Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1103

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@....

G-din Trajkovic o aktuelnim ekonomskim merama protiv Rusije.
Citat:Možda vama po retorici koja se čuje izgleda da Evropa slepo sledi naloge SAD. Evropa više priča nego što na delu radi. Oni su otprilike uveli Rusiji sankcije tek polovično od onoga što bi Ameri želeli. Mnogi ne razumeju kave su to sankcije, a to su: Zabran putovanja za oko 50-tak ljudi iz političkog i privrednog vrha Rusije u zemlje EU. Zabrana poslovanja sa 20 privatnih i državnih firmi iz Rusije koje se bave naoružanjem i sofisticiranim tehnologijama, Zabrana poslovanja i bankarskih transakcija sa 3 državne i mislim 4 privatne Ruske banke. Zabrana poslovanja sa nekoliko posredničkih firmi u oblasti trgovine energentima, nafte i gasa i još ponešto iz oblasti trgovine, zastupanja… To ni približno nisu sankcije koje smo na primer imali mi (Srbija) i one su za sada za Rusiju podnošljive.

Rusija na sve te sankcije nije odgovorila kontra merama jer one očigledno bitnije ne ugrožavaju Rusiju i njenu privredu. Rusi ne žele da sa Evropom prekinu poslovnu saradnju ostavljajući da se EU i SAD stalno natežu oko toga koje sankcije i kave će uvesti Rusiji. Uzvratni udarac Rusije može za Evropu biti jako bolan. Nemaju Rusi u Nemačkoj 12.000 firmi, koje mogu biti zatvorene već Nemci to imaju u Rusiji. Nemaju rusi moćne banke na zapadu već zapad te banke ima u Rusiji, gde je kapital ogroman, a koga Rusi, ako zapad krene da pooštrava sankcije, mogu da blokiraju. Državni kapital Rusije nije na zapadu, tamo je samo privatni kapital ruskih tajkuna. Odgovara li zapadu da podavi te ruske tajkune – ne odgovara, jer onda dotok svežeg kapitala neće biti. Gube zapadne banke kod kojih ruski tajkuni drže deo svog kapitala. I tako dalje – zato su sve te sankcije jako selektivne i zato ih Evropa uvodi na kašičicu da ne bi ugrozila sebe, svoje banke i svoju privredu.

Već sam napisao da nikakav majdan u Moskvi nije moguć sve dok Putin ima rejting veći od 70%. Kada se taj rejting sroza na 30% onda je sve moguće – ali do toga bar u skorije vreme neće doći. Prema tome moje procene su da SAD, pa i pojedine zemlje EU nemaju nikakve izglede, da nekim nemirima u Moskvi sruše Putina i izvedu neku ala kijevsku revoluciju.

Tačno da su SAD, odnosno kako vi kažete anglo-američki tajkuni vrlo agresivni, ali ne mislim da mogu povesti rat s Rusijom. Svima je pa i njima jasno da bi takav rat brzo prerastao u veliki svetski rat uz upotrebu nuklearnog oružja i uništio i njih same. Osim toga Putin trenutno vodi politiku iscrpljivanja Ukrajine, očekujući da će se ona ekonomski srušiti zajedno sa sadašnjim rukovodstvom. Za tu politiku se opredelio upravo da bi izbegao bilo kave direktne sukobe sa zapadom, koji bi mogli prerasti u veliki svetski rat.

Zada nema neku veliku lepezu opcija.
Prva opcija im je da Ukrajinu guraju što više na Rusiju dok to Ukrajina može da podnese. Da napadaju Ruse i istočnoj i južnoj Ukrajini kako bi srušili Putinovo poverenje naroda u Rusiji, jer nije učinio dovoljno da te Ruse u istočnoj i južnoj Ukrajini zaštiti. Ta taktika očigledno ne daje za amere željene efekte jer Putinov rejtin raste, a ne pada kako bi planirano trebalo da bude.

Druga opcija je da se u sukob u Ukrajini NATO vojno i direktno umeša, što je za njih vrlo rizično jer Rusija nije Libija ili Irak da tamo mogu samo da prodefiluju. Za takvo direktno učešće u sukobima na strani Ukrajine mislim da ne bi dobili podršku Evrope i postoji veliki rizik da se u tom slučaju NATO kao savez raspadne.

