Višecevni bacači raketa ''Plamen'' i "Oganj"

185

Višecevni bacači raketa ''Plamen'' i "Oganj"

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Mhm, pravougli sjever sa poznatih tacaka je precizniji od GPS za jedno deset redova velicine.

Artiljerija postoji vec 150 godina bez GPS i ziroa, tako da ja tu ne vidim problem, jer da treba ziro stavili bi ziro.

Pogotovu sto ovi ognjevi nema sanse da idu u ekspedicione ratove u Papua Novu Gvineju nego ce da se mlate po Balkanu koji su srpski artiljerci snimali i kartirali jedno nebrojeno puta jos od turskog zemana pa sad do ovog digitalnog.


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

*Mhm, pravougli sjever sa poznatih tacaka je precizniji od GPS za jedno deset redova velicine.*

Nije istina u praksi. Tačnost će u najboljem slučaju biti ista, ali to je mali procenat, tačke uopšte ne čekaju da na jednu nagaziš a da na drugu gledaš sa idealne daljine, u praksi će ti tačke biti jedna dobijena radom na VP a druga konturna sa skinutim koordinatama, eventualno bude dobra ako je iz sive knjižice a to nije toliko čest slučaj koliko se misli, pa sve to dovede do veće greške od dobre grede a i traži mnogo više vremena i to nemerljivo više vremena i mnogo obučenije ljude.

Ako već ne trebaju žiroi onda ne treba digitalna busola, sa starom se isto tako može raditi, ali sa istim problemima navedenim u gorenjem pasusu.

Moderna artiljerija ima ili GPS ili žiro orijentaciju za oruđa, digitalne busole su trpeljive samo na osmatračnici jer njihova velika greška po uglu ide u koordinate oko cilja (a ne u uglove ose oruđa) i time ima manji značaj zbog daljina gađanja, popravki, rasturanja i korektura.offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Napisano: 16 Mar 2021 18:37

VP se uvijek unaprijed bira, izvidja, priprema, i vecina VP na teritoriji Srbije (tacnije bivse Jugoslavije) su poznati, uredjeni i mnogi oficiri su na njima radili na vjezbama.

Trazilo je mnogo vise vremena ranije kad se radilo pjeske, danas sa digitalnom opremom stvar je svedena na petnaest puta manje vremena i to je toliko puta receno. Zato se i digitalizuje artiljerija, da se ubrza vrijeme pripreme za dejstvo.

Ja moju Leica TS06 totalnu stanicu orjentisem za 45 sekundi sa dvije poznate tacke, a stanica stoji bilo gdje odakle vidim obe tacke, ne znam zasto bi artiljercima trebalo vise vremena. Ako su tacke unaprijed unijete u instrument, proces se bukvalno svodi na nisanjenje na tacku instrumentom, pritisak na dugme, nisanjenje na drugu tacku instrumentom, pritisak na dugme, i onda jos jedan pritisak na dugme da sracuna gdje je. Tacnost po daljini zavisi od udaljenost tacaka i od atmosferskih uslova ali se krece red velicine u milimetrima na sve sto osmatras do 3,5 kilometara. Po uglu moja Leica radi na tacnosti od 0,01 hiljaditi.

Ako mjeris na prizmu tacnost snimanja je 1,5mm, a daljina snimanja je preporucena do 3,5 km. Preko 3,5km tacnost malo pada, a instrument moze da mjeri do 12 km, ako ima vidljivosti. Bez prizme ili reflektora od 500m do preko km zavisi od vidljivosti i reflektivnosti povrsine, a tacnost je 3mm.

Problem sjevera je davno rijesen u artiljeriji orjentacijom na dvije tacke. Ziro ti treba samo ako nemas poznate tacke, i nemas vremena da ih nadjes (jer tacke su tu, samo ih treba naci). Postavljao sam jednom na nekoj temi (mislim elbrus) isjecak vojne karte 1:25000 sa svim trigonometrijskim tackama oznacenim na karti na jednoj sekciji kod Prijedora, a to su samo one oznacene na karti, gdje su siva knjizica i one koje mozes da "doneses" sebi na VP dok uredjujes VP.

Ali to nije poenta. Poenta je da ako imas tacke ne treba ti ni GPS ni ziro. I bices isto tako brz ili cak brzi od GPS, sa ovom novom digitalnom opremom.

