Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4532

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

Народе, знали се, пошто су већ и званично ослобођене територије постале део РФ, какав је статус НМ ДНР и НМ ЛНР?

Тојест, да ли су и званично постали део Оружаних снага РФ?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

Napisano: 05 Nov 2022 16:14

posle je neka mirovna konferencija, za godinu dvije , zelenko bude do tad davno u narodni epskim pjesmama, stari prdonja iz amerike bude već davno među crvima , a neki obojeni bude treći za redom premijer krnje imperije koja se bude borila s onima u kratkim kariranim suknjicama golih jaja s gajdama

Dopuna: 05 Nov 2022 16:15

Steeeefan ::Народе, знали се, пошто су већ и званично ослобођене територије постале део РФ, какав је статус НМ ДНР и НМ ЛНР?

Тојест, да ли су и званично постали део Оружаних снага РФ?

jesu

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

danijell ::Ima li naznaka da će pokreniti Ukrajinci nešto pred izbore u SAD? Koliko vidim okrenula se situacija po prognozama i u Senatu.




Arrow https://projects.fivethirtyeight.com/2022-election-forecast/

Спољна политика је просечном гласачу тамо апсолутно небитна. Буш Старији је победио у Хладном рату и Ираку па изгубио од неког напаљеног саксофонисте из Арканзаса.

Једино можда на део републиканаца утичу приче да ће паре за Украјину преусмерити за домаће потребе (неће). Али им је и то 10. ставка по важности.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

Још мало по оклопу укронациста
https://twitter.com/mdfzeh/status/1588905873073901568

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2018
  • Poruke: 395

Drug pukovnik ::Za razliku od vas, ja ne vidim neku krucijalnu stratešku ili taktičku važnost tih drončića klase Lancet u ovom ratu. Trenutno dok je front u nekakvoj stajanci to malo čvakanja dronovima je gledljivo i atraktivno, ali siguran sam da klasična cijevna i raketna artiljerija nanosi daleko više štete…samo nema videa, nema slike, pa kao da se nije ni desilo…nije atraktivno.
Isto mislim i za srednje i teške bespilotnike, njima ovdje nema spasa, TB2 pokazao svojom kožom.

NK je bio nešto sasvim drugo, stacionarni front, PVO ni do koljena ovom trenutnom, brojnost nemjerljiva, i naravno front je tamo bio frontić u usporedbi sa ovim. Okvirno je to 6-7 puta kraća linija kontakta i mnogo plića dubina fronta. Ma nikakva usporedba nije moguća.

Onog trenutka kad se front otvori, rasplamsa, krenu krila, manevri i ostalo, ti dronovi se neće ni spominjati. A otvaranja će biti jer ovo trenutno nikome ne odgovara i nitko ovim nije potpuno zadovoljan.

Pa valjda ce u otvaranju fronta pre tih krila da krene masovni napad bespilotnim u cilju unistavanja PVO. Istorijski posmatrano upotreba BPL je postala ozbiljna rabota 1982 kad su jevreji razvalili sirijski PVO upravo upotrebom bespilotnih.

Bespilotne su tu da ostanu, ne idu one nigde. To nije moda, to je buduci nacin ratovanja.

PS Da budem precizan, BPL imaju svoju ulogu koja ce samo rasti vremenom. Izvidjanje i EW su vec nezamislive bez BPL. I svaka ima svoju nisu. Ono sto unosi distorziju u sliku je to sto jos nema zaokruzene doktrine upotrebe razlicitih vrsta BPL, ovo sto danas gledamo je skup "recepata" za resavanje pojedinacnih problema. Takodje jos uvek nema anti dron oruzja u pravom smislu te reci (laseri recimo, ako je verovati rafaelu oni su dve godine od uvodjenja).
Inace Bajraktar je veoma potentno oruzje, jednostavno nije za ovu vrstu rata. Da su rusi uspeli da obezbede nadmoc u vazduhu TB2 (tj Orion u ovom slucaju) bi blistao kao i u NK.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

Trinitron1 ::Још мало по оклопу укронациста
https://twitter.com/mdfzeh/status/1588905873073901568

pogodili nisu ništa, ne znam jesu li išta oštetili, ali bilo bi bolje da ovo nisu ni kačili.
Rusi su majstori antipropagande.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Boter ::
Ти себи дозвољаваш да сваки други дан лупеташ шта ти падне на памет без иједног извора или доказа. Буквално си претворио ову тему у смеће. Ето овај 421-16 се развија од 2010. Везе ти немаш...


Добро онда, где су ти силни руски дронови били на почетку рата? Руси су жестоко заостајали што се дронова тиче, и не претерујем кад то кажем, и мислио сам да је то опште познато и одавно прихваћено. Имали су пројекте, наравно, али чињеница је да до 2022. нису себе изградили у релевантну дроновску силу, иако су били друга/трећа војна сила света.

Док је овај форум још био иоле неутралан и нормалан, у време последњих година Сирије, већ смо овде увелико расправљали о томе да Руси жестоко заостају за Турцима и да морају нешто да раде по питању дронова, поготово наоружаних/смртоносних. Тад смо сви то приметили, само што се тад форум делио на оне који су мислили да дронови немају неку функцију у великим ратовима и да великој сили како што је Русија и нису нешто потребни, и на оне који су указивали да Руси морају да улажу у дронове што пре. Парадоксално, ја сам тад припадао овој групи која је сматрала да једној војној сили као што је Русија ударни дронови и нису толико потребни, и заступао сам становиште да су ударни дронови фин начин да мање силе јефтино амплификују своју моћ, и да рецимо требају Србији.

