Višecevni bacači raketa ''Plamen'' i "Oganj"

186

Višecevni bacači raketa ''Plamen'' i "Oganj"

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 1171

Oluj2.1 ::
Ovako kako je u bazisu urađeno kod nas je sasvim u redu. Nije mnogo verovatno da će nam GPS biti sa greškom. Nije verovatno ali je ipak moguće u pristojnoj verovatnoći, naročito u *procesu događaja*. Osim toga i sam Nenad je jednom ovde na forumu opisivao mušičavoisti GPS-a oni su tada radili Nimera ako se ne varam, pre svega GPS ima problem sa konstantnom dostupnošću, ima čitavih niza minuta kada ispadne itd. Vremenom sam uočio da kod njega postoje dva problema, prvi ta dostupnost...


Baš čitam nešto, pa taman naišao na ovaj dio. Vezano za ometanje, namjerno ili slučajno, GPS-a. Inače autor ima finog iskustva sa vojnim sistemima... Pa spominje ovo. 13-ti harmonik VHF signala je ometao GPS. Koliko je on u stvari i osjetljiv kada je blizu ostale komunikacione opreme, a sada je toga sve više. Pa ne čudi to ispadanje...

Citat:There are several techniques to reduce the jammer effects on a data link. One of the ways is to use antenna siting or mounting the antenna pointing away from jammer or structures that cause reflections from the jammer. This is possible for a stationary system where both the signal and jammer are not moving. This is accomplished by raising or lowering the antenna, or mounting it in a different location where the receiver is less susceptible to the jammer effects. An example of this is a GPS antenna receiving the 13th harmonic of a very high frequency (VHF) radio on board a Navy ship. The GPS patch antenna was mounted higher up on the ship so that the VHF did not jam the low-level GPS signal.
Transceiver and System Design for Digital Communications (Telecommunications) Scott R. BullockRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

Napisano: 18 Mar 2021 4:11

Naprotiv, ja mislim da su oni koji su radili Nimera, Moravu i digitalnog Ognja i Noru itekako znali svoj posao, uostalom neki Safrani se koriste proveri, a ekipa radi i satelitske grede.
El stvarno misliš da su oni srećni što za jedan jedini uređaj na nivou baterije, jedan, za rezervni mod rada ide digitalna busola a ne francuski ili neki od drugoga žiro.
Uostalom ako je časan razlog da se zaštiti domaći proizvođač busole, nema problema njih dvojica ionako prirodno idu zajedno neka ide ova digitalna busola ali neka ide i jedan žiro. Srbija žiroe neće praviti tu nema ko da se štiti. Ili bar jedan žiro na divizion pa da može on da koriguje ove busole, to do 15 km daljine je korektno u većini slučajeva osim u težim anomalijama. I nikakve tačke ti onda ne trebaju, bar za uglove. Ako ima GPS ima ako nema eto idealnog rešenja plus art. mreža ako se potrefi neka tačka ako se ne potrefi onda laser i busola polarno na jednu tačku iz sivih i dobri smo ako nema iz sivih na konturnu i opet smo dosta dobri. Linijsko zasecanje sa dve merene daljine na dve tačke kada nemamo čime da merimo uglove i sa tri tačke kada nemamo čime da merimo daljinu ostavićemo kao krajnju soluciju koja valjda neće ni trebati kao i presecanje nazad sa dve tačke sa buslom koja nema precizne popravke, mada ova druga solucija uz žiro prođe dobra ili ako se desi iz spiska dobrih želja da je busola uspela da bude u preciznom stanju popravaka.

*Naravno da meteo komponenta ne moze apsolutno precizno da se odredi, ali vec desetljecima postoje metode da se dovoljno precizno uvede meteo, i da se dovoljno precizno gadja. *

Nije tačno, često profula neverovatno gadno. Ako te ja već nerviram a jasno mi je i ni malo me ne tangira, pitaj Nenada, a kada prihvatiš tu činjenicu onda ću da ti začinim sa još mnogo baroknih primera toga, možda nekom prilikom.

Inače gde su te moderne meto stanice za veće visine ?

