Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2304

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

thunder ::Dosta se spominju bataljoni ukrajinske vojske: bataljon Azov, bataljon Donbas.....itd. To su valjda neki samostalni bataljoni? Zna li neko koliko je formacijski brojno stanje takvih bataljona u trenutku formiranja?
I dva zapažanja. Rat u Donbasu je na veliku scenu vratio raketnu artiljeriju. Gradovi, Smerčevi i ostala čuda ,uz pametnu taktiku i ostala sredstva, su bili dobitna kombinacija. Ali je i pokazao da su ovi BTR-ovi (kao i njihovi pandani) čisto njesra i bacanje para. U borbama stradaju prvi i vrijede koliko čir na dupetu. Protiv-oklopna sredstva i taktika upotrebe su toliko usavršeni da nemaju šanse za preživljavanje. Ni američki Strajkeri se nisu puno bolje proveli u Iraku. Još natakare na njih kupole sa optikom od milion i više eura.

Slatko si me nasmejeo Ziveli BTR-ovi su dobri samo niko nije kriv ovim Ukrajincima sto ih poredjaju nasred livade ili puta pa ih VBR-ovi poklope. Njihova primarna upotreba i nije da ulaze u direkni okrsaj vec da prevezu pesadiju do mesta borbe i tutanj, ili da na brzinu izvuku odelenje i opet tutanj.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Jan 2015
  • Poruke: 241

Ala smoriše ovi što više veruju BBC i CNN, nego Zaharčenku.
Znači od grupe od preko 12.000 vojnika i čopora tehnike, poginulo 14. ukra i X hiljada Rusa?
Nema snimaka, nema NATO mrtvaca?
Gde su NATO-vci, a ispod toga 600 Poljaka puklo ki duleci...
I da su ih snimali, naravno takvi bi rekli: "Nije! To je mrtav neki čiča iz Debaljceva, pa ga zli i lažljivi Rusi, što lažu po celom svetu i prljaju ceo svet, obukli u NATO džoke..."

Slažem se, nema više NATO-a u Debaljcevu. Kada je NATO toliko moćan, a što ne bombarduje Rusiju, ili bar Novorusiju? Što šalje istorijski nepismene da pričaju svakakve ...? Pa se zagadi tema pričanjem gradiva za OSNOVU praćenja ove teme. Pustite ih da misle svojom glavom i realno-racionalno-objektivnom-zdravom glavicom, to mu dođe ko lek...

Idemo dalje.
Gledao sam poodavno mapu oko Donjecka (a sad za inat ne mogu da je nađem...). Čini mi se da je vrlo nezgodno ići na čišćenje Avdeevke i Peskija i tih mesta, jer si na udaru sa strana i to OPASNO! A ako se to ne očisti, gađaće marve Donjeck i dalje. Znači trebalo bi prvo napraviti veće obuhvate, jer su ta mesta baš oko centra ukupnog fronta (dovlačenje jedinica, koliko se sećam puteva puno - lako). Znači verovatno do potpunog obuhvata iznad Luganska i odozdo od Marijupolja, teško će neko ići "na cev" iz pravca npr. aerodroma Donjeck? A drugo, ukopali su se imbecili u samom naselju (u Debaljcevu nisu...), pa bi to značilo i civilne žrtve. Veći obuhvat kvadratno veće snage - sitniji sa korenom... Ne znam, u Debaljcevu su ih prvo opkolili, a zatim (paralelno) ostavili bez municije, a posle urnebesnog artiljerijskog klanja i danonoćnog "čačkanja", više nije imao ko ni da ih dočeka. Svetlodarsk je koliko zgodan (ono jezero za leđima), toliko i nezgodan (sužen si i ti za pravac), ja bih to izbegao... za sada. Verovatno će ići na: "Zrno po zrno pogača" - dođe najjeftinije i najsigurnije, a razara protivnika po svim elementima.
Videćemo i učićemo (kao do sada).
Neka Novorusima Bog pomogne da reše sve te dileme.



offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3637

Зачистка северной части Дебальцево ополченцами ДНР
Чишћење северног дела Дебаљцева


Дебальцево полностью перешло под контроль ополчения
Дебаљцево под пуном контролом ополченаца



Има још снимака на том каналу(SputnikTV) па ко хоће да гледа...
Tekst za link

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2014
  • Poruke: 70

Jovan Nenad ::thunder ::Dosta se spominju bataljoni ukrajinske vojske: bataljon Azov, bataljon Donbas.....itd. To su valjda neki samostalni bataljoni? Zna li neko koliko je formacijski brojno stanje takvih bataljona u trenutku formiranja?



