Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

5019

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5375

grenadir ::Inače je Zala plasirala prekjuče novi dron Lancet-3M ili Produkt -52 sa 4. krulca i mnogo sliči Izraelskom dronu Hero-120...


To je zvanično...a nezvanično je imala premijeru u Siriji, prije nekoliko godina.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7861
  • Gde živiš: Zagreb

yrraf ::@slonic_tonic

"Ne možeš biti ekonomska supersila, a da nisi i politička velesila.

Ko ima pare, njemu svi dođu na noge, prije ili kasnije"

Evo ti EU kao čist primer upravo tog slučaja.

ma dobro, ja sam tu mislio na suverene zemlje. Trebao sam naglasiti.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2222

kairos ::
Ti dobrovoljacki bataljoni su uglavnom pridodati jedinicama iz oblasti u kojoj su formirani. Nikave veze nemaju sa Wagnerom. Mislim da se Kirby tu malo nalupao, nema teorije da Wagner ima toliko ljudi.
Da ih ima, bilo bi ih po citavom frontu. Sad cu i ja da lupim, ali nema sanse da ih je vise od 10,000.



englezi kazu da ih je kod ukra na pocetku rata bilo oko 1000, i da im je sad broj negde oko 20.000.
a posto obicno svi preteruju sa brojkama, ta tvoja procena verovatno nije daleko od istine

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5235

slonic_tonic ::mercedesamg ::
Tačno, ali s druge strane približili su se Rusija i Iran, a vjerovatno i Rusija i Kina. I djeluje da je Briks restartovan.


...E pa tako što su postavili stvari da se ovdje radi o borbi za opstanak zapadne hegemonije....

.... Ovo je za Zapad borba biti ili ne biti. Ali ako je tako, onda je to borba biti ili ne biti i za drugu stranu, a to nije samo Rusija....

....Uostalom, na sličan način su nastala i prva dva svjetska rata


pod 1. nisi upravu, onom šljakeru u tvornici Mercedesa nije bitno tko je na vlasti u ukrajini , ali njegovm gazdi jeste jer je sudjelovao u rušenju SSSRa i otimačini blaga koje je uslijedilo nakon toga.

pod 2.ovo je za vrhušku borba biti ili ne biti , oni su davali kredite pojedinim sitnim kriminalcima , da postanu belosvetske lopine, danas se taj soj ljudi pomodno zove oligarsi .

pod 3. tu si u pravu samo su oni kasnije nazvani svetskim ratovima , a narod nije imao pojma da je rat počeo , a mi to pratimo iz dana u dan kako polako klizimo u kataklizmu.

Rusija nije izgubila ni jedan rat , jer ne bi bila najveća imperija po prostoru u povijesti, izgubio je SSSR jednu bitku i privremeno se povukao na rezervne položaje, na granice rusije,

Upravo gledamo nastajanje nove imperije u kojoj se imperator prvo mora riješiti oligarha i njihovih tutora sa zapada , mora stvoriti jedinstvo naroda i vojske , a da bi to stvorio mora biti ugrožena Rodina , a ne parcijalni interesi nekih oligarha, a zapad mu svesrdno u tome pomaže.

Svjedoci smo personalizacije rata , ukropi uz pomoć zapada ubijaju ili napadaju viđenije ruse , generalno je to normalno ponašanje kauboja , pogledajmo samo koliko su svojih predsjednika sami sebi ubili ili nekih lidera kod sebe ili vani.

Kad pogine neki Vanja iz Kalinjingrada to zna njegova mama , žena se preuda i zaboravi na Vanju , ali kad permanentno ginu ili bivaju ranjeni lideri ili opće poznate face, to u ruskom narodu izaziva gnjev, i lonac polako kuha, dok ne prokuha ili eksplodira.