Dopuna: 16 Mar 2021 19:06

Ja sam 1989 radio sa osmatracnice na cuki pored sela Staro Nagoricane, koja je ja mislim bila koristena od strane srpske vojske jos u Kumanovskoj bitci.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

Ja moju Leica TS06 totalnu stanicu orjentisem za 45 sekundi sa dvije poznate tacke, a stanica stoji bilo gdje odakle vidim obe tacke, ne znam zasto bi artiljercima trebalo vise vremena.

Не причам о таквом коришћењу две познате тачке. Него да ти стојиш на једној. А то да гледаш у две познате тачке и пресечеш са две познате тачке по обрнутим азимутима ради добијања твоје позиције је могуће само ако је твој уређај унапред оријентисан иначе је математички немогуће, зато је и налажање сопствене тачке по мереним хоризонталним угловима пресецање са три тачке, са две не може, са две можеш по редукованим даљинама или комбиновано.

Погледај мало по теми Арт. за резервисте има тамо и два програмчића, пресецање са три тачке по имзмереним угловима и засецање са две тачке по мереним даљинама.

Погледај мало западну артиљерију и увери се да је или жиро или ГПС односно они иду и једно и друго у комбинацији по потреби у зависности од услова. Дигиталне бусоле су само за ОС.

Царе ја прекидам ово, нема смисла.

П.С. У ратовима се испостави да ништа није унапред уређено и спремљено. Посебно у артиљерији и инжењерији.
Сви ратни планови умру са првим хицем (Молтке старији).

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Oluj2.1 ::J
Не причам о таквом коришћењу две познате тачке. Него да ти стојиш на једној. А то да гледаш у две познате тачке и пресечеш са две познате тачке по обрнутим азимутима ради добијања твоје позиције је могуће само ако је твој уређај унапред оријентисан иначе је математички немогуће, зато је и налажање сопствене тачке по мереним хоризонталним угловима пресецање са три тачке, са две не може, са две можеш по редукованим даљинама или комбиновано.


Izguglaj ti uputstvo za upotrebu bilo koje totalne stanice ako te ne mrzi. Pa ces da vidis da je matematicki moguce. Jer TS je u stvari teodolit sa laserskim daljinomjerom. Tako da ona mjeri polarne koordinate u odnosu na svoju stajnu tacku (station). I kad izmjeri dva ugla na dvije tacke i dvije daljine do tacaka sa svoje stalne tacke, ima trugao, i poslije je matematicki sve prosta geometrija za osnovnu skolu. Pravac sjevera i koordinate svoje stajne tacke dobija racunski iz koordinata poznatih tacaka.

A ove "digitalne busole" nisu nista drugo do totalne stanice prilagodjene artiljeriji.

Tako da nije mi jasno o kojoj gresci digitalnih busola ti stalno pricas?

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

I kad izmjeri dva ugla na dvije tacke

Između dve tačke postoji samo jedan ugao, između tri tačke postoje dva ugla, pa merenjem uglova i sa poznavanjem tri tačke možeš da dobiješ svoju, Potentotov problem.
Retifikacioni uređaj za VP nema laser. A to bi bio uslov da merenjem daljina izvrši zasecanje sa dve poznate tačke.
Ako radiš samo sa uglovima, jedino da nagaziš na jednu poznatu a da prema drugoj na optimalnoj daljini dovedeš u pravougli azimut. Možeš da zabaležiš vrednost odstupanja i da sa drugog mesta to iskoristiš, preneseš uređaj kod oruđa, skrivenih, dok si tačke radio sa neke uzvišice ali ta vrednost onda važi samo do 5 km. (zato je u stvarnosti lakše uraditi to prema nekom radećem žirou ako ga ima u blizini nego se mučiti sa tačkama).

Ako to dakle nemaš a radiš prema uglovima onda ubaciš vrednost deklinacionog odstupanja za taj rejon.
Tako si nezavisan, nemaš potrebe ni za kakvim tačkama. Ali.
Tada je greška između najboljih po svetu 0-08 preko prosečnih 0-12 pa sve do 0-16.
To uporedi sa 0-01 do 0-02 žiroa i 0-03 do 0-04 GPS usmerenja.
Zato za OS ta greška može a za VP ne može.

Stvarna dostupnost vidljivih tačaka i kvalitet njihovih koordinata i to u optimalnim udaljenostima je i dalje problematična. GPS i žirou ne trebaju nikakve tačke a i dalje imaju onako male greške, dok magnetne busole kada su nezavisne od tačaka prema odstupanju u rejonu prave u proseku iznad 0-10.
E sad, da i GPS i žiroi imaju i svojih i to različitih a GPS i raznih mana ima i toga ali to je druga priča.