Treća opcija i najrealnija je da drže tenziju prema Rusiji, pooštravaju sankcije, i pritiscima na njih proširuju broj zemalja koji bi se tim sankcijama pridružio. Da time iscrpljuju Rusiju koliko je to moguće.

Tačna je Obamina izjava da ruska privreda (ali ne i cela ekonomija) nije tako jaka i da on misli da će na ovaj način biti još slabija. Ruska ekonomija je specifična i vrlo solidna, čak i ako je sama privreda klimava. Zašto. Ruska ekonomija se oslanja na neiscrpne izvore nafte, gasa, ruda metal… to se dobija iz zemlje, pa čak i kada ruska privreda ne izvozi mnogo roba oni imaju velike prihode od izvoza nafte gasa i sirovina. Takvu zemlju je ekonomski vrlo teško srušiti jer prodaje nešto što je svima više nego neophodno i kupaca će uvek biti.

SAD su drugačije i one mnogo zavise od privrede, koja odlučujuće utiče na stanje cele ekonomije. Obama je „zaboravio“ da je njegova privreda u takođe lošem stanju, a da ekonomija zemlje u još gorem stanju i da cela Amerika zavisi od stranih kredita sa katastrofalnim minusom od 16.000 milijardi $. Što direktno znači da onog trenutka kada dolar padne i prestane da bude rezervna svetska valuta Amerika će bankrotirati, i svako će doći da zapleni ono što je njegovo po osnovu obveznica koje je SAD prodavao.

Ko će koga u toj igri sankcijama srušiti videćemo. Zato se Americi žuri, a Putin bi lagano dok se Amerika i dolar ne potkopaju – a potkopavanje je počelo još mnogo pre Ukrajinske krize. Ona je i izbila kao odgovor Amerike na to potkopavanje – gde su Ameri smislili da se tenzija prenese na Rusku granicu i na samu Rusiju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Anglo fetišisti na desnu stranu, rusofili na levu stranu! Deset koraka razmaka. Prekini, isprazni, odloži oružje!

Ovde je tema ukrajina i ako ne možete da prestanete da se prepucavate, onda niste za ovde. Poštujte sagovornike, makar lupali gluposti. Možda ne mogu, ili ne žele bolje!

Jednostavno, ako ti se nešto ne svidja, zaobidji u širokom luku, preskoči, ignoriši.
I produži dalje.

Ako nam zli moderatori zatvore temu, izgubićemo jedino mesto na kome se možemo kako - tako informisati šta se stvarno dešava ne tako daleko od nas. Sa dva nama vrlo bliska naroda.

Izvinjavam se zbog OT.



offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Da je ostalo nekoliko praktičnih i privatnom biznisu okrenutih, u ukrajini, evo dokaza
http://lunin812.livejournal.com/506664.html

Ukratko, žena od , kaže 33 (a mi ćemo da joj verujemo....) nudi svoje usluge, svake vrste, u zamenu za kamion drva!
Nije to ni tako malo, ali tamo su duge i hladne zime ....

Pa, ko ima kamion i šumu ...