Problem je što Britanci i njihovi tutori sve ove godine , cca dva stoljeća, nisu pročitali roman Rat i Mir i ne poznaju rusku dušu i permanentno guraju prst u oko medvjedu koji zadovoljno spava zimski san, a medo se polako budi i ne bude dobro jer medo ne zna gubiti ratove, gubi neke manje značajne bitke ali ratove ne.

htio sam reći d već jesmo u trećem i zadnjem svjetskom ratu , ali me ponijelo pa sam se raspisao

offline
  • Pridružio: 21 Feb 2017
  • Poruke: 6

Pošto duže od pola godine čitamo kako će Rusi, evo svaki dan, ispaliti zadnju granatu iz skladišta, a od skora i kukanje kako je sve manje mogućnosti da zapadnjaci održe tempo potrošnje Ukrajinaca (uključujući i Milovanovićev intervju postavljen prije par strana), zanima kakvo bi moglo biti stvarno stanje po tom pitanju?

Takođe, čitao sam i da je Putin prije dan-dva rekao da su "snabdjevači" Ukrajine skoro potrošili zalihe municije istočnog bloka, dok ostalo (zapadni kalibri) nije problem.

Ranije nekad sam takođe našao (ako se ne varam) da je svojevremeno Pretis mogao štancati oko 1000 komada dnevno (mislim da je kolega raketaš pisao da je bilo dosta paralelizma, radilo više stvari istovremeno - pa je vjerovatno loše napisati okrugao broj, ali samo pokušavam aproksimirati).

To bi trebalo značiti da ako neko "veliki" hoće, ne bi trebalo da je proizvodnja problem.

Da li to samo znači da je u pitanju cjenkanje oko količine/cijene na zapadu - ili ih je stvarno teško natjerati da štancaju "običnu" artiljerijsku municiju (umjesto letećih kompjutera sa bagovitim softverom koji kostaju $200 miliona po komadu)?

Da je situacija takva da zapadne džebane ima dovoljno, ali se nema iz čega pucati (Ukrajina bi još uvijek trebala u velikom procentu imati "istočnu" artiljeriju)? Drugim riječima, nema se vremena za prebacivanje na sve zapadno (trening i logistika) dok je voda u ušima.

Ili se jednostavno traži izgovor za puštanje Ukrajine niz vodu (i/ili dodatnu mobilizaciju zapada)?

Zanima me šta kolege misle o ovome (proizvodnja, logistika i obuka) - pošto očigledno ima problema (Berić je govorio kako su početkom SVO na par ispaljenih granata na Ukrajince stizali puni paketi grad-ova nazad, što više nije slučaj - a i na forumu je nekad pisano kako su Jugo-ognjevi obrim dijelom ispucani "očas posla" na našim prostorima).

Drugim riječima, postoji li realna šansa u "izgladnjivanju" protivnika kad je u pitanu sukobu ovog intenziteta - i postoje li neki okvirni standardi za pravljenje ratnih zaliha, ili je to uvijek od slučaja do slučaja (i naravno tajna)?

Puno pitanja Smile

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3042

https://www.index.hr/vijesti/clanak/savjetnik-zele.....ajnovije_d

"Savjetnik Zelenskog: Iranske tvornice dronova moraju biti likvidirane"

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1606559510037938177

Ovo samo upočuje na činjenicu, da če njih isto kao armence dokrajčiti dronovi. Pod pitanje se stavlja i broj oborenih dronova, kad su spremni zaratiti sa Iranom, a "više manje oni sve dronove obaraju"....

Interesantno če biti posmatrati, sada kad dolazi do transfera ruske vojne tehnologije u Iran, kada če Izrael procjeniti, da je "vrijeme za rat". Jer snažni Iran, "sa SU-35" ne odgovara ni Izraelu ni Americi. Pa se ovde stvara paralela sa Ukrajinom, koju je Rusija morala da napadne sada jer bi svako odugovlačenje značilo još puno snažniju armiju ukra. Isto se sad dešava sa Iranom. Koji dobiva na vojni snagi. Vjerovatno su za svoje dronove dobili i puno više ne samo ruske avijončiče. Tako da se i ovde kuva novi rat.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 765
  • Gde živiš: RS/BiH

S obzirom kako su se Iranski proizvodi pokazali u ovom ratu mogli bi i i Izrael a i USA ostati ozbiljno krezavi ako sta pokusaju 😉

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2442

Napisano: 24 Dec 2022 11:06

Soledat je cao uskoro, Bahmut u velikom problemu, a ni Seversku se ne pise dobro, naravno ovo ce jos mesecima trajati da se sve od severska do Nju Jorka zavrsi.


