Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1994

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

СТРАТЕГИЈСКИ ОБУХВАТ: Рат САД против Русије и Кине
Пред нама се налази највећа нестабилност од времена Хладног рата. Који су њени узроци и да ли је мултиполарни свет успео да замени униполарни систем?

Када посечан грађанин било које државе на Балкану, па и целој Европи укључи дневник, чита новине или прича са пријатељем, барем у неком контексту се анализирају догађаји у Украјини и у свету. У западним верзијама ове теме помиње се експанзионизам Владимира Путина као главног кривца и извора нестабилности, док се у Русији целокупни ,,Запад” са ослонцем на САД представља као геополитичка опасност која прети како Русији, тако и остатку слободног света. Ова анализа ће покушати да прикаже један класичан пример обухвата у модерном добу какав до сада историја није имала прилике да забележи. Једна супер сила је покушала и за сада успева, у војном и геостратешком смислу, да окружи друге две светске силе, посредством мудре војно стационарне политике, технологије и вештих маневара. Када, како и понајвише где се то догодило, биће објашњено у даљем излагању.

Citat:О Аутору

Владимир Ракоњац је рођен 1992. године у Београду. Након што је завршио Војну гимназију, школовање наставља на Војној академији, смер војноелектронско инжењерство, модул – телекомуникације. Свере интересовања су му геополитика, војна историја, геостратегија и војна стратегија.


Стратегијски обухват представља један од најпожељнијих војних маневара, за онога ко га врши. Његов главни циљ је обухватање, посве јаког противника, ради добијања приступа његовим незаштићеним тачкама по боку и по дубини. Уколико се добро изврши, као крајњи резултат би се могло добити и тотално окруживање противника. То за последицу доноси његов пораз, често и његове рану предају без борбе, када види у каквој је безизлазној ситуацији. Последњи велики конфликт водећих супер-сила где су се овакви геостратешки маневри одвијали био је Хладни рат. Рат за који је речено да је готов, да припада давној прошлости и да симболизује ружну успомену која треба да се заборави. Но, да ове констатације нису тачне говори нам след догађаја који је почео почетком прошле деценије, а који траје и сада.

Године 2001.у сред рата у Авганистану, Бушова администрација је поднела захтев за разматрањем свих претњи Сједињеним Државама, како терористичких, конвенционалних, тако и нуклеарних. Пентагон је направио анализу и поднео извештај о временски ближим и даљим претњама по степену озбиљности. Иако текст извештаја никада није објављен, у његову садржину може се проникнути на основу предавања која су амерички генерали држали на цивилним универзитетима од 2007. Окосница тих предавања била је идеја да су будући конкуренти НАТО-у, Русија и Кина, напредовали у сваком војном погледу и да НАТО мора да настави да обуздава њихове претензије и њихову претњу светском, уређеном и демократском друштву. Међутим, да ли је та претња основана и какви су бити даљи кораци у циљу њеног потенцијалног савладавања?

Једина земља која је током прошле деценије са 4500 нуклеарних бојевих у служби могла да учини западну хемисферу ненасељивом била је Русија. Домет њених ракета је до дванест хиљада километара и већ тада су биле технолошки далеко напредније у односу на савременике. Иако у мањем броју, кинеске интерконтиненталне ракете ДФ-31А, са дометом до дванаест хиљада километара, представњале су такође озбиљну опасност. Штавише, ЦИА је проценила да ће почетком друге деценије Кина кренути масовну производњу и обимну модернизацију нуклеарног арсенала. Да се процена показала тачном, говори податак да је пре три године Кина приказала нову интерконтиненталну ракету ДФ-41 са дометом од 14000 км. Но, све то лидера униполарног света није смело да дочека неприпремљеног.

