POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

24

POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5335

Možda će i ovo malo pomoći.

http://www.freepatent.ru/patents/2297588

Podpisnik opet A.G.Šipunov pa me ne bi iznenadilo da je i ovo na neki način implementirano u Kornet.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28453
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

raketaš ::Aramis imaš li kakav opis ove sheme , ja sam to u prethodnom postu pokušao dosta banalno objasniti nastajanje matrice i kodiranje iste , ali nemam ni shema ni opisa
Na žalost, negde sam iskopao ovu šemu, ali propratni tekst je bio na nekom nerazumljivom jeziku i pismu, mislim da je bio vijetnamski. Mislim i da je u pitanju 9M119 Refleks.offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Par krupnih planova sistema upravljanja...

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

aramis s ::Evo šeme vođenja po laserskom snopuMislim da si u pravu , da se radi o Refleksu , i jednoj vrlo pojednostavljenoj shemi , do te mjere da od dva kodirajuča diska prikazuju samo jedan .

Ja sam u prethodnom postu zamislio da se osa lasera fizički otklanja za neki mali kut od optičke ose kako bi osvijetlio neko polje na ekranu i pri tome odsvirao neki ton. To odmicanje korak po korak tražilo dosta energije i bilo bi relativno sporo , a osim toga veličina tog koraka se mora mijenjati , nije isto da li se osa lasera pomaknula za 1 lučnu minutu kad je raketa udaljena 500 m ili 5000m. Od prvih varijanti sa koračnim motorima , došlo se do piezo kristala i piezo aktuatora koji zaista fizički pomjeraju osu rubinskog lasera za par mikrona . ( danas već postoje piezo aktuatori za otvaranje brizgaljki za gorivo na automobilima)

U vrijeme kad je nastajao Refleks odnosno Kornet rusi su se odlučili za pomjeranje snopa ose laserskog snopa , zrcalima, prizmama , odnosno staklenim diskovima sa crnim i prozirnim poljima .

Ta dva staklena diska se vrte sinkrono i projeciraju laserski snop na ekran po jednoj Arhimedovoj spirali i to tako da su tonovi koje svira na vanjskim krugovima spirale visokih frekvancija , kako se snop sužava frekvencije su sve niže .

Kad snop pogodi raketu ona čuje ton , i teži da se kreče u smjeru nižih tonova , tako da bez obzira na kom dijelu ekrana , zamišljene mete , snop pogodi raketu ona uvijek teži ka nižim tonovima , a to je centar snopa.

Diskovi se okreću mislim sa 6000 okretaja u minuti , tako da je raketa 100 puta u sekundi pogođena laserom , senzor na raketi i elektronika je banalno jednostavna , nema tu mikro čipova ni procesora , što je i tradicija sovjetskih odnosno ruskih raketa . Ono što leti i što je jednokratno to mora biti jednostavno i jeftino .


Snop , arhimedova spirala je prvih par sekundi velika , vidimo da i raketa sekundu dvije od lansiranja leti isto po velikoj spirali , kasnije se taj snop suzi da bi na kraju bio cca 5 metara promjera.

Snop drži raketu visoko barem 5 metara iznad zemlje, tako da tenk ne osjeti da se nalazi u snopu i tek sekundu dvije prije cilja snop se spušta u ravninu tenka .

Ta široka spirala na početku daje mogućnost da se lansiraju dvije rakete sa razmakom od koje desetinke sekunde , tako da obje udaraju u isti cilj , prva oguli aktivni oklop , a druga ga dokusuri.

Pukovniče tvoj post je na tragu toga da se sa dva topa ili dva lansera puca u tenk ali samo jedan vodi raketu, zbog toga što raketa koja dolazi sa strane nije u snopu ima malu zadršku sa otvaranjem mrdalica dok ne uđe u snop , a dalje nastavlja za onom koja je već u snopu.

To je jedna cijela nova filozofija ( doktrina ) upravljanja i ratovanja koja po ruskim stavovima ima smisla

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Iz filma, tehnika "dva u jedan"...


offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

Zapazio sam tu scenu , i dugo razmišljam o njoj , nikako mi se ne uklapa u rusku doktrinu ratovanja odnosno u ciljeve koje su imali konstruktori u Tuli kad su počeli razvoj ovog laserskog sustava kojeg pokušavam demistificirati.

Ta koncepcija dvije na jednog sa razmakom od cca 30 m, odnosno 0,1 sekunde razlike u lansiranju je zapravo glavna fora kod svih tih ruskih sustava , e sad da li je to u startu bio cilj ili je to palo s neba kao poklon to ne možemo znati , ali zavrijeđuje našu pažnju.

Dakle što se događa u trenutku kad je raketa 500-600 metara od tenka , rekoh snop je visoko , dovoljno visoko da projecirana slika arhimedove spirale ne puca po kupoli tenka , a ako se i dogodi da laser puca po tenku njegovi senzori čuju visoke tonove , a to samo znači da je tu negdje prisutan Kornet , i da je visoko , barem 2-3 m iznad , što automatski znači da taj tenk nije cilj i da se ne uključuju kontramjere .

Kad prema proračunu vremena leta programataor preko elektromotora i reduktora ( vidi se na aramisovoj slici ) zakrene prizmu i spusti snop , poravna osu lasera sa optičkom osom , tada senzori na tenku čuju niske tonove i to je znak za uzbunu i kontra mjere , ali koje kontra mjere ????

Posada tenka skoro pa ne može ništa , zadimljavanje ili paljenje bljeskalica , može poremetiti nišanđiju početnika , ali u toj zadnjoj sekundi on da ne poduzme ništa , samo da makne ruke sa kotačića optička osa ostaje stabilna i raketa pogađa cilj , aktivira aktivnu zaštitu na tenku i u taj pičvajz za tren oka uletava druga raketa..