Dopuna: 24 Dec 2022 11:09

Samo da Rusi ne izgube onu sumu pored limana jer Tu kad padne Bahmut mogu da pokrenu brzu ofanzicu na Seversk SA svih stranca

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Ја бих тај кинески војни капацитет узео са резервом све док се не докаже у пракси. Осим што су се млатили шакама и штаповима са Индијцима у задњих 50 година нису имали озбиљан рат (благо њима). Видјећемо како ће они рјешавати проблем са Нато бандом на својој граници.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5235

ODDSOCK , kapacitet neke tvornice artiljerijske municije je limitiran snagom peći za zagrijavanje komada, to je dug proces , traje desetak minuta po komadu i u pitanju su deseci megawata snage. Na zapadu se dosta koriste elektro indukcije za to , a to je skupo ko svetog Petra kajgana , ali je ekološko .

Rusi imaju manje izraženu tu ekološku svijest i zagrijavaju komade ugljenim prahom ili mazutom , u svakom slučaju je dobro da taj plamen bude čađav , a ne svijetlo plav kao što nastaje izgaranjem zemnog plina.

Te peći su zidane od šamota dugačke po dvadeset trideset metara i kad se nakon dva dana zagrijavanja postigne temperatura od 1100 C može krenuti lavina granata.

Mi smo koristili hidraulične preše snage cca 1 megawata , to je isto fensi , šminkerski , i te preše su došle sa zapada i njima je ciklus kovanja jednog komada cca 2 minute , lijepo je to sve za vidjet roboti , kompjuteri itd , i to je na neki način osnovni takt tvornice .

Rusi su malo primitivniji u tom pogledu oni koriste mehaničke preše sa zamašnjacima teškim po dvadeset tona i te preše kad se pokrenu ne gase se , a njima jedan ciklus dolje gore traje 2 sekunde ili kraće, i to je ujedno ciklus odnosno osnovni takt tvornice .

Ostale operacije se moraju uklopiti u taj takt .

Zapad može angažirati sve svoje kapacitete, od Čilea do Aljaske i pa do Vinice u može parirati rusima u kolićini otkovanog čelika.

Ali ima tu jedna kvaka ruska odnosno sovjetska municija je punjena eksplozivom procesom šnekovanja , tu se eksploziv TNT u nekom tijestatstom stanju putem puža utjera u šupljinu , i sam proces traje cca 5 sekundi po granati. Zapad to radi postupkom livenja tečnog TNT a, i to je proces koji traje oko 12 sati , liveni eksploziv se u košuljicama hladi u bazenima veličine olimpijskog bazena.

Na kraju da podvučemo crtu , zapad bi mogao proizvesti ( otkovati i i potokariti ) sve potrebne količine municije kalibra 152 mm ali je ne može napuniti jer nema šneka . Eneormno povećanje kapaciteta traži nove pirotehnike i nove bazene i vrijeme da se naprave, i na kraju ta municija nebi bila kompatibilna sa topovima ili municijom iz SSSR a nebi bile iste tablice gađanja. Tablice se ne može ispoštovat ako se koristi druga tehnologija, jer su druge mase projektila drugi momenti inercije itd.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1075 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 1026 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, bojanM84, BraneS, brundo65, ccoogg123, dankisha, DonRumataEstorski, draganca, Georgius, havoc995, ikan, Joja, JOntra, Još malo pa deda, kovinacc, Kubovac, kunktator, kybonacci, ljubacv, loon123, MB120mm, mercedesamg, milimoj, MrNo, Nemanja.M, nemkea71, nenad81, nick79, novator, panzerwaffe, prle122, randja26, royst33, slonic_tonic, solic, stalja, vathra, VJ, vobo, xanadu, Zi0mek