*pa tako, siguran sam, isto i za ovaj novi sistem upravljanja vatrom koji pravi Yugoimport i oprema vojsku Srbije*

To je već vera a kada neko postane vernik iz lične koristi ili prevelike ljubavi prema otažbini u oba slučaja vera zamagljuje profesionalni pristup. Pogotovu ako zemlja pišti od voluntarizma i nepotizma više čak i od korupcije. Nisam ni ja ništa bolji od 2008 sam u SNS-u i još uvek ha, verujem, ha siguran sam, da je to bolja opcija od alternativa koje nam nude, ili i ne nude kako su se *raz9,81ovnjili...ovi drugi.

Nisam ni ja bez te mane i ja verujem u Živanića, Nenada i Mihajla o Jojketu da ne pričam i još poneke, ako su još svi *u stroju* ali ovima iznad njih nisam verovao ni pre deset godina i vidim da sam na veliku žalost bio u pravu ovi iznad njih koče i to uspešno ... i pri tome ne mislim na Komandanta već na kamarilu koja je se u hobotnicu pretvorila.

Tako da SDRP ne verujem ništa, i nisam kao ti siguran, samo se nadam.

Dopuna: 18 Mar 2021 4:17

Brod ti je bort skoro pa kao avion i sa sličnim problemima, na zemlji ima mnogo manje tih problema kada govorimo GPS prijemnicima na oruđima, jer tu komunikacione opreme bliske njegovim frekvencijama ne bi trebalo da bude.offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

E jebiga.

Nit znam ko je Nenad, ni ko je Zivanic ni Jojke, nit sam clan bilo koje partije, nit sam u Srbiji jos od 1997, nit sam glasao jos od tad.

Znaci ti sumnjas zbog hobotnice. OK, pa kazi tako, to je sasvim ok, znaci nema problema sa tehnikom, ima problema sa hobotnicom. Ni ja hobotnici nista ne vjerujem, al ne znam koliki uticaj moze hobotnica da ima na Kiprane ili MIjanmar koji su taj isti sistem kupili i uveli u naoruzanje. Mislim, kako je to hobotnica njih natjerala da kupe nesto sto ne radi i nije precizno?

Kako ja razumijem, novi sistem upravljanja vatrom ima i AEG (artiljerijski elektronski goniometar) u svakoj bateriji, koji doduse ide na osmatracnicu, ali moze da orjentise VP pa onda da ide na osmatracnicu. A AEG mjeri uglove i ima laserski daljinomjer. Cak, po ovoj skici, izgleda da ima po dva AEG po bateriji.Dalje, opet zaboravljas topografe. Topografsko odjeljenje imas u komandnoj bateriji svakog diviziona. Sa iskljucivim zadatkom topografske podrske radu diviziona. Nisam siguran za komandni vod baterije, ali moze lako i tamo da bude pokoji topograf.

Ali nema veze. Dosad je oganj radio pjeske, znaci topografi, PAB-2, laserski daljinomjer, panorame i kolimatori na orudjima i ozezi. Pa nije bilo problema.

Odsad ce da radi sa ovim novim dzamutkama. Koje se orjentisu GPSom.

U onom videu o Vojno geografskom isntitutu koji sam postavio, lik na 18:50 kaze: "Jedan od najznacajnijih zadataka devedestih godina bio je uspostavljanje artiljerijske GPS mreze".

Sta znaci artiljerijska GPS mreza? Pa znaci uspostavljanje mreze diferencijalnog GPS na cijeloj teritoriji. Digitalna siva knjizica.

Sta se dobija? Pa dobija se da ne zavisis vise od satelita, mozes da radis sa GPS i ako dusmani "kuvaju" satelitski signal. I dobija se jako dobra preciznost, mnogo bolja od one moguce sa satelitskim signalom.

Kako mreza radi, da li imaju stalne bazne stanice koje emituju popravku na tacne koordinate, vjerujem da imaju. U ratu, dusmani mogu da pokusaju da ometaju taj radio signal, ali na par kilometara ce da radi, osim ako ga ne uniste fizicki, a to nije bas tako lako. A i ako ga uniste fizicki, ti jos uvijek mozes svoju mobilnu GPS baznu stanicu da montiras na tu tacku, i da nastavis da radis sa roverom. Sve dok tacka nije fizicki unistena, nema problema. Dakle, ne vidim problem sa upotrebom GPS orjentacije na teritoriji Srbije. Osim ako dusmani ne iskljuce satelit totalno.


