifican po mnogo cemu...Iskakanje aviona tik pred bombardovanje,izbacivanje mamaca,manevar nakon svega i ono sto bode u oci MLRS raketa koja nakon izlaska iz cijevi ljubi zemlju.Kao da MLRS nije gadjan NN zrnima nego nekom avio bombom,nema tragova raketiranja od strane aviona ...

+ od eksplozije došlo do lansiranja
O ovome smo polemisali ,veoma tesko dolazi do lansiranja vise raketa zbog pogotka ,jedna mozda ili dvije zavisno kako je napunjen lanser i koji redosled ispaljivanja je odabrao operater prije ali ,prije ce da detonira u cijevi ili sagori gorivo .Ima i onaj slucaj kada su ukri bacili molotovljev na napusteni Grad i ispalio je rakete u zgradu (optuzili ruse za gadjanje civila tada) .No na snimku se ipak rekao bih vidi kontrolisano lansiranje pa tek onda prelet aviona .Dogadjaj koji si opisao sa Barjakter u NK mislim da znam koji je i da je tada posada uhvacena bukvalno sa rukom na komandama ,ako ti nije tesko nadji snimak bgt tu si sigurno brzi Ziveli barem sto se tice grad sistema imamo dosta materijala i poznavaoca istog na forumu pa lako mozemo utvrdi cinjenice.

Siguran sam da cemo vrlo brzo dobiti vise podataka iz ovog dogadjaja.Koji je tacno VBR /MLRS sistem ,cime je gadjano i td .Obijema stranama je sad internet ,dronovi ,telefoni i td pri ruci a dogadjaj je veoma privlaci paznju.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19181

babaroga ::...
[i]Ne odredjuje se kategorija jedinice po tezini u kilama vozila kojima je opremljena, vec po tezini podrske koja joj formacijski pripada.

Ne. Mehanizovana jedinica je definisana kao ona koja uvek funkcionise u neposrednoj vezi sa svojim OT/BVP, i obe ove formacije uglavnom spadaju u tu definiciju. Koliko ima podrske tu ne figurira uopste. Mozda nategnutije za VDV, jer su fleksibilniji sa formacijom, ali MP je u potpunosti.
To koliko podrske ima spada u "borbene mogucnosti" jedinice, ne u njenu definiciju.
Samim time MP nije nikakva "laka" jedinica, vec "sakata" mehanizovana (jer ima manje podrske). I VDV dobrim delom potpada pod istu definiciju.

Citat:
Ja Ajro, ti Bajro. Jesi li ti uopste procitao moju poruku iz koje citiras?

Jesam. Taj budzetski suficit nije nastao tek tako, nego nemilosrdnim rezanjem svega i svacega. Sta mislis zasto Rusi zovu T-72B3 "skresani budzet"?

Citat:
...Bazna ARMATA je razvijena jos 2015

Razvoj jos nije zavrsen, tako da je teskom mogla da bude "razvijena" 2015.

Citat:
...a ti i dalje guras floskulu da Rusi nemaju kadrova?...

Nemaju gde je najbitnije, u fabrikama, jer ni u Rusiji niko nije lud da radi za losiju platu na Uralu u namenskoj kada moze za bolju u civilnoj fabrici, uglavnom bez trece smene i rada za 3/4 vikenda.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14799

187 ::ne vidi se najjasnije ali po silueti para SU 25 unistava poziciju MLRS dok ovaj jos isplajjuje rakete.
https://t.me/rosich_ru/25314

Какав погођен ВБР, ово је класичан снимак кабрирања.
Сушка испаљује неколико НРЗ из благог пропињања, избацује неколико мамаце и окреће назад.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3509

Са Спутњика:

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5818

S2M ::A BTR-90 postoji pa makar i ta 2 komada poluraspadnuta.