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Zemlja čuda

@Zixo
Mislio sam da sam jasan ali da pojasnim neke detalje.
Prvo ono "neutralni" se odnosilo na građane Ukrajine ne na neke države. Ništa nas nisam petljao u priču. Mi smo tu nebitni kao i slični nama.
Nato na granici je argument koji je popularan i ovde i mislim da si ga i ti pomenuo (proveri). Sam kažeš da ne stoji mada ga ja nisam potencirao već ti u tvom komentaru na koji sam se pozvao. Ipak mislim da za Rusiju nije svejedno na kojoj granici je Nato i koliko je duboka ta da kažem granična zemlja.
Napad na Krim nije izveden za TV kamere i javnost u Rusiji plus one koje uvek imaju opravdanja za postupke te zemlje i sadašnjeg lidera. Ali u realnosti jeste. Vojska koja je blokirala kasarne je bila po meni ne samo opremljena u Rusiji već i dovedena otud. Ponašanje, maske, stav, sve je ukazivalo na nešto što nije domaće stanovništvo kakvo danas učestvuje u sukobima. Vojska Ukrajine nije provocirala Rusiju na Krimu ali je bila blokirana i njene jedinice jesu sprečavane da se kreću. Ljudstvo je takođe sprečavano u tome. To je napad bio i ostao. Čak je i vatra otvarana a bilo je i mrtvih. Umotan u lep celofan za fanove ali ipak u realnosti napad. Da je pokušala da izađe iz blokiranih objekata bila bi napadnuta i Rusija bi se i javno umešala. Trebalo je to da se desi da neko ko je toliko stručan poveruje?
Ja ne kažem da je Rusija uradila sve kontra onog što je trebalo već da je uradila kontra onog što sam se nadao da će uraditi. Velika razlika. Nemam nameru da iznesem večnu i jedinu istinu kao neki već samo svoj stav. To je velika razlika i sa tim se i polemiše u drugom tonu. Ne strastveno već polako čitajući i na šta se pozivam u odgovoru na pitanje koje je postavljeno.
Ne zaboravljam kako je izgledao Majdan mada mislim da je on posledica a ne uzrok. Kada je počeo onda jeste i posle se upetljalo sve i svašta ali razlog za njega je po meni legitiman. Jednostavno predsednik je obmanuo građane i za takvu promenu je trebalo da ima isti stav i kad je biran. Još onda sam napisao da je pravo Ukrajinaca da to ospore isto koliko je i pravo Srba da to urade kad dođe do velikih promena u poliltici u odnosu na izborna obećanja. Mi to nismo osporavali oni jesu. Oni su po tome za razliku od nas hrabriji. Nije bitno koji je sad moj lični stav o toj politici.
@Sirius
Ja mislim da je Rusija mogla da ima isti formalni uticaj na Krim i da je ostao deo Ukrajine. Nije sigurno ali ako posmatramo njenu silu i šta se desilo mogla je ja i dalje tvrdim.
Alavost nije vrlina. Ni za Rusiju ni za SAD ali jeste stanje u politici a i u duhu mnogih. Dok su daleko i dok je moja država koliko toliko ozbiljna nije mi ni problem. Trenutno ona je takva kako odgovara baš tim alavima. Podeljena u obožavanju lažnih bogova i tuđina. Samo se traži kome se podati da se manje radi a da neko drugi brine o svemu.
Naravno ako imaš rezervni položaj u Rusiji, SAD kao najvećim silama ili si dovoljno daleko to izgleda drugačije. Pošto ja živim u maloj zemlji koju su već očerupali nisu mi simpatični otimači tuđeg. Čak i kad mi se taj neko ne sviđa previše.
Za ostale.
Zixo je postavio pitanje. Ono je prošlo admine i nema smisla da mu onda niko ne odgovori.
Stari smo drugari na forumu da se lažemo Smile

offline
  • Pridružio: 01 Jul 2014
  • Poruke: 306

http://www.advance.hr/vijesti/tajni-dogovor-putina.....ci-u-nato/

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Ne znam da li se samo meni cini da G-din Trajkovic strahovito gresi u svojim analizama? Ovaj put je objasnio da te sankcije Rusiji i nisu nesto posebno (odakle li mi je to poznato, gde sam to vec cuo?) a prosli put je bio jos bolji kada je objasnio da Putin u stvari zeli da izgubi istok Ukrajine kako bi primio neznatnih pola miliona do milion izbeglica i postao moralni pobednik.
Ja volim Rusiju i navijam za Novorusiju ali dajte, bre, ljudi malo ozbiljnosti. Ne znam zasto je tesko priznati da je Putin, kao i Sloba onodam, prepustio taj narod svojoj sudbini i to bas zato sto se uplasio sankcija i (indirektnih) pretnji Hagom. Posle obaranja aviona sve je postalo jasno - zapad nece prezati ni od cega da ugusi pobunu i to je bio jasan signal Putinu. Oni njega, naravno, ne mogu da uhapse kao Milosevica, ali zamislite kakva bi to politicka izolacija bila za njega da ga optuze za smrt 300 ljudi u avionu? Ili za neki slican Racak ili Markale? Posle toga bi i njegova pozicija u Rusiji bila tesko odrziva i zato on ide na zatvaranje ove ukrajinske price, uz to da Krim ostaje u Rusiji.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2006
  • Poruke: 376

Припадници укријинске падобранске јединице који су заробљени код Шахтјорска





Зна ли неко о ком се пиштољу ради на слици изнад? По величини подсећа на "Подбирин" који је носио капетан Данко (А. Шварценегер) у филму "Црвено усијање". Smile







offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2992

Pregled od sinoć - isti izvor:

Осим што су били упали у град Шахтерск (и тамо се провели... видели сте снимке), до Снежног и Тореза нису стигли (покушали су али су се провели као и код Шахторска).

