Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4529

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7957
  • Gde živiš: Zagreb

Sirius ::Хвала свима, тако сам и мислио. Моја дилема је била - кад га већ не виде, што да не искористи и бојеве могућности, али је очигледно да је он предвиђен само за камеру, што је ОК.
Tako je.
Dron koji nosi samo kameru i IC/FLIR može biti puno manji i lakši i imati puno manji radarski i IC odraz od onog koji nosi još 50 kg ili više ub. sredstava.
Dakle, samim tim i puno veće vrijeme preživljavanja na ratištu.

Osobno nisam nikada previše vjerovao u taj koncept naoružanog drona, ali me sukob u N.Karabahu opovrgnuo. Ipak rezultati Bayraktara u ovom ratu protiv ozbiljnijeg protivnika pokazuju da možda nisam bio toliko u krivu.

Međutim, za protugerilsku borbu, taj se koncept pokazao kao izvanredan i to je ono zašto su ga Amerikanci i radili. Sumnjam da su oni ikada i planirali ozbiljnu vojsku napasti samo time, što je začudo Azerima kasnije ipak pošlo za rukom, ali to je već druga priča, s drugim okolnostima, koja se možda više nikada neće ponoviti.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2613
  • Gde živiš: Beograd

Детаљнија прича о побуни ових мобилисаних из састава 252 мотострелковог пука ВРФ:

Пропаганда из вести Сана односи се на бројку побуњених (у питању је 39 људи, не 2500), али чињеница да нешто није у реду остаје.

По причи побуњених - послати су у ЛНР са две недеље слабе обуке, пуцали су четири пута на полигону. На фронту су трпели ударе артиљерије, доста их је погинуло и рањено. Њих 39 је напустило пук и покушало да се врати у Русију.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 4. на 5. новембар 2022.

▪Оружане снаге РФ су радиле на украјинским положајима у Хреновки, Лесковшчини, Карповичима, Тимоновичима и Леоновки у Черниговској области, као и Катериновци, Новониколајевци и Запсељу у Сумској области.

▪Руска артиљерија је погодила непријатељске циљеве у близини Золочева, Глубокоја, Старичија и Огурцова у области Харкова.

▪У правцу Старобелска, Оружане снаге Русије напале су положаје Оружаних снага Украјине код Двуречне, Табајевке, Невског, Новоегоровке и Вишњева.

Украјинске формације пуцале из МЛРС ХИМАРС Сватово.

▪На правцу Бахмут (Артемовски) руске снаге су радиле на циљевима у Бахмуту, Спорном, Соледару, Клешчејевки, Андрејевци.

▪У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије нанеле су ватрену штету непријатељу у Авдијевки, Мариинки, Красногоровки, Угледару, Новомихајловки и Болшој Новоселки.

Непријатељ је поново гранатирао Доњецк и Горловку, оштетивши цивилну инфраструктуру.

▪У региону Запорожја, руске ракетне трупе и артиљерија погодиле су мете у Олховском, Гуљајпољу и Малом Шчербаку.

▪У Дњепропетровској области, Оружане снаге РФ напале су положаје Оружаних снага Украјине у Лицеју у Никопољу, као и у насељу Марганец.

▪У Николајеву су објекти ПВО активно радили ноћу. Нема информација о доласцима на непријатељске циљеве у граду.

Ноћу су украјинске формације пуцале на Нову Каховку, али су све гранате обориле ПВО системе.
https://t.me/rybar/40889

Cмер Старобилск
стање од 12.00 часова 05.11.2022

🔻На сектору Купјански, Оружане снаге Украјине обнављају борбену способност јединица 14. механизоване бригаде након неуспеха напада на Јагодноје. На јаким тачкама везе врши се ротација.

▪Војници 14. бригаде шире информације о нестанку команданта бригаде, пуковника Окрименка, након што га је СБУ оптужила за велике губитке у људству.

🔻Украјински ДРГ из 71. шасерске бригаде делује на деоници Сватовски на правцу Коломјичиха-Куземовка, која је дан раније прешла реку Жеребец.

▪Екипе беспилотних летелица 14. и 92. бригаде активно извиђају положаје Оружаних снага РФ дуж контактне линије Первомајскоје – Ковалевка. Артиљерија Оружаних снага Украјине гађа идентификоване циљеве.

