Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1815

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2014
  • Poruke: 651

Поздрав свима.

Да ме је занимала теорија пропасти Словенских народа, био бих у библиотеци, а не на форуму, где упорно прелазим преко расправа које су искрено ДАЛЕКО испод кафанског нивоа.

Господо, да ли би сте били љубазни да се задржавате на теми ратних збивања у Украјини?
А своје расправе оставите за ортаке/родбину/кафану и сл.

Унапред захвални читаоци Мајсити форума.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Nov 2007
  • Poruke: 8384
  • Gde živiš: Ravni Banat

Cranium ::Господо, да ли би сте били љубазни да се задржавате на теми ратних збивања у Украјини?
Заиста, да ли би сте?

Не, заиста, и ја желим да се неки офтопик доведе до неког закључка, да учесници у дискусији прочитају ко је шта написао, па онда све то може и да се склони, али баш некада то се развуче као старовековна сага...

Имајте милости...



offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

20:56 - Američki komandant sutra u Kijevu - Kijev/Vašington -- Američki vojni komandant za Evropu general Filip Bridlov posetiće sutra Ukrajinu gde će razgovarati sa najvišim političkim i vojnim zvaničnicima te države.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

UKR: Sukob Porošenka i Jacenjuka

Веома интересантно поготово овај део:

Citat:On je takođe naveo mogućnost održavanja referenduma u državi o mogućem članstvu u NATO, iako u Ustavu države piše da Ukrajina mora ostati van svih blokova.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@....

Aleksandar Zapoljskis, strucnjak za medjunarodne odnose:
"Kada dokazani protivnik Dzordz Soros otvoreno alarmira, to znaci da Rusija sve radi pravilno"
Citat:Умни чика, по имену Џорџ Сорош, дао је интервју немачком часопису Cicero који се много цитира са обе стране геополитичке линије фронта. Са „наше стране” неки га чак исмевају, а штета. Сорош је, нема сумње паметан даса. Не гледајте на то што је он типичан шпекулант.

Јер, да би се нагомилале 24 милијарде долара – треба имати солидне мождане вијуге. Оно што је Сорош рекао немачком часопису засновано је на солидним, али једноставним стварима. Он је оценио да се сада води рат за будућност целе Европе. Указао је да се тај рат води у Украјини. Упозорио је да су Европска унија и ММФ – уколико желе успех у том рату – дужни да Украјини хитно одобре 20 милијарди долара.

Посебно је упозорио: да ће пораз у Украјини довести до распада саме Европске уније. Притом није пропустио да каже да је ЕУ сама крива за све што се догађа.

Сорош је за Русију, нема сумње, непријатељ, али то нимало не мења чињеницу да је он у праву.

Европска унија је настала, ојачала и уздигла се захваљујући томе што је постала водећа економија света. Да, данас је ЕУ тек друга светска економија, после САД, али то суштину ствари не мења. Водећа економија – то није само велики новац. Водећа економија подразумева лидерске позиције у безмало свим областима живота.

Све док је Европа светски економски лидер – она себи може да дозволи да живи онако како сама пожели. Може да имигрантима отима децу и да их даје хомосексуалним паровима на васпитавање. Може да сељацима плаћа да на својој земљи не би ништа гајили. Може да изазива ратове на свим територијама за које је заинтерессована. Може да другима уводи санкције. Може да под измишљеним разлозима не извршава уговорне обавезе: на пример, да не испоручује плаћене носаче хеликоптера. Може чак да замрзава туђе активе и да тако отима туђи новац.

Европа је засад лидер. Ако престане да буде лидер – то ће бити крах. Данас само историчари и малобројни радозналци знају да су у средњем веку светски лидери – економски, политички и културни – биле Шпанија и Португал. А где су оне данас?

Данас се финансијски ииндустријски центар планете почео премештати према Азији и Русији. Засад је тај процес у самом зачетку. Њега је још могуће прикочити. Чак постоји солидна шанса да буде прекинут. Међутим, није га могуће потпуно укинути, иако може да буде замрзнут у садашњој фази још 20-30 година. Зато је Европи потребно да победи у рату који је у току у Украјини.