Ако се потврди да је информација о повлачењу са овог дела фронта тачна вероватно је да ће трупе бити пребачене ка Саур Могили (било би логично, с обзиром да тренутно њихове снаге у "јужном џепу" нападају на правац према Амвросијевки) да пробију пут ка својим снагама у "јужном џепу".

Са северне стране Шахтерска такође се налазе хунтине трупе, мада није јасно да ли оне имају линије снадбевања из правца куда су дошле (Дебаљцево), јер има информација да је део тих снага (мање јединице) који је пришао граду, и заузео неке рударске копове окружен, а било је информација да је нека јединица хтела да се преда јер се налази на копу и не може да се брани... Највероватније је да њихове линије снадбевања воде кроз непријатељску територију, једноставно су послали трупе (заобилазећи Дебаљцево) сеоским путем а о снадбевању ће да мисле касније. Као онај пут када су послали појачање на аеродром код Лугањска па се те трупе и сада налазе у окружењу заједно са онима које су до тада биле на аеродрому. Можда грешим, и они имају добар план али за сада нема других (објективних) информација о овоме. Хунта се не хвали (у почетку јесте, али се после нешто ућутала), а новоруси ништа не говоре...

Чак и карте на које наилазим јако су непрецизне. Или одражавају став "шта је баби мило то јој се и снило", или они који их цртају само повлаче произвољно линије на основу сваке информације (најчешће дезинформације) на коју наиђу...

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35674
  • Gde živiš: ovalni kabinet

PanchoVilla ::Припадници укријинске падобранске јединице који су заробљени код Шахтјорска

Slike ratnog užasa-uvek kad vidim ovakve slike patnje ljudi sa bilo koje strane,probude u meni ljudska saosećanja. Možda su ovi pre zarobljavanja počinili neki masakr, možda su najgori ološ, ali sami pogledi ovih ljudi koji nemo mole za milost su mi strašni...
Ne znam, ja sam samo čovek - žao mi je svih ovih malih ljudi koji na žalost nisu mogli da biraju gde će biti rođeni i ko će im sutra krojiti sudbinu.

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4076

dobri covek ::Da je ostalo nekoliko praktičnih i privatnom biznisu okrenutih, u ukrajini, evo dokaza
http://lunin812.livejournal.com/506664.html

Ukratko, žena od , kaže 33 (a mi ćemo da joj verujemo....) nudi svoje usluge, svake vrste, u zamenu za kamion drva!
Nije to ni tako malo, ali tamo su duge i hladne zime ....

Pa, ko ima kamion i šumu ...


e to je pogodak u centar
zamislite , kada nato "drvari" udju u ovu jadnu zemlju, oni dobro poznaju situaciju, to je "mekka I medina" za vojske, raj pred i posle misija u neku "stan " zemlju. postace ukraina baza za relaksaciju i jeftine zene. prodali svoj nacionalni ponos, vojnicki odavno zgazen, tri generacije nece pricati o ratu, ( a sta da prepricavaju..poraze?) , a dobar deo stanovnika sklon svercu, prostituciju, snalaze za zivot metodama koji su ponizavajuci..u najmanju ruku.Ali cokoladirani Potrosenko nema ekonomske problem, "revolucionari" sa prosireni "fi" analnog otvora koji je redizajniran za prijem zapadnog supporta nemaju potrebe od "drva za -hebanje", superiska je ,sigurna baza im iza ledja a u Ukraini mogu da eksperimentiraju i vezbaju do mile volje, jer su dobili zeleno svetlo od EU da "uvedu demokratiju u svaku avliju" , nema oces neces..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 614 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 2 sakrivenih i 600 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, babaroga, brundo65, comi_pfc, Dukelander, ILGromovnik, mikki jons, Miškić, Ognjen D., pein, Posmatrac77OKB, Vitomir