Aero L-159 ALCA

16

Aero L-159 ALCA

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4742
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Napisano: 19 Maj 2015 12:29

aramis s ::@jazbar
ne želim da oftopičarim previše, ali samo razmisli da li je bolje da poseduješ avion na kome možeš da izvedeš sve stepene remonta ili avion na kome ćeš raditi samo 1. stepen održavanja i eventualno drugi.
Tehničku bazu za održavanje G-4, LCA ne bi nikada dostigao.
Niko ne govori o mogućnosti da se avion proizvodi ponovo, ali da se sve svodi na kanibalizaciju i nije baš tačna.


Sa svim postovanjem , modernizacija G4 u napredni savremeni trenazer bi bila dobra samo kao radionica za proizvodnju novog G4. I u tom slucaju nam treba avion za prelazno rjesenje, radi borbeoe gotovosti. Pitanje je ( ove godine najmladji ima 23 godine) koliko cemo ih imati poslije 2020-te.
Vidimo do cega je dovedena lovacka avijacija jer se nije reagovalo prije 10 godina.
Tako ce nam za nekoliko godina izgledati LB/jurisna i skolska avijacija ( osim LASTI ako uopste produ tesstove u TOC-u).

Kec iz rukava bi bio KOBAC , ali uradjen za naprednu obuku/COIN operacije sa oklopom, koliko se dozvoljava.Te pare kojih nikako nema za G4, radje bi ulozio u moderni KOBAC . Ocigledno je da Srbija ima mogucnosti da ga proizvede a i vojska ima potrebe za takvim TURBOPROP-om ali nemoze se naci politicke volje . ( bojim se da ustvari nisu strani igraci u igri koji guse nasu proizvodnju lobiranjem, da bi nam prodali druge avione- Vi ste opisali slucaj OMEGA-TUCANO na temi o LASTI )
A l 159 se namece sam od sebe cjenom i mogucnostiima - naravno problem je da ih sada uzmemo po cjeni od 2 miliona , 12 komada 24 miliona, koliko ce nas izaci za 10 godina odrzavanjem a koliko za 15 godina. Problem je i mogucnst integracije naseg naoruzanja ( ako Srbija zeli da poizvodi borbene avione , mora biti spremna da ugradjuje univerzalne nosace oruzja istok/zapad)
Ako je problem odrzavanja i naoruzanja rjesiv-prihvatljiv , ALCA 159 izgleda kao prihvatljivo PRELAZNO rjesenje za naprednog mlaznog trenazera- lakog LB/jurisnika , najvise svojom cjenom od 2 miliona .
Ako sam dosadan izvinite, stvarno se trudim da budem dosadan i uporan po pitanju poboljsavanja borbene gotovosti VS .
zivi i zdravi bili

Dopuna: 19 Maj 2015 13:04

Aero Vodochody was owned 50% by the Czech Government and 35% by Boeing Company; however, in October 2004, Boeing withdrew from the company. On 23 November 2005, the Czech Government announced that the company was to be privatised and, in October 2006, it was sold to Penta Investments.

In July 2004, the Czech Ministry of Defence announced that it plans to reduce the number of L159 aircraft in service by 47 to 18 in operational service and six in reserve. The remainder of its L159 fleet is to be sold.
72 aviona isporucena do 2003
od 47 aktivniht aviona,, Cesi ostaju na samo 18, ostale povlace.
Boing se povukao iz projekta 2004..
Novi vlasnik Penta 2006- http://www.pentainvestments.com/en/default.aspx
2006 Aero Vodochody konvertuje 4 aviona u dvosjede l 159 B
2008 Aero Vodochody potpsuje ugovor sa Saab Czech i Gripen International o saradnji marketingu i buducem razvijanju aviona.

