Aero L-159 ALCA

17

Aero L-159 ALCA

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23540
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ovo je protrčavanje na sletanju, tačka dodira je verovatno bila betonski prag.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

L-159 ALCA je trenutno na svetskom tržištu bez obzira što ih je prilično konzervisano, praktično jedini napredni trenažer dostupan u što kraćem roku bilo kao jednosed ili dvosedi L-159 T1-2 (tačno aerodiniminički i letnim sposobnostima ispod JAK-130 MITTEN i M-346 MASTER ) ali gledajući nivo primenjene moderne avionike , već urađene integracije Grifo radara odnosom cena kvalitet vazduhoplov koji je figurativno rečeno "kec na jedanaest" zemljama koje su došle do tačke da bukvalno restartuju vazduhoplostvo.

Silno bih voleo da grešim ! Zadnji hvalospevi Nemačkoj o pomoći na EU putu, posle hladnog brisanja "južnog toka" pa potom i "turkskog ...." bezpogovornim aminovanjem brižnog saveta SAD da se okrenemeo Azerbejđanu ( gasna sigurnost) !? ... , praktično 100% američkoj interesnoj sferi govori na daleke staze mnogo.

Tačno, još niko nije zvanično tražio ALCU od Češa ali u sadašnjoj geopolitičkoj konstelaciji snaga, tačnije interesa uopšte me ne bi čudilo da upravo ALCA dođe po NAATO savetu u našoj virtuelnoj "neutralnosti" kao rešenje. Mi činjenično gledajući stanje avijacije i čekajući u nedogled modernizaciju G-4-ke na MD nivo VREMENA NEMAMO ( Zamor materijala i resursi geometrijskom progresijom nestaju ). Apsolutno tačno : Ko neplati na mostu, platiće na ćupriji !

Mšljenja sam da ma koliko država uporno govori o "vojnoj neutralnosti" u realnosti praktično se sve radi po Brisel - EU - SAD - Nato diktatu od unifikacija, standarda pa do momenta kada će se ne našom voljjom "preseći kolač". Naravno ovo je moje razmišljanje jer mi stvarnost iz dana u dan isto potvrđuje. Ovakvo drastična odluka i povinovanje američkoj interesnoj sferi , naročito u domenu ENERGETIKE šalje Rujiji i više nego jasnu poruku. Možda grešim u razmišljanju, ali ovakvim rezonom od Rusije možemo maksimalno očekivati rezervne delove za preostalu šaku letno ispravnih Migova i ništa više. Vreme će brzo pokazati ! Za mene je 2015 ključna godina u kojoj se rešava opstnak i dalji put RV i PVO Srbije. U politici su promene moguće i te kako naročito u ekonomsko-socijalnim državama čije su reforme decenijama tapkanje u mestu (čardak ni nebu ni na zemlji ) ; Zašto baš ALCA ili sličan paket sa rezervnog Nato stoka - zaliha ? Sve upučuje na to da pod maskom održive "neutralnosti" de fakto na istom putu ka EU hrlimo u Nato a da nas niko ništa nepita. Koje su to već rečene vrline L- 159 ALCE :

Arrow http://www.aero.cz/en/defence-mro/programs/l-159-program/#scrollTo=obsah

Opis Grifo radara Arrow http://robertang.blogspot.com/2007/02/fiar-grifo-radar.html

* Common airframe configuration and aircraft systems.

* Multi-mode Pulse Doppler Radar (single-seat L-159) and provisions for optional nose-mounted sensors (two-seat L-159).

* Advanced Human Machine Interface with Head-Up Display, color Multi-Function Displays and Hands-On-Throttle-And-Stick (HOTAS) controls.

* Avionics integration based on the MIL-STD-1553 databus.

* Accurate and autonomous navigation system with Ring Laser Gyro based Inertial Navigation System (INS) and Global Positioning System (GPS).

* Extensive in-flight recording and debriefing capability for video, audio, self-protection system, engine and aircraft parameters.

* On-condition maintenance and fatigue monitoring system for low operational cost and optimum use of aircraft service life.

* On-Board Oxygen Generating System (OBOGS), On-Board Inert Gas Generating System (OBIGGS) and Auxiliary Power Unit (APU) for self-contained operations with minimum support.

* Seven pylons for various stores.

* Ability to operate from semi-prepared airfields.

* "Best in Class" Honeywell F124-GA-100 engine.

