Aero L-159 ALCA

15

Aero L-159 ALCA

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 692

@flysky

Mislim da vi (i mnogi drugi) pravite gresku kada poredite L-159 sa Yak-130 i M-346.
U vreme kada je dizajniran tj. projektovan (krajem 80-ih i pocetkom 90-ih) on nije PRAVLJEN da bude napredni trenazer za 21. vek (tu ulogu je samo donekle trebalo da ima L-39MS (L-59))!!!Pravljen je da bude laki borbeni avion za lovacko-bombardersku i izvidjacku avijaciju...S toga je svako poredjenje sa gore pomenutim avionima (koji su NAMENSKI pravljeni da PRIMARNO budu NAPREDNI trenazeri a posle sve ostalo) nerealno.

To sto su Ceska i Slovacka zbog male kolicine raspolozivih trenazera L-59 iste povukle iz upotrebe pa se sada L-159B koristi za naprednu obuku je "splet okolnosti" i prinudno resenje ali nikako nije ideja koju su cehoslovacki stratezi imali za taj avion kada je on "zamisljen".

L-59 je u "svoje" vreme (pocetkom 90-ih) bio dobar trenazer sa solidnom opremom i "privlacnom" cenom (kako u nabavci tako i u eksploataciji).Trazilo se da se u razumnom roku projektuje i napravi avion koji ce biti pouzdan i jeftin u upotrebi (uz to imati vece borbene mogucnosti i savremeniju opremu u odnosu na prethodnu generaciju L-39) i to ovaj avion zadovoljava!Zato je i izabran konzervatniji pristup kada je avion "crtan".Neka napredna resenja i velika eksperimentisanja (koja bi uzela mnogo vremena) nisu bila pozeljna.Ne moze se porediti sa Hawk-om i drugim svetskim "alama" iz tog doba ali nas narod kaze "kolko para tolko i muzike".Avion je planiran da bude izvozen u zemlje tipa Vijetnam, Kuba, africke zemlje isl. (a ne u razvijeni deo sveta) i za te novce on je bio sasvim pristojno resenje....

Konkurencija u vidu G-4 i Aeromakija MB-339 (Howk i Alpha Jet su za bogatije musterije) nije bila "naivna" ali je L-59 imao dva jaka ADUTA kada je zamisljen.Prvi je CENA a drugi da ce ga bar deo clanica VU (Bugarska, DDR, Poljska) uvrstiti u svoje naoruzanje.


Yak-130 i M-346 su u oficijelnu upotrebu uvedni citavih 15-20 godina kasnije i radi se o totalno drugacijem konceptu (na prvom mestu letacke mogucnosti i oprema kako bi se sto "vernije" mladim pilotima priblizili napredni avioni 4-te generacije)!Cena (a bogami i sama duzina razvoja) je tu bila tek pri kraju liste prioriteta...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15438
 • Gde živiš: Lublana

@gavrilon
Alca L-159T je baš primarno napredni trenažer.
aramis s ::G-4 ima resurse, ima tehničku bazu, obučene pilote i zemaljsko osoblje. Remontni kapaciteti nisu idealni ali postoje. Procena cene digitalizacije je zasnovana na onoj od pre pet godina, trebalo bi napraviti novu, a za pogonsku grupu je dato nekoliko predloga sa različitim sumama.
Kupiti tuđ avion ukoliko imaš svoj je uvek pogrešan potez jer ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.

Nema smisla po samozavaravanju da je G-4 nešto posebno "domači" avion!? Niti se u Srbiji izrađuju neki krucialni delovi, znači da se sve svodi na kanibalizaciju. Modernizacijom avionike i novim motorom te verovatno nekim manjim modifikacijama zmaja zbog novog motora, postao bi "nov" pilotima i tehničarima gotovo koliko i L-159 + da je avion mator, pa neće ni trajati toliko dugo kao L-159 a i materijali su zamoreni što znači učestalije servise. Osim toga nije da su se srbski piloti u zadnje veme nešto mnogo naleteli na G-4 pa da zbog toga imaju avion u malom prstu kako se kaže. Ne verujem da bi bio prelazak iz G-4 na L-159 neki hendikep. Činjenica je da se dobije za jednu modernizaciju G-4, 2 komada L-159. Naravno pod uslovom da ta cena važi, ako ne onda je naravno bolje da se ide na modernizaciju G-4. Naravno moj je zaključak na oko jer nema dovoljno informacija ali sa L-159 dobije se dobro opremljen avion, kakav nivo G-4 neće dostiči ni predviđenom modernizacijom.offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4121

Napisano: 18 Maj 2015 18:30

od srca zelim da se ovaj G-4 ponovi "rodi". lepseg aviona u svoju klasu nije bilo..

