Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

5020

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7959
  • Gde živiš: Zagreb

@raketaš

pa naravno kad kažem "Zapad" mislim na elitu, to se valjda podrazumijeva. O čemu stoka sitnog zuba odlučuje, igdje?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7959
  • Gde živiš: Zagreb

@raketaš
zanimljiv tekst, za nas koji nismo poznavali tehnologiju proizvodnje municije.

reci, da li se tim šnekovanjem dobije jednaka homogenost eksploziva kao i lijevanjem, ili je to inferiornija siromačka varijanta, i ako da, zašto Zapad to nije usvojio, s obzirom da je postupak i potrebna oprema jednostavna i dostupna?

Pitam zato što sam u par navrata vidio da se oni hvale da njihove granate na istom dometu imaju manje rasipanje, a ja kao potpuni autsajder ne znam da li je stvar u cijevima, granatama ili pukoj propagandi.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

Šnekovanjem se dobije homogenija masa jer se to vrši dok je TNT u poluplastičnom stanju , tako da je tlak punjenja stotinjak bara i eksploziv l je komprimiran ima veću gustoću i snagu od onog koji je lijevan.

TNT kod prelaska iz tečnog stanja u kruto ima veliku " usadku " skupljanje pa su u centru komada uvijek lunkeri , zna se pojaviti kaverna duboka po 20 30 cm. to se rješava tako da se u svaku granatu ušarafa lijevak koji je grijan i u njemu bude kila dvije tečnog TNT i on onda hrani granatu dok se TNT na bokovima kruti ( ledi ).

Teško je preći sa jedne na drugu tehnologiju , mi smo imali obje tehnologije , najmodernije linije za šnekanje iz Češke i najmoderniju liniju za livenje iz francuske , ali nam nije padalo na pamet da rusku municiju lijevamo ili obratno.

Preciznost ??? granata pogotovo raketa u prvih nekoliko metara od cijevi ili lansera pobere sve greške koje je kasnije nemoguće ispraviti bez 100000 dolara po komadu. Stvar je u trzaju oruđa u odskočnom uglu, u meteo bltenu, vjetar , i vlaga zraka , u temperaturi baruta i cijevi oruđa u istrošenosti cijevi.

Drugi ili možda prvi i najveći problem je čahura. NATO nema čahure iznad kalibra 105 mm, a rusi je imaju u kalibru 100 , 122 i 152 , i to češće čeličnu od mesingane.

Čahura se može reciklirati , oprati i prekalibrirati , i tako bar pet puta , a viđao sam i čahure iz 1944 godine u naoružanju JNA koje su bile bar deset puta kalibrirane. Da li su članice NATO a zadržale te radionice za srednji remont municije , ne vjerujem , kao što ne vjerujem da su zadržali i te preše za duboko izvlačenje čahura. Ameri su natjerali sve novo pečene članice da pređu na kalibar 155 i što bi neki novopečeni direktor tvornice u Dubnici nad Vahom zadržao to " komunističko smeće " rsprodao je zalihe mesinga i preše na otpad i uzeo lovu.

Generalno sam to vidio i doživio u RH, a tako je bilo i u drugim osamostaljenim republikama , državicama na Balkanu.

Treći ili još veći problem od čahure je barut . Rusi zbog toga što imaju čahuru mogu koristiti vrlo jake barute na bazi nitroglicerina , NATO na tim istim mjestima koristi nitrocelulozne barute , sa sasvim nekim drugim zakonima izgaranja i to jednostavno nije moguće samo tako zamijeniti.

Jugoslavija je bila specifikum u svjetskim razmjerima imali smo i jedne i druge kalibre i jedne i druge podjele kruga ( 6000 i 6400 dijelova ) jedne i druge kvadrante i art busole, imali smo i jedne i druge barute , ali smo bili organizirana država koja je formacijski imala oba sustava , a ovo u ukrajini je pićvajz kalibara i oruđa.

offline
  • Milos
  • Pridružio: 13 Jun 2022
  • Poruke: 38
  • Gde živiš: Stockholm

t.me/intelslava/42727
Da li neko zna na sta ce otici ovih 45 milijardi ?
Je l to zajam ili bespovratna pomoc ? Mogu li rusi da da izdrze kad Ukrajina ima toliki priliv novca?

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

Milometer ::https://t.me/intelslava/42727
Da li neko zna na sta ce otici ovih 45 milijardi ?
Je l to zajam ili bespovratna pomoc ? Mogu li rusi da da izdrze kad Ukrajina ima toliki priliv novca?


Računaj da je to realnih 4-6 milijardi , jer je američka municija precijenjena, izreklamirana , a neefikasna . Bez obzira na to bilo bi zgodno da koji brod sa tom municijom potone zbog požara i da se dogodi sudar vlakova na poljskoj granici Very Happy .