По овој дефиницији, руси имају и Панцер 6 Тигар, јер ено их у леже у музеју. Neutral

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

babaroga ::Rusija prvo mora da dobije ovaj rat. Mora.
Naravno da ce ga dobiti,taman kad bi se cijeli zapad direktno umijesao,ja sam siguran da ce ih Rusi sve istamburati. Ziveli

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2114

+ Какав погођен ВБР, ово је класичан снимак кабрирања.
Cak 3 VBR su na polozaju ,nakon iskakanja aviona jedan od njih koji je blizi kameri detonira i rakete po islasku iz cijevi se raspadaju i padaju nekotrolisano .Da li sam shvatio hocete da kazete da nije bilo gadjanja iz aviona po ciljevima na zemlji koje je izazvalo ovu situaciju sa raketama nego cista koincidencija? Nacin na koji VKS koristi avijaciju sa NN zrnima je svima poznat kako kod suski tako i kod helica.Meni9 zaista nije potrebno kazati dva puta jer citam.
NZR ,GSh ili pak neka avio bomba je bila krivac za ovo i hajde da kazem da ne mogu da tvrdim i da sam 100% siguran . Tu sam pogrijesio.

https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8467
  • Gde živiš: pecina stroga

bojank ::
Ne. Mehanizovana jedinica je definisana kao ona koja uvek funkcionise u neposrednoj vezi sa svojim OT/BVP, i obe ove formacije uglavnom spadaju u tu definiciju. Koliko ima podrske tu ne figurira uopste. Mozda nategnutije za VDV, jer su fleksibilniji sa formacijom, ali MP je u potpunosti.
To koliko podrske ima spada u "borbene mogucnosti" jedinice, ne u njenu definiciju.
Samim time MP nije nikakva "laka" jedinica, vec "sakata" mehanizovana (jer ima manje podrske). I VDV dobrim delom potpada pod istu definiciju.


Ono sto ti cini se ne razumijes je da kad se kaze teska pjesadija misli se na integralnu vatrenu moc jedinice a ne na vozila.

Na primjer, klasicna brigada suhoputnih broji od 3,000 do 4,500 ljudi. A brigada morpeha samo 2,500. A obe imaju isti broj pjesadijskih bataljona po formaciji? Sta mislis odakle razlika u brojnosti?

A da ne pricam o vatrenoj moci brigada Rosgvardije.

I nisu VDV i morpehi "sakati", oni su projektovani, napravljeni da budu takvi, zbog prioritetnih zahtjeva da budu aeromobilini, i zbog uloge u doktrini. I zato se kolokvijalno smatraju lakom pjesadijom.

Moja poenta bila je da je reforma (New Look) zanemarila klasicne "teske" manevarske pjesadijske jedinice, a u korist "lakih" mobilnih safari jedinica. Jer je prioritet i koncept bio lokalni ratovi sa asimetricnim protivnikom, gdje je naglasak na kontrolu teritorije i pokretljivost radi projekcije sile.

A potreba je, kako se ispostavilo, u ovom ratu, za punokrvnim tesko naopruzanim manevarskim pjesadijskim brigadama koje su u stanju da samostalno operisu i manevrisu i izvrsavaju zadatke na bojistu izuzetno visokog intenziteta i zasicenosti, a protiv isto tako brojnog, ili nadmocnijeg, konvencionalnog i ravnopravnog (po opremi, obucenosti i motivaciji) protivnika. Jednom rijecju, potrebe u ovom ratu su za teskim konvencionalnim klasicnim manevarskim jedinicama, a ne za specosima i teritorijalcima.

I Rusi nisu imali dovoljno snaga da odgovore tim potrebama. A nisu imali dovoljno snaga jer su napravili kopnenu vojsku za neke druge ratove, a ne za ovaj.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 629 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 2 sakrivenih i 616 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, draggan, kybonacci, Mixelotti, nemkea71, Nikolaa11, nuke92, pein, saputnik plavetnila, slonic_tonic, vlad4