BAE Systems Sky Guardian 200 -Velika Britania
Vinten Vicon 78 series 455 countermeasures dispensing system. - Thales ,Francuzi
Grifo-L multimode pulse Doppler radar- Italija
JBG nije sve americko, a dvosjed l 159B je radjen sa SAAB-om i Gripenom - Svedjani
edit - greska , novi dvosjedi su uradjeni 2006 ( 4 komada, bez Boinga) a od 2008 se radi na saradnji sa Svedjanima

Dopuna: 19 Maj 2015 13:05

http://www.airforce-technology.com/projects/l159/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23553
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Citat:JBG nije sve americko, a dvosjed l 159B je radjen sa SAAB-om i Gripenom - Svedjani
U trenutku kad je stvaran avion firma je bila vlasništvo
Citat:Aero Vodochody was owned 50% by the Czech Government and 35% by Boeing Company
E sada se priseti da postoji ono čuveno intelektualna svojina. Nema teorije da Česi to prodaju kome hoće i pod uslovma kojim žele, jer su sa đavolom tikve sadili.offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4742
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Pogrijesio sam gore, Svedjani od 2008 rade na modernizaciji i marketingu, a 4 nova dvosjeda su konvertovani 2006-te . 2002 prvi l 159 b se pojavio
Ma use i u svoje kljuse, Kobac sa oklopnom kabinom ako zelimo sta uraditi dobro RV-u.
I blaza modernizacija G4 (jeftinija)

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

Citat:E sada se priseti da postoji ono čuveno intelektualna svojina. Nema teorije da Česi to prodaju kome hoće i pod uslovma kojim žele, jer su sa đavolom tikve sadili.

Koliko ja god želeo kao što sam već rekao, primarno zbog faktora vreme da u ALCI nađem najbolju platformu pre svega zbog odnosa cena/kvalitet za naše vazduhoplopstvo dok napokon modernizovana G-4-ka neugleda svetlo dana , bez obzira što se Boing povukao iz vlasništva nad projektom sa svojih startnih 35% učešća, ne samo zvog intelktualne svojine , u sadašnjim geopolitičkim zbivanjima teško je poverovati da se Nato odluči da po ovakvoj bajkovitoj ceni proda zemlji koja je figurativno rečeno "čardak ni na nebu ni zemlji".

Sa ovako modernom zapadnom avanikom, radarom Griffo-L ... a pogotovu pogonsskom grupom > Honeywell/ITEC F124-GA-100 - 28,15kN teško.

Zato je i forum u funkciji razmena ideja, mišljenja a i sticanja novih saznanja !

Iz prethodnih postova vidimo da se Češka okreće novom konceptu L-39 NG (suštinski ista aerodinimika kao izuzetno dokazani prethodnik L-39 ali sa znatno modernijom avionikom ) ;

Mislim da nam upravo primer L-39 NG gde se akcenat stavlja na smanjenju mase (Airframe - lighter & stronger + corossion resistant ) sve i što se ide na manji potisak (16,9 Kn), maksimalnu brzinu 775 Km, svega 4 podkrilne tačke, doduše integrisan FADEC i naravno glaskokpit ... daje putokaz u kom pravcu treba da krene modernicija naše G-4-ke , držeći se rezona USE I USVOJE KLJUSE sve i da se zadrži postojeći R&R Viper 632-46 potiska 17,8 Kn, gde god je moguće a verujem da je izvodljivo i to našom pameću, smanjiti težinu zmaja aviona primenom kompozita ( kormilo pravca, koreni deo vertikalca , više spona - sekcija kako u samom zmaju do krila i po meni umesto podvesnog Gsh - 2x 23 mm pri vrhu korena krila integrisani samo jedan , čime se značajno dobija na masi, oslobađa centalna podvesna tačka za drugu namenu - podvesni optoelektronski targeting pod + FLIR u nosnom delu; Tada se ne samo zadržava odlična manevarbilnost, već se napokon dobija platforma koja omogućuje primenu naših R-60MK raketa V-V do podvesnih LV-250 i GROM-B ) ; Za integraciju HOTASA i izgradnju jednodedelnog vetrobrana tu bi tražio rešenje (naravno nužno plaćanje) sa ergonomijom kokpita kod Alenie Aermacchi i rešenjem sa MB-339-CD-M ;