За почетак, амерички војни врх је Русију и Кину почео да третира као један ентитет. У преводу, добили су статус једне непријатељске, огромне, многољудне државе са великим буџетом и бројним нуклеарним бојевим главама. Затим су САД развиле систем против-ракетне одбране која за циљ има уништавање непријатељских нуклеарних ракета у фази лета, било да се бојеве главе налазе у почетној фази лета или изван атмосфере. СМ 3, ракете које су носиоци те одбране су монтиране на крстарице у склопу Ејџис система. Те крстарице данас патролирају свим морима, изузев Црног, Балтичког, Северног, Источно и Западно кинеског мора. Уколоко би ове крстарице у већем броју биле присутне у поменутим морима одузеле би осамдесет процената руског и кинеског нуклеарног капацитета. Другим речима, ове ракете са својим радиусом деловања од хиљаду километара, би могле оборити интерконитенталну нуклеарну балистичку ракету изнад територије неке од ове две земље. Европски, копнени део против-ракетног система одбране намењен окруживању опонената смештен је у Пољској. Поред тога, део снага за брзо реаговање укључујући ловачке ескадриле, ситуиран је у Норвешкој и земљама Балтика. На примедбу руског државног врха да је та копнена инсталација уперена против руског нуклеарног арсенала и да би требало Русији дати увид у рад тог дела система Евроске против ракетне одбране (ЕвроПРО), САД су категорично одбиле, са образложењем да он „брани савезнике у Европи од могућег напада балистичким нападима из Ирана“.



Упркос великом напретку, за наставак успешног опкољавања било је потребно активирати још НАТО и Пацифичких савезника ради постављања још копнених система и центара за рано упозоравање. Да би се такав план остварио, било је неопходно представити Русију и Кину као претње за своје окружење. У пролеће 2012.-е морнарица САД-а покренула већи број патрола Ејџис крстарица у Јужном и Источном кинеском мору. Кина је то схватила као директну претњу. Зато је као одговор изнела претензије ка острвима које се налазе у средишту оба мора, која притом могу да се искористе као војне базе за контолу ових мора. Као што су амерички стратези и предвидели, ове кинеске потезе су друге азијске земаље схватиле као директну претњу, као експресију кинеских импералних претензија и тежњу за контролом поморских путева. План је успео, Американци су тиме нашли нове савезнике у виду Јужне Кореје, Јапана, Тајвана, Аустралије и потенцијално Филипина, Вијетнама и Индије. Данас је Ејџис систем потпуно оперативан у Јапану док се са Јужном Корејом воде интензивни преговори. Један део стратешке поставке је био готов.

Са друге стране руски проблем још није био решен. Био је потребан смео и одлучан потез који би додатно приближио ПРО руским границама. Решење се наметнуло само. Велика држава, богата ресурсима, са лошим животним стандардом и неспособним државним руководством у лику Украјне била је прилика која се морала искористити. Ако би Сједињене Државе могле пребацити ову четрдесето-милионску земљу у табор НАТО-а, добиле би посредну контролу над Кримом и имале отворена врата да своју флоту распореде у Црном мору. Тиме би десетогодишњи напори били готови без испаљеног метка. Југ Русије би се аутоматски ставио под кишобран америчког против-ракетног штита, а униполарни систем би остао стабилан још много деценија.


Но, да ствари не буду тако једноставне своје напоре улажу и Русија и Кина. Русија је успела да поврати контролу над Кримом и макар на одређено време натерала главног опонента да јужни део ЕвроПРО-а смести мало даље, у Румунију. Такође, Руска Дума улаже огромни део војног буџета у модернизацију како Црноморске, тако и осталих флота. У међувремену, руски нуклеарни арсенал је проширен за можда и две најбоље интеркониненталне ракете на свету Булаву (намењену за подморнице) и Јарс, за које се верује да могу да прођу поред свих противракетних система на свету. На другој страни, Кина такође улаже огромна средства у своје противракенте системе и своју флоту. Ова држава, после Америке, има други по величини војни буџет на свету, најмногољуднију војску и ефективне војне капацитете за борбу у космосу. Све то оставља ове, сада блиске партнере у позицију која обећава.

Данас, јануара 2015. дошли смо у ситуацију да је Русија јасно показала своје агресорско лице, док Кина није могла да обузда своје освајачке аспирације. Сједињене Америчке Државе су у великој мери успеле у својој обухватној намери. Европски фронт је формиран, Пацифик утврђен, Блиски исток пожељно нестабилан, док Авганистан представља базу на коју може и даље да се рачуна. Уз помоћ дипломатских и економских притисака на Русију и по могућству, успешне организације оркестрираних револуција, овај план би био највећи стратегијски успех у историји људске цивилизације. Када погледамо са војне тачке гледишта Русија и Кина су у стратегијској дефанзиви са потребом за новим савезима. Наоружавање је у току, а пребацивање одговорности за изазивање глобалних криза је учестало. Долазећи период доноси нешто сасвим ново, али у једну чињеницу треба остати апсолутно уверен – униполарни систем са Сједињеним државама на челу, се неће предати без борбе.