Vracamo se na pocetak ove price. A to je da ti ziro treba samo ako si u Papua Novoj Gvineji i ne radi ti GPS. Sto je nemoguc scenario za VS i Balkan. Tako da vjerovatno zato ni nema ziroa, bez obzira na hobotnicu, jer ne treba ziro.

A ako bas zatreba, ako se krene za Gvineju, sta je problem nakaciti ziro i sibaj?

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Oluj2.1 ::
Inače gde su te moderne meto stanice za veće visine ?


Ne znam gdje su, ali ranije su bile u komandnoj bateriji diviziona, ne vidim razlog zasto i danas ne bi bile tamo.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

I treba da ima dva po bateriji, jedan ispadne, pregazi se, ponekad i guseničarom a kamoli točkašem, jedan se pokvari. Uopšte nije loše da smo sačuvali PAB-1, šalim se ...
Sa dva se pre svega lakše obuhvati položaj, često na terenu, mnogo češće nego što ljudi očekuju se ne može obuhvatiti svako oruđe, ako su isparavno bezbedno postavljena ako su ko *braća rođena* onda može.

*Sta znaci artiljerijska GPS mreza? Pa znaci uspostavljanje mreze diferencijalnog GPS na cijeloj teritoriji. Digitalna siva knjizica.*
To kao takvo kako si naveo ne postoji i ne može da postoji. AGROS mreža ili civilna mređa diferencijalne navigacije u Srbiji radi na sledeći način:
Na datumskim tačkama, pre svega trigonometrima prvog reda ali se koriste verovatno i niži pa i naknadno formirani stvarno ne znam detalje, se postave stalni GPS prijemnici. Prethodno se koordinate tih tačaka odrade u supervelikoj preciznosti prema starim koordinatama i preciznim dugotrajnim GPS merenjima (i tu su nešto korigovali da tako kažemo) i onda te tačke imaju kranje preciznu koordinatu koja je u skaldu sa tim vrlo preciznim GPS merenjima. Ima i to svoju grešku ali je ona za artiljeriju potpuno zanemarljiva jer je isterana geodetska tačnost; e na tim tačkama su stalni GPS prijemnici i oni stalno rade i mere sa malim vremenskim razmacima koliko je odstupanje tekućih GPS koordinata u odnosu na te koje su sperprecizno jednom odrađene. Tu vrednost greške šalje mobitelom u svoju neposrednu okolinu jer se smatra da u određenoj maloj prostoriji ta greška ima istu vrednost a obzirom da u igru ulaze i repetitori mobitela to se svede na ispod 30 km a u praksi najčešće ispod 20 km pa i ispod 10 km gde su u svim slučajevima tačnosti sasvim dobre za artiljeriju.
No to vojsci i ne odgovora ali zato po potrebi može da rovere parkira na tim tačkama i da onda oni budu ti koji mere grešku i šalju je nekim drugim sistemom veza koji je pouzdaniji od mobtela. Rover inače može van ikakve tačke da primeni neku od preciznijih i dugotrajniijih metoda pa da u lokalu daje neku manju popravku. Mada postoje i svemirski korigovana navigacija koja sasvim dobro odrađuje u okvirima potreba vazduhoplovstava i mornarica i čiji je signal isto dostupan.
Sada kada baš nema satelitskog signala ne verujem da pomaže osim ako se ne pređe na drugo sazveđe ali bar imaš više tačaka zbog toga moraju da budu u što većem broju i na adekvatinmim mestima.

Svaka baterija ima dva topografa jednog na OS a jednog na VP. Kada ih imaš oba ... Kada imaš jednog ostaviš ga na VP. Kada nemaš odradiš VP pa na OS. Divizion ima još dva topografa nezavisna od ovih jednog za OS komandanta i jednog za zamenika komandanta diviziona, kod ovog drugog ide i meteorolog za malo više slojeve ako već imaš prizemna na svakoj bateriji što je kod raketne sine qua non.

O, bilo je problema sa klasičnim radom u svim mogućim varijantama. Modernizmi su daleko bolji od klasičnog rada.

Ja nisam obavezan, ali kako art. mreža ima poseban stepen vojne tajne ne bih o njoj. Dobro je što rade betonske stubove ove veličine. Nadam se da je dovoljno gusta. Ali art. mreža kakvu sam i ja ponekad radio nema nikakvu zavisnost od GPS osim početne, tačka je tu sa svojim kooridinatama i kraj. Istina kada se postavljaju pod obavezno se gleda da se vidi dobro na optimalnim udaljenostima bar jedna tačka iz sivih da možeš prema njoj i da orijentišeš uređaj.

