Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4669

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Frunze

Мислим на оптерећење на цивилно становништво које би настало рушењем мостова. А то би се одразило и на логистику која је потребна војсци.

Fantom_s

Просто. Да би се испекао хлеб потребна је струја. Ако немаш струју немаш ни хлеба. Ако немаш струју немаш ни воде у великим градовима. Ако немаш воде умрећеш за неколико дана. Ако немаш грејања смрзнућеш се ако живиш у солитеру. Ако у згради немаш оџака нећеш моћи да се грејеш на дрва. Ако немаш нафте нећеш моћи да превезеш дрва која можеш да нађеш и воду која ти је неопходна. Без струје стаје економија државе. Стаје администрација. Нема производње хране. У том случају само за војску је потребно довозити храну из Пољске за неколико стотина хиљада војника. Свако дан. А где су тридесет милиона становника?
Истина је да се ратовало три година са рестрикцијама. Али тако је било за све стране у сукобу. А све време су из Србије стизале потребштине за народ и војску.
Разумеш разлику? Није исто када нестане струје и воде у Шантаровцу надомак Јагодине и када нестане струје и воде у Токију.

Ако им Руси униште све наведено Украјина не може да ратује дуже од три, шест, девет месеци.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1207

flash12 ::Ево за оне који мисле да Руси избегавају велике жртве и да се чувају, а да само Украјинци гину к'о мрави

Да ли је ово Павловка можда? Цело одељење збрисано у једном кокошињцу.


Ovi su poredjani naknadno. Ili je bio neki punkt medicinara ili su ih dovlacili za evakuaciju pa nije bilo vremena.

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 292

fantom_S ::А зашто би нестанак струје у Украјини водио аутоматској капитулацији? Шта они то ремонтују и заводима (који су махом већ и погођени)? Оружје добијају готово са запада, не производе га. Ако им угасе жељезницу зар се не може транспорт вршити камионима? Па мајку му некад се коњима и магарцима теглило по брдима и долинама (улључујућу и наше 90е). Не говорим о цивилима већ о чистом војном аспекту. Ми смо готово 3 године живјели без струје, са сталним рестрикцијама, па се ратовало..
Preveliki su to gradovi da bi mogli da funkcionisu bez struje. Ne znam o kojim gradovima pricas kad kazes tri godine, ali sam siguran da bi u velikim gradovima Ukrajine vec naveliko prizeljkivali kakav takav mir da su u martu ostali bez struje. Struja sa sobom vuce stosta. Ne moze da se cuva hrana sto nije neki nepremostiv problem u manjim sredinama, ali jeste u gradu od skoro 3 miilioa stanovnika. Privreda potpuno staje. Veliki egzodus bi se desio. Najmanje 10 miliona izbeglica bi preplavilo Evropu koja bi pocela da se pita kad ce kraj.
Na kraju krajeva Rusi ne mogu da izgube nista, mogu samo da dobiju sa unistavanjem infrastrukture.
Dobrano kasne Rusi i u tom segmentu. Otprilike isto koliko i sa uvodjenjem dronova. Potpuno drugacije obrise bi ovaj rat imao da su u martu porusili infrastrukturu i poceli da koriste Lancete.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3107

kokodakalo ::
Na kraju krajeva Rusi ne mogu da izgube nista, mogu samo da dobiju sa unistavanjem infrastrukture.
Dobrano kasne Rusi i u tom segmentu. Otprilike isto koliko i sa uvodjenjem dronova. Potpuno drugacije obrise bi ovaj rat imao da su u martu porusili infrastrukturu i poceli da koriste Lancete.


Ako zakasne i sa uništavanjem kritičke infrastrukture, a ukri dobiju dalekometne rakete, ukri če počet da uništavaju rusku kritičku infrastrukturu. U tom slučaju, ruje če morat da obaraju satelite.

Ja vidim povlačenje iz Hersona i u vidu moguče eskalacije sukoba.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Slažem se sa procenama da su Rusi došli do nekih linija od kojih nazad nema.
Na Zaporoškom pravcu se ukopavaju i ojačavaju odbranu od početka Septembra, pa se nadam da će tamo Ukrajinci polomiti zube žestoko.
Trpeli su Rusi gubitke na Hersonskom pravcu, ali su oni bili neuporedivo manji od gubitaka koje su trpeli Ukrajinci, i sada kada vidim slike onog krpljenog Antonovskog mosta mi deluje da su držali Hersonski mostobran dok nisu procenili da će se za transport zaista svesti na samo jedan oštećen kopneni prelaz kod Kahovke i barže.

Ali, daljnih povlačenja ne bi trebalo biti, a pogotovo ukoliko pod izgovorom čuvanja života vojnika.
Onda najbolje da se povuku na granice Rusije, ali ni to onda nije garant čuvanja života vojnika a ni civila, zato što je NATO zacrtao Ukrajincima vraćanje Krima pod kontrolu nacista.
Dakle, ili će na ovim linijama da polome ofanzivni potencijal Ukrajinaca, i na taj način utabaju put nekim narednim ofanzivama, ili u slučaju nekog sledećeg "gesta dobre volje" i "čuvanja vojnika" možemo govoriti o propasti ciljeva SVO.
Zašto ratuješ ako ti je cilj čuvanje vojnika?
Mislim da ipak toliko realni moramo biti.

Rat je učinio pozitivnu stvar da je očigledno nenormalan birokratski aparat gurnuo u stranu, i da se sa reči prelazi na dela.