Dobro pitanje. Bataljoni, Donbas, Krivbas, Kijev, Azov (sada puk valjda) i dr. Koliko je brojno stanje tih bataljona? Da li predstavljaju uopšte neki faktor u nastavku konflikta?


Brojno stanje Question

Vrlo tesko utvrditi, mislim da ni sami ne znaju jer se svakodnevno mjenja. Laughing

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2006
  • Poruke: 421

Koliko se toga odigralo u ovoj Ukroruini za ovih godinu dana, ima da se napisu desetine knjiga, svakakvih oblasti i tema. Licno posle Minsk-1 sam bio poprilicno skeptican za Donbas, licilo mi je na zapadnu taktiku kreni-stani, uglavnom smo svi videli kako se to zavrsava, nikada dobro za protivnike zapada, cak je i na ovom forumu dosta o tome pisano. Medjutim videli smo upravo suprotno, DNR i LNR su dosta vojno-takticki napredovali, Kijev je ostao isti Smile Posto ovo nije forum od onih koji samo gleda buducnost Smile mozemo se setiti kako su pametno odigrali povlacenje pobunjenici i koliko glupo to nisu uradili ukropi, svaka cast onome ko smatra da Kijev nije doziveo ovih dana poraz kakav se retko vidja, od blamiranja Potrosenka koji kao zove da proveri da li ima ili nema kotla (mislim da razumem kada laze svoj narod, ipak je on politicar) ali da laze Merkelovu ili onog francuza, e to je vec epski, do desetkovanja sto vojnika sto tehnike, poredjenje necega sa Staljingradom i ''Ni korak nazad'' direktivom je smesno, makar za ovaj forum, za B92 me ne zanima, a ne bi trebalo to ni da se spominje ovde, ipak je ovo forum makar za klasu iznad, tako da molim sve ucesnike u ovoj temi da nas postede uporedjivanja sa drugim forumima.
Zaista je neverovatna kolicina, ne mogu reci amaterizma, to bi bila blaga rec, gluposti kod vojnih vodja Ukroruine, ali bez preterivanja neverovatna, prodavati godinu dana istu foru iznova i iznova je dokaz neopevane gluposti. Mislim svaka cast pobunjenicima, mozda sada reci i armiji Donabasa, na ovome sto rade ali odgovor Kijeva je presmesan, i dalje ne mogu verovati da zemlja od 50 mil. ima tako ocajnu taktiku i strategiju. Ne kontam sta ce ovi Ameri kao da pomognu Kijevu, koja bre crna obuka vojnika, ovde sve oficire treba vratiti u skolske klupe, od 1. razreda osnovne pa ispocetka. Nece Kijevu pomoci ni sva mudrost zapada bude li ovako bilo i dalje, ne dao Bog da Minsk-2 propadne ima da tek gledamo blamiranje ''vojske'' Ukroruine. Doduse pricao sam pre neki dan sa generalom, srpski, izvaredan vojni diplomata, nekoliko knjiga objavio, kaze mi covek malo Natovci pomazu Kijevu da se resi starog naoruzanja pa kasnije da kupuje od njih Smile Ima istine, sada ostanes bez svega a onda ides u Belu kucu ili Berlin da kukas i molis za nove tenkice na rate Smile naci ce oni pare da se jednog dana ponove sa novim leopardima makar sve zivo rasprodali po zemlji u privatizacijama, krenuce od gasovoda Smile

offline
  • Pridružio: 04 Feb 2015
  • Poruke: 9
  • Gde živiš: Beograd

Овај форум се показао као врло озбиљан, пре свега захваљујући модераторима, као и осталим компетентним људима, али биће још далеко озбиљнији уколико се буде престало са одговарањем на провокације појединих чланова, који уз то што су другачије политичке орјентације у односу на већину форумаша, имају и крајње неаргументоване ставове, а категорички одбијају ревизију истих, уз контра аргументацију по принципу " ја у клин, он у плочу". Ја приступам потпуном игнорисању тих чланова форума, а био бих срећан кад би ме у томе што већи број форумаша следио, јер се тиме неће заузимати странице бесомучним препуцавањем, и остаће више места за конкретне информације са терена.