Pogledajmo samo koliko prostora dužinski uzima nosni deo dvodesede ALCE sa radarom Griffo-L ; Sa 28.4 Kn potiska, na iole modernoj aerodinamičkoj platformi, primarno sa modernijim dizajnom krila , ista omogućuje znatno veću brzinu ( ~1000 + Km ) i znatno veću agilnost. Po meni je za Češku znatno mudrije rešenje bilo u toliki konzervisani lager ALCI primeniti novu arhitekturu krila i suštinski dobiti napredni trenažer kome se malo šta može zameriti. Po meni neuporedivo jeftinije nego kretati od L-39 NG sa neuporedivom slabijom avionikom . Odreći se već gotove-primenjene moderne avionike, radara ..., 28,4 Kn potiska , 7 podvesnih tačaka i isto prodati po "trivijalnoj" ceni nekoj afričkoj, azijskoj ... zemlji i krenuti u proizvodnju L-39NG neupredivo skromnijeg, sa ni blizu mogućnosti borbene primene koju pruža ALCA po meni nema rezona. Međutim Česi su tako odlučili a meni primer L-39 NG govori kojim putem modernizacija izuzetno manevarbilne G-4-ke treba da krene ( svesno ponavljam : Smanjenje mase zmaja aviona primenom kompozita, odličnom antikorozivnom zaštitom ... čime se ostanak G-4 MD pod idelanom predpostvkom da se završi maksimum za 2 - 2,5 godine produžije do 2030 ako ne i duže ; Kamo sreće da se krene u NOVU proizvodnju sa izvesnim kooperantom !

Dvoseda L-159 ALCA :Kolega me je u prethodnim postovima zainteresovao da vidim šta to "novo" donosi L-39G. Suštinski, aerodinamički radi se o potpuno istom aerodinamičkom pristupu kao kod decenijama dokazane L-39. Akcenat je štednji što je normalno. Normalno je i da savremeni napredni mlazni trenažer ima glaskokpit. Sa novim FJ-44- 4M potiska 16,9 Kn i FADEC kontrolisanim uz smanjene mase zmaja, otpornim na koroziju i životnim vekom kako se navodi od 15000 sati naleta uz CNC proizvodnju i te kako se štedi, međutim i dalje mislim da je isplatljiviji pristup na maltene nove avione L-159 ALCA integrisati novo krilo ) ; L-159 i naročito L-39 u svim verzijama pokazuju koliko naša G-4 ima potencijala za modernizaciju sa odličnim strelastim krilom i celopokretnim repnim površinama . Malo koji školski-mlazni trenažer u svetu izvodi besprekorno manevar zvono, rutinski izlazi iz kovita, ima odličan odaziv na komande (primer > vezani valjak ili valjak sa razdelom, penjanjanje i rotiranje oko ose, raversman ...) i ako nema FADEC ni FBW (što za G-4 nije inperativ) kao ni HOTAS koji će izvesno modernizacijom dobiti.

Sami Česi u opisu razvoja, već u startu sa prefiksom Nato, jasno govore kome je ALCA namenjenja :Deo iz PDF linka sa najvažnijim TT karakteristikama L-39 NG >Možda pregrubo zvuči (možda grešim u razmišljanju) ali po meni je pored postejeće ALCE (sasvim moguće i postojeće jednosede dovesti na dvosedu već proverenu varijantu), bez obzira na manjak agilnosti u odnosu na L-39 NG " nepotrebno vraćanje istorije" , bez obzira na solidan stepen modernizacije. Ako L-39 NG posle kako je navljeno 2015. nađe mesta na ino tržištu van Češke, apsolutno nevidim razlog da i naša G-4-ka iole ozbiljnim stepenom modernizacije i kamo sreće NOVE PROIZVODNJE i te kako nađe mesto u svetu.

Praktično potpuno isti aerodinamički pristup dvosede L-159 ALCE i u sledečoj slici L-39 NG >

Izvinjavam se za dužinu posta. Osnovna namera mi je bila da upravo na primeru L-159 i L-39NG potenciram toliko čekanu, opravdanu modernizaciju naše G-4-ke. Što bi narod rekao : Prvo skoči pa reci hop ! Za početak neka napokon ugledamo modernizovanu G-4-ku ( bez obzira što se radi o brojci 8-9 aviona) ali to je idealna i realna osnova da nudimo odličan proizvod a ne puku maketu ili ti mokup, tražimo pouzdanog kooperanta za ono po meni najbitnije : Serijska proizvodnja unapređene i pouzdane Laste nakon detaljne provere u TOC-u i G-4 MD koji po mom mišljenju, profesionalo urađen i te kako može naći kupca na svetskom tržištu i sa postojećom i jačom pogonskom grupom.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1066