Но откад је овај рат започео, форум је запао у једну необично стање, готово психозу, где се свака критика Русије негира и игнорише, и уопште не личи на mycity из нпр. 2018. кад је слободно могло да се расправља и критикује било о и било шта. Требало нам је 9 месеци брукања у Украјини да би неки чланови прихватили основне чињенице које су очигледне још од фебруара. У Сирији је то ишло доста другачије.

................................................

Но пустимо то сад, једна ствар коју сам приметио ових дана - одједном се појављује доста информација о погинулим странцима. Ево данас трећи Амер за неколико дана (а пре тога их је било само 6 погинулих од почетка рата), а било је и Грузина, онај Тајванац, итд. Да ли је то нека конкретна страна јединица упала у фрку или се просто потрефило да странци изгину у тако кратком периоду?

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Puno Ukro oklopa na jednom mestu(bez Ruske reakcije) i komentar Rusa sa jednog TG kanala:
"Каква дебела мета. Ех, обавештајци би то приметили на време и тамо би радили са МЛРС батеријом"
https://t.me/partizan1941/36923

Овако из ваздуха изгледа евакуација оштећеног руског тенка са ратишта. Возило за спасавање га вуче напред, а други тенк га покрива с леђа. А извиђачки УАВ стално прати ситуацију около.
https://t.me/partizan1941/36924

[Прослеђено од Александра Ходаковског]
Ипак, осам година у рату и поред рата изоштравају интуицију и побољшавају разумевање војног простора - моји страхови око Павловке нису били узалудни. Дајем предлог: да се задржи дизајн звезде хероја ДНР за серију руских награда, и да се преда у случајевима када ситуација на тржишту то захтева, али када војсковођа изврши „подвиг“ , "игра" од које "производња" не вреди. За Павловку, управо такву звезду - са црном траком - треба доделити генератору ове операције - као знак посебног одликовања.

Nesto su kivni oko ovog napada na Pavlovku,izgleda je to bio los potez zbog uzvisenja na kojij se nalazi Ugledar i tesko se moze osvojiti na tom pravcu
https://t.me/partizan1941/36922

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3101

https://mobile.twitter.com/AZgeopolitics/status/1588926636908765185

GP"":Mnogi Telegram kanali izvještavaju o prekidu internetske i telefonske veze u Khersonu

p.s. zadnjih dana ni ratni dopisnici nisu smjeli previše u te krajeve...

To bi moglo signalizirati bitke u smjeru Hersona

Ovdje je AFU u smjeru Kherson"

https://mobile.twitter.com/GeromanAT/status/1588924849153400833

GP":RF je oborio internet i mobilne telefonske veze u Khersonu - to znači da čekaju noćni napad AFU-a.
(tako da špijuni (ili budale) ne mogu slati informacije)"

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

JOntra ::
Kako to mislis nije zagrebao?
Pola su NATO vojske osakatili svoje operativne mogucnosti, ili isparznili svoje magacine do te mere. Cak su isporucivani borbeni sistemi koji nisu ni njihove vojske operacionalizirali kako treba.


Осакатиле су ове папазјаније на истоку Европе, и Пољска која је тренутно у раскораку јер нема Т-72 а још чека западне тенкове као компензацију.

Али видео си графику, видео си проценте. НАТО што се оклопа тиче и даље на Украјину већином троши совјетску старудију са истока Европе која би свакако била замењена и претворена у старо гвожђе у следећих 10-15 година. Зато ми је и супер кад видим ова уништења америчких хаубица, и ускоро ако Бог да, америчких транспортера М1117, јер барем они нису пореклом руски.

А то што су балтичке бубашвабе, као и Чешка, Словачка, итд, осакатиле своју војну моћ, за НАТО не значи ништа, јер су унутар концепта НАТО оне ништа друго до стратешка територија на истоку. НАТО има 5-6 релевантних војних сила - САД, Британију, Француску, Турску, Грчку и мооожда Италију и Немачку, и нико од њих није ни приближно осакаћен досадашњом подршком Украјини.

Једна ствар која јесте погодила НАТО а уопште се овде не пише о њој, јесте трошење артиљеријске муниције, поготово 155мм. Читао сам више текстова о томе како је Пентагон забринут јер су добар део својих залиха (не каже се проценат) послали у Украјину, укључујући неких 600-700 хиљада граната 155мм, док је годишња производња истих у САД свега 30-ак хиљада. Украјинска војска дневно ''једе'' 3-6 хиљада поменутих граната, и то је апетит који ће се сигурно наставити докле год рат траје.

Питање је наравно и како Руси стоје са артиљеријском муницијом, и колико дуго могу да одрже овај темпо рата, поготово јер испаљују вишеструко више граната дневно од Украјинацаа.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 859 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 2 sakrivenih i 846 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: doloress, draggan, KOV, Kriglord, Kristian_KG, mikki jons, nenooo, Reinhardt, sovanova95, styg, wizzardone