Када Порошенко и други украјински лидери јавно говоре да воде рат за Европу – они ни за грам не греше. Заиста се води рат за Европу. Истина, не воде га они. Ту Украјинци мало прецењују своју улогу. Рат се води помоћу њих. САД и неке силе из ЕУ напросто користе Украјинце за своје циљеве.

Главни задатак оних који ратом диригују јесте ограничавање, економских, социјалних и политичких могућности Русије. Њихов циљ је да потенцијале Русије одвуку од процеса евроазијске економске и политичке интеграције. „Цивилизовани свет” судбина Украјинаца потом уопште не интересује. Пита ли неко за мишљење свињу коју ће искористити за шницле?

Задатак Украјинаца је да ратују. Што је могуће дуже. Што је могуће необузданије. Што је могуће крвавије. За разлику од Русије, Евопа ту територију никада није сматрала европском, нити људе који на њој живе – делом јединственог европског народа. Украјинце као своје прихвата само Русија.

Постоји неколико варијанти даљег развоја догађаја.

Прва: Русија се уопште не меша у збивања у Украјини.

Тако би добила гангрену на својим границама, бремениту ширењем заразе мајдана на сопствену територију. Један кроз један. Укључујући територијални распад. А колико би притом погинуло грађана Русије – не би било важно. Оне који су установили медаљу „За победу у хладном рату” – то не би било важно.

А социолози су утврдили да је распад СССР, са оним што се догађало до почетка 2.000-тих довело до губитка најмање 15 милиона становника земље настале на рушевинама Совјетског Савеза.

Друга: Русија одлучно заузима Украјину за две недеље.

Тако би добила 35 милиона веома несигурног становништва од којег би 15-20 одсто било заражено агресивним национал-фашистичким идејама. Плус још економску и инфраструктурну разореност. А то би смањило могућности Русије да формира нови Евро-азијски свет.

Трећа: Русија покушава да прође између Сциле и Харибде.

У овој варијанти развоја догађаја грађански рат у Украјини букти на територији целе земље. То целу Украјину претвара у нешто слично насељу Пески које се налази поред Доњецка. Држава се претвара у рујине. Царују глад и потпуни распад социјалне инфраструктуре. Русија би, пре или касније, морала да дође на те развалине и да спасава, обнавља и изнова гради. И, опет: искључиво за свој рачун.

Међутим, Владимир Путин је успео да нађе стратегију која Русији даје прилику да онемогући неповољне сценарије.

Пројекат „Украјина” шлајфује. Западна стратегија подразумева да Украјинци – све док има оних који су вољни да излазе на мајдане и да скачу – ратују и даље. Само, у њих ће за наставак рата брзо понестати новац. Зато Сорош, који се добро разуме у новац, схвата и оно што не сасвим добро разуме Европа, а што уопште не улази у главе Украјинаца.

Он разуме да савремени рат тражи веома велики новац. Притом: не једну „финансијску инјекцију”, већ стални доток новца. За одржавање системске економије земље.

Колико год се трсили разни „донатори”, колико год сумама се разбацивали – закони економије су неумољиви. На тако скупљени новац могу се купити цокуле за један батаљон. Може се купити сто ноћних нишана или ескадрила дронова. За такав новац се можекупити чак и тенк. Али, сваки дан рата Украјину кошта приближно 1,5-2 милиона долара. А то је више од свега што могу дати донатори за седам месеци ратних дејстава.

Сорошу је јасно да неће бити ефекта ако се Украјини шаље новац „на кашчичицу”. Чак и ако су те „кашичице” – милијарде. Да би на мајдану створени механизам могао да настави рат – у њега је потребно „улити” најмање 20 милијарди долара. И то: одмах. А касније ће бити потребно још.

Сорош уопште не сумња у судбину тог новца. Зна он да неће бити никаквих нових фабрика, нити исплате пензија и сличног. Све ће отићи на рат. У чему је ту подвала? Нема подвале!

Сорош отворено говори: ако се не нађе тих 20 милијарди сада – рат у Украјини биће гарантовано изгубљен.

Он зна да је могућ распад Европске уније као последица пораза у рату у Украјини.