I sta se na kraju zakljucilo-da je ipak G-4 MD bolji od L-159...jes al u kom SF filmu.
Iazgleda da smo mi majstori u samozavaravanju.
Tako mi uvek volimo da falimo svoje... ko ciga svog konja.
J-22 je bolji od Jaguara...a nije
G-4 je bolji od Hawka...a nije
Imamo tu neverovatnu Nadu da ce da krene...a nece...vremena sve manje

@Flysky ti si to lepo obrazlozio...ali te na kraju navukose na emocije...normalno
Sta bi mi sve voleli znamo,nasu varijantu tj G-5 u prevodu G-4 sa elektronikom i radarom sa Alke i novim motorom...ali avaj realnost je surova..
Zato mislim da nepostoji trenutno bolje prilike od ove...kajace mo se ko za F -20

Nevalja sto je motor zapadni i elektronika...pa koji motor i elektroniku mislite da mozemo da ugradimo u G-4MD....
Motor Hanywell ili Al-222...Americki i Ukrajinski citaj opet Americki.
Rusi nemaju slican savremen motor ,niti se isti u buducnosti od 5 god nazire.
Ostajanje na Vajperu pa i jacem za 2kn je pola od modernizacije.
Pre svega zbog potrosnje...to je sada jedna od glavnih stavki ...jer je proslo vreme YU,prvo namiris vojsku pa narod,nek trosi kolko trosi,,,
Zato i Cesi ugradjuju ovaj mali civilni motorcic u L-39NG,trosi manje,resursi ogromni.Veci nalet pilota
U pravu si to moze da bude dobro resenje za G-4MD i pravac na koji se treba ugledati.Ali opet motor zapadni...
Uzgred koji su motori ugradjeni na Lasti i Kobcu...Americki

Ovo je ipak prilika da se dodje do jeftine i kvalitetne zamene za J-22

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

Kolega @SVEVID ; Da kažem "glasno razmišljam" i stavljam na tas šta je to najbolje (koja je to trenutno avio platforma) koja bi za najkraći mogući period donela nova-moderna krila našem vazduhlopstvu i kada pogledam "paket" koji ima ALCA kako reći ne !? Isto sam pisao i u ranijem postu.

Tačno, posle me prevladaju osećanja (siguran sam da ne samo ja želim ) da naš G-4 konačno dobije novo-moderno odelo. Tačno je i da G-4 sigurno neće dobiti ovakav paket moderne opreme sve sa radararom i još izuzetnom pogonskom grupom (a ni izdaleka se ne radi o mladoj ptici, koliko god da je aerodinimčki izuzetna ali nedorečena ; A i zamor materijala je učinio svoje).

Slažem se sa tobom da je ovo istorijska šansa . Međutim nažalost pitaju se političari.

Zdrav rezon govori da se između novog i onoga što je na dugačkom štapu bira NOVO . Tas koji me vuče da drugačije razmišljam je vrlo moguće Nato uslovljavanje po principu : OK , može ALCA ali uz određeni broj prestarelih F-16-ca (MLU) baš kakav nude Rumunima >

Kokpit F-16 MLU prvih verzija koji se nudi Rumunima >Ko zna šta političari mute ? Kada pogledam dvosedi pa i jednosedi konzervisan- praktično nov L-159 ALCA , gledajući faktor VREME koga nemamo, kako reći ne ? Već sam napisao tada i te kako ima rezona da se "proguta ponos" radi očuvanja naše avijacije.

Gledam dvosedi L-59 ALCA u hangaru i koliko je pristupačan za održavanje . Trenutno u svetskoj ponudi nepostiji ništa ni modernije ni pristupačnije >