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2014
  • Poruke: 183

Gospodin sa nikom Miljan je ako ne grešim, uspeo u svojoj nakani, dve strane su potrošene na objašnjavanje I pokušaj dovođenja u "vinkl", neću reći da je troll.
Ima svoje mišljenje koje je utemeljeno u međunarodnom pravu I stavovima "međunarodne zajednice" -UN.
To bi bilo sasvim legitimno da nije selektivno, i da nije pogled daltoniste.
Pređašnja liga naroda je bila daleko poštenija organizacija sa mnogo manje "ingerencija" nego ova prevara koja služi samo velikim silama da svom narodu (kojem uzgred mogu da prodaju bajku o tri praseta kao stvarni događaj) uz propagandu opravdaju neku intervenciju, osvajanje, prevrat, ubijanje.

Zato je potrebno I dalje misliti o tom narodu u DNR I LNR, kao I u ostalom delu Ukrajine, zato je I dalje potrebno pisati o uzrocima ovog sukoba, o podstrekačima.
Velika su razaranja u Donbasu a zamislite samo decu I podrume, sirene koje označavaju početak granatiranja (bombardovanja), zvuči I poznato I grozno.
Ni malo ne žalim fašiste I plaćenike, ali mobilizovane Ukr vojnike, da, žalim.
Narod Donbasa se digao da se zaštiiti od fašista koji su između ostalog žive ljude spalili u Odesi I protiv nacista iz SŠA.

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2015
  • Poruke: 1524

Zahačenko, intervju:


Interesantan video, ako ovde ima bilo čega interesantnog, o ratnim dejstvima u Donbasu:

offline
  • Pridružio: 05 Nov 2012
  • Poruke: 622

ej ubiste sa moralisanjem,ovaj jedan se ubi da objasni kako rusi ucestvuju na stranu novorusa,da prijatelju ima rusa ali ne vojske,vec razne unutrasnje vojske i paravojne formacije(da ne bude zabune,ne arkan i takvi tipovi,vec zakonom predvidjene paravojne strukture,proguglaj malo po netu i shvaticete sta pricam;indijci su to digli do savresenstva)guraju im municiju,da ali samo specificne namene u travniku(lugansku) vec postoji fabrika municije i sta mislis da to ne radi punom parom.u vezi uniformi naci-garda nosi nato uniforme jer nisu dobili od vojske(a mozda ima drugog znacenja,jer su na nagovor zapada napravljeni naci-bataljoni)
azov i jedinice u marijopolju placa ahmetov da mu cuvaju grad jer su tamo njegove najvece fabrike(postoji mogucnost i njegove dvostruke igre)
od novoazovska do luganska ima 300 km,od marijupolja do srece ima 950 km(obilaznim putem)logistika ubija ukre,svi su pisali da da slabo rade diverzanti na strani novorusa,a pogledajte mete u zadnjih mesec dana sve rezervoari sa naftom,ako nema nafte nema ni pokreta,sedis u rovu i dozivis opkoljene ni kriv ni duzan
kad se budi neka nova sila ili se vraca na zasluzeni pijadestal uvek se desavaju sranja po svetu,pre 10 godina rusija je bila siromasno drustvo za 10 godina ona se pita i bez nje ne moze nista da prodje
zorge banuj malo ove moraliste ubise temu

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 1401

@zoran-ruma

Licno, vise mislim da je prica o unistavanju oruzja i novom NATO oruzju, bliza Srbiji nego Ukrajini.

S obzirom da se u Ukrajini opet sprema novi drzavni udar mislim da ce posle toga nastupiti podela UA na zapadni i pro-ruski deo. Samo ostaje da se vidi koliko je Rusija u ovom trenutku jaka. Uspela je da totalno slomi UA vojsku, ali ostaje pitanje da li ce se zaustaviti na Novorusiji (Harkov - Odesa) ili ce uzeti i centralnu Ukrajinu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&....._id=960382

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1273 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 8 sakrivenih i 1219 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, Apok, babaroga, bagor10, Bojan85, Bubimir, cavatina, comi_pfc, CrazyDiablo, djboj, DonRumataEstorski, dule10savic, GandorCC, Georgius, GORDI, ivicasimo, Još malo pa deda, Kubovac, kybonacci, M1los, moldway, mrvica78, muaddib, nenad81, NoOneEver Dreams, nuke92, Panter, Parker, pein, procesor, shaja1, SR-3m, Srky Boy, Srle993, stalja, Stoilkovic, vathra, virked, VJ, vlad4, vladaa012, vladulns, voja64, wizzardone, zdrebac, zillbg