Eurofighter EF-2000 Typhoon

338

Eurofighter EF-2000 Typhoon

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5396

Није проблем у влакну већ у нечем другом.Температурне дилетације само убрзавају разградњу која би се ионако десила сама од себе.То је засад потпуно исто за све познате склопове.Олакшавање структуре је примамљиво у циљу пеглања ТТ карактеристика,али је то апсолутно вештачки потез у односу на конструкцијско знање.Недостаци нису видљиви голим оком и одмах,ради се о младој науци која је добрим делом још увек емпиријска.Наравно много је лакше онима са пуно пара и луфтом да истрпе велики проценат непредвидљиве оперативности.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Prema američkim podacima, inače skoro objavljenim, na vežbama 80-ih godina najbolje se u dog fight pokazao F-106 premda na papiru to nikako ne bi trebalo da bude. Upravo zato što se avion feneomenalno ponašao na brzinama od 0,8 do 1,2 maha i na opeterećenjima od 4 do 6g. I što je najsmešnije njegove fenomenalne karakteristike su proizvod jedne grube konstruktorske greške zbog koje taj avion skoro nikad nije mogao da leti brže od 1,6 maha (u početku samo 1,4 maha) premda čak i u ozbiljnoj literaturi piše da mu je maksimalna brzina 2 maha. Tu brzinu je on zaista mogao da dostigne ali u praksi on je imao problema već preko 1,4 maha a izuzetno velike probleme preko 1,6 maha. Zbog toga mu je 1,6 maha i bila zvanična maksimalna brzina. Ali je bio fenomenalan na okolozvučnim brzinama.offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12357

MB120mm ::Није проблем у влакну већ у нечем другом.Температурне дилетације само убрзавају разградњу која би се ионако десила сама од себе.То је засад потпуно исто за све познате склопове.Олакшавање структуре је примамљиво у циљу пеглања ТТ карактеристика,али је то апсолутно вештачки потез у односу на конструкцијско знање.Недостаци нису видљиви голим оком и одмах,ради се о младој науци која је добрим делом још увек емпиријска.Наравно много је лакше онима са пуно пара и луфтом да истрпе велики проценат непредвидљиве оперативности.

Nisu vlakna vec epoksi smola, najslabija karika karbon kompozita.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5396

Не бих овде о детаљима.То је јако упрошћено гледање ,јер је композиција читавог склопа таква да се инградијенти додају у складу са замишљеним захтевима.Или да мало поједноставим нужно је додавати неке инградијенте који су тренутно неопходни док дугорочно представљају баласт по питању "отпорности на старење". Напоменуо бих притом да су рецимо Немци сам технолошки врх,но ...што рече једна Хрватска дива " постоји само један мишић који се не може набилдовати"...немам смајли на телефону,или не умем да их нађем.(Кад Итколонел каже да је Тајфун компликован за коришћење са истурених аеродрома,то се осим захтевне електронике односи и на структуру.Могу тек замислити рецимо САрабију,након пар година експлоатације ,...па и раније).