To nije ništa osobno , samo što mrzim britance i njihovu kopilad malo više neg je normalno Very Happy

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8441
  • Gde živiš: pecina stroga

Milometer ::https://t.me/intelslava/42727
Da li neko zna na sta ce otici ovih 45 milijardi ?
Je l to zajam ili bespovratna pomoc ? Mogu li rusi da da izdrze kad Ukrajina ima toliki priliv novca?


Citat:The aid package consists mostly of military spending, including nearly $20 billion to arm and equip Ukraine’s forces, and to replenish Defense Department stockpiles from which weapons are being sent to Kyiv. Some of that money would also be used to bolster the defenses of America’s NATO allies to protect against further Russian aggression.

Another $6.2 billion would support a surge of U.S. forces in Eastern Europe that Mr. Biden ordered after the Russian invasion, including thousands of American troops deployed to Poland and Romania.

Congress is proposing to spend $12.9 billion to shore up Ukraine’s economy and address dire energy shortages caused by Russian attacks.

Another $4 billion would go mainly to assist Ukrainian refugees, whose numbers are expected to grow as Russian attacks leave major cities without heat and electricity this winter. Some of that money would address the needs of migrants in other regions of the world.

In a sign of concern about the West’s ability to continue supplying Ukraine, and maintain its own diminishing stockpiles of arms and ammunition, the package provides $675 million over nearly three years to expand and modernize weapons factories in the United States. Several plants owned by the government and operated by private contractors date back to World War II or earlier, and modernizing them has long been a goal of the defense industry and the Pentagon.


Izvor NYT

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1304

Napisano: 24 Dec 2022 15:44

Evo ovo ima veze sa vašom raspravom o kapacitetima zapada za proizvodnju granata

https://t.me/azmilitary11/31645

Citat:Europe is trying to increase the production of ammunition in sufficient volume for Ukraine and itself, but faces serious difficulties.

The WSJ writes about this with reference to its sources in government circles and the defense industry.

The EU's efforts are hampered by a lack of production capacity, legislative restrictions, a shortage of specialized workers, bottlenecks in supply chains, high financing costs for this industry and even environmental regulations.

"No NATO country, except the United States, has either a sufficient stock of weapons for conducting a major artillery war, or industrial capacity to create such reserves. This means that NATO will not be able to defend its territory from major opponents if it is attacked now," says a former senior official of the German Defense Ministry, Niko Lange.

German officials, on the rights of anonymity, admit that now Germany would have enough shells for a maximum of two weeks in the event of a Russian attack. This is significantly lower than NATO requirements, according to which Alliance members should have enough ammunition for at least 30 days of combat operations.

Ukraine uses up to 40 thousand artillery shells of NATO 155 mm caliber per month. Despite the fact that the total annual production of such shells in Europe is about 300 thousand, says the owner of the Czech ammunition manufacturer.

According to him, even if the war stops overnight, it will take Europe up to 15 years to replenish its reserves at the current rate of production.

https://www.wsj.com/articles/europe-is-rushing-arm.....1671707775


Dopuna: 24 Dec 2022 15:45

https://t.me/azmilitary11/31646


Citat:🇺🇸🪖🇺🇦🇷🇺The US industry is currently capable of producing about 14 000 155 mm shells per month, writes the Washington Post with reference to the commander of the ground forces.

Ukrainian troops spend such an amount of ammunition in just 2 days, the newspaper notes, citing an unnamed military source.

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Znači Ameri im u pomoć broje i lovu kojom plaćaju svoje vojnike koji sede u Poljskoj i pribaltiku i modernizaciju sopstvenih fabrika municije. Sjajno!

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

yrraf ::Znači Ameri im u pomoć broje i lovu kojom plaćaju svoje vojnike koji sede u Poljskoj i pribaltiku i modernizaciju sopstvenih fabrika municije. Sjajno!

i donji veš za animir dame koje dolaze u posjete tim usidjelicama u Poljskoj Very Happy

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1304

Netko je u komentarima na telegramu pisao, u vezi pokušaja rušenja ruskog drona od jučer, kada sa dvije rakete nisu uspjeli, da se radi o IRIS-T sistemu. Zna li netko koji je odnos cijena 2x rakete vs dron?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1088 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 5 sakrivenih i 1036 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, antonije64, Apok, Battlehammer, bestguarder, bojank, Boris90, ccoogg123, dragoljub11987, drimer, Frunze, Georgius, goxin, hyla, ikan, ILGromovnik, indja, janbo, Karla, Kibice, Komentator, Krvava Devetka, ksyyaj, kybonacci, ljuba, Lošmi, Marko Marković, mikrimaus, Mixelotti, momcilob55, nemkea71, nenad81, Neutral-M, nuke92, Parker, raso7, RJ, saputnik plavetnila, shone34, slonic_tonic, Srky Boy, stalja, uruk, vathra, voja64, wizzardone, wolf431