▪Планирано је пребацивање 233. батаљона 128. трупне бригаде Оружаних снага Украјине у рејон Стелмахивка ради ротације људства. Инжињеријске јединице 92. бригаде опремају додатна упоришта.

🔻У сектору Лимански, јуришне групе 66. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине напале су положаје Оружаних снага РФ у правцу Плошчанке. Руске трупе су одбиле офанзиву.

▪За јачање линија фронта, посаде АТГМ-а и артиљеријска муниција из Славјанска распоређене су у рејон Невског.

Оператери беспилотних летелица Оружаних снага РФ открили су кретање колоне за снабдевање Оружаних снага Украјине. Артиљеријска ватра погодила је најмање једно оклопно борбено возило са муницијом за украјинске формације.

Upravo gledam mapu i jos mi nije jasno kako Rusi nisu mogli da iskoriste reku Oskol kao savrsenu odbranu od Ukro ofanzive,pa ta reka nije bas mala i sve juznije od Kupjanska je moglo da se brani jer je tamo reka i najsira.



Смер Соледара
стање на дан 13.00 часова 5. новембра године

🔻У сектору Бакхмут, јуришне јединице Вагнеровог ПМЦ-а настављају да напредују на југоисточној периферији Бакхмута иу близини Искушеног.

▪Украјинске формације за обуздавање руских трупа пуцају по рејонима Иванграда, Отрадовке, Веселе Долине, Зајцева.

▪Снаге 2. батаљона 53. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине покушале су контраофанзиву у рејону Опитног и Курдјумовке. Током борби, јединице Оружаних снага РФ су одбиле напад и потиснуле украјинске формације назад на почетне линије.

Губици од 53 омбр износили су 31 убијен, а 33 особе су добиле различите степене тежине. Рањеници су евакуисани у Константиновку и Клешчјевку.

▪Команда Соледарске ОТГ Оружаних снага Украјине припрема се за борбе у стамбеним насељима Бахмута. Планирано је пребацивање јединица 112. бригаде трупа из Кијевске области у насеље.

Истовремено, развијен је план за напуштање Бахмута у случају продора у одбрану и формирања нове линије на прелазу Часов Јар - Константиновка. На подручју ових насеља у току је обука јуришних група.

🔻На Лисичанском сектору Оружаних снага Украјине очекује се да ће руске трупе напасти Белогоровку. Земље НАТО-а пренеле су обавештајне податке о пребацивању 12. јуришног одреда ПМЦ Вагнер у пуном саставу у околину Лисичанска. Према ГУР-у, управо они ће чинити окосницу офанзивне групације на Белогоровку.

Ova Belogorovka je izgleda osudjena za totalnu propast,prelazi stalno iz ruke u ruku,ne verujem da je ista ostalo od nje.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2100

^^
@flash12
So what?

Тога је увек било и биће. Нисмо се превише обазирали ни на сличне примере са друге стране па нећемо ни сад. Док год не постане масовна појава, није вредно помена. Ни у УА ни у РФ.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Ne znam da li je bilo

Батаљон ДНР „Каскад“ уништио је конвој војне технике Оружаних снага Украјине у правцу Угледара
https://t.me/SrbijaRusija/9207

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7957
  • Gde živiš: Zagreb

flash12 ::+ možda nema ciljeva

Чисто сумњам у то, Украјинци тренутно излазе на отворено више него икад од почетка конфликта. Циљева би требало да буде прегршт.

Dronovi poput Gerana i Lanceta, koliko god ih mi trpali u isti koš "kamikaza", zapravo su potpuno različiti uređaji, potpuno različite namjene.

Lancet teško da je za udare u dubljoj pozadini. Uzmi u obzir da mu je autonomija 40 minuta leta. Dakle, kad odbiješ rezervu, najviše 15 minuta u jednom smjeru, pod uvjetom da ga želiš sačuvati ako ne pronađe cilj.
U tih 15 minuta on mora prijeći ničiju zemlju i ostaje mu možda 10 minuta krstarenja i traženja cilja. Kao što vidiš, to je vrlo malo vremena, osim ako gađa poznati cilj na poznatoj lokaciji.