Dobija se maltene nov avion koji u celosti u jurišnim zadacima odmenjuje prestarele ORLOVE i idealno 6 dvoseda (zbirno do okvira 2. eskadrle). Tačno ovo je suštinski restartovanje avijacije u svakom kontekstu , ne samo tehničkom već primarno logistički gledano ge je ključni faktor ČOVEK = PILOT = obučeno ZEMALJSKO OSOBLJE . Koliko god da nam je G-4 u srcu imamo li vremena da više čekamo preskromnim budzetom iole ozbiljnu modernizaciju G-4-ke (osim ako koliko se ove godine ne pojavi neki suštinski ozbilljni kooperant) ? Nemamo ! Bojim se da ćemo papreno platiti nedgovornost države - politačara jer je minut do 12 odavno prošao a broj zmajeva od 8-9 aviona sve i da se odvoji 5 miliona evra po letelici ( u šta sumnjam) ne donosi nikakav ozbiljan pomak (ponavljam jedino ako se strateškim kooperantom ne krene od nule i pokrene nova proizvodnja duboko modernizovane G-4-ke u potpuno novom odelu od avionike do pogonske grupe ... ) ; ALCA sve tražene zahteve duboke modernizacije već poseduje mada slabije manevarbilnosti u odnosu na G- 4. Ali između starog i neizvesnog ili ti novog , uvek biram NOVO i kamo sreće da se već gotovi know-how donekle primeni u G-4-kama dokle traju.Aero L-159 ALCA - Solo >@toni Citat:Danas dolaze vec nadzvucni T-50 i M-346, L-15, JAK130 sa razvojnim putem tipa T-50.

Apsolutno tačno ! Kamo sreće da država koliko ove godine nađe modus, a siguran postoji ... da naruči eskadrlilu JAK-130 (po meni idealno) i on služi kao temelj-uzor za modernizaciju G-4 sve sa rokom isporuke i sihrone preobuke step by step , naravno u skromnojoj varijanti ali sa istiim motorom, ili M-346 ... kineskog L- 15 ali još nedovršenog (integracija i primena naoružanja) ili papreno skup T-50 Golden Eagle. Ovako, gledajaći hteo nehteo faktor VREME koga nemamo a zamor materijala čini svoje , ALCA je sa paketom koji se nudi i više nego odlično rešenje za nas. Tada i PONOS ima svoju opravdanost radi opstanka naše avijacije.offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1066

Ako hocemo da brzo postavimo RV na noge ...i nije nam mrska Zapadna tehnologija...a vidim da i premijeru nije...onda je ALCA L-159...odlicno i brzo resenje.

Kao i svi vise bih voleo da smo nas G-4 pretvorili u G-5 tj elektroniku ,radar i motor sa Alke prebacili u novi zmaj G- 4....sad je previse dockan .

Mada ima sanse u buduce ako se napokon resimo za koju smo elektroniku i motor,Ruski ili Zapadni.

Cesi su dobar primer..kad je gazda u Moskvi..oni ugradjuju njegov motor...
a kad je u Vasingtonu onu ugradjuju Hanywell

Mi smo pocetkom 90ih isto imali zelju za Hanywellom za G-5 ,tad je to bio Geret.

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

@ SVEVID Citat:Ako hocemo da brzo postavimo RV na noge ...i nije nam mrska Zapadna tehnologija...a vidim da i premijeru nije...onda je ALCA L-159...odlicno i brzo resenje.

Apsolutno se slažem sa mišljenjem kolege SVEVIDA koji je u jednoj rečenici rekao sve gledajući realnost.

Izdvojiću jedan solo nastup L-159 ALCA u kome me prilično demantuje u prethodnom mišljenju vezano za lošiju manevarbilnost. Ovde vidimo odlično ponašanje aviona i u horizontalnoj i vertikalnoj ravni, šta znači jača gonska grupa ( 28 Kn + FADEC ... itd ) ; Ne samo što ALCA na 3:10 besprekorno izvodi zvono, već je generalni utisak i više nego solidan. Svesno ponavljam : U postojećem stanju naše avijacije idealan avion ne samo za napredno školovanje već i za jurišna dejstva, unifikicaciju flote koliko god srcu dragih G-4-ki i Orlova ; Ne samo naprednom avionikom već i pristupačan za servisiranje i održavnje. U svakom slučaju (naravno moje mišljenje) ja sam za potpuno restartovanje naše avijacije i svesno ponavljam , kamo sreće iz ALCE izvući koliko je god moguće know-how tehnologije i primeniti je na G-4, makar u domenu glaskokpita. Duboka modernizacija G-4-ke na MD nivo po meni ima jedno opradanost ukoliko bi se sa ino kooperantom praktično krenulo u proizvodnju - proizvodnu liniju nove G-4-ke sa naprednom avionikom , jačom pogonskom grupom, jednodelnim vetrobranom i neophdne itegracije naprednog naoružanja. Uraditi da kažem samo delimičnu modernizaciju G-4-ke na svega 8-9 aviona a da se neispune, nezaokruži celina koja G-4-ci omogućava da suštinski bude napredni trenažer 21 veka nema racio jer time praktično relativno brzo dolazimo u situaciju za inperativom > NOVO . Zato je po meni ALCA najbolje rešenje (kamo sreće i političke volje) za suštinski RESTART naše avijacije.