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1309

MB120mm ::За све обожаваоце Тајфуна.Шта мисле како се "осећа"структура змаја са 73 процената композита док на минус 30,или ниже ради маневре од 9Г?.Зар заиста Руси или Американци нису способни да ураде исто то,...а нису.(Миг 29К,мислим да нема више од 12 посто и то само на одређеним деловима).(Бомбардер који дозвучно само пегла ваздух је нешто сасвим друго,па опет...)За сваки случај: колико постотака композита има нови руски стелт Су-57? Бојим се да су у међувремену технологије композита напредовале, оно што је примењено на Рафалу или Тајфуну већ је старо дестинама година. Чак и да није тако, чињеница је, ако се узме у обзир оно што си рекао а у шта не сумњам, да један добар део свог живота Еурофајтер проводи у оперативном стању са тим таквим постотком композита који си навео, без обзира на изузетно високу цену да се такав авион одржи у летном стању. И то је оно што треба да узмемо у обзир када расправљамо.
Зато се вратимо ономе што је суштина, дакле такав идеалан Еурофајтер са Метеор ракетом, и начин како наш мигоња може да му се супротстави.
Не заборавите:
- Руси, колико се сећам, ни на МиГ-35 немају мотор који има статички потисак 6000, иако у форсажу тај мотор има 9000
- Нису повећали постотак композита јер је то скупо, када се у већ постојећу металну конструкцију убацује композит, односно да се већ постојећа производна линија мења у већем постотку. Стелтност повећавају са неким другим технологијама, писано на форумима, али остаје питање колико му је радарски одраз мањи/већи од Еурофајтера.
- Ја не знам у којој је фази руска ракета В-В са набојномлазним мотором налази и да ли ће се појавити на време да парира Метеору, и што је најбитније за нас, у извозној верзији тако да можемо да је купимо.
- Руси имају АЕСА радар али ако се не варам, на форуму је било речи да серијска производња руских АЕСА радара није ни почела.
- Нападно-навигацијски систем Руси вероватно имају или ће имати бољи, о томе је писао ltcolonel, јер га припремају "џумле", тако да ће истовремено да га имају сви руски авиони и моћи ће да се боре против Ф-22. Што онда значи да Еурофајтер ту дође као "колатерална штета".
АЕСА: верујем ltcolonel-у да немају за сада озбиљнију предност у В-В дејству, али ... Треба узети у обзир да су новији и да стога имају бољи хардвер, тј. да им брзина обраде података сигурно већа (јачи процесори, боље магистрале за размену података унутар система ...), могућност рада у више модова истовремено тј. бољу су "all-round" играчи а то је битно код дејства В-З али и код подршке другим авионима које штите јер тада боље могу да им преносе слике ситуације преко data-link-а. Поврх свега, мислим да је најбитнија ствар код њих да су поузданији од класичних радара, тј. имају мање отказа тј. радиће у дужем временском интервалу без отказа што је изузетно битно за ратне услове. Сетимо се да су наши МиГ-29 полетали 1999. године са неисправним радарима ... Онда, његова почетна цена је већа од обичних радара, али је јефтинији за одржавање, тако да ако се анализира пуна цена са одржавањем током животног века, добија се јако добар однос ефикасност/цена. Јесте да се доста плаћа, али се доста и добија.
Зашто је Еурофајтер добар за нас? Макар формално, наравно, јер ако се анализира оно што каже MB120mm па додаш цену, далеко му лепа кућа ...
Зато што је прављен као ловац и за веће висине, а то значи да му ни посао у В-З задацима није проблем, остаје само да се софтвер доради да би се интегрисала оружја В-З, аеродинамички је он спреман за тако нешто.
А МиГ-35 је кренуо у другом смеру, неке врло битне аеродинамичке особине су му умањене да би постао бољи all-round играч, што за нас није повољно.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5396

Овде је тема ЕФ,авион који помињеш Су57 није чак ни оперативан.Ако се не варам развија се око 8 година(тек),што је недовољно за оцену коју си дао.Ја овде не коментаришем "доминацију" ЕФ са ракетом метеор.Је ли она оперативна?.Неки људи су доле у кантини писали да Миг29СМ,са "талисманом" парира било ком западном авиону.Уколико се нешто мења потребна је нова анализа
Кад се пише о тим стварима требало би по мени бити знатно прецизнији.Наши Миг29,ако буде само 10,инфериорни су у самом старту бројчано,јер зна се ко има Тајфуне.Са друге стране наших 10 били би ваљда интегрални део неког система РВиПВО,у некој дефанзивној доктрини...итд.Као прелазно решењ а до надам се коначног Миг35,ја никако не бих био незадовољан ,јер мање више сви ти авиони су приближно иста лига...или ту негде.За ситуације 1 на 1 постоји тема .

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Ракета Метеор јесте оперативна. Додуше не на ЕФ али на Грипену јесте али врло ускоро и на ЕФ и на Рафалу.

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1309

Napisano: 12 Sep 2017 13:52

zixo ::Ракета Метеор јесте оперативна. Додуше не на ЕФ али на Грипену јесте али врло ускоро и на ЕФ и на Рафалу.Да ли хоћеш да кажеш да ако би Хрвати купили Грипене, то значи да би могли да купе за њих и Метеоре??
Да ли знаш које је стање са развојем руске верзије Р-77 са набојномлазним мотором и када ће бити оперативна?

