POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

26

POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Hajde da vidimo da li c/b verzija slike može biti od koristi...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28453
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Tu mora da je kroz ”meso” sprovedena žica. Ovde se jasno vidi da ne ide spoljaOstaje nejasno da li postoji oplata oko b/g. Ako postoji ostatak puta je kao kod Bumbara, ispod oplate pa kroz strujnu cev.offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Često ovi filmovi pokazuju svašta a kriju nešto ali bi uvek mogu poslužiti kao neki početak. Evo kako je prikazana končanica u filmu:Sa termovizijom:Vidi se skala daljine 1 do 5 ispod markera u obliku slova T. Vrednosti predstavljaju km. E kada se ovde odredi udaljenost vrednost se unosi u lanser postavljanjem regulatora na lanseru na korespodentni broj.Vidimo da postoji 0 i to je pozicija za neposrednu borbu. Pozicije bi trebalo da određuju šemu leta raketa postavljanjem regulatora na odgovarajuću poziciju i da ogovaraju daljinama po sledećem:

0=100 m do 200m
1= 200 m do 2000 m
2= 2000 m do 3000 m
3= 3000 m do 4000 m
4= 4000 m do 5000 m
5= 5000 m do 5500 m

Dakle 6 različitih šemi leta, pri čemu 0 je pravolinijsko kretanje rakete. E sada ovo nisam ja smislio nego sam otišao na link ka blogu koji je postavio anwaralsharrad. Pošto je tekst na arapskom probao sam da nekako razlučim i kombinujem prevode pošto su automatski prevodioci zlo neopevano ali malo jedan jezik malo drugi pa zaključih nešto nadam se ne pogrešno. Sam blog je praktično uputstvo za upotrebu postavljano na mreži.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

Tih prvih 200 m pravolinijskog kretanja , a i još koji metar iza toga su ok , ako buster radi jednu sekundu i to nagura na 300m/s znači ubrzava sa 30 g, i u toj prvoj sekundi pređe 150 m , plus koji metar jer se buster ne pali odmah već dok se malo makne od lansera .

Kod drugih sustava je u prve dvije sekunde vidno polje optike i IC tragača široko , tako da pretpostavljam da je i ovdje , u prve dvije sekunde laser puca dosta široko kako bi raketa zajahala na snop , a i daje šansu onoj drugoj raketi koja uletava sa strane da i ona zajaši.

Treba potražiti i potvrditi da li se kod malih dometa mijenja elevacija lansera , odnosno da li snop drži raketu visoko iznad ciljeva .

Sve mi se čini da treba i više od 200 m da bi se sustav stabilizirao.

Trebamo imati na umu da je kod 200 m/s raspoloživi tlak za komande 0,25 bara znači upola manji od onog na brzini krstarenja , a kod tih dinamičkih sustava se tlak dovodi u obje komore i krilca su u srednjem položaju kad je tlak u obje komore isti , odnosno polovični od maksimalnog , tako da po mom dok nema 300 m/s Kornet drži krilca blokirana , međutim ni taj se elemenat ne prepoznaje na fotkama , čak ni na crno bijeloj koja je puno jasnija od one ofarbane.Pokušavam eleiminirati elemente koje prepoznajem , a ostaviti ono za raspravu

1 dno motora
2 škrge za ispuh zraka , trebalo bi ih biti 4 komada
3 dio koji ne prepoznajem i ne uklapa mi se u neke vizije kako to sve radi
4 membrana odnosno okrugli disk koji je vazan na osovinu krilaca , po mome se ta membrana slobodno klati unutar cilindrićnog prostora glave , i komprimirani zrak slobodno prolazi pored tog diska .

5 tork motor ili dva elektromagneta koji preko nekih interceptora prekrivaju škrge za zrak . prekrivanjem odnosno prigušivanjem dviju škrga u tom prostoru tlak raste , dok se pri tome na druge dvije škrge to prigušivanje smanjuje i tu tlak pada , uslijed razlike tlakova disk se nagne na jednu stranu i krilce dobije zakret .

6 . prstenasta zona za prolaz zraka između male kumulativke i balističke kape, po mome je ta zona na 0,5 bara .

Taj se tlak vjerojatno koristi i za armiranje upaljača , to bi moglo biti dovoljno prvo 30 g ubrzanja , a nakon toga tlak , o tom upaljaču ne znamo ništa , a navodno se onaj drugi na velikoj glavi pali sa zadrškom , malo mi je to sve li -la , ne vidim neku komunikaciju među upaljačima , ali na tim presjecima se obično ni ne vidi sve , dok ne iskopamo neku knjigu makar i na arapskom , mislim da smo došli do zida

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Prema tekstu kako se lanser sastavi posle se ne dira se ništa na njemu. Međutim promaklo mi je u tekstu nešto moguće bitno. Kako tamo stoji, ako se na bilo kojoj udaljenosti ne može da se sa potpunom sigurnošću utvrdi potrebna vrednost koja treba da se unese u lanser iz nekog razloga, a cilj je nanišanjen, kao poslednja preostala opcija gađanja je da se regulator postavlja u poziciju 0 i vrši ispaljivanje pri čemu raketa leti pravolinijski po nišanskoj liniji do cilja.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

To je dobar podatak , znači da je kut lansiranja rakete takav da ona na tih prvih 200 m ne ode iznad 5 m , odnosno ako i ode vrati se u vidno polje optike odnosno u ravninu nišanjenja kako bi je laser preuzeo ako je putanja niska , a ako je putanja visoka onda je osa lasera dignuta iznad horizonta ali opet u okvirima tih 5 m kako bi raketa zajahala.

Dosta se tu stvari odvija u toj prvoj i drugoj sekundi leta , nakon toga se laserski snop suzi , bilo bi zgodno saznati da li ga sužava još koji put ako leti na 5000m

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28453
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Evo slike kako se preko modulatora šalju signali ”oku” na raketi i šta ono vidi, a sve je iz teksta o 9M119 pa možda i pomogne. Kompletni skenovi su ovde

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25432

Momci svaka VAM dala na ovako stručnom pristupu u elaboriranju nečega što sam samo mislio da makar malo poznajem ali ste mi VI pokazali sva moja neznanja i na tome VAM HVALA.
PS.
Ova i slične teme su vrh zbog čega vredi biti na forumu a ne dangubiti uz TV ili na silnim drugim za men lošim izvorima znanja..

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Nekoliko slika sa pominjanog bloga, Kornet, Hamvi i par simpatičnih mladića...

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5335

Mislim da sam nanjušio trag...Ovo vuče na Kornet, odnosno miksom nekoliko rješenja se došlo do konačnog.

Sve je to jedna te ista ekipa, već spomenuti Šipunov, Zaharov, Zljibin i Fimuškin.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 626 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 616 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BORUTUS, Chainsaw, crnitrn, doklevise, dragoljub11987, Kriglord, milan.vukovic, radionica1