U potpunosti se slažem sa tobom da u tako maloj zemlji sa jasnim operacionim frontovima i pravcima kao što je Srbija treba izgraditi gustu art. mrežu. To omogućava da se VP zauzme odmah do takvog repera da se nad njim postavi uređaj na tako tačnim koordinatama i u tom slučaju je onda potrebana samo jedna dakle ipak druga poznata tačka da se pređe u pravougli a to je već mnogo mnogo bolje od prethodnih varijanti. Osim toga nije mnogo verovatno da će civilni kod biti sa greškom a i tu je ARGOS mreža pa se i druga tačka može formirati ekstra brzo i vrlo kvalitetno, ako ARGOS radi mogu i obe ali to je već GPS rad. U krajnjoj meri onaj koji pravi art. mrežu misli i o tome šta se vidi a nantenane može da koristi sive sveske. Tako se veoma olakšava i čini kvalitetnijim i rad stare artiljerije koja će u zemlji još godinama preovlađivati a i većina artiljerije koju bi mogli da *uvezemo* u Srbijiu u slučaju nevoje bi bila stara. Pod dva pravljenje takve mreže je najbolji mogući oblik obuke topografa i mernika.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

U pravu si, izgleda da GRS stvarno nema laserski daljinomjer. Mada na onoj slici koju sam postavljao izgleda da jeste prikacen, onaj uredjaj sa desne strane. I drugo, YI nudi u ponudi laserski daljinomjer sa brzim kacenjem, tzv lastin rep sistem. Problem je nema dovoljno informacija. Na YI sajtu samo bazne informacije, kod GRS niti to, samo slike

Evo sta YI kaze na sajtu za Battalion Fire Control System (dakle divizioni sistem - ovo je razvijeno za NORA B52 ali sigurno se to sad uvodi i na ognjeve, naravno sa modifikacijama da bi se prilagodilo orudju).

Iz ovoga, sva orjentacija radi se GPSom. Ali, ako je uredjen sistem diferencijalnih GPS stanica na teritoriji Srbije (a izgleda da jeste), onda ne vidim problem sa tacnoscu orjentacije.

Citat:AvtFCS is integrated system with following main tasks:

- battlefield observation,

- target acquisition,

- data transfer,

- ballistic computation,

- firing commands generation and transfering to individual weapons.

AvtFCS is comprised of following subsystems:

- Artillery electronic goniometer,

- Gun display units,

- Gun rectification system,

- Ballistic computation module.

Artillery electronic goniometer (AEG) is comprised of following subsystems:

- electronic goniometer,

- laser rangefinder,

- ruggedized computer,

- communication interafce,

- tripod,

- transportation box,

- VHF radio set,

- power supply.

Gun display unit is comprised of following subsystems:

- ruggedized computer,

- communication interface,

- power supply.

Gun rectification system (GRS)is comprised of following subsystems:

- electronic goniometer,

- optical sight,

- ruggedized computer,

- communication interafce,

- tripod,

- transportation box,

- VHF radio set,

- power supply.

Fire control system battalion organization

AvtFCS at batallion level comprises following elements:

- 18 guns,

- 3 battery command posts,

- up to 3 observer posts,

- battalion command post,

- voice/data communication between batallion elements,

- voice/data communication with higher command level.

Concept of operation

AEG unit will provide necessary target data, which will be send to the battery command post by use of digital radio set. There, based on already acquired data on individual weapon position (provided by GPS receivers) and meteo data, and target data necessary ballistic calculations will be performed for every gun.

Firing instructions are then sent to selected guns, where they will be displayed on ruggedized computer. Initial firing elements calculation also takes into account other limitations, such as: hazard zones, position of allied troops, crests...

Data transfer between all elements of the system are realized by use of radio and/or wire lines, with appropriate cryptograhy protection.

Beside calculation of initial firing elements, AvtFCS alo provides:

- fire correction, as per measured position of impact point (acquired by AEG), or by appraisal and

- fire transfer to other targets.

AvtFCS also support different firing regimes, in accordance with tactical situation. AvtFCS support use of different types of 105 mm ammunition, providing that necessary data (firing tables) are provided.