Komandnu bateriju ima puk, divizion ima komandni vod i unjemu jednog meteorologa, (možda sam ja malo previše naviknut na Gvozdike i Akacije ...) a u kakvom je to stanju to mogu samo na PP da ti napišem.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Vodili smo ovu raspravu i na temi o NORA. Ne znam sta ste vi radili ali po formaciji je ovako kako sam napisao

bojank ::babaroga ::Dobro. Baterija M 46 u kojoj sam ja sluzio imala je u svom sastavu komandni vod, koji je imao tri odjeljenja. Izvidjaci, racunaci i vezisti.

Divizion M 46 imao je tri vatrene baterije i jednu komandnu BATERIJU, a ne komandni vod.


Da potvrdim, bukvalno sve artiljerijske formacije JNA posle 1969. prate istu shemu:
Divizion
- komandna baterija
- artiljerijska baterija x 2 ili 3
= komandni vod
= vatreni vod x 2 ili 3


babaroga ::
Po sjecanju mog rodjaka pukovnika koji je bio nastavnik taktike u SRO u Zadru, (sad sam se cuo sa njim, sjedi pod sljivom i pije rakiju, i kao i svaki pravi artiljerac skoro potpuno je gluv, tako da je konverzacija malo potrajala) a koji je komandovao ovom brigadom 1992, na nivou brigade bio je komandno izvidjacki DIVIZION, sastavljen od izvidjackog BATALJONA (radarskog voda (dva radara), zvukovna baterija) meteorolsko balistickog odjeljenja, topografskog voda ili cete itd, cete veze. Ne sjeca se pukovnik svih detalja, ali mi je zato ispricao da je uvatio zastavnika 1992 kako u topovescu vozi hranu na polozaj.

Na nivou diviziona, imamo komandnu bateriju stavljenu od voda veze, izvidjackog voda, racunackog odjeljenja, voda topografa.

Na nivou baterije imamo komandni VOD, sastavljen od odjeljenja veze, odjeljenja racunaca, odjeljenja izvidjaca, cak je bio i jedan topograf, koji je bio nesto kao cetni starjesina.

Dalje, pukovnik kaze

- najmanje dvije osmatracnice po bateriji (na jednoj komandir baterije, na drugoj komandir komandnog voda) a preporucuje se tri.

- neki divizioni su imali i zvukovni vod u komandnoj bateriji

- svi divizioni su imali vod topovezaca u topografskoj ceti (dva vozila)


Nisam radio na ognju, ali ako je tako osjetljiv na meteo, a jeste, zbog priprode projektila, onda sigurno ima meteo podrsku sa nivoa diviziona.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

Baterija, jedna baterija ima jednog izviđača mernika. Po tome što si napisao on bi sam sebi, jedan čovek bio odeljenje. Zato je brigadni divizion sa 4 baterije imao komandne vodove gde su 4 izviđača mernika zaista bili malo odeljenje, 8 računača odeljenje maksimalno 12 (nikad video), 8 topografa odeljenje ...
JNA je imala brigadne artiljerije i korpusne artiljerije. Korpusne zbog prisustva bar 6 baterija ukupno su imale potrebu uslovljenju obukom i rsporedom teh.mat. sredstava da grupišu isto ljudstvo po vodovima npr. 6 izviđača vod plus su negde tu dolazili ako ih ima optroničari pa ih je bilo više, 12 računača bar maksimalno 18 dakle vod itd.
To je bio stvaran život, a šta i kako piše po papirima ...

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Prenosim ti sta mi je rekao burazer koji je ogluvio na haubicama i bio profesor na SRO artiljerije u Zadru.

Jedan topograf je dovoljan na bateriju, pod uslovom da je kvalifikovan i iskusan, kao sto je jedan geometar dovoljan za jedno gradiliste. Naravno, nece biti sam, vec ce biti u izvidjackom odjenljenju zajedno sa vojnicima izvidjacima mernicima, ali burazer kaze da je "baterijski staresina", sto znaci da je bio ili oficir ili stariji podoficir.

Kazi ti meni kad si i sta radio na Gvozdikama bez topografa? To sta se radilo u vojskama preko Drine u ratu, i kasnije poslije dolaska demokratije u Srbiju, je posebna prica i nije mjerilo za raspravu.