(akademskikrug.rs)
http://akademskikrug.rs/strategijski-obuhvat/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Jul 2014
  • Poruke: 139

fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/sad-spre.....-porosenka

Ovakav ili sličan scenario ne bi me iznenadio, ali mislim da je realnija neka katastrofa slična pelenu (černobilju), koja bi izvukla amere iz živog blata ukrajine



offline
  • aca018 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 12 Nov 2014
  • Poruke: 24

zanimljiva karta...partizanske aktivnosti u ist.ukrajini. apropo prethodnim diskusijama oko stepena naklonosti naroda ideji novorusije

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

aca018 ::zanimljiva karta...partizanske aktivnosti u ist.ukrajini. apropo prethodnim diskusijama oko stepena naklonosti naroda ideji novorusije

daj link.

offline
  • Pridružio: 10 Jun 2014
  • Poruke: 336

Izdajnik ::cottus gobio ::alexey ::...
Елем, по социјалним мрежама Новоруси тврде да је "котао" око Дебаљцева затворен.

Mironivski -> Gladosovo -> Dolomitne -> Travnevo -> Novolugansk -> Svitlodarsk -> Krasni Pahar, ako je tačno stvarno je džep postao kotao. Procena je da je u kotlu do 8000 Ukra, podsećanja radi u Ilovajsku ih je bilo 5500.


zao mi je opet biti Crni Petar ali nema nigdje potvrde.

...........

Ja do sada nisam imao običaj da direktno odgovaram na tvoje poruke:
To što ti nisi pročitao na nekom forumu, sajtu ili novinama ne znači nikakvu potvrdu.
Iskreno, ako me interesuju švajcarski, nemački ili francuski izvori umem da koristim online translator. Nijedan tvoj izvor nema novinara na terenu, najbliži nemački novinar je u Kijevu, 500 km od dešavanja.
Ukrajinci sa javljanjem gubitaka po pravilu kasne 3-4 dana.
Stvar je prosta: nemam razloga da čekam potvrdu od ukrajinskih izvora. Na ovom forumu se 7 dana vodila rasprava da li je aerodrom oslobođen 18.01.2015. Tek kada se pojavio video sa nakamarisanim ukrima, odjednom se Kijev setio da je izgubio aerodrom. Sad samo treba sačekati par dana da se sete i ostalog.
Dovoljno sam pismen pa znam da je u evropskoj tradiciji "saslušaj i drugu stranu" ali ako konstantno lažu već 20 godina, potvrde sa nekog bloga ili foruma meni ne trebaju.
Tako dok "potvrda" stigne npr. do Marine Le Pen na njenom sajtu koji često citiraš, mi to ovde već znamo, ako ništa drugo i oni prevode pro-ruske izvore i čekaju da Kijev stidljivo to objavi.
Citat:Nasa Ofenziva je zastala.
Argumentum ad hominem: Kako znaš da je zastala, ima li potvrde kod tvojih "izvora" ili si ovo ti zaključio sam. Lepo je biti Toma Akvinski, ali ne ide.

Izdajnik ::...
Ukrainci kukaju.
Izgleda opet napad na Popasnaya.

Kako kad je "ofenziva zastala" Smile

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

http://translate.google.ch/translate?hl=hr&sl=ru&u=http://lb.ua/&prev=search

Ukrainci kukaju.


Izgleda opet napad na Popasnaya.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201501242352-uvdp.htm
Ukri naciljali svoju kolonu...

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

http://youtu.be/mh_PpNkt-Qk
Tenkovska kolona LNR,prema Strahanovu...

offline
  • Pridružio: 07 Apr 2012
  • Poruke: 1474
  • Gde živiš: Iznad zvijezda

Popravljanje zarobljene ukropske tehnike.






offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

http://youtu.be/4Nr5IK0vF50
Pustite decu Porosenka da ratuju...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 847 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 8 sakrivenih i 795 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Alexandar-1973, Areal84, babaroga, Boris90, debeli, Dimitrise93, esx66, FileFinder, FOX, GandorCC, Goran 0000, Griffon vulture, hologram, HrcAk47, Karla, Kubovac, kybonacci, ladro, mackenzie, Marko Marković, Mercury, milutin134, MiroslavD, mrav pesadinac, nemkea71, nikoladim, NoOneEver Dreams, ostoja, panzerwaffe, powSrb, Ripanjac, royst33, slonic_tonic, Srle993, Tvrtko I, VJ, vladaa012, xoxxvelja, zeo, Šraf, šumar bk2, 1107