MiG-29 Fulcrum

1723

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2012
  • Poruke: 31

thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/01/10/mig-29-smt/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3064

Par zanimljivosti vezanih za zakrilca. Ispred njih je postavljen kapak koji se otvara sinhrono sa izvlačenjem zakrilca da bi se dobio potreban procep.







Izgleda da je ovaj detalj postojalo samo na ranim serijama. Uspeo sam da ga pronađem samo na slikama muzejskih primeraka (predserijski, 9-12 i 9-13). Na fotografijama operativnih aviona ga nema.



Zanimljive su i komande zakrilaca. Iako zakrilca imaju samo dva položaja ('uvučeno' i 'izvučeno') fabrički su ugrađene iste kao na MiG-21 sa tri dugmeta ('uvučeno', 'poletno', 'sletno'). Kod nemačkih MiG-29G su 'poletno' i 'sletno' dugme bili isto obeleženi (DOWN), jer je svejedno koje se od njih pritisne kod poletenja ili sletanja. Malo crno dugme ('isklj') služi da se isključe sva tri prekidača kako bi se rasteretile opruge u njima kada se avion ne koristi.



Prilikom poslednjeg remonta u naše avione su ugrađene jednostavnije komande sa dva prekidača (poput onih na Su-27). Na fotografijama slovačkih i poljskih aviona se vidi da su i oni uradili isto.



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@Luka

Odlicni detalji ,svaka cast za materijal na temi o tehn .dokumentaciji .Moze se uociti da se avioni iz prototipske ,probne partije te avioni iz prve serije po mnogo cemu razlikuju od aviona kasnijih serija .Recimo prednja antena RSBN je ranije bila ispod radarskog konusa ,kasnije je ugradjena unutar istog ,ispred radarske antene ,zatim oni poznati uzduzni stabilizatori ispod vertikalaca su stavljeni na prototipove i avione prvih serija ,kasnije ih vise nije bilo .

Zanimljivo da prototipovi T-10 i kasnije T-10S to isto nisu imali ali su se kasnije pojavili kod serijskih Su-27S/P/UB .

Ima tu razlika i jos nekih sitnih tehnickih detalja ,blatobrani tockova prednje noge ST ,resetke za hladjenje usta topovske cevi i topa uopste itd ..

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Blagojević Mlađan ::https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/01/10/mig-29-smt/
Ајде да кажемо *хипотетћки* Wink ,овде се помиње додатно ТЕПЛИВО у хрбату од 950кг/значи тежина не запремина/.
*Ако је Данко ипак у праву па је Гарденија извађена/или би требало да се извади/,колико захвата тај део грбе+онај мањи резервоар у продужетху од 225кг.
Мислим ако је 225+x....изнесе OKO 950кг. Laughing
Но ипак је то да кажемо стандардни резервоар за 9-19.по Т6
*

Avion MiG-29SM ev. broja 777 je takođe doveden na standard 9.18 i kao takav su na njemu završena početna ispitivanja. Već početkom novembra 2005. godine ovaj avion je modifikovan i to dodavanjem dodatnog leđnog rezervoara za gorivo kapaciteta 950 litara. Prvo međunarodno prikazivanje imao je na aeromitingu IDEX-2005. u Dubaiju. Naknadno, ova verzija je dobila novu oznaku projektnog biroa – 9.19. Decembra 2006. napravljen je još jedan prototip verzije 9.19 sa ev. brojem 919.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3064

Nije mi baš najjasnije šta pitaš, ali težina mlaznog goriva je oko 0,8kg po litru pa računaj.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Blagojević Mlađan ::https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/01/10/mig-29-smt/

Ako nije problem da ovo prokomentarisem malo .U ovom tekstu

Arrow https://theaviationist.com/?p=44616

ima komentar `TS` :

Citat:No SMT standard upgrade even talked about let alone contractually agreed.Just slight comm-nav updates for Western operations .

Ranije smo komentarisali ,MiG-29 bez RSBN nije isto sto i MiG-29 sa RSBN,pocetak i kraj price .Mogu da razumem Poljake i recimo Slovake pa evo i Bugare ako su izbacili RSBN tj onaj pult-RSBN koji se nalazi ispod Table `T-30` ( 30 svetlosnih indikatora na desnoj strani prednje vertikalne instrument table ) .Usli fino u NATO i morali ljudi da se prilagode NATO-standardima ,pa ICAO I ili II ,ili sta vec .

U RV-PVO sve ovo nije potreba ,jer Srbija u NATO nije ,niti ce po svojoj prilici ulaziti ,ne znam samo cemu potreba za NATO-ICAO migavcima ,kom-nav opremi itd ,`Partnerstvo za mir` mozda Confused ? Degradirati i to na taktickom nivou 29tku izbacivanjem RSBN i ugradnjom GPS ili TACAN ili bilo sta drugo je zaista ,hm previse .Ionako je dosta radjeno na degradiranju kako ljudskih tako i tehnickih kapaciteta ranije 127lae,kasnije 101lae i LA uopsteno .
Rekli smo ,RSBN mnogo znaci 29ci po pitanju ne samo radio-tehnickog sistema blize navigacije ,vec i po pitanju nekih taktickih postupaka u realnim borbenim uslovima primene ovog lovca .