Other features of AvtFCS

- accuracy of observation post position data, weapon position data and target coordinates, with topographic-geodetic preparation: 12 m,

- accuracy of observation post position data, weapon position data and target coordinates, without topographic-geodetic preparation: 25 m,

- northfinding accuracy: 0.50

- target range measurement accuracy: ± 5 m,

- fire planning procedure, which provides command-control functionality, enabling definition of weapon positions, firing elements, firing regimes and date and time of action, which will provide maximum effect on target,

- simplified communication software, which provides exchange of predefined messages as well as free text messages (tactical chat mode),

- two separate levels of crypto protection (on radio level and inside communication software) securing data exchange protection and eavesdrop-free communication,

- automatic creation of log file, which stores all information exchanged between elements of the system via digital communication system, for after-action review,

- user-firendly manner of preparation procedure, which relates to topographic, meteorological and ballistic data handling necessary for ballistic calculations,

- simplified and user-firendly ballistic calculation software procedure with built-in protection against operator error,

- powerful database enabling automatic storage of all necessary data for later review.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Oluj2.1 ::
Stvarna dostupnost vidljivih tačaka i kvalitet njihovih koordinata i to u optimalnim udaljenostima je i dalje problematična. GPS i žirou ne trebaju nikakve tačke a i dalje imaju onako male greške, dok magnetne busole kada su nezavisne od tačaka prema odstupanju u rejonu prave u proseku iznad 0-10.


Dostupnost tacaka....

Sinoc sam citao pravilo gadjanja US Marine Corps iz 1999.

Oni u pravilu kazu da se topografsko uredjenje polozaja radi neprekidno. Znaci od dobijanja zadatka pa dok se ne odradi. Zahtjev je naravno da se sve osmatracnice i svi VP i cijeli artiljerijski sistem vatre uvezu u jedan geodetski sistem.

Dok nemaju uredjen topografski sistem, pravilo propisuje nacine pripreme gadjanja koji daju zadovoljavajuce rezultate. Ovo naravno sve za manualnu orjentaciju, nema veze sa GPS. Iz toga, vidi se da ni ameri, jos 1999, ne odustaju od manualnog metoda.

U Srbiji, gdje su tacke tacnosti drugog reda razbacane po cijeloj teritoriji na udaljenosti od maksimalno pet do deset km jedna od druge, dobar tim topografa sa modernim uredjajima moze da ti "donese" tacku na VP ili osmatracnicu za maksimum par sati. Ako su ove stalne tacke dogledne sa iste tacke sa koje vidis i VP i na koju si postavio instrument (a koja ne mora da bude poznata tacka - recimo u krugu od 5-10km od VP), proces moze da traje i par minuta. Ovo je vrijeme potrebno za snimanje i orjentaciju, ne ukljucuje vrijeme potrebno da stignes na tacku sa koje snimas i da postavis instrument.

Ali, kad jednom imas tacku velike tacnosti vidljivu sa VP, i pravac sjevera, potpuno si nezavisan od GPSa i preciznost je maksimalna.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

Napisano: 17 Mar 2021 10:46

Čovek treba da piše ako misli da ima šta da kaže. Pogotovu u ovakva vremena i ako to ima makar ko da čuje. Prafraziram Bećkovića, zato što ovu priču vodimo ovde na forumu bezmalo deset godina ali iz gore navedenog ja i dalje pristajem da je iznova ponavljam.
Pri tome je i najgori mogući sagovornik bolji od nikakvog, a od ovih drugih su naravno najgori oni koji namerno ćute. Pri tome ne mislim naravno da si ti najgori mogući, daleko od toga, koliko god možda nekima tvoj manir smetao, ja sam ti u stvari zahvalan na prilici da isteramo neke istine ili znanja i iskustva na čistinu, što je retkost u maniru življenja srpskog društva već, ... poduže vremena. Verovatno je to i krajnji pa i jedini razlog što se i dalje pojavljujem na ovom forumu, kakav takav, bar oni koji žele da nešto saznaju ovde to često imaju prilike, za ostale medije bojim se da nije više ...
Šteta što odavno nismo ovde čuli Nenada i Mihajla prave profije u ovome ... ali ok. ja mu dođem krajnje kvalifikovan korisnik, sa poprilično svežim iskustvima u odnosu na većinu, pa dok se oni ne jave možemo i nas dvojica.