VS ulaze u artiljeriju i digitalizuje istu, i ne vidim razlog zasto ne bi i ljudski resursi pratili tehnicke? O artiljeriji se malo zna u javnosti, ali vidimo da u avijaciju dolaze novi momci (i cure), radi vojna skola, uci se i radi se obuka.

Ako su uveli GPS i elektroniku u divizione ognjeva na brigadnom nivou, mora da ima tu nekih novih klinaca koji znaju da pritiskaju one dugmice. Isto vazi i za Gvozdike.

Mislim, stvarno mi nije jasno da se sve relativizuje, da se sve proglasava za polovicno i nategnuto politicko rjesenje, da se svemu trazi mana i pozadina. A istovremeno prodadosmo preko sto haubica naseg dizajna i konstrukcije po cijelom svjetu, zajedno sa lokalnim sistemom upravljanja vatrom. I isti taj sistem sada uvodimo i u nasu vojsku.

Pa sta je problem? Treba ziro? Ja kazem da ne treba ziro, jer da treba ziro imali bi ziro.

Svaki razvoj nekog sistema je postupan, proces koji traje i nije savrsen, pogotovu kad je sistem godinama bio narusen i oskrnavljen i bez para. Ali daj da priznamo ono sto je ucinjeno, i da vidimo sta je novo i sta to novo donosi.

Mi ovdje na forumu tupimo vec godinama o tome kako je GPS nepouzdan, ima veliku gresku, moze da se ometa, nece da radi, mi ga ne kontrolisemo, kad ono BOOM, VGI jos 1999 postavio Artiljerijsku GPS mrezu?

Molim? Zasto? Pa valjda zato sto im treba. I sto radi. Samo to je dovoljan primjer da mi mnogo toga ovdje ne znamo, a pravimo se da znamo i mutimo vodu, umjesto da zaronimo u materiju cista srca i vidimo gdje smo. Pa onda kritikujemo.

PS: Nista licno, samo branim princip

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

*Jedan topograf je dovoljan na bateriju, pod uslovom da je kvalifikovan i iskusan, kao sto je jedan geometar dovoljan za jedno gradiliste. Naravno, nece biti sam, vec ce biti u izvidjackom odjenljenju zajedno sa vojnicima izvidjacima mernicima, ali burazer kaze da je "baterijski staresina", sto znaci da je bio ili oficir ili stariji podoficir.*

Verujem da si pogrešno zapamtio a ne da je buraz pogrešio. Nije dovoljan jedan, bar propisno formacijski i to minimalno, potrebna su dva, jedan na VP koji se bavi koordinatama VP-a i usmeravanjem oruđa u OP eventualno i proverom usmerenja i njegovom korekcijom i drugi koji je kilometrima daleko (ne uvek toliko u pojedinim situcijama) i koji se bavi sa koordinatama OS i AzOS.

*Kazi ti meni kad si i sta radio na Gvozdikama bez topografa?*

I na 152 kasnije i 155 i 105 i 120 i Plamenu i Luni i još nečemu što bi preskočio oznake ovo čistio spiska radi. Na žalost i ja sam nagluv.

Na Gvozdikama, Plamenu, 120 sve i svašta, čak i uoči *prvog* rata u sred JNA jednostavno dobiješ navodno obučenog topografa koji ne zna ništa, niiišta.
Dobiješ rezevnog oficira koji je bio u tom pomenutom Zadru i koji ne zna artiljerijski trougao, nišansku tačku busolu, zauzimanje osnovnog uglomera. Ništa. da ipak budem konkretan dobiješ i dva završna pitomca te iste ŠRO koji su odlični. Da je onda bilo ovakvo vreme kao danas pomislio bih dal je otvorena neka mega tenda za ŠRO na Bokanjcu da se ne muče ljudi po njemu.
Pre bezmalo deset godina ovde na forumu sam napisao da je paradoksalno u mom životu bio slučaj da o rezervnim oficirima de facto važi nit si vino nit si voda i da su u proseku katastrofa ALI da je nabolji artiljerijski oficir koga sam u životu sreo rezervni i to pravnik (da ne veruješ) iz srca Šumnadije.