Ima tih scena na filmovima kad uletavaju dvije rakete jedna za drugom ali to je sve sa jednog laserskog snopa , i takvih raketa koje piće jedna za drugom jašući na istom snopu može biti više, poput rafala iz VBR a .

Scena o kojoj govorimo da su dvije rakete sa dva snopa ispaljene na isti cilj dovodi u pitanje cijelu koncepciju , to bi značilo da postoji neki ključ neka šifra , neki algoritam po kojem raketa zna da se nalazi u svom snopu ... to je komplikacija koju si rusi ne bi dozvolili bar ne tada kad su nastajali korneti.

Tu su komplikaciju sebi redovito priuštili ameri sa svojim konceptom vođenja raketa po metodi osvetljavanja cilja laserom i IC tragačem u raketi , o čemu smo već pisali na ovoj temi , to se bez sofisticirane elektronike i i mikrokompjutera u raketi ne može napraviti , dok kod Korneta u staroj ruskoj maniri imamo par otpornika i tranzistora koji sve odrade.

Da sad ne ulazim puno u elektroniku i automatiku , ali na bazi znanja iz srednje škole se može shvatiti genijalnost kojom je to sve napravljeno . Prijemnik u raketi prima tu glazbu koju mu svira bazna stanica , i neka je za primjer raketa na krajnjim krugovima Arhimedove spirale znači prima visoke tonove , u jednom frekventno analognom pretvaraču se ti visoki tonovi pretvaraju u napon kojim se puni kondenzator , time je raketa zapamtila u kom se krugu spirale nalazi , a visoki ton kojeg čuje odnosno visoki napon u kondenzatoru znači i visoki napon na komandama za skretanje , znači proporcionalno tom naponu u odnosu na nulu , veliki otklon na krilcima . Taj član u regulacionom krugu se zove P član od Proporcionalan

U slijedećem krugu , stotinku sekunde kasnije , raketa se nije mogla baš nešto puno pomaknuti ka centru , i uzmimo da je ostala na istom krugu , znači opet visoki napon na kondenzatoru i opet isti otklon krilaca jer se P član nije promijenio. Ali tu je još jedan kondenzator koji se puni iz onog prvog , i taj drugi se ponaša kao zbrajalica kao Integrator , i zato se i zove I član regulacionog kruga , kako se unutar dva kruga spirale ništa nije dogodilo ( P je ostao na istom nivou ) I član svojim naponom podiže stupanj pojačanja signala i na mrdalice dolazi veći napon znači veći otklon krilaca , što u nekom trenutku dovodi do skretanja rakete ka manjem krugu spirale , i postupnom Proporcionalnom ulasku manje krugove spirale , u niske tonove odnosno male napone i male otklone na mrdalicama , što znači da raketa stabilno leti unutar unutrašnjih prstenova spirale .

Sad da netko ne bi pomislio da ruje spavaju na lovorikama i da se stalno vrte u začaranim krugovima .. ha ha , izašli su oni iz tih krugova i evo ih na šahovnici , na kartezijevom koordinatnom sustavu bez elektromotora koji se vrte sa 6000 okretaja i tih kodirajučih diskova


Разработанные на ФГУП «Государственный Рязанский приборный завод» (ФГУП ГРПЗ) системы телеориентации с акустооптическими дефлекторами установлены на объектах БТТ, вертолетах, катерах. Испытания их с ракетой «Атака-Л» при стрельбе по сухопутным и морским целям и с гиперзвуковой ракетой при стрельбе по воздушной цели показали высокую вероятность попадания в цель, практически равную 1.

Лазерно-лучевая система телеориентации ПТУР для БМПТ
Высокая вероятность попадания в цель обусловлена сопряжением системы телеориентации с аппаратурой «Охотник» в составе ОЭС.
Аппаратура «Охотник» разработки ФГУП ГРПЗ обеспечивает увеличение дальности обнаружения и распознавания объектов в 1,2–1,5 раз, расширение времени действия ТВ канала в пределах суток. Наличие функции автосопровождения позволяет стабилизировать «привязку» поля зрения видеоканалов к интересующему участку наблюдаемой картины и выдать в систему телеориентации в цифровом коде ошибки рассогласования цели относительно линии визирования.

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Nišanđžija...

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

Nekoliko slika za zbunjivanjeista bojeva glava s boka , vidimo da su mlaznice kvadratne


po onome F čirilićnom bi to bila fiugasna glava , a kako je u istioj seriji slika dat i motor sa pogledom na mlaznice , vidimo da su mllaznice okrugle


mogao bi to biti komplet od ove rakete ona je fugasna , ali kroz bojevu glavu nema strujnu cijev i kablove u njoj , kablovi idu kroz motor kumulativkeE sad kako je ona namijenjen i protiv helića i jurišnika mogla bi to biti elektronika nekog blizinca , koji se nalazi u crnoj kutiji , a čini mi se da je ispod crne kutije elektronika punjača baterija i same baterije kod kažiprsta u bijelom nosaču je rupa i kladio bih se da vidim bateriju u tom nosaču

I sad ti budi pametan

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5335

Sve tri sa ''zaobljenim'' krilima su kasnije nastale M verzije sa dometom 8000 odnosno 10000m. Ova je fugasna, ali ranije konstrukcije 9M133F-1
Malo slika ''oka'' - prijemnika laserske zrake od jedne razbucane kumulativne 9M133...vjerovatno će pomoći u odgonetavanju principa rada...


offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

pokušavam naći sliku odnosno presjek te fugasne sa kockastim krilima , ovu prethodnu sam stavio greškom lako je maknem

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 679 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 675 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dekir, Fabius, Litostroton, Milos82