Dopuna: 18 Maj 2015 18:31

http://www.militaryfactory.com/aircraft/compare-ai.....e+Aircraft

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 692

jazbar ::@gavrilon
Alca L-159T je baš primarno napredni trenažer.


Jel to na osnovu toga sto je neko napisao na Wikipediji ili zato sto cesko MO ne zna sta ce sa ovim konzerviranim primercima pa ga nude i kao "napredni trenazer" (samo da ih nekako prodaju)?Pise i na tarabi....

Alcin dovsed je primarno namenjen za preoubuku na jednosedu verziju L-159A!!!To je njegova osnovna namena, ulogu "naprednog trenazera" je dobio silom prilika!Kao kada bi neko kod nas za Orla NJ-22 rekao da je "napredni trenazer" (ili ga silom prilika uveo na tu funkciju).Teoretski moze, ali on nije pravljen za tu ulogu.

Opet kazem, glavni napredni trenazer trebalo je da bude L-59 (L-39NS)!
Uostalom ako je L-159T bas to (napredni trenazer) zasto Cesi uopste pomisljaju da prave L-39NG???
Sta ce im dva aviona za istu stvar?Nesto vam u tom racunu nije bas potaman Wink

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

@aramis Citat: G-4 ima resurse, ima tehničku bazu, obučene pilote i zemaljsko osoblje. Remontni kapaciteti nisu idealni ali postoje. Procena cene digitalizacije je zasnovana na onoj od pre pet godina, trebalo bi napraviti novu, a za pogonsku grupu je dato nekoliko predloga sa različitim sumama.
Kupiti tuđ avion ukoliko imaš svoj je uvek pogrešan potez jer ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji


Apsolutno se slažem da je iole pameti i poštovanja naše bogate vazduhovlovne industrije da nam je prioritet konačna modernizija G-4-ke ma nivo G-4 MD (do iste će izvesno doći ). Kamo sreće da država odvoji 5 miliona evra za suštonsku a ne "površnu" modernizaciju koja tretira integraciju glaskopita , nešto moderniju avioniku radi nužne integracije modernog vođenog narožanja. Uvek sam za rezon : USE I SVOJE KLJUSE ! Modernizacija G-4-ke bez nove- jače pogonske grupe ( npr. AL-222-55 > 24,7 Kn) i velikim znakom pitanja kada, jerfaktor vreme nam geometrijskom progresijom nestaje. Setimo se , od planiranih 15 G-4-ki , sada govorimo o modernizaciji 8-9 letelica (kamo sreće da se i to napokon desi ) ; Nebih se složio da imamo dovoljna resursa, tehnička baza je na izdisaju bez rezervnih delova a broj obučenih pilota, naročito u punoj trenaži je daleko ispod željenog.

Apsolutno se slažem sa rezonom : ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji !

Ponavljam : Kamo sreće da G-4-ka doživi željeni nivo modernazije i po meni krucijalno-najbitnije - napokon se oživi naša namenska vazduhoplvna industruja; Upravo zbog faktora VREME koga nažalost nemamo pominjem L-1159 ALCA ( Idealno u dvosedoj L-159 B verziji ) . Iskreno neznam koliki je broj konzervisanih na lageru.

Izdvojiću reči G-na Ranka Živaka još iz 2012 doslovce : " "Kod nas je bitno obezbediti kontinuitet, jer bez toga nema ni efikasnosti. Jednostavno, dovedemo pilota na neki nivo osposobljenosti, izvršimo preobuku i ako nemamo uslove da nastavimo njegovo borbeno osposobljavanje, posle izvesnog vremena njegova sposobnost pada i onda moramo sve ispočetka, što je neracionalno trošenje sredstava", zaključio je general major Ranko Živak " ;

Nameće se pitanje šta se uradilo , sa koliko je to TT ispravnih a kamoli modernizavinih aviona obezbeđen kontinuitet ?