Dopuna: 12 Sep 2017 13:57

MB120mm ::Овде је тема ЕФ,авион који помињеш Су57 није чак ни оперативан.Ако се не варам развија се око 8 година(тек),што је недовољно за оцену коју си дао.Мислим да се из поста види да сам само хтео да укажем да ће Руси у авионима нове генерације осетно повећати постотак композита у змају авиона, што у новим верзијама старих авиона из објективних разлога не може да се уради у потребној мери.
Такође сматрам да су композити будућност авијације, што се лепо види на путничким авионима.
Живи били па видели.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 12 Sep 2017 14:05

Ruski AESA radari nisu operativni jer Rusi hoće da preskoče ne samo prvu nego i drugu generaciju AESA. Ta treća generacija AESA se valjda razvija i za Tajfuna. Prva generacija AESA radara koja je danas uglavnom u upotrebi pored dobrih osobina ima i neke ozbiljne nedostatke u zaštiti od PED mnogo veće od poslednje generacije klasičnih radara. Ameri koji upravo uvode u naoružanje drugu generaciju kažu da su taj nedostatak otklonili. Videćemo. Radra na F-35 je druga generacija jer je kod F-35 veća pažnja posvećena drugim senzorima. Rusi i Evropljani razvijaju treću generaciju koja bi trebalo da postane potpuno operativna iduće godine ili 2019. godine. Rusi ne žele da ugrađuju AESA radare prve generacije i da ih kroz tri četiri godine menjaju novim radarima.
Problem je kod F-35 što je radar koncepiran još pre desetak godina kada je ta druga generacija bila ultra nova. Sa druge strane taj radar je toliko sistemski povezan sa ostalim elementima napadno navigacijskog sistema da kad je treća generacija AESA postala tehnološki moguća izuzetno je teško nadograditi postojeći radar. E upravo je to jedan od glavnih razloga što će Izraelci ostati na maksimalno 50 F-35. Avioni F-35 će gotovo sigurno imati lošiji radar od evropskih i ruskih lovaca tamo negde 2022. godine kada postanu stvarno operativni - mislim na mod vazduh - vazduh. Što s tiče moda vazduh - zemlja on će i dalje ostati najbolji bar do daljnjeg.

Dopuna: 12 Sep 2017 14:18

Šta znači treća generacija. Malo uprošćeno. Pored osnovne radarske antene imaš antenu u L opsegu u desnom i S opsegu u levom krilu. Te dve antene služe samo za emitovanje. Po minimalno 9 (ne znam zašto) elemenata AESA radara primaju odbijene talase u S i u L opsegu. Pored toga drugi elementi služe za primanje zračenja sa nepriateljskih AWACS-a i nišanskih radara neprijateljskih aviona. E onda ima tu i još čitav niz drugih perverzija koje ni meni nisu sasvim jasne. Ali sve one su namenjene za vazduh - vazduh mod.

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1309

ltcolonel ::Napisano: 12 Sep 2017 14:05
Dopuna: 12 Sep 2017 14:18

Šta znači treća generacija. Malo uprošćeno. Pored osnovne radarske antene imaš antenu u L opsegu u desnom i S opsegu u levom krilu. Te dve antene služe samo za emitovanje. Po minimalno 9 (ne znam zašto) elemenata AESA radara primaju odbijene talase u S i u L opsegu. Pored toga drugi elementi služe za primanje zračenja sa nepriateljskih AWACS-a i nišanskih radara neprijateljskih aviona. E onda ima tu i još čitav niz drugih perverzija koje ni meni nisu sasvim jasne. Ali sve one su namenjene za vazduh - vazduh mod.
Какве ће морати промене да претрпи такво крило да би могло да прими антену радара која би могла да несметано зрачи? Да ли ће неки део морати да се обавезно ради од композита који не би ометали емитовање радио таласа?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 725 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 2 sakrivenih i 698 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aljosa7, Beka, Bloody, bobanrakidjic, CrazySerb_MLD, djboj, DJORDJE-NO-1, Gama, Jovan Kovačević, kolateralnasteta, Lieutenant, MaksicZoran, MarKhan, Milos ZA, Panter, Toni, Trpe Grozni, vasa.93, vlvl, Wisdomseeker, zdrebac, zexoni, zlatkoa987, zlaya011