Dakle, ako se koristi samostalno, očigledno su mu vrlo skučene mogućnosti pronalaska cilja.
Možda je usko grlo prije u nedostatku kvalitetnih izviđačkih dronova, a ne u nedostatku Lanceta, koji se lako mogu štancati u količini.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2613
  • Gde živiš: Beograd

slonic_tonic ::
Možda je usko grlo prije u nedostatku kvalitetnih izviđačkih dronova, a ne u nedostatku Lanceta, koji se lako mogu štancati u količini.


Ово је и мени пало на памет. Ланцет без извиђача тешко да може нешто да уради. Ми на снимцима видимо само свршен чин, кад је мета већ пронађена, кад Ланцет тачно зна где треба да гледа. Ту 90% посла обавља извиђач.

Али руска неспремност на дроновско ратовање је стварно срамотна. Још се неко овде усудио пре који дан да каже како су се ''Руси невероватно прилагодили свему'' зато што су 9 месеци од почетка рата кренули да раде оно што је требало од првих сати рата...

Прво су имали прилику да примете корисност дронова у време турских ескапада у Сирији. Затим су, најубедљивије од свега, могли да виде колико су корисни у Карабаху. Да су Руси ''прилагодљиви'' већ би 24.2. имали огромну флоту дронова свих врста, и већ бисмо прве недеље рата имали овакве компилације десетина Ланцетових хитова (замислите само тај ударац на украјински морал тих дана).

Но како год, барем су кренули да уче. Питање је колико ће им још требати времена да развију капацитете извиђача и Ланцета до неког нивоа који може да утиче на ток рата, ово за сада су минорне ствари, атрактивне за гледање али не превише битне за цео фронт.

Као што једном рекох, ако би изградили капацитет да уништавају по 10-ак оклопних мета Украјинаца дневно, то дугорочно не би било одрживо за њих ни уз сву помоћ НАТО-а.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7957
  • Gde živiš: Zagreb

budi siguran da su odmah nakon NK rata prionuli na posao, ili još prije toga.

ti malo trivijaliziraš cijeli taj postupak razvoja i industrijske proizvodnje.
NK rat nije bio tako davno, da bi 24.2 već čekala puna skladišta novorazvijene i novoproizvedene opreme.

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

Sirius ::Добро, одговори ли неко на оно питање - ко и како снима ове дронове-камиказе на делу? Имам утисак као да сам на сету кад снимам филм. Камера бира кадрове, позиције, као да је невидљива...а доле -русвај! Статисти настрадају, а редитељ и сниматељ раде даље...

Зала 421-16 разне варијације. Производе га и усавршавају 10 година. Снима, извиђа, наводи итд.





https://www.homelandsecurity-technology.com/projec.....l-vehicle/

https://anna-news.info/bespilotniki-zala-421-16e-v.....operatsii/

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2613
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 05 Nov 2022 13:29

Слажем се, можда сам претерао, али су опет себи дозволили да у 2020. години крећу са озбиљнијим истраживањем и припремом производње дронова за овакве модерне сврхе. У време кад је Турска већ увелико била дроновска сила, а један мали Азербејџан већ тад био озбиљнији по том питању од једне Русије, а Америка развијала и успешно користила исте против гериле већ 20+ година.

Dopuna: 05 Nov 2022 13:39

Нови пакет наоружања за Украјину, која би требало да стигне до децембра, укључује 90 Т-72 тенкова и 250 америчких М1117 оклопних возила.

Ако ништа друго, драго ми је да се и опрема западне производње шаље у Украјину. Већи је гушт него кад гледаш како Руси уништавају нешто што су сами произвели пре 40 година.

Али, овакве испоруке су озбиљан проблем за Русе. Гледали смо већ ону статистику пре пар дана, НАТО није ни загребао површину оног што би могао да пошаље Украјини. Питање је да ли Руси могу да одрже корак извлачењем старих Т-72 и БМП-1/2 из резерви.

Кад смо већ код руских резерви - до сад смо видели активирање само прастарих Т-62, колико сам ја испратио. Да ли је било сличног и са новијим Т серијама? Губици Т-72 су огромни, можда више од трећине активних на почетку рата. Имају их доста у резерви додуше.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 736 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, Koridor, Marko Marković, marsovac 2, milenko crazy north, Milos82, Mixelotti, slonic_tonic