Tačno je i da što se tiče bogate vazduhoplne tradicije i proizvodnje aviona, kupovina tuđih aviiona pogrešan izbor. Međutim uvek treba poći od realnosti a čekati u nedogled obećanja politačara a ne struke je više ne drastično gubljenje vremena (država je odavno morala da dovede G-4 minimum na G-4 M nivo , do nivoa eskadrile ) .... već se direktno geometrijskom progresijom dovodi u pitanje i opstanak vazduhoplovstva Srbije. Više puta sam na više foruma pisao : poštujmo sebe da nas iko ikada suštinski poštovao !

Nepada mi na pamet da slepo reklamiram L-159 ili ti pak kineski JL-9G, L-15 ili >>> JAK-30 ( po meni ubedljivo najbolji napredni školski trenažer ne samo odnosom cena/vrhunski kvalitet ), već upravo zbog faktora VREMENA gledam šta je najbrža moguća opcija modernizacije vazduhoplovstva Srbije koja će ne samo da iznese novo jato mladih pilota, spremnih za izazove 21. veka.

Rekoh da je primarno aerodinamički iluzorno porediti L-159 sa JAK-130 MITTEN ili ti M-346 MASTER . Dovoljno je pročitati prvi post strane 1. teme da se vidi zašto nam je upravo ovakva modernizovana platforma neophodna.

Svesno ću krajnje dobronamerno u oftopic. Nedavna izjava, povodom dana TOC-a da će se ove godine sihrorono ići sa ispitavnjem nulte serije LASTE (2,5 godine od pogibije heroja Gorana Savića -Savketa ( ~ uz paralno uvođenje i obučavanje pri 204. eskadrili, govori kristalno jasno o "ozbiljnosti" države i na koji način "poštuje" pilotsku profesiju ). Ne samo NEPROFESIONLIZAM i krajnje nepoštovanje svetinje ŽIVOTA ! Ovakvim rezonom, politikom nezameranja, čuvanja čvaraka a da niko napokon od komandanata eskadrla nelupi šakom o sto, uključujući i komandanda avijacije koji su dužni da stanu ISPRED ČASTI , UGLEDA I ŽIVOTA pilota , rezonom "ima se vremena" direktno se dovodi u pitanje dalji opstanak vazduhoplostva Srbije.

Silno bih voleo da grešim ali nikako voljom pilota i nas kojima je vazduhoplostvo u srcu dovedeni smo neminovno u stuaciju ne mitut do 12 nego, stanje gde radi OPSTANKA moramo da plastično rečeno da "progutamo" ponos , da nam se nedesi najgori scenario a to je : Ima li pilota i u kom avionu, gde je mladost = budućnost !?

Niko me nemože ubediti da ODGOVORNA država nije bila u stanju i nakon promene vlasti da iz postojeće flote G-4-ki izdvoji nekoliko aviona i za par godina već bi videli prva ozbiljna letna ispitivanja minimum G-4 M sa minimum novim glaskokpitom, integrisanim HOTAS, smanjenjem težine zmaja aviona solidnom primenom kompzita i napokon integrisanja LVB-250 i GROM-B .

Zašto baš ALCA ? Upravo zbog faktora vreme koga nemamo. Tačno, u velikoj meri ispod letnih karakteristika koje pružaju i naš G-4 a kamoli JAK-130 ili M-346 ali se trenutno najbrži mogući način da se dođe do aviona sa i više nego naprednom avionikom, obezbedi moderna trenaža i ujedno jurišnik sa svestranom paletom naoružanja na 7 podvesnih tačaka. Uošte nevidim problem da se L-159 A dovede u već viđenu dvodesedu L-159 B verziju za koje predpostvljam da imaju na lageru.

Uvek sam za NAŠE , pogotovo kada je u pitanju G-4-ka ; Glasno razmišljam : Da li je mudrije investirati u modernizaciju G-4 (8-9 aviona na nivo G-4MD) sve i da se odvoji 40-45 milona evra, na zmajevima starim nekoliko decenija koliko god da je G-4-ka bukvalno čigra u vazduhu i čekati ... čekati ponovo u nedogled ili prbeći nabavci praktično novih - konzerviranih L-159 ALCA (i jednoseda i dvoseda ) sa izuzetnom avionikom ,radarom i jakom pogonskom grupom.

