Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4530

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3552

slonic_tonic ::
Lancet teško da je za udare u dubljoj pozadini. Uzmi u obzir da mu je autonomija 40 minuta leta. Dakle, kad odbiješ rezervu, najviše 15 minuta u jednom smjeru, pod uvjetom da ga želiš sačuvati ako ne pronađe cilj.

Ako su stvarno tako jeftini onda ih sigurno ne vracaju. Po meni je isplativije da padne na neku njivu ako ce imati vise goriva da pronadje cilj.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

flash12 ::Слажем се, можда сам претерао, али су опет себи дозволили да у 2020. години крећу са озбиљнијим истраживањем и припремом производње дронова за овакве модерне сврхе. У време кад је Турска већ увелико била дроновска сила, а један мали Азербејџан већ тад био озбиљнији по том питању од једне Русије, а Америка развијала и успешно користила исте против гериле већ 20+ година.

Ти себи дозвољаваш да сваки други дан лупеташ шта ти падне на памет без иједног извора или доказа. Буквално си претворио ову тему у смеће. Ето овај 421-16 се развија од 2010. Везе ти немаш...

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

dragoljub11987 ::
Ako su stvarno tako jeftini onda ih sigurno ne vracaju. Po meni je isplativije da padne na neku njivu ako ce imati vise goriva da pronadje cilj.

možda je i to negdje slučaj.
To je stvar taktičke odluke na terenu, koja ovisi o tome koja je vjerojatnost da će u jednom letu pronaći cilj i koliko ih imaju na stanju i šta još s njima namjeravaju i koliko je trenutno stanje na frontu "kritično" i ko zna kojih još sve faktora.

Ako ti je vjerojatnost pronalaska cilja u jednom letu 5%, dakle ako ideš na tu nepovratnu soluciju, raste na 10%, znači da će potrošiti 10 dronova na jedno uništenje.
Mi odavde ne možemo procijeniti da li je to i u kojem slučaju isplativo.
Ne radi se samo o financijskoj kalkulaciji, nego i o logističkim mogućnostima.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

flash12 ::
Слажем се, можда сам претерао, али су опет себи дозволили да у 2020. години крећу са озбиљнијим истраживањем и припремом производње дронова за овакве модерне сврхе. У време кад је Турска већ увелико била дроновска сила, а један мали Азербејџан већ тад био озбиљнији по том питању од једне Русије, а Америка развијала и успешно користила исте против гериле већ 20+ година.

Ali i opet si pretjerao.
Ti stvarno znaš nadrobiti, da nekad zvučiš gotovo zlonamjerno subjektivno.
Ja se uvijek trudim da te uvažavam, jer ne volim atmosferu linča i to etiketiranje "trol" isl. ali ponekad se moram suzdržavati da ti ne odgovorim bezobrazno.
Znam da nisi nikakav trol i da ulažeš puno truda, ali si nepopravljivi skeptik i lako te lovi malodušnost.

Kakav Azerbejdžan i njihova "tehnologija", pa znamo svi da je Turska ratovala u NK, a u najmanju ruku da im je isporučivala sve što im je trebalo.
A što se Turske tiče, oni nisu nikakvi pik-zibneri nego ozbiljna tehnološko-industrijska sila, ispred gotovo svih evropskih, ali sa skučenijim tržištem iz političkih razloga.

I pored toga, šta oni imaju? Taj TB2 i onaj veći model, koji su oba rezultat jedino te "sitne i nevažne" okolnosti da su sve podsisteme mogli slobodno kupiti na Zapadu.

I opet, taj TB2, kao i Reaper/Predator imaju nemjerljivo manju korisnost u ovome ratu od jednog Orlana-10, to i sami Ukrajinci priznaju, a da i ne priznaju, ako laže koza, ne laže rog, pa vidimo rezultate.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1213

flash12 :: НАТО није ни загребао површину оног што би могао да пошаље Украјини..
Kako to mislis nije zagrebao?
Pola su NATO vojske osakatili svoje operativne mogucnosti, ili isparznili svoje magacine do te mere. Cak su isporucivani borbeni sistemi koji nisu ni njihove vojske operacionalizirali kako treba.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3179

https://twitter.com/TheHumanFund5/status/1588884166430846977

GP":Lancet uništava tenk Uke (ili se tako kaže) blizu Kupjanska"

To je nova zvijezda ovog rata. Lancet.