No u tom slučaju tog jednog dobrog topografa pošilje na OS a zamenik komandira baterije ga zameni pa posle pređe na snopar. Naravno NE onaj pomenuti rezervni nego akademac... Ista slika u varijantam koje slede nadalje se dešavala na žalost i na 152 i to pre više decenija a skorije je bilo još i gore.

*Ako su uveli GPS i elektroniku u divizione ognjeva na brigadnom nivou, mora da ima tu nekih novih klinaca koji znaju da pritiskaju one dugmice. Isto vazi i za Gvozdike.*

Sve se slažem. Pre skoro deceniju ovde smo nas nekolicina na forumu pištali ko damjanov zelenko da se Gvozdike ne rashoduju kao što su najvljivali. Sada vidimo da su hvala Alahu ostale.

*Ja kazem da ne treba ziro, jer da treba ziro imali bi ziro.*

Uzrečica jednog dobrog razvodnika iz gardijske, šta reći a ne zaplakati ...

*Svaki razvoj nekog sistema je postupan, proces koji traje i nije savrsen, pogotovu kad je sistem godinama bio narusen i oskrnavljen i bez para. Ali daj da priznamo ono sto je ucinjeno, i da vidimo sta je novo i sta to novo donosi.*
*VS ulaze u artiljeriju i digitalizuje istu, i ne vidim razlog zasto ne bi i ljudski resursi pratili tehnicke? O artiljeriji se malo zna u javnosti, ali vidimo da u avijaciju dolaze novi momci (i cure), radi vojna skola, uci se i radi se obuka.*

Svemu tome se na samo ja nego i većina ovde iskreno raduje i željno očekuje ta sredstva u Armiji Srbije. I veoma cenimo te ljude koji na tome rade.

*Mi ovdje na forumu tupimo vec godinama o tome kako je GPS nepouzdan, ima veliku gresku, moze da se ometa, nece da radi, mi ga ne kontrolisemo, kad ono BOOM, VGI jos 1999 postavio Artiljerijsku GPS mrezu?*

Mreža mora biti i kvantitativno i kvalitativno kompletna. Ako kojim slučajem to nije ispunjeno onda na tome odmah treba da se ubrzano radi. Možda je učinjeno. Možda nije. Ja kao ne znam. Payi godinu 1999. Važi.

*Nista licno, samo branim princip*

Koji princip ? Gavrilo ?

Ništa lično ali samo nemoj ti mene, još u rezervi i mog sina, aktivnog, da braniš molim te, sami ćemo a ti i svakako to nećeš.
Zato taj žiro nama treba a ne tebi.
Uostalom ljudi kupuju Safrane ti ljudi koje hvališ za nova sredstva kupuju Safrane.
Nisu tebe ni mene čekali da im kažemo da im treba žiro.
Al treba i ovaj drugi. A ne da na račun vojske neko sebi kupi vilu ili dve jer je neko reko ja kažem a trebaju mu vile na jadranu, neko kome su interesi Srba i Vojske Srbije sasvim sporedna stvar u životu.

Ja sam tako žiroe relativno skoro koristio i njima stavljao PAB-ovke u pogon znam tačno sve vreme o čemu pričam.

Tebi hvala, iskreno, na šlagvortu i dijalogu iako si original Jovandeka antiprotivan. Ali to je tvoj stil.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Topografi ne usmjeravaju orudja. Ni ne prilaze orudju. Orudja su ekskluzivna odgovornost zamjenika komandira baterije.

Maloprije kazes ima samo jedan topograf u bateriji,a sad ti trebaju dva. Pa odluci se. Ja ne znam formaciju izvidjackog odjeljenja komandnog voda baterije ognjeva u VS, ali topografa ima i u komandnoj bateriji diviziona, i oni ce da odrade vecinu posla i za baterije, jer to su njihove, divizionske baterije i to im je posao, i drugog posla nemaju osim mozda da orjentisu divizionsku osmatracnicu i poslije toga su slobodni.

I prestani da uvodis parametre tipa ovaj stazo nije ni za sta, a ovaj je super. Naravno, svaka organizacija radi sa resursima i ljudima kojima raspolaze, i time je ogranicena. ali nece se mjenjati princip rada jer nema ljudi, nego ce se raspolozivi ljudi rasporediti tako da urade posao, sto ce se naravno odraziti na brzinu posla, ali ne smije da se odrazi na kvalitet posla.

