Višecevni bacači raketa ''Plamen'' i "Oganj"

184

Višecevni bacači raketa ''Plamen'' i "Oganj"

offline
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 1019

Ja bi voleo da vidim ujedinjenje lansera Šumadije i Tamnave, plus da to sve bude lepo spakovano.

Inače, ne vidim ništa neobično u Šumadiji. Spada u sve konvencije, nije ništa posebno u tom smislu. Inače, može da bude podređena direktno Generalštabu, što da ne.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25249
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Taktički nivo, operativni nivo, strategijski nivo... Ovaj potonji ide pod GŠ.offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6057

https://www.youtube.com/watch?v=hYGamyU0OV4
Прошлог лета у Сремској Митровици.Било је већ.али је тон био лош.
Од 19.10.00,Приказ модуларног Огња,командног возила,БАТЕРИЈСКОГ упарса,батерије дигитализованог Огња.Момак на УПАРСУ каже да се *тренутно ради нулта серија од 3-УПАРСА,значи за један дивизион...

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

O.K. za pohvalu je samo malo dugo se čekalo, ovaj forum je to "alarmirao" pre bezmalo 10 godina; O.K. bolje ikada nego ... ali, kod raketne posebno, vrlo bitan element je da svaka baterija ima poseban meteo komplet prizemni, a divizion do par hiljada metara. Čak i neprecizni oblici ovog drugog su dobri ako su iole brzi dakle malo moderniji.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Oluj2.1 :: ... ali, kod raketne posebno, vrlo bitan element je da svaka baterija ima poseban meteo komplet prizemni, a divizion do par hiljada metara. Čak i neprecizni oblici ovog drugog su dobri ako su iole brzi dakle malo moderniji.
https://www.yugoimport.com/cir/proizvodi/artillery.....ry-battery

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

Nisam siguran koliko elektrootporno merenje pravca i brzine vetra i ovakvo rešenje za ostale parametre prizemne atmosfere ima preciznost ali sam sasvim spreman da me ubedite da ima, čak i za vetar, kako god dobro je, mnogo, beskonačno bolje od primitivnih metoda.
No ta prizemna stanica treba da bude UZ RAČUNAČA odnosno negde napolju kod vozila ili da se iznese kao protabl, može komotno da bude i na krovu vozila, ALI SPOJENA sa tim njegovim laptopom; poželjno je mada ne i neophodno pogotovu za raketnu ili ako već može danas da se izvede zašto ne da ti podaci figurišu stalno u baterijskom algoritmu sa periodom obnavljanja na svakih nekoliko minuta ili na komandu objektinim dugmetom meri i unesi prizemne popravke, gde u nastavku ide i korekcija upotrebe biltena ako je došao sa strane.
Topografski deo mora zauvek biti razdvojen od računačkog, ma kako poželjno bilo da dva ili tri čoveka u stvari znaju da rade sve i da svakilap ima sve programe. Pošto poseduju svoju lokaciju i pravac u stvari svako vozilo bi trebalo da ima svoj računački komp koji bi bio uglavnom *zamrznut* ako mu elementi dolaze sa ovog baterijskog popravljeni prizemnim merenjima i eventualno biltenom sa strane što bi opet sa ovog bateriskog dolazilo obrađeno.

Istina ako nije rešena međusobna relativna pozicija oruđa prema GPS ili INS u automatskom prenosu radio vezom kod ovog baterijskog računača onda ako on nije merenjem ili odoka ustanovio relativni položaj po frontu dubini i visini on treba da daje samo *poboljšanje* elemenata prema meto stanici i balističkim vrednostima a da računari u vozilima računaju posebno gole elemente i uzmu poboljšanja. To zbog toga da bi se uredila neka vrsta SNOP-a.
Pri tome topografov lap treba da ima prijem sa GPS ili nečim drugim određenim koordinatama oruđa i vizuelizaciju ili bar tablični prikaz *raznih* rastojanja između tih koordinata prema svojoj stajnoj tački posmatranja i da taj međusobni raspored *odobri* ili popravi ako se pojavljuje neka neočekivana velika greška, po razmaku frontu ili po visini. To treba da ima i ako postoji automatizacija prenosa i da on tako *proverene* koordinate odobri odnosno eventualno prenese automatski na lap računača.
Elementi ako sve ide automatski sa računarta mna oruđima mora da su mu vidljivi i sa *logikom* upozorenja po prevelikim odstupanjima po pitanju elemenata a pogotovu punjenja ili kočnice, a ako je moguće u lokalnoj vezi i prenosu podatak a da ih ima i kada njegov računar određuje elemente za svako oruđe.

Zato stanica treba da bude kod računača a ako radi automatizovani lokalni prenos onda bi komp na oruđu sve računao a on samo bio kontrola elementa ali da drugi čovek radi kontrolu pozicija pre toga. Posle bi on radio kontrolu popravki * pri priceljki* ako merimo odstupanja na lansiranju prvih dve tri rakete i bavio se posle *pravom* osmotrenom korekturom . Može sve to da se strpa na osnovno oruđe ako ono ima taj senzor čak sve ovo nabrojano ali nije dobro jer njegovim ispadanjem sve ispada.

Naravno sve je to moguće rešiti i jednim superatumatizovanim sa prenosom podataka softveroma ali šta oću da kažem jednom rečenicom:
i rada sa računarima treba da ima automatski, poluautomatski pa i ručni način unosa podataka kao što nam na kraju na samim oruđima ostaje kao kranje rešenje mehanički rad prema panorami i spoljnjem usmeravanju.