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2507
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Ona grafika NATO opreme je ipak malo čudna. Npr. tenkovi, sem SAD, nekih ozbiljnijih viškova nema. Francuska, Britanija i Nemačka nemaju ukupno tenkova koliko su Rusi do sada izgubili u Ukrajini. Šta će da šalju? Poljaci su poslali šta su imali, ostalo je buranija koja šalje nešto što posle nema čime da zameni. Retardi koji misle da će doći Ameri sutra da brane njihovu zemlju.
Ameri su do sada poslali trećinu ukupnih zaliha Javelina i četvrtinu Stingera. Procenjuje se da im treba 2-3 godine pojačane proizvodnje, koja je navodno već počela, samo da se nadoknade ti brojevi. A valjda mora da se ostavi nešto oružja i za sebe. Neće Rusi i Kinezi nestati sa lica zemlje. Šta ako se zakuva i Tajvan, šta slati njima? Rusima su sad veći problem ogromne zalihe tehnike koja je ostala po bivšem VU a koje se ove marionete što su samo promenile gospodara lako i brzo odriču a pritom je Ukrajinci lako koriste jer je poznaju. Ako Rusi na kraju skrše Ukrajinu, ostatak istočnog krila NATO ostaće barem duplo slabiji i lošije naoružan nego kad je cela ova igranka počela. Nova gvožđurija je preskupa za većinu istočnoevropskih država a i proizvodni kapaciteti na zapadu još uvek nisu tako veliki da bi brzo nadoknadili sve što je tako olako poslato na istok. Mislim da samo Poljaci shvataju ovaj problem, ostali nemaju moždanog kapaciteta ni m*da da uopšte misle o tome. A i Poljaci će se načekati dok stigne sve što su naručili. Setili se "na vreme" kao i mi.
Ne zaboravite još jednu činjenicu, ovo je globalni sukob. Rusi imaju hiljade kilometara dugu granicu sa najjačim industrijskim kapacitetom na svetu, tu je i Iran, koji je već pokazao da može ozbiljno da utiče na ovaj sukob svojim pošiljkama. Ako Rusi posustanu, ne sumnjajte da će ekipa sa istoka da pomaže. Naravno, prvo tiho i ispod žita, ali ako stvari postanu kritične i otvoreno poput zapada u Ukrajini. Neće oni to raditi zato što vole Rusiju (i zapadnjaci gledaju na Ukrajinu samo kao korisno topovsko meso) već zato što ako padne Rusija, oni su sigurno sledeći.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Boter ::
Зала 421-16 разне варијације. Производе га и усавршавају 10 година. Снима, извиђа, наводи итд.

ovo je odlično i u ovom smjeru treba ići.
vrlo mala i lagana letjelica relativno velike autonomije i velike visine leta.

po odnosu mase/površine krila, ovo je motorna jedrilica, što omogućuje da sa sićušnim pogonskim dijelom prevaljuje veliku udaljenost i dugo ostaje u zraku.
Stvar je u tome da povećanje krila od kompozita ne pridonosi radarskom odrazu, a pridonosi doletu.
vjerujem da je ovo neuhvatiljivo za ogromnu većinu radara u upotrebi, ili čak za sve.

imaju i model sa hibridnim pogonom, koji ima 12 sati autonomije, što je jako puno za takvu malu letjelicu.

po meni je ovo za taktičko izviđanje daleko korisnije od Bayraktara pa i Reapera.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3179

yrraf :: Ako Rusi posustanu, ne sumnjajte da će ekipa sa istoka da pomaže. Naravno, prvo tiho i ispod žita, ali ako stvari postanu kritične i otvoreno poput zapada u Ukrajini. Neće oni to raditi zato što vole Rusiju (i zapadnjaci gledaju na Ukrajinu samo kao korisno topovsko meso) već zato što ako padne Rusija, oni su sigurno sledeći.

Po mom mišljenju več se uformila koalicija Rusija, Iran, Sjeverna Koreja. Zbog toga, jer ako "padne" Rusija, biče tako, kako ste kolega več napomenu. Apetiti zapada če se utrostručiti.

Sve što če ruje tražiti če dobiti, jer vrijeme ovde igra značajnu ulogu. Ako bi ukrajinci dobili na vrijeme upotrebljive BPL od zapada, težko bi bilo. Prije smo mi na forumu skontali, da če BPL i u ovom ratu igrati presudnu ulogu. Nego glupi amerikanci.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2303

JOntra ::
Kako to mislis nije zagrebao?
Pola su NATO vojske osakatili svoje operativne mogucnosti, ili isparznili svoje magacine do te mere. Cak su isporucivani borbeni sistemi koji nisu ni njihove vojske operacionalizirali kako treba.


nemojmo mesati tamo neku estoniju i litvaniju ili neku manju EU drzavu sa recimo amerikom i engleskom.

ovim prvima je 50-100 javelina poslatih kod ukra 20% godisnjeg vojnog budzeta, a ovi drugi to spuckaju za dobro jutro ako im se prohte.

sa ovim ratom vide valjda i evropljani (mada tesko jer je njihova birokratija svetski poznata po neefikasnosti) koliko su shebali i svoje vojske i svoju vojnu industriju sa proseravanjem oko malih i kao efikasnij vojski, ko da ces sa 20 aviona, 30 tenkova i dve tri grupe od po par hiljada vojnika moderno naoruzanih osvojiti rat protiv jace sile.
pa to ni protiv jace gerile nije dovoljno. nije samo kvalitet vazan u vecem ratu, nego i kvantitet, a to se sad itekako vidi.

ameri su druga prica, ja njihovu industriju, narocito vojnu, koja jeste na manjem nivou proizvodnje od ranije, ali i dalje moze da stanca moderna orudja ne bi uopste kritikovao. oni ako polude pa krenu ko u dva svetska rata, samo bi kina mogla da se nosi sa njima, tu ni ruska vojna industrija ne bi mogla drzi tempo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 978 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 9 sakrivenih i 925 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acivi, ajo baba, Apok, babaroga, Brana01, ccoogg123, darcaud, DejanSt, deLacy, Denaya, DENIRO, Djokislav, djukapfc, Excalibur13, FileFinder, ILGromovnik, Insan, Još malo pa deda, jukeboxer, Kozi-RS, krkalon, lord sir giga, LUDI, mercedesamg, Metanoja, Mi lao shu, mikrimaus, Milenaaa, milenko crazy north, nemkea71, nuke92, Parker, repac, royst33, sasa87, Shinobi, Sir Budimir, Srle993, voja64, yufighter, zastavnik, zziko, |_MeD_|, šumar bk2