Ovako kako je u bazisu urađeno kod nas je sasvim u redu. Nije mnogo verovatno da će nam GPS biti sa greškom. Nije verovatno ali je ipak moguće u pristojnoj verovatnoći, naročito u *procesu događaja*. Osim toga i sam Nenad je jednom ovde na forumu opisivao mušičavoisti GPS-a oni su tada radili Nimera ako se ne varam, pre svega GPS ima problem sa konstantnom dostupnošću, ima čitavih niza minuta kada ispadne itd. Vremenom sam uočio da kod njega postoje dva problema, prvi ta dostupnost, drugi vrednosti kvaliteta pozicioniranja kooridinata pri čemu moraš da *improvizuješ* ukoliko forimiraš tačke a one daju neke pravce i to po onim DOP-ovima moraš da ... isteraš isti kvalitet, isti, ne znači tačan nego isti da bi preko tih tačka išao na uglove. Paradoksalno nije bitna veličina greške na dve tačke može da bude i u desetinama metara ali da ako radiš na dve tačke koje ulaze u davanje nekog pravca da bude ista greška, onda je pravac dobar koliko god to na prvi pogled čudno, ali da bi to ispunio postoji čitav niz malih trikova da sada ne idemo u nepotrebne detalje. Sama greška samo pozicije koordinata artiljeriji je da kažemo dva reda veličine manje bitna nego geodetama uostalom art. pravilo sasvim ispravno ocenjuje grešku u koordinatama od da se našalim 39,99 m kao tačne koordinate. Ali ugao je po istom kriterijumu dobar samo ako je 0-03 i manje po kriterijumu za VP odnosno oruđa i to ima objašnjenje i zašto, naime rasturanje jednog oruđa je manje od rasturanja baterije a ono je tek manje od rasturanja diviziona i onda je taj ugao na kraju iskustveno ispao tako malen a dozvoljena greška od 40 m tako naizgled velika, a sa današnjom tendencijom povećanja daljina i nevođenim projektilima teško da može da bude veći samo još manji od tih nekoliko hiljaditih dok se ovih 40 m u ukupnim rasturanjima na velikim daljinama više i primećuje. Već na 15 km greška po uglu od 0-03 je približno 45 m skretanja, dakle veća od 40 m.Nije to nešto bitno u praksi ali ipak to je granica i odalte sve kreće po kriterijumima.
Geodete se u konačnici bore sa gravitacijom, artiljerija sa meteobalističkim i drugim greškama, to je razlika.
Drugi problem je ta tačnost koja se u diferencijalnom radu može isterati ne na tih 40 m nego na manje od 0,5 m imamo mrežu i O.K. je oslanjati se na to u našoj situaciji. Ipak, mreža mobitela nije neuništiva i u ratu može da se desi i da je nema. DRUGO i važnije u poslednjih 10 godina naročito i ometanje i prelengacija mobitela se jako razvila, što diferncijalni rad preko ARGOS mreže čini i manje pouzdanim i rizičnijim. Ne kažem da treba od toga odistati, naprotiv srpski protivnici nisu baš mnogo napredni (kao ni Srbi uostalom, na žalost) ali te stvari su se već desile i u Donbasu i u Siriji i to i na slabijim i jačim stranama da tako kažem, a polako izlaze informacijie i sa Karabaha. Znači ipak su se tu stvari promenile u lošem smeru.

Čist. goli GPS je za aritljeriju po koordinatama dobar i sa velikom greškom dakle dobar je i bez diferncijalne mreže ali ako ga ima ili greška nije namerno dignuta u hiljade. Dobar i po uglovima bez obzira na grešku, dve bliske antene imaju istu grešku, ako oruđa imaju gredu ali da su antene potpuno iz iste serije i sa istom osetljivošću i što bi trebalo da je naravno ispunjeno. Ali dobar je dakle samo ako radi u bar dva sazvežđa ako se oslanjamo na civilne kododve rad samo u navstaru ili samo glonasu je problematičan.

E zbog toga je, pa to rešenje i kod zapadnjaka postoji iako je njima malo verovatno da će im ispasti satelitska, za REZERVNI sistem rada mnogo bolje oslonti se na žiroe makar i pojedinačne ako ne na svakom oruđu, jer sa digitalnim magnetnim busolama nisi na VP tamo gde treba po uglu, za OS može, naravno ako nisi u anomalijama još jedan problem magnetskih.