Kraj off-a ... neću više da nadimam...

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Meteosensor MS-3/D

https://www.yugoimport.com/cir/proizvodi/meteosensor-ms-3dOnaj uredjaj na slici koju sam postavio u prethodnom postu Jugoimport na sajtu zove "gun rectification system" i on mijenja busolu na VP, sva orudja se orjentisu na njega, i sva komuniciraju sa njim. Na slici se vidi da je meteosenzor fakticki dodat na instrument, integrisan, tako da siguran sam da je uvezan u sistem i da salje podatke mjerenja na zahtjev.

Gun rectification system instrument se postavlja na VP otprilike na istom mjestu gdje i busola u klasicnoj artiljeriji, i uvezan je radio linkom sa svakim orudjem, i sa komandnim vozilom baterije. Ako uvedu ove racunacke stanice u baterije, sigurno ce ga uvezati i sa racunacima

https://www.yugoimport.com/cir/proizvodi/gun-rectification-system

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

Ako oruđa imaju *gredu* i ako greda može da obavi osim grubog merenja ose oko 0-15 i fino merenje pravca oko 0-03 i to se prenosi na oruđa nije potreban rad retifikacionog uređaja.
Ali ako nekom oruđu ispadne iz rada aparatura eto njega ili ako postoje problemi sa satelitskiom navigacijom na oruđima. Kako će se snaći ovaj sa retifikacionim uređajem po pitanju koordinata sebe i oruđa bez GPS to je već druga stvar, njemu dopadaju uglovi pre svega. Mana mu je rad sa digitalnom busolom, žiro je mnogo skuplji ali i mnogo bolji prvo po pitanju greške a drugo nema magnetnu popravku. Većina svetskih rešenja ima žiro, a digitalnu busolu kao rezervu. Zapravo ultimativna rešenja imaju žiro na oruđu svakom. E to onda već stvarno košta.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4118

Артиљеријски електронски гониометар (AEG) је намењен за:

обезбеђивање података о земаљским циљевима у дневним условима, на удаљеностима дефинисаним дометом ласерског даљиномера RDL М93 који је саставни део AEG;
обезбеђивање податка о земаљским циљевима у ноћним условима, на удаљеностима дефинисаним дометом термовизијске камере која може бити уграђена као опција;
одређивање сопствених координата и координата осматраних циљева;
праћење (осматрање) ситуације на бојишту – осматрање циљева, репера и познатих објеката и пада погодатка сопствене артиљерије;
топографско-геодетска мерења.

Основне карактеристике АEG

Мерење углова у хоризонталној и вертикалној равни (систем 1/6000, опционо 1/6400);
Видно поље осматрања ласерског даљиномера 0° до 360°
Ноћно осматрање у оквиру ограничења која дозвољава осматрачка термовизијска камера
Угаоне вредности азимута и елевације идентичне дневним условима;
Мерење одступања поготка сопствене артиљерије ради извршења коректуре ватре;
Аутоматску припрему поруке за слање података рачуначком одељењу;
Спрегнутост кончаница термовизијске камере и ласерског даљиномера;
Термовизијска камера је независтан модул од ласерског даљиномера;
AEG има интерфејс прикључак за PDA или лаптоп.

Апликативни софтвер за артиљеријски електронски гониометер омогућује:

Иницијалилзацију хардвера и релевантних вредности параметара софтвера у микроконтролеру блока електронике;
генерисање форми за унос података у блок електронике;
приказ података о позицији и оријентацији осматрачнице;
приказ топографских подата о реперима, циљевима, познатим тачкама у виду поларних и апсолутних координата;
Прорачунавање и приказ података неопходних за корекцију ватре и пренос ватре на друге циљеве;
Аутоматски пренос података до рачуначког одељења артиљеријске јединице путем комуникационе опреме повезане преко USB порта;
Пренос података путем TCP/IP протокола;
Уношење сопствене позиције у случају отказа GPS пријемика;
Ручно уношење даљине циља у случају отказа ласерског даљиномера;
Калибрација дигиталног електромагнетног комапса у осам тачака;
Корекција података са електромагнетног компаса прорачуном "правоуглог севера" на основу две познате тачке. Таква корекција се користи за систематску коректуру измереног азимута електромагнетног компаса у његовом радном режиму;
Подешавање променљивих параметара потребних за рад опреме.
Ласерски даљиномер је спољни модул који се лако механички поставља путем споја типа "ластин реп" и електрично повезује са AEG-ом преко интерфејса RS232

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2002

Baš to i to je ono što ne valja jer poznate tačke ispunjavaju čitav niz uslova od kojih zavisi tačnost pravouglog severa na kraju a to nije lako obezbediti ponekad i nemoguće, pogotovu bez GPS. Zato je mnogo bolje naći bar jedan ispravan najbliži žiro, *prisilno* orijtisati klasičnu busolu sa njim i do 5 km sa tom vrednošću možeš da radiš a da nijednu poznatu tačku nisi koristio.
Sa GPS je lakše jer možeš da meriš svoju tačku i da formiraš drugu ako nema poznate druge a to može da je nema ili da ima ali sa velikom greškom skidanja koordinata, ali i pri tome tek moraš da paziš kolika je greška GPS od čega će zavisiti uslovi kako da formiraš drugu tačku.
Tako da ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 455 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 3 sakrivenih i 450 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, branko7