Да, управо тако! Јер, чим новац пресуши – неће имати на шта да се ратује. Распад саме Украјине на поједине територије проистећи ће из саме психологије њених „скакача”. То ће изазвати још веће размере економске кризе. А потом ће уследити колапс државног управљачког механизма, социјалног система, здравства и целокупног начина живота.

После потпуног колапса украјинске економије, доћи ће – распад територије. А онда ново скупљање Украјине на другим принципима које одреди Русија.

Стратегија коју је изабрао Путин омогућава да се све то догоди без тоталног уништења украјинске инфраструктуре. А жељу неких Украјинаца да наставе рат са Москаљима – више него успешно ликвидираћа глад, смрзавање и немање посла.

На крају свега, људи у Украјини биће ради свакој власти која им да посао, струју и грејање и осигура им безбедност. Чак и ако та безбедност буде москаљска.

У тим тренуцима, за становништво Украјине боја лентица неће играти никакву улогу. А оне малобројне инфициране мајданом, који се покажу непоправљивим сами Украјинци ће почети да лове и да бију. Са истом жестином са којом сада подржавају Мајдан. Разлог ће бити прост: „скакачи” ће бити препрека између њих и хране.

Победа Русије у рату са Западом на територији Украјине –достигнута по свом сценарију, а не по ни једној од три поменуте варијанте – значиће наставак евроазијских интеграција Русије. Притом, темпом који ће бити бржи него досадашњи.

А када Европска унија престане да буде друга економија света – све земље Источне Европе биће много спремније за сарадњу са новим лидером него са све слабијим аутасајдером…

Распад ће бити – рушење целог једног света. А то ће стајати великог новца, тачније – великих губитака. Много већих од тамо неких 20 милијарди долара за тамо неку Украјину.

Готово је, господо, нема више ништа бесплатно.

„Европа” је своје противнике, међу њима и Русију, отхранила и уздигла сама.

Сада је главно питање просто: или ће ЕУ и ММФ платити колико треба за очување функционалности украјинске војне машинерије ради настављања рата против Русије на територији Украјине до последњег Украјинца или… више неће бити саме Европе.

Не већ сутра. Чак и не до наредног пролећа. Тај процес ће потрајати неколико година. Само, после пораза „у Украјини” – он ће постати неповратан. А завршиће се сасвим предвидљиво.

Дакле, у чему Сорош није у праву?

Финансијер буквално гледа у сам корен. Овим је је потврдио своју репутацију веома умног, веома промућурног и веома прагматичног човека. Лично бих да му аплаудирам.

Јер, кад такав доказани и принципијелни противник какав је финанијски шпекулант Џорџ Сорош почиње да отворено алармира – то значи да Русија све ради правилно. Да је изабрана стратегија права и да води успеху.

Успеху у сваком смислу. Од евроазијског савеза до чувања живота милиона људи братског украјинског народа.

Аутор: Александар Запољскис, експерт за међународне односе

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

http://serbian.ruvr.ru/2014_11_25/Kiberberkut-obel.....miji-6662/

Киберберкут“ обелоданио документа која говоре о финансијској помоћи САД украјинској армији

Хакери из групе „Киберберкут“ јуче су саопштили да поседују тајна документа Стејт департмента која су се чувала на мобилном уређају који је припадао чиновнику из окружења потпредседника САД Џозефа Бајдена. Према речима чланова интернет–заједнице, тајна документа која дају представу о реалном обиму финансирања украјинске армије од стране Сједињених држава, добијена су били за време визита Бајдена Кијеву 20-21. новембра.

„Након изучавања само неколико материјала одаје се утисак да је војска Украјине једна од јединица Оружаних снага САД. Обими финансирања зачуђују својом величином, а пад украјинске војске – својом дубином. При томе, стотине хиљада долара стижу на персоналне рачуне војника и одређени официри их користе за лучну употребу“, - каже се у саопштењу постављеном на сајту „Киберберкута“.

У документу, у којем се налази потпис америчког председника Барака Обаме и државног секретара Џона Керија, каже се да Сједињене државе планирају да предају украјинској армији три контра-батеријска радара вредности 400 хиљада долара. Ипак, према речима хакера, то су „копејке, тј. центи, у поређењу са тиме шта министарство одбране Украјине у стварности добија од Вашингтона“.