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4742
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Pa ne moze se osloniti RV samo na 9 G4 koje planira da modernizuje. Ti avioni trebaju da ponesu teret, skolsko borbenog , naprednog trenazera i LB aviona?
Neko je na osnovu ocigledno izmisljenih planova ( nista nije nabavljeno , kasni se) skontao da veci visenamjenski borbeni avion pokriva bas sve segmente i da treba samo eskadrila naprednih trenazera koji manje trose.
Na primjeru Sirije , Iraka, Afganistana je primjeceno da su Jurisni Avioni/Helikopteri i LB i te kako potrebni.
G4 za LB sa skromnim motorom gubi na snazi prilikom manevrisanja opterecen. JBG onda moze samo 250 KG da ponese da ostane agilan .
To znaci da tih 9 komada je premalo za sve te zadatke (skolski, trenazer, LB) . Orlovi ce pomoci u toj mjesovitoj LB , to je nesumnjivo, ali dokad? . Recimo 9 aviona za sve te zadatke ce se puno brze trositi.
Nedo Bog vanrednih situacija , kako tek onda resursi lete, a u takvim stanjima vise od pola letjelica ce letjeti koje u miru zbog stanja ne bi smjele da polete. Znaci cesci padovi.
Oslanjanje na svoju proizvodnju? Treba KOBAC , sa oklopnom kabinom, trebao je jos jucer. Srpski Super Tucano. I onda treba G5 , poslije 2020 da poleti.
Posto ni Kopca ni G5 nema ni na vidiku, treba nam prelazno rjesenje , a kod nas jos uvjek pricaju o Lovackoj avijaciji koja je prije par godina trebala da sleti na Batajnicu.

Mozda postoji strah, da bi u slucaju upotrebe Aviona ALCA protiv neprijatelja na Jugu Srbije ( moguci realan sukob), koji vaze za Am. saveznike doslo do daljinskog onesposobljavanja aviona zbog njihove elektronike ( avionika) .Ipak je napravljena u doba modernih bespilotnih letjelica.
Onda nijedan avion nije siguran, jedino da uzmemo gole avione, sa motorom , pa ih modernizujemo na taj jednostavni G4MD standard . (a i u njemu biti strane opreme).
Znaci moje skromno misljenje je da nam trebaju vojni avioni u svim segmentima , jedino Lasta ( ako prodje TOC) zadovoljava segment osnovnog skolskog aviona.
Faktor cjena = ukupna cjena nakon 10 godina, nakon 20 godina- za cjeli zivotni vjek.
Faktor proizvodjac= svi gledamo sve filmove, vozimo vozila iz cjelog svjeta (popularna buba je bila Hitlerova kostrukcija), kupuju se hk 416, m4 puske za vojsku, pa mislim da ne treba ici iz krajnosti u krajnost.
Uglavnom ako ce L 159 nakon deset, 15, godina izaci kao jak 130 , l15 ili J9 ( ovi kinezi mi djeluju kao odlicna unifikacija kada bi ih uzeli u opciji LIFT- Laki LOVAC- LB ), bolje je ove druge uzeti.
L 159 ili G4 MD ? ponudjen je samo 9 G4 MD . I koliko vidim, nije stvar novaca nego realnih mogucnosti, znaci nedovoljan broj- tu gubi G4 MD , Kobac bi popravio situaciju ( Kobac u kombinaciji sa G4 md bi znatno popravio taj odnos u korist domace avio industrije).
http://www.aero.cz/en/defence-mro/programs/l-159-program/
Ipak je dvosjed napredni trenazer l 159 T usao u sluzbu te 2007, raniji dvosjedi su bili za preobuku na avion l 159. To me i zbunilo u gornjem postu.
Two-seat L-159T advanced training aircraft entered service in 2007 ( iz gornjeg linka)

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23553
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Momci, odoste u OT. Ovo nije tema LCA vs G-4. Za upoređenja imate temu ”Virtuelni dogfight”.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65363

Caslav
23/05/2015


http://russianplanes.net/id163759

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

Odlična gornja fotografija pokazuje koliko je ALCA pristupačna za održavanje - servisiranje .

Betonska poletno-sletna staza nije neopohodnost >

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 691 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 6 sakrivenih i 650 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Arhiv, Bane san, branko7, Cufo, darkangel, Dimitrise93, gzoki, havoc995, ivan1973, jovan.simovic97, kybonacci, lacko, Lucije Kvint, LUDI, Marko Marković, mačković, MB120mm, Milan A. Nikolic, MILO-VAN, Mirage 2000N, mrav pesadinac, nemkea71, pein, Rakenica, Ray1973, saputnik plavetnila, Skywhaler, Toni, trutcina, VES 11119, wizzardone, XBMC, zdrebac, Zoran Rapajić