Zamjenik komandira baterije je uvijek na VP, dok je komandir baterije na osmatracnici. To je pravilo. ZKB je i komandir prvog vatrenog voda. Opet kazem ne znam sadasnju formaciju, ali za ocekivati je da baterija na vatrenom polozaju ima bar dva oficira (ZKB i komandira komandnog voda) kojima topografija nije spansko selo nego su orjentirali VP bar jedno dvadeset puta u karijeri na jedno osam razlicitih lokacija. I da im je to automatska radnja, ko mojoj zeni oklagija. Ako nije, i ako ih nema u bateriji, onda dzaba smo krecili, sve ove pare za tehniku i dugmice su bacene, onda je bolje da odma udjemo u NATO pa nek nas NATO brani.

Ako imas jedog topografa, i ne mozes da navatas drugog, jer ti je diviziona komanda na pedeset kilometara, onda toga jednog posaljes prvo na osmatracnicu da je orjentise, i onda ga vratis na VP da ti "donese" preciznu tacku i tacan pravac sjevera. U medjuvremenu ti mozes da orjentises orudja sa zadovoljavajucom tacnoscu i bez topografa i bez stalnih tacaka, sa karte i po reperima na terenu. Sjever ces naci magnetnom busolom ili preko sunca ili sjvernjace ako nije oblacno, ili opet preko repera na terenu. Sve ce to biti pomocu stapa i kanapa ali objektivno sve sto ti treba je da prvo zrno iz osnovnog orudja padne u krugu od kilometar od tacke na koju vrsis korekturu i da ga tvoj izvidjac osmotri. Poslije je sve prosta matematika i racunaci. Odradis korekturu i preneses vatru na cilj. A to ces moci ako imas iti malo skustva i znas da citas kartu.

Topografi su najpotrebniji kad se radi sasredjena vatra, kad vise baterija dejstvuje istovremeno na jedan cilj, i pogotovu ako hoces da vatra bude vremenski tempirana, da se otvara tacno kad ti hoces, i da sve granate istovremeno pocnu po cilju. To ne moze bez dobre geodezije i topografa, i potpune pripreme. I naravno, kad se gadja po dubini, na neosmatrani cilj. Tu mora geodezija da radi, ako nema GPS.

Ja mogu samo eventualno stapom da ucestvujem u odbrani, i ne vjerujem ni da bi sebe mogao odbraniti. Ali to me ne sprecava da sjedim u lozi na galeriji i da postavljam neugodna pitanja. Ili da podjebavam. Ove sto im treba ziro.

Inace, na Slunju 1981, neko odluci da se vojsci daju nekakvi protivoklopni topovi koje je JNA bas tada odlucijla da rashoduje, i tako ja zavrsim na protivkolcu postavljenom na jednom brdu sa jedno dva kamiona granata iza mene. I kaze potporucnik, ajde ovo da se ispuca, da se ne baca. Na pocetku sam nisanio , tukli smo u brdo preko puta, mozda kilometar daljine, i poceo ja da rusim drveca neka mala tako sto nisanim u korjen.

Poslije pola sata mi je dosadilo. Onda krenem na brzu paljbu, da vidimo koliko brzo mozemo da pucamo.

Topce ima poluautomatski zatvarac, opalis, on sam vadi cauru i pusi se kraj tebe, ceka drugu granatu. A opaljenje, okidac, je nekakva plocica sa federom na kolijevci topa, jako zgodno postavio Rus, samo taknes onu plocicu a on skace.

Imali smo stitnike za usi. Prave, iz celofana, nove. Ali koja je fora da imas 19 godina i daju ti kamion municije da ispucas iz topa a da ne cujes kako gruva. I tako ja skinem sljemofone.

Naravno, zujanje je pocelo odmah. Sa veceri (pucali smo bar pola dana, dok onu municiju nismo potrosili), vidim ja ne cujem nista na desno uvo a oba uveta zvone ko da sam na beogradskoj zeljeznickoj stanici.

Kad smio sisli u Karlovac, posalju oni mene u stacionar. Dali mi neke kapi, kazu bice dobro.

Deset godina kasnije, na sistematskm, 40% ostecen sluh na desnu stranu. Provalila kasnije i moja hanuma tu geografiju, sad kad oce bas da mi zvoni prilazi iskljucivo sa lijeve strane.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 502 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 496 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, havoc995, Megapurpletv, Ognjen D., sasa76