Како се сазнало из обелодањених докумената, украјински одбрамбени ресор затражио је 30,7 милиона долара у својству војно-техничке помоћи. Од тог новца, требало би бити купљена средства везе, између осталог ранчеве радиостанице, системе навигације, системе за осматрање за бродове обалске страже, роботе за разминирања, униформе и личну опрему, приборе за ноћно осматрање, топловизоре и компјутерску опрему за Национални војни универзитет Украјине, саопштава ТАСС.

Осим тога, САД су издвојиле милион долара на изградњу лингвистичке лабораторије и закуп уџбеника за украјинске војнике. „Безусловно, то је управо оно што је тако очајнички потребно украјинским војним снагама. Енглески језик. Како би се наређења из Вашингтона брзо разумевала“, коментаришу акције америчких власти активисти „Киберберкута“.

Без обзира на то што у Вашингтону, као и пре, тврде о спремности да испоруче Украјини само небојеву војну помоћ, објављени материјали сведоче сасвим супротно.

Према мишљењу хакера, наведени подаци у документима о финансирању украјинске армије од стране Стејт департмента, потврда су тога да она постаје филијала Оружаних снага САД.

„400 јединица снајперских пушака, 2000 јединица аутоматских пушака, 720 ручних бомби, скоро 200 минобацача и више од 70.000 тона миниције за њих, 150 „Стингера“, 420 противтенковских ракета итд. – тако изгледа план Петра Порошенка за решавање конфликта на југоистоку“, закључују активисти „Киберберкута“

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2014
  • Poruke: 103

Хм, мислим да грешите и да се један конфликт не може посматрати одвојено или само у једном датом моменту већ да треба приступити мало дубљој анализи тако да се дође до чињеница зашто се нешто дешава.
Нећу да тврдим да ''замах крила лептира у Бразилу може проузроковати олују на Флориди'' иако постоји математички доказ али морате посматрати неки догађај у ширем контексту тако да ни у ком случају не може бити ''оф топик'' разматрање јесу ли украјинци наивчине јер су словени и истовремено тврдити да немају државотворну супстанцу јер су Руси као најбројнији народ државотворни као и Срби, Пољаци. Чеси, Словаци... Онда проистиче да су Словени државотворан народ па самим тим и Украјинци који имају право да кажу да јесу исто као и Хрвати који уистину јесу државотворни иако никад нису имали своју државу до ли фашистичке од пре 70 годиан и ове данас. Но ако узмемо у обзир да је минимум, само минимум, хрвата у ствари Србски народ који је кроз векове преумљен, као што се и данас покушава са остатком срба, онда они јесу државотворни да не идемо до податка да и они исти Словенски код носе у себи.

Зато, немојте да се љутите ако неко напише на форуму о Украјини текст у којем се износи нека тврдња или прича која вам на први поглед ни у ком случају нема везе са темом. Има само можда не располажете са довољном количином информација те би било лепо да онда замолите да вам тај појасни текст.

За крај две поуке које се односе и на мене:
1. Ко на брду ак и мало стоји више види но онај под брдом
2. Две главе знају више од једне

Свако добро

ПС.

Пример текста који на први поглед нема везе са дешавањима у Украјини:

KAKO JE MOSKVA POSTALA TREĆI RIM
Za postanak Ruske imperije ključni datum je 11. maj 330. godine kada je rimski iperator Konstantin odlučio da nova prestonica Rimske imperije bude na Bosforu u današnjem Istanbulu. Razlog je, verovatno, bio praktičan jer su preko Konstantinopolja rimski trgovci mogli najlakše da kontrolišu sav protok robe između Evrope i Azije, a posebno brodove. „Prolaznina“ odnosno taksa za prolaz robe koju su imperatori naplaćivali svim trgovcima za prolaz preko Bizantiuma bila je glavni izvor prihoda i za vladare i državnu kasu. Sama trgovina hranom i posebno solju (koja je bila neophodna za konzerviranje hrane) bila je najviše kontrolisna i svaka luka i geografska pozicija gde je išao put postala je naplatna rampa – carina.
Konstantinopolj je tako postao Drugi Rim koji se zbog svog geografskog položaja koji mu je omogućavao kontrolu najvećeg trgovačkog puta i ubiranje carine dugo održao kao imperija. Umesto titule cezara Vizantijci su koristili skraćenicu – car. Što je isto. IMPERIJE NESTAJU, ALI ZLATO JE VEČNO
Ali, nakon konačnog pada Carigrada 1453. zlatni vizantijski fondo (istočna hriščanska crkva) preseljen je u Moskvu. Reč “mosk” na arapskom znači sedište vere i Moskva je postala to novo sedište istočne ortodoksne crkve. Naime, 1453. Turci su uz pomoć trgovačkih porodica iz Venecije okupjenih oko vatikanskog fonda , pušteni u Evropu samo zato da bi pregazili Vizantiju. Tajni dogovor je napravljen sa sultanom Mehmedom II. Učinio je to Venecijancima naklonjeni (i potkupljeni?) papa Kalistus III (iz Španije). Tako je Moskva postala novo sedište fonda i novi Treći Rim, a Rusija je počela da se razvija sa ovom romanskom riznicom u novu istočnu imperiju. FORMIRANJE ROMANSKE DINASTIJE U RUSIJI
I nova dinastija koja je trebala da čuva ovaj rimski (romanski) fondo i održava dinastički kontinuitet imovine uspostavljena je tamo kao novi carski (cezarski) tron. Ivan IV Vasilijevič je postao Prvi ruski car (cezar) i to tako što se bogato oženio sa ćerkom rimskog (romanskog) trgovca i viteza Romana Jurijevića Zaharina. Uspostavljanjem Kuće Romanova ova porodica je postala zvanični čuvar zlatnog fonda Ortodoksne istočne crkve.

Сад да се вратимо у садашњост прескачићи крај 19-тог и почетак 20-ток века кад еј Русија претила да постане најразвијенија држава и тиме однесе победу на свим пољима те напокон подари целом човечанству слободу па су октобарском револуцијом католичка црква и трговци око ње успоставили неку врсту равнотеже спремајући се да је дотуку у другом светском рату али ту се појави Друг Стаљин који је одлучио да не игра тако да он буде газда у кући али слуга западу већ да он буде газда њима. Тешким напором су га зауставили тек укључењем и САД 1944 тако да је остала пат позиција до распада СССРа. Поново је Русија губилапозиције и повлачила се док ниеј дошао ВВ Путин и успоставио равнотежу. То с едогодило 2007 кад је одржао говор у Минхену. Од тог дана је Русија поново у офанзиви ...

Еvroazijskа ekonomskа zajednicа ...

Сад саберите 2 и 2 и ето вам Украјине и овај текст онда више није промашена темас већ гађа право у центар!

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32564

Sr.Stat. ::http://serbian.ruvr.ru/2014_11_25/Kiberberkut-obelodanio-dokumenta-koja-govore-o-finansijskoj-pomoci-SAD-ukrajinskoj-armiji-6662/
400 јединица снајперских пушака, 2000 јединица аутоматских пушака, 720 ручних бомби, скоро 200 минобацача и више од 70.000 тона миниције за њих, 150 „Стингера“, 420 противтенковских ракета итд. – тако изгледа план Петра Порошенка за решавање конфликта на југоистоку“, закључују активисти „Киберберкута“

ovaj deo teksta mi privuče najviše pažnju pa šta bi sa ukro rezervnom opremom i tehnikom kad ovu siću moraju na zapadu da nabavljaju Very Happy

offline
  • Pridružio: 16 Jun 2010
  • Poruke: 3152
  • Gde živiš: bela crkva banat

не знам је ли било. занимљиво виђење

http://voxbblog.blogspot.com/2014/11/rusija-ubrzano-gomila-zlatne-rezerve.html

http://voxbblog.blogspot.com/2014/11/putinova-zlat.....at-na.html

offline
  • Pridružio: 22 Avg 2014
  • Poruke: 99

pravda.rs/2014/11/26/diverzanti-napali-.....u-donbasu/ ,
Ima li ko vise informacija?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 652 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, bojank, Djokislav, djordje92sm, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Georgius, hyla, Kenanjoz, krkalon, Kubovac, kybonacci, mikki jons, milenko crazy north, Mixelotti, Panonsky, Romibrat, rovac, vlad4, yrraf