Država je odavno mogla da dovrši letno ispitan 1-2 > G-4M i kao takve ih ponudi svetskom tržištu i traži kooperante. Ovako se previše zakasnilo. Bez obzira biću presrećan kada ugledam NAŠ koliko-toliko modernizovan G-4. U međuvremenu L-159 ALCA je odnosom cena/kvalitet i trenutnom svetskom ponudom za nas idealno rešenje. Zašto ? Slika govori više od hiljadu reči >>>Osvojeni moderan trenažer >Moderan glaskopit + radar + 7 podvesnih tačaka za svestrano naoružanje >


Za naše uslove i više nego zadovoljavajući za jurišna dejstva >Za najbrže moguće vreme dobija se "know-how" paket moderne avionike koji i te kako u skromnijoj izvedbi može naći mesta na G-4-ci a što da ne i na J-22 Orlu koliko god da ostane u uptrebi. Tada naš ponos ima i te kakvu opravdanost !

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4739
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Napisano: 19 Maj 2015 5:43

Vazne cinjenice koje idu u korist ovog -koristan je, opremljen je, moze sluziti svrsi, ima boljih aviona od njega ( ali odnos cjena kvalitet nema), pojacali bi borbenu sposobnost zemlje.
LB Eskadrila l 159 -kao cjena jednog jeftinijeg novog aviona.
Mjesovita LB eskadrila j 22 i G4 ostaje.
Skolska aviacija - Lasta ABD ( Ako Bog Da ) , G 4 M 1/2 D ABD (u pola digitalizirani Ako Bog Da) , L 159 ( napredni trenazer za koristenje digitalne opreme i naoruzanja).
I nadam se ubrzo da ce se pojaviti Kobac, jer je definitivno financijski najopravdaniji trenazni /COIN avion .
L 159 ispada veoma jeftino prelazno rjesenje u ovim poznim godinama nasih skolskih i LB aviona. Nadam se da ce skorom pojavom Kobca da se nastavi ponovo radjanje Srpske avio industrije.

Dopuna: 19 Maj 2015 6:19

Advanced Light Combat Aircraft (ALCA)
The operational capabilities of the aircraft include close air support, tactical reconnaissance, air defence, counter insurgency, border patrol, anti-ship missions, and lead-in fighter and weapons training.
http://www.airforce-technology.com/projects/l159/

Dopuna: 19 Maj 2015 6:22

The cockpit is protected with composite and ceramic ballistic armour. Survivability is also increased by the provision of a fuel tank inerting system, an on-board inert gas-generating system (OBIGGS). VS-2 zero ejection seats and a canopy jettisoning system are fitted. The standard aircraft configuration also includes an on-board oxygen-generating system (OBOGS).

Dopuna: 19 Maj 2015 6:47

Ovo je vazno, sta bi mi od naseg naoruzanja mogli uporebljavati, t.j.. moguca konverzija nasih rr60 , da li su nasi Maveric/Gromovi zastarjeli da se koriste na njemu . NaraVno i NRZ I ostate bombe, jer u slucaju moranja kupovanja i seta naoruzanja , pita moze postati skuplja od tepsije.

The aircraft is equipped with a Hamilton Standards Stores Management System. There are seven hardpoints to carry stores: three under each wing and one under the centre fuselage.
"The L159 climbs at 47m per second."

These are capable of carrying a wide range of NATO standard weapons, including AIM-9 Sidewinder air-to-air missiles, AGM-65 Maverick air-to ground missiles, rockets and free-fall bombs, a gun pod, laser-guided bombs, reconnaissance pods, electronic countermeasure pods and fuel drop tanks.

The system is adaptable for the addition of new weapons, including medium-range air-to-air missiles and special pods for ECM, reconnaissance, night navigation and targeting.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23540
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@jazbar
ne želim da oftopičarim previše, ali samo razmisli da li je bolje da poseduješ avion na kome možeš da izvedeš sve stepene remonta ili avion na kome ćeš raditi samo 1. stepen održavanja i eventualno drugi.
Tehničku bazu za održavanje G-4, LCA ne bi nikada dostigao.
Niko ne govori o mogućnosti da se avion proizvodi ponovo, ali da se sve svodi na kanibalizaciju i nije baš tačna.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65320

Slike sa vezbe Lion Effort 2015


Arrow http://www.aereo.jor.br/2015/05/15/lion-effort-201.....de-caslav/

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15438
 • Gde živiš: Lublana

Napisano: 19 Maj 2015 11:44

gavrilon ::jazbar ::@gavrilon
Alca L-159T je baš primarno napredni trenažer.