Solo nastup L-159 ALCA :

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65320

RIAT-2015


https://www.flickr.com/photos/evansaviography/19738604112/sizes/l

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65320

Iracki piloti i tehnicari na obuci u Ceskoj

Arrow http://www.aex.ru/news/2015/7/30/138507/

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65320

^^^Pocelo je sredjivanje....
Citat:The engineers started the modifications of twelve fighters L-159 aircraft for the Iraqi army


Arrow http://www.rozhlas.cz/zpravy/technika/_zprava/1520495
Arrow http://www.rozhlas.cz/zpravy/technika/_galerie/1520495?type=image&pozice=1

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15438
 • Gde živiš: Lublana

Primeti se da su Alce ko nove. Nego što to preuređuju za Iračane, dodaju novi sistemi za naoružanje, radar? Osim dekonzervacije i bojenja.

offline
 • Pridružio: 09 Jul 2013
 • Poruke: 159

[quote="flysky"]@ SVEVID Citat:Ako hocemo da brzo postavimo RV na noge ...i nije nam mrska Zapadna tehnologija...a vidim da i premijeru nije...onda je ALCA L-159...odlicno i brzo resenje.

Apsolutno se slažem sa mišljenjem kolege SVEVIDA koji je u jednoj rečenici rekao sve gledajući realnost.

Izdvojiću jedan solo nastup L-159 ALCA u kome me prilično demantuje u prethodnom mišljenju vezano za lošiju manevarbilnost. Ovde vidimo odlično ponašanje aviona i u horizontalnoj i vertikalnoj ravni, šta znači jača gonska grupa ( 28 Kn + FADEC ... itd ) ; Ne samo što ALCA na 3:10 besprekorno izvodi zvono, već je generalni utisak i više nego solidan. Svesno ponavljam : U postojećem stanju naše avijacije idealan avion ne samo za napredno školovanje već i za jurišna dejstva, unifikicaciju flote koliko god srcu dragih G-4-ki i Orlova ; Ne samo naprednom avionikom već i pristupačan za servisiranje i održavnje. U svakom slučaju (naravno moje mišljenje) ja sam za potpuno restartovanje naše avijacije i svesno ponavljam , kamo sreće iz ALCE izvući koliko je god moguće know-how tehnologije i primeniti je na G-4, makar u domenu glaskokpita. Duboka modernizacija G-4-ke na MD nivo po meni ima jedno opradanost ukoliko bi se sa ino kooperantom praktično krenulo u proizvodnju - proizvodnu liniju nove G-4-ke sa naprednom avionikom , jačom pogonskom grupom, jednodelnim vetrobranom i neophdne itegracije naprednog naoružanja. Uraditi da kažem samo delimičnu modernizaciju G-4-ke na svega 8-9 aviona a da se neispune, nezaokruži celina koja G-4-ci omogućava da suštinski bude napredni trenažer 21 veka nema racio jer time praktično relativno brzo dolazimo u situaciju za inperativom > NOVO . Zato je po meni ALCA najbolje rešenje (kamo sreće i političke volje) za suštinski RESTART naše avijacije.
/199789_358278758_ALCA%20-%20front%20look.jpg[/img]

POTPISUJEM i za HRZ

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65320

djox ::Iracki piloti i tehnicari na obuci u Ceskoj

Arrow http://www.aex.ru/news/2015/7/30/138507/


Ubrzo isporuka prvih
Czech L159 Jets to Arrive In Iraq In Mid-September

Arrow http://www.defense-aerospace.com/articles-view/rel.....ember.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 395 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 390 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: gagswolfspirit, goxin, shaja1, voja64