Dopuna: 17 Mar 2021 11:19

Nije ni žiro bez problema, naročito ovi prenosni. Zbog toga na svim modernim uređajima postoji i digitalni magnetski kompas uz žiro, i on svaki put dobije korekcije od žiroa kada radiš sa neke tačke, pa ako žiro otkaže baš između dve tačke pređeš na magnetara čija će prethodna popravka biti ako je između dve tačke verovatno dobra ili dovoljno dobra, pa tek onda potpuno magnet i to popravkom dobijenom kombinacijom vrlo preciznog GPS pozicioniranja i JEDNE poznate tačke polarnim metodom istina već se pojavljuju uslovi za daljinu tačke i kvalitet njenih koordinata itd.
Tek nadalje ako su malo drugačije složeni uslovi se uvodi kroišćenje dve tačke itd.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Napisano: 17 Mar 2021 11:52

Ma sve ok, naravno da treba pisati.

Ja se samo uporno borim protiv mistifikacije problema, tako svojstvene nama Srbima. Pa tako dodjemo u situaciju da golfa moze da popravlja samo Pera, jer Pera mu ga zna a ovi drugi ne znaju. Sto nije tacno. Radi se o nekoj sujetnoj potrebi srpskog znalca da stvari mistifikuje i od njih pravi tajne koje zahtjevaju inicijaciju i masonsku organizaciju da bi bile dostupne samo odabranima.

Citam ono americko pravilo gadjanja. Jednostavno i prosto do besvjesti. Niti ga tupe, niti ga zamotavaju, nema moze ovako ali je bolje onako. Nego, napisu kako jeste, sta se i kako radi i sta je rezultat. I ostavljaju komandiru (oficiru odgovornom za gadjanje) da odabere koju metodu ce koristiti u zavisnosti od situacije i dostupnih podataka. I imaju predvidjeno kako gadjas samo skidanjem svoje i pozicije cilja sa karte, imaju cak i pravilo kako gadjas bez ikakve karte, samo se orjentises na poznate i prepoznatljive repere na terenu.

Prost i praktican narod.

Naravno da je preciznost u artiljeriji funkcija gomile parametara, i naravno da i GPS, i diferencijalni GPS, i drzavna mreza stalnih tacaka, i siva knjizica, imaju gomilu zackoljica u primjeni, i da je sustina obuke artljerijskog oficira da te zackoljice sretne u obuci, i nauci kako da ih rijesi. Da bi u ratu to rjesavao automatski, da se ne bi bavio geodezijom u ratu, nego ratovanjem.

"Problem" koji ja imam sa tvojim pisanjem je sto neko na forumu ko je laik i procita tvoje komentare o preciznosti jedino moze da zakljuci da ovi sto su radili digitalni oganj pojma nemaju i da bacaju pare na nesto sto nece da radi i nije precizno. Mnogo ga bre siris. Naravno da meteo komponenta ne moze apsolutno precizno da se odredi, ali vec desetljecima postoje metode da se dovoljno precizno uvede meteo, i da se dovoljno precizno gadja. Isto i za GPS, i za geodeziju, pa tako, siguran sam, isto i za ovaj novi sistem upravljanja vatrom koji pravi Yugoimport i oprema vojsku Srbije.

Sto ne znaci da ne treba vise da pises. Jebiga, to je tvoj stil. Ali dozvoli da poneko ukaze da ipak moze da radi i ovako.

Dopuna: 17 Mar 2021 12:05

Oluj2.1 ::I kad izmjeri dva ugla na dvije tacke

Između dve tačke postoji samo jedan ugao, između tri tačke postoje dva ugla, pa merenjem uglova i sa poznavanjem tri tačke možeš da dobiješ svoju, Potentotov problem.


Ovo mi je promaklo, izvini,

Ti uporno zamisljas da je instrument na jednoj od stalnih tacaka. NIje. Ne mora da bude, moze da bude bilo gdje, dok god instrumentom mozes da vidis te dvije tacke.

U toj situaciji, imas dva ugla sa instrumenta na te dvije tacke. Jedan je ugao uzimas da je nula, jer je linija instrument - prva tacka bazna linija. A drugi ugao je ugao izmedju bazne linije (nule) i druge tacke. Laserom dobijas i daljine do ove dvije tacke, i tako dobijas trougao, koji naravno ima tri ugla. Kako znas koordinate dviju osmotrenih tacaka, izraqcunas koordinate stajne tacke na kojoj je instument, i pravac sjevera. To instrument radi automatski.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 435 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 2 sakrivenih i 431 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, wizzardone