Jel to na osnovu toga sto je neko napisao na Wikipediji ili zato sto cesko MO ne zna sta ce sa ovim konzerviranim primercima pa ga nude i kao "napredni trenazer" (samo da ih nekako prodaju)?Pise i na tarabi....

Alcin dovsed je primarno namenjen za preoubuku na jednosedu verziju L-159A!!!To je njegova osnovna namena, ulogu "naprednog trenazera" je dobio silom prilika!Kao kada bi neko kod nas za Orla NJ-22 rekao da je "napredni trenazer" (ili ga silom prilika uveo na tu funkciju).Teoretski moze, ali on nije pravljen za tu ulogu.

Opet kazem, glavni napredni trenazer trebalo je da bude L-59 (L-39NS)!
Uostalom ako je L-159T bas to (napredni trenazer) zasto Cesi uopste pomisljaju da prave L-39NG???
Sta ce im dva aviona za istu stvar?Nesto vam u tom racunu nije bas potaman Wink

Što je suština kod L-159. suština je da je avion multifunkcionalan, znači i trenažer i laki borbeni podzvučni. Umesto dva aviona dovoljan je jedan što pojeftinjuje logistiku. Česi su imali u vidu avion u kojem će piloti lovaca skupljati večinu satnica da ostanu u formi tako da pilotima netreba stalno leteti sa lovcima a da pri tome država snosi manje troškove i laki borbeni avion kao dopunu arsenalu. Zato i kokpit te naoružanje takvo (doduše smanjeno) kao u F-16, jer L-39 i L-59 bio je avionikom i i sistemima za obuku naoružanja zastareo, istočni trenažer. L-159 jest evolucija L-39 koji je čisto trenažni avion. Pošto su Česi odustali od F-16 i uzeli Gripene ta se namera nije mogla ispuniti pa su se odlučili na prodaju. Nova varianta L-39NG imaće modularan kokpit pa će se stavljati avionika i sistemi za obuku naoružanja primerni lovcima za koje će se piloti obućavati. Jeli im bila odluka za proizvodnju L-159 pametna ili nije to nije važno za temu u kojoj u par poslednjih postova raspravljamo. Neka saznanja, doktrine i prioriteti se tokom godina i promenom situacije menjaju.

Dopuna: 19 Maj 2015 12:06

aramis s ::@jazbar
ne želim da oftopičarim previše, ali samo razmisli da li je bolje da poseduješ avion na kome možeš da izvedeš sve stepene remonta ili avion na kome ćeš raditi samo 1. stepen održavanja i eventualno drugi.
Tehničku bazu za održavanje G-4, LCA ne bi nikada dostigao.
Niko ne govori o mogućnosti da se avion proizvodi ponovo, ali da se sve svodi na kanibalizaciju i nije baš tačna.

Neznam koliki stepen servisa će mehaničari moči raditi posle modernizacije G-4. Teško da će nešto posebno moči raditi na modernoj elektronskoj avioniki ili na motoru. Znači približno isto kao kod L-159 ako bi se dogovorili sa česima.

Neznam koji se delovi još izrađuju za G-4 u republikama bivše SFRJ da se ne ogranićavam samo na Srbiju?

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23540
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@jazbar
Kod G-4 motor bi verovatno bio max dorađen na nivo 680 već se o tome razglabalo. To znači da se 2kN dobijaju modifikacijom kompresora, a ne zamenom motora.
Stakliće smo već ugradili na Lastu, pa ne razumem što bi bio problem kod G-4.
Kod generalnog remonta neki delovi moraju da se zamene, a pošto je G-4 klasične konstrukcije, to može i majstorski da se napravi.
Dogovora ne može da bude. To je američka škola, za male pare ti uvale veliku muku koja te posle košta ko Sv.Petra kajgana. Sva elektronika i motor su američki, pa kauboji mogu da uvrću uši kako žele. Zašto bi oni ako je to sve bajno, ubrzano radili na razvoju varjante sa jeftinijim kooperantima?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 686 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 4 sakrivenih i 672 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, ivan979, mihajlot2013, srecko81, suton, Trpe Grozni, vathra, vlvl, zlaya011, |_MeD_|