Ovaj oznaceni panel nije smeo da nestane iz kabina L/NL-18 ( moje misljenje naravno ) ..

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2008
  • Poruke: 12069
  • Gde živiš: Srbija

Jel moguce sa su ovo nasi novi ?

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10345

Moguce ako je ovo slika naseg hangara, jer boja na horizontalcima ne odgovara onoj na nasim

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

To je slika iz Ruskog hangara u kome su bili smestenio sada vec nasi avioni kada je tadasnji premijer isao da ih razgleda.

Na ovom linku mozete videti slike aviona, hangara pa procenite sami

http://defence-blog.com/news/serbia-to-receive-six.....-2017.html

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Na poznatoj slici u prvi plan kao da izbija raketa srednje daljine lansiranja R-27R1



Evo je i kod Bugarina i to obe na `vidiku`



Da vidimo sta kaze nas VTUP : maks daljina lansiranja kad je proracunava racunar- SUV na osnovu radarskih podataka o daljini do VC je cak 50 km u PPS ,znaci po daljini ,po visini 23 km u bilo koji dozvoljeni rakurs VC .Ovo vazi za sve meteo-uslove,PMU/SMU .Raketa R-27R1 se moze lansirati pri najvecoj dozvoljenoj letnoj brzini M 2.25 ,nadvisavanje VC moze biti 10 km a prinizenje 6 km .

Arrow https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=13.....8%2078.jpg

R-27R1 ima PARGS koja koristi metod kvazineprekidnog ozracivanja VC od strane radara N019EB ( koristi se i termin poznat kao `kontinuirani talasi`-CW na engl ).Predvidjeno je navodjenje inercijalnom metodom sa radio-korekcijom bez pracenja od strane RGS do 70% putanje .Signali za korekciju se salju po bocnim lepezama zracenja radara,sa `RK` kad nema ometanja u etru ili bez nje ako je ima. `RK` se aktivira za to posebnim prekidacem na pultu u kabini .Na zavrsnom delu putanje leta rakete ( zavrsna faza navodjenja ) vrsi se zahvat VC od strane PARGSN tj faza poznata kao PARS ( radarske signale odbijene od datog VC prima antena RGS u konusu rakete ) .

Arrow https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=13.....%20321.jpg

Ova raketa se lansira po komandi `PR- Pusk razresen` koja se pojavljuje na ILS a koja se dobija nakon odredjenog vremena tokom zahvata VC od strane radara,tj rada u nisanskom rezimu .Nakon lansiranja radar prelazi u osmatracki rezim ,tj ponovo prati ( rezim `pracenje u prolazu`-SNP ) 10 VC medju kojima i onaj jedan predhodno zahvacen i raketiran .To ce reci da je od momenta lansiranja rakete ,potrebno neprekidno ozracivanje VC ,u osmatrackom rezimu naravno .

Arrow https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=13.....%20266.jpg

Zasto sam sve ovo uopste izlagao ,hm ,da mi ne bude zamereno ,posle bitke svako moze biti gen ili slicno tome .No zaista ,zasto su nasi herojski piloti po komandi ( nekom planu sta li vec ) slani na patrolne visine 3-5 km ,recimo tokom prve noci NATO-agresije kad vidimo ( a znali su ) da ovom raketom mozes dejstvovati na VC koji nadvisava MiG-29 cak 10 km .Na toj visini su letele udarne grupe NATO LBA i LA .Bilo je dovoljno poleteti i zauzeti kurs na visinama svega nekoliko stotina metara,sto zbog prikrivanja letecim radarskim stanicama E-3 ,sto zbog moguceg dejstva ovim raketama sa veoma malih visina .

No kako se ispostavilo ,radari kao i sami avioni neremontovani ,prakticno neupotrebljivi u vecini slucajeva ,moguce i same rakete ( pitanje operativnosti ) mozda su ovakvu taktiku upotrebe gurnuli u zapecak ??? Kako god ,bilo je pogubno slati L-18 na vece patrolno-presretacke visine ,to je unapred bilo osudjeno na propast .

Ono sto je zanimljivo iz VTUP je ova visina za dejstvo po VC od 23km sa nadvisavanjem istog 10km ,ispada da 29tka moze da dejstvuje sa R-27R/R1 najvise sa 13km visine ?

Moglo bi se zakljuciti da ova raketa i danas moze biti opasna ,posebno sa aspekta gadjanja velikih i tromih VC za sta je i prvobitno namenjena ,znaci ne moze bas gadjati visoko-manevarske VC na pomenutim daljinama ali da se lansira pa da razbije formaciju aviona LBA ili takt./strat. BA to je vec samo po sebi dovoljno .

Kako stvari stoje uskoro ce u 101lae imati obe verzije i R-27R( 9-13) i R-27R1(9-12A/B ).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 772 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 732 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Arahne, babaroga, Belac91, bokisha253, BORUTUS, dankisha, Dovla, Dukelander, dushan, HrcAk47, kihot, LUDI, maiden6657, Marko Marković, mercedesamg, mik7, milan.vukovic, Milos ZA, Ne doznajem se u oružje, nesa1962, operniki, procesor, raptorsi, ruger357, sasa87, stegonosa, suton, vladetije, yrraf, zbazin, Žrnov, 79693