Lanset se koristi masovno, doduše dešava se da operateri promaše a da se snimak provlači kao uspešno dejstvo, ali u svakom slučaju, kao sredstvo za terorisanje protivnika se pokazao izuzetno. Samo neka ga štancaju.
Deluje da i Krasnopolja ne manjka, a valjda ćemo u nekom trenutku videti i Ruski pandan Eskaliburu, Krasnopolj-D sa Glonas navigacijom koji može da gađa mete na 43 kilometara.

P.S. Ovaj procenjeni pad Ukrajinskog BDP je friziran podatak 100%
2014 su imali pad BDP od 30% a 2015 pad od 32%, u ograničenom ratu u kom su izgubili deo Donbasa i Luganska, a sada u uslovima totalnog rata, prisilne mobilizacije, hiljada mrtvih, begom osam miliona ljudi u najproduktivnijim godinama i uništavanja infrastrukture će imati pad malo veći nego 2015. Ma da, kako da ne...
Nama je nakon bombardovanja i gubitka Kosova pad BDP bio 65%.
U svakom slučaju i ako idemo sa fantazijskom cifrom od 40% pada BDP, zapad će morati u toku sledeće godine da donira Ukrajini mimo troškova rata još 80 milijardi dolara kako bi sačuvali daleko najjadnija prosečna primanja u Evropi od 320 evra. Mišljenja sam da je mnogo realnija cifra 150+ milijardi potrebnih da se Ukro ekonomija ne raspadne...

Za sve koji pišu kako je Rusija izolovana, neka pogledaju GDP zemalja koje joj nisu uvele sankcije i sa kojim povećavaju saradnju.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Golube ako gledamo ono što Rusi imaju u iole nekom broju prvo mesto Foprost licencno rađen izraelski IAI Searcher potom Orlan 10 ovi ostali su uglavnom malog dometa.

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2011
  • Poruke: 259

flash12 ::Ево за оне који мисле да Руси избегавају велике жртве и да се чувају, а да само Украјинци гину к'о мрави

Да ли је ово Павловка можда? Цело одељење збрисано у једном кокошињцу.


Ех, нису збрисани у једном кокошињцу, стрељани су пуцањем у главу поред неке куће.

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2497
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Pomoć Ukrajini nije bila samo vojna. Mnogo je keša upumpano, da li su to donacije, ili će ih očerupati kad se sve završi još ne znamo, ali pad BDP je sigurno drastično umanjen ovim intervencijama. Ne računaj nas, mi smo vodili rat protiv manje više iste ekipe kao sada Rusi i to kad je ta ekipa bila duplo jača u smislu udela u globalnoj ekonomiji i bili smo potpuno bez saveznika. Rusi nisu izolovani, jer trguju sa dobrim delom sveta, a poprilično i sa zapadom samo preko posrednika. Zato im je i pad ekonomije na nivou od par procenata, što je u ovoj situaciji nerealno dobar rezultat. Rusi su ekonomski deo odradili mnogo bolje nego vojni, barem iz ugla onoga što sam ja očekivao. Iz ugla prosečnog Rusa, ovo je stvarno poput neke malo jače intervencije negde u inostranstvu, recimo poput američkog Vijetnama, a u pitanju je u realnosti početak rata za opstanak države. Oni nemaju opciju da se povuku, jer čim bi izašli iz Ukrajine NATO bi ušao za njima i u par godina bi rat prešao granicu.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Dečki u opisu videa koji sam okačio na drugoj temi a predpostaviću Fleš pozajmio piše lepo rad MB120mm nikakvo streljanje, poginu vojnik na Košarka od šiptarske 82jke a da ga ni jedan geler nije okrznuo.

offline
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 353
  • Gde živiš: U stanu

pein ::Golube ako gledamo ono što Rusi imaju u iole nekom broju prvo mesto Foprost licencno rađen izraelski IAI Searcher potom Orlan 10 ovi ostali su uglavnom malog dometa.

Hvala.
Po wikipediji Foprost ima domet do 350km i može ostati do 20h u vazduhu. Očigledno je i veći i dosta skuplji od gerana i lanceta.
Verujem da Ukri nisu sisali vesla i da šalju uvek neki PVO da pokriva HIMARS tokom dejstva, za slučaj da se položaj otkrije i da Rusi podignu avione/helikoptere da ga unište. Taj PVO može da odradi i Forposta
Isto tako verujem da ni Rusi nisu sisali vesla i da su već pokušali na razne načine da mu doakaju.
Razmišljam totalno laički, pitam se koliko je izvodivo i isplativo poslati nekoliko Forposta u izviđanje teritorije sa koje se očekuje dejstvo HIMARS?
Za Herson je prošao voz, ali ka Energodaru će (skoro) sigurno biti upotrebljen.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 814 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 9 sakrivenih i 756 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bobomicek, Brana01, celik, cenejac111, crnitrn, darionis, darkangel, debeli, deLacy, DonRumataEstorski, FOX, Georgius, ivan1973, Kriglord, Krvava Devetka, ksyyaj, Kubovac, ljuba, Lošmi, LUDI, Matija, mercedesamg, milan.vukovic, Misirac, mrav pesadinac, nesa1962, NoOneEver Dreams, nuke92, ozzy, Pikac-47, radoznao, raptorsi, robert1979, rodoljub, Romibrat, royst33, saputnik plavetnila, sasa87, Srle993, Stoilkovic, TheBeastOfMG, uruk, vathra, Vatreni Zmaj, W123, wolf431, Zoca, 79693